Bloed bij je ontlasting, wat nu

Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 mensen ieder jaar wel eens bloed bij de ontlasting heeft. Dat is best veel. Vaak is de oorzaak onschuldig, maar wanneer is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts?

Symptomen van bloed bij de ontlasting
Bloed bij de ontlasting zie je wanneer er wat bloed aan het toiletpapier zit. Soms kan je ook zwarte ontlasting hebben wat er op wijst dat er bloed in je ontlasting zelf zit. Het probleem bevindt zich in dat geval in je lichaam zelf. Dan kan er dieper in je darmen iets mis zijn. Soms kan je ook slijm of bloedstolsels verliezen.

Oorzaak van bloed bij de ontlasting

Mogelijke oorzaken voor bloed bij de ontlasting zijn:

Aambeien en scheurtjes
Vaak zijn aambeien of scheurtjes in de anus (fissuur) de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Vaak zie je dan helder, rood bloed op het toiletpapier of in de toiletpot. Elke keer als je poept, gaat het scheurtje een beetje open en dan bloed het.
Helder rood bloed is meestal afkomstig uit een van de laatste delen van het maag-darmstelsel. Wanneer het bloed een langere weg door de darmen moet afleggen, wordt het donkerder van kleur. De kleur kan dan soms zelfs zwart zijn. Bij deze kleur kan het zijn dat je een bloeding hebt in je maag of in de twaalfvingerige darm.

Infectie en ontstekingen
Ook een ernstige maag-darminfectie kan de oorzaak van bloed bij je ontlasting zijn. Vaak is er dan ook sprake van diarree. Ook een infectie met een seksueel overdraagbare aandoening in de anus geeft soms bloedverlies, net als een ontsteking van de darmwand zoals bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Sommige medicijnen kunnen ook bloedverlies uit de anus veroorzaken.

Maagbloeding
Een maagbloeding kan onder andere worden veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies. Een ontsteking van het maagslijmvlies kan ontstaan doordat bacteriën of bepaalde geneesmiddelen het beschermlaagje van het maagslijmvlies aantasten. Hierdoor wordt de maagwand niet meer beschermd tegen de zure maaginhoud. Het gevolg is dat het maagslijmvlies geïrriteerd en ontstoken raakt, en kan het gaan bloeden. Soms komt het ook voor dat bloedverdunners het bloed zo sterk verdunnen dat een klein wondje in de maagwand maar moeilijk stopt met bloeden.

Eén van de belangrijkste symptomen van een maagbloeding is het hebben van zwarte teerachtige ontlasting. De donkere kleur van de ontlasting komt door de plek van de bloeding. Bij een maagbloeding gaat het om een bloeding hoog in het spijsverteringskanaal en dit zal door vertering van het bloed leiden tot zwarte ontlasting. Een bloeding die zich verderop in het spijsverteringskanaal bevindt, zal leiden tot rood bloed bij de ontlasting, omdat zo’n bloeding minder heeft blootgestaan aan vertering.

Darmpoliep
Darmpoliepen zijn woekeringen van het darmslijmvlies. De meeste darmpoliepen zijn niet kwaadaardig, maar na verloop van tijd kunnen kankercellen zich in sommige darmpoliepen ontwikkelen. Om deze reden worden darmpoliepen vaak preventief verwijderd, voordat kanker zich kan ontwikkelen.
Meestal veroorzaken dikke darm poliepen geen klachten of symptomen. Veel mensen die poliepen hebben zijn zich er helemaal niet van bewust. Echter, in sommige gevallen kan er bloed in de ontlasting zitten.

Kanker
Heel soms is darmkanker de oorzaak van het bloedverlies. Naast bloed in de ontlasting zal er dan waarschijnlijk ook een verandering in de ontlasting, zoals diarree of constipatie of een verandering in de consistentie van de ontlasting zijn. Tevens kan iemand dan last hebben van aanhoudende buikklachten, zoals darmkrampen, winderigheid en buikpijn. Een gevoel dat de darmen zich niet volledig kunnen legen en een onverklaarbaar gewichtsverlies kunnen ook klachten zijn.

Deze klachten kunnen een gevolg zijn van darmkanker. Ze kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan dan bepalen hoe verder te handelen.
Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe vroeger darmkanker vastgesteld wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in je familie voorkomt, is de kans op darmkanker ook groter.

Tot slot
Vaak is de oorzaak van bloed bij je ontlasting dus aambeien. Echter, bij langdurig verlies van vers bloed, of bij het verlies van bloed vermengd met ontlasting moet je naar je huisarts. Dit geldt ook als je ontlasting zwart van kleur is. Wanneer je een ontsteking hebt in je darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan er ook slijm bij de ontlasting zitten. Ook wanneer je slijm bij je ontlasting ziet, is het raadzaam om naar je huisarts te gaan.

Bronnen: MLDS.nl, symptomen-behandeling.nl en darmpoliepen.nl

38 reacties

 1. Anoniem 1 januari 2018 at 11:51

  dit was een goede uitleg dan u.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 24 januari 2018 at 13:12

  Ik heb allen last van bloeding bij harde ontlasting.

  Beantwoorden

  • John 24 januari 2018 at 13:27

   Dat kan door een aambei of een fissuur worden veroorzaakt.Zorg voor zachtere ontlasting. Voldoende water drinken( min. 1,5 liter per dag), vers fruit en vezelrijke voeding

   Beantwoorden

 3. Anoniem 26 januari 2018 at 23:32

  Anoniem geachtelezer
  Ik de 12 met spoedopgenome in het ziekenhuis omdat er een bloedvat boven in me maag heb die er niet zit was gesprongen ze hebben er 3 met eletikiekjes afgebonden nu ben ik een weekje thuis en heb nu diaree met bloed erbij wat te doen gr

  Beantwoorden

  • John 27 januari 2018 at 00:25

   Je moet contact opnemen met de huisartsenpost

   Beantwoorden

 4. Anoniem 7 februari 2018 at 10:59

  ik heb nu 4of5keer bloed rond de ontlasting in een tijdbestek van 5mnd. ik heb moeilijke stoel gang.mijn anus jeukt en schrijnt een beetje.als ik mijn billen afveeg zit er een klein beetje bloed bij daarna niet meer.piet.

  Beantwoorden

  • John 7 februari 2018 at 11:27

   Dat kan door een aambei of anus scheurtjes veroorzaakt worden. Kijk zelf even of er wat aan de anus is te zien. Zorg dat je ontlasting zacht is. Drink minimaal 1,5 liter water per dag, eet vers fruit en vezelrijke voeding.

   Beantwoorden

 5. Anoniem 12 februari 2018 at 16:16

  Ik heb bloed in mijn ontlasting

  Beantwoorden

  • John 12 februari 2018 at 17:44

   Bloed in de ontlasting of bij e ontlasting? Ook aan het papier met afvegen?

   Beantwoorden

 6. Anoniem 27 februari 2018 at 17:00

  Ik heb lichtkleurige bloed bij de ontlasting ook al het zacht is bloed ik al voor 1.5 week.

  Beantwoorden

  • John 27 februari 2018 at 17:04

   Dan wordt toch tijd om met die klachten naar de huisarts te gaan.

   Beantwoorden

 7. Anoniem 18 maart 2018 at 09:28

  Klachten: pijn rechtsonder in de buik, soms wat slijm bij ontlasting en vaker bloed( ik denk te harde ontlasting, maar ook bij zachtere ontlasting bloed en soms slijmachtig. afwisselend harde ontlasting en soms diarree…) zouden het poliepen kunnen zijn, Durf niet naar de huisarts Klachten al een geruime tijd, langer dan zes maand, Buikpijn nu twee weken en val niet af( eerder het tegenovergestelde)

  Beantwoorden

  • John 18 maart 2018 at 11:19

   Ik denk dat het dan toch goed is om toch maar eens naar de dokter te gaan. Met niet gaan, los je niks op

   Beantwoorden

 8. Anoniem 28 maart 2018 at 22:38

  Al 2 dagen niet gepoept en vandaag spatte het bloed in de wc pot! Ook tijdens het afvegen veel bloed

  Beantwoorden

  • John 28 maart 2018 at 22:40

   Dan had je eigenlijk de huisarts cq de huisartsenpost moeten bellen. Als je nog steeds bloedverlies hebt, zou ik je adviseren om dat dus toch maar te doen

   Beantwoorden

 9. Anoniem 19 april 2018 at 21:56

  Ik heb al 4 dagen last van bloed wat tijdens mijn ontlasting tegelijk met poep eruit komt. Het is lichtgekleurd en had net een winderig gevoel, ik heb ook het gevoel dat ik mijn darmen niet kan legen. Heb laatste tijd vaak pijnstiller gebruikt voor joofdpijn klachten. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden

  • John 19 april 2018 at 23:00

   Ga met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

   • Anoniem 19 april 2018 at 23:04

    Wat kan ik verwachten? Want ik wil liever geen inwendige behandeling…

    Beantwoorden

    • John 19 april 2018 at 23:11

     Een inwendige behandeling zal zo snel niet plaats vinden hoor…

     Beantwoorden

     • Anoniem 19 april 2018 at 23:24

      Oke isgoed, bedankt voor uw hulp en een fijne aavond!

     • John 19 april 2018 at 23:28

      Graag gedaan. Ook voor jou een fijne avond nog

 10. Anoniem 19 mei 2018 at 13:56

  Ik had de afgelopen 2 dagen een beetje bloed in de ontlasting en vandaag opeens slijm. Vorige maand waren mijn infecties waardes wel erg hoog. Wat kan dit nu zijn?

  Beantwoorden

  • John 19 mei 2018 at 15:27

   Misschien een aambei. Ga met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

 11. Anoniem 21 mei 2018 at 08:40

  Ik ben een vrouw van 35 jaar, al maanden last van bloed op de ontlasting en bij afvegen op papier. Soms ook druppeltjes bloed naast de ontlasting in toilet. Geregeld last van opgeblazen gevoel. Gisteren na toiletbezoek zag ik vrij veel helderrood bloed in het toilet. Moet ik me zorgen maken?

  Beantwoorden

  • John 21 mei 2018 at 09:40

   Het kan door een aambei worden veroorzaakt. Ik zou in ieder geval wel met die klachten naar de huisarts gaan.

   Beantwoorden

 12. Anoniem 30 mei 2018 at 00:44

  Goedenavond,

  Ik heb al een tijdje last van (veel) bloed bij mijn ontlasting .. Maar nu is er voor de 2e keer ook een behoorlijke plas bloed uit mijn anus gekomen zonder dat ik poepte of überhaupt kracht zette. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden

  • John 30 mei 2018 at 01:13

   Het zou door een inwendige aambei kunnen komen. Ga in ieder geval wel met die klacht naar de huisarts.

   Beantwoorden

 13. Anoniem 30 mei 2018 at 17:14

  Ik heb al een tijdje (2 weken oid) ‘redelijk veel’ lichtrood bloed op t toiletpapier, maar ik heb verder echt helemaal nergens last van en t wordt niet erger.

  Beantwoorden

  • John 30 mei 2018 at 17:15

   Het kan door een inwendige aambei worden veroorzaakt. Ik denk dat het wel goed zou zijn om met de klacht naar de huisarts te gaan.

   Beantwoorden

 14. Anoniem 13 juni 2018 at 12:49

  Hoi net ook bij mij bloed in ontlasting en veel buiklachten en winderig

  Beantwoorden

  • John 13 juni 2018 at 16:05

   Ga dan met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

 15. Anoniem 15 juni 2018 at 09:05

  Hallo, spoortje helder rood slijmerig bloed in de ontlasting, branderige rode huid, uitslag huid, misselijk, jeuk neus, jeuk oren, jeuk/steken door lichaam. (bloed?) Misselijk.

  Beantwoorden

  • John 15 juni 2018 at 09:33

   Het spoortje bloed zou door een aambei veroorzaakt kunnen worden, maar gezien de vele andere klachten, zou ik je toch aanraden om naar de huisarts te gaan

   Beantwoorden

 16. Anoniem 17 juni 2018 at 23:23

  Zie bij de ontlasting van mijn echtgenoot vers bloed bij het afvegen van zijn billen ook weer bloed. Hij heeft 4 maanden geleden een zwaar CVA gehad en heeft oa afasie. Een week ervoor had hij een longoperatie gehad. Vandaar gelijk ongerust. Wat te doen.

  Beantwoorden

  • John 17 juni 2018 at 23:33

   Neem morgen contact op met de huisarts.
   Het bloed kan door een aambei worden veroorzaakt.

   Beantwoorden

 17. Anoniem 28 juni 2018 at 09:36

  Last van dunne ontlasting vandaag met bloed erbij. Kan stress een oorzaak zijn? Hoe lang moet je het aankijken voordat een arts wordt geraadpleegd?

  Beantwoorden

  • John 28 juni 2018 at 13:25

   Als je er morgen nog last van hebt, zou ik toch even naar de huisarts gaan

   Beantwoorden

 18. Anoniem 15 juli 2018 at 13:10

  De reacties hebben mijn vragen denk ik goed beantwoord
  Heb ook al twee dagen helder rood bloed bij de ontlasting,
  Maar met uw adviezen ,weet ik nu dat ik morgen toch even de dokter bel…
  Hartelijk dank Henny

  Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test