Onderzoek toont aan dat niet roken, lichaamsbeweging, gezonde voeding en matig drinken, het risico op een vroege dood kan verkleinen.

Gezond leven vertaalt naar een langere levensduur. Dat is de conclusie van een nieuwe CDC (Centers for Disease Control in Amerika) rapport dat gepubliceerd is in het American Journal of Public Health.

Met behulp van de federale gezondheidsenquête zijn tussen 1988 en 2006 gegevens verzameld. Uit deze gegevens hebben onderzoekers vastgesteld dat mensen van 17 jaar en ouder die niet roken, regelmatig sporten, gezonde voeding eten en matig gebruik van alcohol, 63 % minder kans hebben om te sterven op jonge leeftijd, dan mensen die nog een gezonde levensstijl moeten aannemen. Bijna 17.000 mensen namen deel aan de enquête.

Afzonderlijk beschouwd, biedt ieder van de vier genoemde kenmerken van een gezonde levensstijl, bescherming. Maar het grootste voordeel ontstaat wanneer mensen alle vier de kenmerken toepassen.

Onder degenen die ieder van de vier kenmerken toepaste, werd het risico op dood door kanker en hartziekten met ongeveer twee derde teruggebracht. Terwijl andere doodsoorzaken met 57% werden terug gebracht, ten opzichte van mensen die geen van de kenmerken in hun levensstijl toepaste.

“Als je een langere leven wilt leiden en je beter wilt voelen, moet je een gezonde levensstijl aannemen: niet roken, regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten en alcohol alleen met mate gebruiken,” zegt CDC Directeur Thomas R. Frieden, MD, MPH, in een persbericht.

Vrouwen die alle vier van de gezonde kenmerken in hun levensstijl hebben opgenomen, doen het iets beter dan mannen. Hun risico op overlijden door alle oorzaken was 63% lager, terwijl dat percentage bij mannen 62% was.

Kijkend naar elk van de vier gedragingen op zich, bleek dat mensen die niet roken het laagste risico hebben op overlijden door kanker. Matige alcoholconsumptie (niet meer dan twee glazen per dag voor mannen, en één glas voor vrouwen) is het sterkst verbonden met lagere percentages van overlijden door hartaanvallen en beroertes.

Tussen de 40% en 50% van de deelnemers aan het onderzoek, hadden al ten minste één van de vier kenmerken, die de onderzoekers bestudeerden, opgenomen in hun levensstijl. Het doel, zo schrijven de onderzoekers, is om die aantallen aanzienlijk te verhogen.

Dat is een taak die niet gemakkelijk zal zijn. Terwijl het percentage rokers is gedaald en er bewijs is dat meer mensen bewegen, is er minder bewijs dat bijvoorbeeld Amerikanen beter eten dan voorgaande jaren.

“De uitdaging om meer mensen ervan te overtuigen een gezondere levensstijl aan te nemen, is zo groots dat het ontmoedigd.” Zo concluderen de onderzoekers. “De voorspellingen met betrekking tot sterfgevallen die kunnen worden voorkomen, onderstrepen de noodzaak tot verbetering van het algehele niveau van gezond leven in de Verenigde Staten.”

Bron: WebMD