Alle vrouwen hebben wel eens overmatige afscheiding uit de vagina. Of ze hebben jeuk in de schaamstreek of misschien wel pijn bij het plassen. Sommigen denken dan een soa te hebben. Welke symptomen kunnen op een soa wijzen?

Wat is een soa?

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening, die over te dragen is door onveilig vrijen of bloed. Er zijn veel verschillende soorten soa’s. Ieder met zijn eigenlijk symptomen. De meest voorkomende soa’s bij vrouwen zijn:

Chlamydia

Dit is een veel voorkomende soa. Het is belangrijk om deze op tijd te herkennen, zodat je snel met een behandeling kunt beginnen. Wanneer je chlamydia niet behandelt, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan onvruchtbaarheid.

Genitale wratten

Wratten op je geslachtsdelen komen ook vaak voor. De wratten zijn niet altijd zichtbaar, dus let ook goed op andere symptomen.

Gonorroe

Dit is een zeer besmettelijke soa die goed behandelbaar is, wanneer je er snel bij bent. Wanneer je deze soa niet behandelt, dan kan dit leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Syfilis

Dit is een ernstige soa, die goed te behandelen is. Echter, wanneer je niet wordt behandeld, dan kunnen uiteindelijk je hart, bloedvaten en zenuwstelsel ernstig beschadigd raken.

Hiv/Aids

Hiv is een virus dat je immuunsysteem aantast. Tegenwoordig is een Hiv-infectie goed te behandelen.

Hepatitis B

Dit is een ernstige ontsteking als gevolg van een zeer besmettelijk virus. Het is een virus waar je jezelf tegen kunt laten vaccineren.

Herpes genitalis

Deze soa lijkt op een soort koortslip, echter deze zit dan op je vagina of anus. Helaas is deze soort niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die er voor zorgen dat een aanval minder pijnlijk is en minder lang duurt.

Hoe krijg je een soa?

Een soa wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie, welke zich kan nestelen in lichaamsvloeistoffen. Onder lichaamsvloeistoffen verstaan we: bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Wanneer je onveilig vrijt dan kan de besmette lichaamsvloeistof in contact komen met ander slijmvlies. Hierdoor kunnen virus- of bacteriedeeltjes daarin doordringen.

Symptomen die bij vrouwen op een soa wijzen

Soms veroorzaakt een soa geen klachten. Iemand heeft dan nergens last van. Echter, bij de meeste soa’s zijn er wel symptomen.

Pijn

Wanneer je pijn hebt bij het plassen, dan kan dit onder andere duiden op chlamydia, gonorroe of herpes genitalis. Ook pijn tijdens of na het vrijen kan wijzen op chlamydia. Is er sprake van pijn rond je vagina, dan kun je genitale wratten of genitale herpes hebben. Pijn in de onderbuik is een symptoom die hoort bij hepatitis B. Naast deze pijn zijn geelzucht, vermoeidheid, lichte koorts en spierpijn enkele andere symptomen van hepatitis B.

Ongewone afscheiding uit je vagina

Wanneer je een andere afscheiding hebt dan normaal, dan kan dit veroorzaakt worden door stress of hormoonschommelingen. Echter, wanneer dit niet vanzelf overgaat en het gepaard met andere symptomen, zoals jeuk en pijn dan kan dit wijzen op chlamydia of gonorroe. De ongewone afscheiding is vaak geelgroen-romig van kleur en kan stinken. Het betreft herpes als een abnormale afscheiding uit de vagina vooraf wordt gegaan door kleine pijnlijke zweertjes op de vulva.

Branderig gevoel

Een branderig gevoel rond je vagina of anus komt voor bij de soa’s: genitale wratten of herpes genitalis. Wanneer je een branderig gevoel hebt bij het plassen, dan hoort dat meer bij chlamydia, gonorroe of genitale herpes. Natuurlijk kan een branderig gevoel bij het plassen ook een andere oorzaak hebben, zoals een blaasontsteking. De huisarts kan je hier duidelijkheid over geven.

Kleine zweertjes, wratten, blaasjes, bultjes of schilfertjes

Kleine blaasjes of zweertjes rond je vagina kan duiden op herpes genitalis. Wanneer je ook last hebt van kleine, harde, pijnloze zweertjes in je mond en vlekjes op de huid, dan duidt dit op syfilis. Wratjes rond je vagina is een symptoom van genitale wratten. Je kunt ze herkennen aan een rozerode tot bruine kleur. Vaak zitten ze op de vagina en zijn ongeveer 1 tot 5 mm groot. Natuurlijk kan een veranderingen op de huid rond je vagina ook wijzen op eczeem, te droge huid of een andere huidaandoening. Eén van de bijeffecten van Hiv kan een vlekkerige huiduitslag zijn. Ook oppervlakkige slijmvlies-wondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen kunnen bijeffecten zijn.

Jeuk en/of roodheid

Jeuk en een geïrriteerd, pijnlijk gevoel kan duiden op herpes genitalis. Vaak gaat dit gepaard met rode plekjes op de huid en soms ook blaasjes of zweertjes op of rond je vagina. Wanneer de jeuk ontstaat door de rozerode tot bruine wratten op de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond, dan kan dit wijzen op genitale wratten. Maar het kan zich ook manifesteren rondom de anus. Jeuk bij de anus gecombineerd met een (bloederige) afscheiding bij de ontlasting of diarree is een symptoom van chlamydia.

Gele huid en gelig oogwit

Bij hepatitis B heb je naast een gele huid ook nog heel duidelijk gelig oogwit. Naast deze ziekteverschijnselen horen er bij hepatitis B de volgende symptomen; koorts en verlies van gewicht. Maar ook pijn in de gewrichten, huiduitslag en misselijkheid zijn herkenbare symptomen.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens of direct na het vrijen kan door chlamydia komen. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van bloedverlies, zoals: veranderingen in de hormoonspiegel of afwijkingen aan de baarmoedermond. Wanneer je merkt dat je bloedverlies hebt tussen je menstruaties door, dan kan dit wijzen op chlamydia of gonorroe.

Wanneer naar je huisarts?

Denk je dat je een soa hebt, laat je dan testen. De meeste soa’s zijn goed te behandelen. Helemaal wanneer je er in een vroeg stadium bij bent. Dus wanneer je onveilig hebt gevreeën, je verschijnselen van een soa hebt of wanneer je tot een risicogroep behoort laat je dan testen. Heb je niet onveilig gevreeën en je hebt ook geen klachten, dan is er niets aan de hand en is een bezoek aan de huisarts niet nodig.

Wil je niet naar je huisarts of naar de GGD, dan is een soa zelftest een manier om je toch te laten testen. Kijk dan wel goed of je bij een goede en betrouwbare aanbieder een test koopt.