Een onderzoek gedaan door wetenschappers van de universiteit van Southampton doet vermoeden dat het ontwikkelen van Alzheimer op latere leeftijd te maken kan hebben met de eetgewoonten van zwangere vrouwen. Men heeft onderzoek gedaan naar het eten van vetrijk voedsel in relatie tot het ontwikkelen van Alzheimer.
In de eerste fase welke werd uitgevoerd op muizen die veel vetrijk eten tijdens de zwangerschap voorgezet kregen. De kinderen van deze muizen kregen toen zij volwassen waren last van een verstoorde bloedstroom naar het brein. Dit in combinatie met het op jonge leeftijd zelf ook eten van ongezond eten gaf als resultaat hersenen die veel minder in staat bleken om schadelijke amyloïdeproteïnen. Wanneer deze niet worden afgevoerd vormen er zich plakkerige knopen vormen in het hoofd van Alzheimerpatiënten.

Alzheimer
Dit is echter geen nieuws maar zoals de onderzoekers aangeven dat de resultaten van het onderzoek suggereren dat de eetgewoontes van zwangere vrouwen lange termijn effecten kan hebben op het welzijn van de hersenen en bloedvaten van kinderen.

Impact
Het is een studie uitgevoerd op muizen maar de experts geven aan dat de resultaten wel degelijk bijdragen tot het beter begrijpen van de manier waarop onze gezondheid op jonge leeftijd het risico op Alzheimer beïnvloedt. Natuurlijk moet de volgende fase zich richten op hoe dit alles vertaalt bij de mens om zo preventief Alzheimer te kunnen behandelen.

Voedsel voor je brein
De media staat vol met artikelen dat bijvoorbeeld het dagelijks drinken van een glas vruchtensap verkleint de kans op Alzheimer zou verkleinen. Maar dat geldt ook voor noten, vis en tomaten. Helaas is er geen echt voedingsmiddel dat ons tegen Alzheimer kan beschermen. Hoewel het wel klopt dat lekker bewegen en gezond eten in het algemeen bij neurodegeneratieve aandoeningen voor verbetering kunnen zorgen. Dat hebben verschillende studies aangetoond.