Het is weer volop het seizoen van de blauwe bessen. In de maanden juni tot oktober zijn deze bessen volop verkrijgbaar. Maar dit kleine besje is niet alleen heel erg lekker, dit besje is ook nog eens rijk aan anti-oxydanten en vitaminen. Dus des te meer reden om ze vaker te eten. Nog niet overtuigd? Wij noemen 6 redenen waarom je nu naar de winkel moet rijden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen?

Blauwe bessen helpen obesitas en diabetes voorkomen

Volgens een onderzoek van Plant Research International en de Universiteit van Maastricht is gebleken dat het regelmatig consumeren van blauwe bessen een gunstig effect heeft ten aan zien van het vetzuur metabolisme dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van obesitas en diabetes. Dus blauwe bessen zouden helpen om obesitas en diabetes te voorkomen.

Blauwe bessen verminderen het risico op hart- en vaatziekten

Door een regelmatige consumptie van blauwe bessen treedt er een gunstig effect op enkele processen die betrokken zijn bij de bloedstolling. Dit betekent dat het eten van blauwe bessen kan bijdragen aan een vermindert risico op hart- en vaatzieken.

Blauwe bessen werken cholesterol verlagend

Onderzoek heeft aangetoond dat blauwe bessen een zeer hoog gehalte aan anti-oxydanten bevatten. De belangrijkste antioxidant is anthocyaan. Anthocyaan is de plantaardige kleurstof die verantwoordelijk is voor de prachtige blauwe kleur van dit fruit. Anthocyaan verlaagt het tevens het cholesterolgehalte in het bloed.

Blauwe bessen verminderen DNA schade

Oxidatieve DNA schade maakt deel uit van ons dagelijks leven en komt duizenden keren voor per dag in onze cellen. De consumptie van blauwe bessen zorgt voor een bescherming tegen DNA schade en gaat gepaard met een gunstige beïnvloeding van processen die betrokken zijn bij het ontstaan van kanker. Dus het regelmatig consumeren van blauwe bessen kan bijdragen aan een verlaagd kankerrisico.

Blauwe bessen verbeteren je geheugen

Naast anthocyaan is een andere zeer belangrijke antioxidant die blauwe bessen bevat flavonoïden. Flavonoïden worden verondersteld om het leervermogen, de cognitieve functies en het geheugen te verbeteren.

Daarnaast zijn er studies die aantonen dat het regelmatig innemen van flavonoïden helpt bij het vertragen van de achteruitgang van het cognitieve vermogen. Dat het bescherming biedt tegen onder andere ziektes zoals dementie, Parkinson en Alzheimer.

Blauwe bessen tegen blaasontsteking

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat in blauwe bessen D-mannose zit. D-mannose is een suiker die bijna niet door ons lichaam wordt opgenomen en zich snel een weg baant naar de urinewegen en blaas. D-mannose zorgt voor ‘gladde’ wanden van de urinewegen en blaas waardoor bacteriën zich bijna niet kunnen vasthechten aan deze wanden en direct afgevoerd worden. Blauwe bessen zijn dus perfect om je blaas vrij te houden van infecties.

Conclusie

Blauwe bessen blijken dus op vele fronten zeer goed te zijn voor ons lichaam en onze gezondheid. Dus naast het feit dat ze gewoon erg lekker zijn, zijn er voldoende reden om een aantal keren per week blauwe bessen te eten. Maar vergis je niet met bosbessen, deze groeien namelijk in het wild aan lage struiken en hebben rood vruchtvlees en geven een paarsrode kleur af. Blauwe bessen zijn groter, hebben een witgeel vruchtvlees en geven niet af.

 

Bronnen: Rapport Vakgroep Toxicogenomic van de Universiteit Maastricht en blauwebessenland.nl

1 reactie

  1. Anoniem 8 september 2015 at 15:04

    Super gezond!!
    Elke dag een portie in je yoghurt!

    Beantwoorden