Moedervlekken

loepWat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Ze zijn licht of donker van kleur. Iedereen heeft moedervlekken, de een heeft er meer dan de ander. Vaak krijgen mensen op jonge leeftijd moedervlekken, maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. De meeste moedervlekken zijn onschuldig, alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen ze problemen opleveren.

Waarom moedervlekken ontstaan is niet duidelijk, hoe ze ontstaan wel: de pigmentcellen in onze huid maken door ultraviolete straling een bruine kleurstof aan. Deze pigmentcellen zijn meestal gelijkmatig over de huid verdeeld. Soms zitten de cellen echter dicht op elkaar, dat noemen we dan een moedervlek.

Moedervlekken en de kans op huidkanker

Er is een zeer kleine kans dat moedervlekken in huidkanker overgaan. Deze vorm van huidkanker noemen we een melanoom. Het is een zeer agressieve vorm van huidkanker. Als een melanoom in een vroeg stadium ontdekt wordt, is het goed behandelbaar en is de kans op uitzaaien klein. Het is dus belangrijk om regelmatig uw moedervlekken te checken en bij een verandering in de structuur, kleur of vorm naar uw huisarts te gaan.

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Als een moedervlek van kleur of vorm verandert moet u contact opnemen met uw huisarts. Ook als de moedervlek jeukt, bloedt, rood ziet of als er een wondje of korstje op zit, moet u contact opnemen. Als u twijfelt over de staat van een bepaalde moedervlek, dan kunt u ook bij uw huisarts terecht voor advies.