Wat als je last hebt van haaruitval?
Als je last hebt van haaruitval

Haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor en daar kan iemand veel last van hebben. Dunner wordend haar, breekbaar en poreus haar, extreme haaruitval; de problemen zijn heel divers en kennen ook verschillende oorzaken. Dus wat is de oorzaak van jouw haaruitval?

Oorzaken haaruitval

Mannelijke kaalheid

Een van de meest voorkomende vormen van (blijvende), haaruitval is mannelijke kaalheid of haaruitval. De medische term voor deze vorm is alopecia androgenetica. Onderzoeken naar de oorzaak zijn nog in volle gang, maar vermoed wordt dat het ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in DHT (dihydrotestosteron). DHT (dihydrotestosteron), hecht zich aan de cellen van haarfollikels en zorgt aan de ene kant voor een verkorte groeifase van het haar en voor een verkleining van de schacht van de haarzakjes. Het gevolg is dat er geen haren meer groeien of alleen dunnere haren. Mannen krijgen dan last van haarverlies boven op de kruin en bij de slapen. Bij vrouwen uit deze aandoening zich anders dan bij mannen maar in bijna geen enkel geval zal dit leiden tot volledige kaalheid. Wel kan het haar op de kruin een stuk dunner worden.

Diffuse haaruitval

Bij diffuse haaruitval, ook wel alopecia diffusa genoemd, krijgt iemand ineens last van erge haaruitval. De oorzaak van deze vorm van haaruitval kan legio zijn. Zo kan stress een belangrijke veroorzaker zijn. Spanningen kunnen het haar tijdelijk verdunnen en eventueel genetisch haaruitval versterken. Je lichaam maakt namelijk adrenaline aan als reactie op stress. Wanneer de adrenaline via de bloedbaan in de hoofdhuid terechtkomt, wordt er melkzuur aangemaakt. Melkzuur heeft een bewezen negatief effect op de hoofdhuid en haargroei. Maar ook een tekort aan ijzer kan de oorzaak zijn. Een tekort aan ijzer verstoort de aanmaak van hemoglobine wat op zijn beurt weer zorgt voor een slechte doorbloeding. De slechte doorbloeding kan haaruitval tot gevolg hebben. Ook een schildklierafwijking kan de oorzaak zijn, en dan kan dit zowel een traag werkende schildklier zijn als een te snel werkende schildklier. Bij een te snel werkende schildklier ligt het waarschijnlijk aan de medicatie die iemand krijgt bij een schildklierafwijking hoewel daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is. Door een crashdieet of maagverkleining kan ook je haar uitvallen. De kans is dan namelijk aanwezig dat iemand onvoldoende voedings- en bouwstoffen binnenkrijgt uit voedsel die essentieel voor je lichaam zijn bij het aanmaken van nieuwe haren.

Is de oorzaak gevonden en kun je deze wegnemen? Dan groeit het haar in drie tot negen maanden weer normaal.

Pleksgewijze haaruitval

De oorzaak van deze pleksgewijze haaruitval is tot op de dag van vandaag nog onbekend. Echter, er is wel een relatie gevonden tussen de aandoening en auto-immuunziekten (hier keert het immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam waarbij het lichaamseigen cellen aanvalt). Of erfelijkheid een rol speelt, is niet duidelijk. Het is wel zo dat tussen de 10 en 20% van de gevallen één of meer familieleden heeft die ook te maken met deze vorm van haaruitval.

Hormonale haaruitval

Een verandering in de hormoonhuishouding van iemand kan voor haaruitval zorgen. Een voorbeeld hiervan is haarverlies bij de overgang of net na de bevalling. De reden hiervoor is dat tijdens deze periodes het oestrogeengehalte in het lichaam veel lager is dan daarvoor. Hierdoor gaan de haren eerder over naar de afbraakfase waardoor ze sneller uitvallen.

Haaruitval als gevolg van medicijnen

Sommige medicijnen kunnen leiden tot haaruitval. Het gaat daarbij om medicijnen ter bestrijding van jicht, depressie, hartproblemen en hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen ook medische behandelingen zoals chemotherapie of bestraling leiden tot haaruitval of haarverlies. Na het stoppen van de medische behandeling of de inname van medicijnen groeit het haar in de meeste gevallen weer aan.

Overige oorzaken haaruitval

Hiernaast kunnen ook een overmatige blootstelling aan de zon, roken, een ernstige infectie en hoge koorts voor haaruitval zorgen. Wanneer je haar een aantal weken achter elkaar erg blijft uitvallen ga dan even naar je huisarts.

Tips om haaruitval te verminderen

Heb je te maken met haaruitval? Misschien dat onderstaande tips je dan wellicht kunnen helpen.

  • Wees voorzichtig met je haar en hoofdhuid. Gebruik de juiste shampoo en conditioner. De juiste verzorgingsproducten verschillen voor elke type haar en hoofdhuid dus vraag aan je kapper wat voor jouw haar goed is.
  • Föhnen, het gebruik van een krultang of een stijltang kan er voor zorgen dat je haar sneller afbreekt. Dus probeer hier wanneer je last hebt van haaruitval zo min mogelijk gebruik van te maken.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.
  • Goede voeding is erg belangrijk. Let er op dat je voldoende ijzer, eiwitten, vitamine C, omega 3 vetzuren, zink en biotine tot je neemt.
  • Vermijd voeding die de haargroei remt of haaruitval bevordert. Zoals vloeibare diëten met een zeer lage caloriewaarde en rauw eiwit.

Maar raak na het lezen van dit alles niet direct in paniek. Het is namelijk normaal om haren te verliezen. Hoeveel dat per dag is dat verschilt van persoon tot persoon maar tussen de 50 en 100 haren verlies je toch wel op een dag. Wanneer je lang haar hebt dan vallen die lange haren natuurlijk veel meer op dan wanneer je een korte coupe hebt.

 

Bronnen: haarstichting.nl, drsplinck.nl en haaruitval.eu

3 reacties

  1. Ik ben een meisje van 14 jaar en super bang, ik had/heb nog steeds (wel minder) last van hoofdluis en tegelijker tijd kreeg ik (nu nog steeds) hele extreme haaruitval… Ik zou echt niet weten wat ik zou moeten doen en hoe dit komt.. Ik maak me enorme zorgen a.u.b HELP mij ik ben echt bang dat ik straks kaal wordt .. groetjes anoniem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *