Slaapproblemen

SlapeloosheidIeder mens heeft een ander slaapritme. De een heeft genoeg aan vijf uur slaap per nacht, de ander heeft acht tot tien uur slaap nodig. Hoe je slaapt kan per nacht verschillen. Soms val je snel in slaap, een andere keer niet. Het kan zijn dat je ’s nachts een paar keer wakker wordt. Dat is allemaal geen probleem. Slaapproblemen zijn pas hinderlijk als u er langdurig last van heeft.

Wat is slapeloosheid?

Af en toe slecht slapen zorgt niet voor problemen. We spreken pas van slapeloosheid als u regelmatig moeite heeft met inslapen of te vaak of te vroeg wakker wordt. Overigens is het normaal voor oudere mensen om korter en minder diep te slapen, dat hoort bij de leeftijd. Als u last heeft van slapeloosheid, dan merkt u dat u overdag minder goed functioneert dan normaal. U bent dan moe en lusteloos, u heeft moeite met concentreren en u kunt prikkelbaar zijn.

De oorzaak van slapeloosheid

Er zijn verschillende factoren die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Meestal zijn spanningen binnen een relatie of zorgen om het werk de boosdoener. U hoeft zich niet bewust te zijn van deze spanningen, maar ze kunnen desalniettemin van invloed zijn op uw slaapritme.

Lichamelijke klachten kunnen u ook weerhouden van een goede nachtrust. Denk daarbij aan benauwdheid, hoesten, pijn en jeuk. Het drinken van cafeïne houdende dranken, alcohol of roken kan ook van invloed zijn op uw slaapritme.

Daarnaast kan het zijn dat u te vroeg naar bed gaat of te laat op staat. Wanneer u laat in de avond inspannende activiteiten onderneemt (zoals sporten of vergaderen), is het ook moeilijker om in slaap te vallen.

Wat u zelf aan slaapproblemen kunt doen

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om slaapproblemen aan te pakken:

  • een slaapdagboek bijhouden om erachter te komen waardoor u slecht slaapt;
  • als spanningen of zorgen de oorzaak zijn, praat daar dan met iemand over;
  • ga iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed, en sta iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip op;
  • maakt u zich geen zorgen als u niet direct in slaap valt, lees bijvoorbeeld een boek;
  • stel vast hoeveel uur slaap u per nacht nodig heeft, probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden;
  • ga vroeg in de avond sporten;
  • drink ’s avonds geen cafeïne houdende dranken en alcohol;
  • rook ’s avonds niet en gebruik geen drugs;
  • zorg dat u een goed bed en een goed kussen heeft;
  • probeer een uur voor het slapen gaan zoveel mogelijk te ontspannen, zo geeft u een seintje aan uw lichaam dat u wilt gaan rusten.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Nieuwe slaapgewoonten hebben de tijd nodig om effect te hebben. Als u uw slaapgewoonten aanpast, kan het dus even duren voordat u daar baat bij heeft. Merkt u na enkele weken nog geen verbetering, neem dan contact op met uw huisarts.