Hoofdluis

Hoofdluis Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een grijsblauw parasiet die leeft van mensenbloed. Ze kunnen 2 tot 4 millimeter groot worden. Mensen en dieren hebben ieder een eigen luizensoort. Zo kunnen kattenluizen niet overleven op mensen en vice versa. Een hoofdluis houdt van warme en behaarde plekjes, daarom zijn ze voornamelijk op het hoofd van een persoon te vinden.

Om ons bloed te kunnen drinken, bijt de hoofdluis in onze huid. Daarbij komt wat speeksel vrij, ons bloed stolt daardoor minder snel. De jeuk die hoofdluis geeft, wordt veroorzaakt door een allergische reactie van ons lichaam op dat speeksel.

Hoofdluis verspreidt zich snel. De vrouwtjes kunnen wel 250 eitjes leggen in de 4 tot 5 weken dat ze leven. Deze luizeneitjes noemen we neten. Ze zijn wit van kleur en anders dan bij hoofdroos, plakken de witte eitjes aan onze haren vast. Omdat de hoofdluizen zich zo snel voortplanten is het dus belangrijk om alert te zijn en indien u ze heeft, de hoofdluis goed te bestrijden.

Hoe kunt u hoofdluis oplopen?

Hoofdluizen planten zich niet alleen snel voort, ze kunnen ook gemakkelijk van het ene hoofd op het andere overlopen. Of via bijvoorbeeld jassen, sjaals, mutsen, en haarborstels. Dat is ook de reden waarom hoofdluis zoveel op scholen voorkomt. Doordat veel kinderen daar contact hebben met elkaar en veel jassen bij elkaar hangen, kan de hoofdluis zich makkelijk verspreiden.

Symptomen van hoofdluis

Bij hoofdluis denken we al snel aan jeuk, toch is dit een symptoom dat zich soms pas enkele weken na de eerste besmetting voordoet. Het beste is dan ook om de hoofdhuid goed te inspecteren. U kunt dan neten aantreffen en met behulp van een luizenkam zijn ook de luizen zelf op te sporen.

Wat u zelf tegen hoofluizen kunt doen

Eigenlijk zijn er maar twee dingen die u kunt doen. Alert zijn op hoofdluis en erop controleren, en als de hoofdluis aanwezig is deze bestrijden.

Controleer op hoofdluis

Het controleren op hoofdluis doet u met een luizenkam. Hoe u deze moet gebruiken, leest u op de instructies die bij de kam geleverd worden. Een luizenkam kunt u kopen bij de drogist of apotheek.

Als een persoon in uw gezin hoofdluis heeft, controleer dan de rest van het gezin ook. In principe is het voldoende om eens per week op hoofdluis te controleren, tenzij iemand in uw directe omgeving hoofdluis heeft of meerdere kinderen op school. Controleer dan elke avond.

Hoofdluis bestrijden

Hoofdluis kunt u bestrijden door twee weken lang te kammen met een luizenkam. Daarmee kunt u de luizen stuk voor stuk verwijderen. Daarnaast kunt u ook een speciale luizenshampoo gebruiken. Deze shampoo is niet geschikt voor baby’s jonger dan 6 maanden en sommige luizenshampoos mogen niet gebruikt worden als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Laat u daarom goed informeren bij de drogist of apotheek en neem bij twijfel contact op met uw huisarts.

Als u het haar met de luizenshampoo behandeld heeft, dient u dat na een week nog een keer te herhalen. Volg bij het gebruik van de shampoo altijd strikt de aanwijzingen op de verpakking. Overigens is het belangrijk om ook bij het gebruik van de luizenshampoo, het haar iedere dag met een luizenkam te kammen. Doe dit gedurende twee weken.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Als u of uw kind last heeft van hoofdluis, is een bezoek aan de huisarts in principe niet noodzakelijk. Alleen wanneer er wondjes ontstaan waaruit pus komt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.