Bloed bij je ontlasting, wat nu?
Bloed bij je ontlasting, wat nu

Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 mensen ieder jaar wel eens bloed bij de ontlasting heeft. Dat is best veel. Vaak is de oorzaak onschuldig, maar wanneer is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts?

Symptomen van bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting zie je wanneer er wat bloed aan het toiletpapier zit. Soms kan je ook zwarte ontlasting hebben wat er op wijst dat er bloed in je ontlasting zelf zit. Het probleem bevindt zich in dat geval in je lichaam zelf. Dan kan er dieper in je darmen iets mis zijn. Soms kan je ook slijm of bloedstolsels verliezen.

Oorzaak van bloed bij de ontlasting

Mogelijke oorzaken voor bloed bij de ontlasting zijn:

Aambeien en scheurtjes

Vaak zijn aambeien of scheurtjes in de anus (fissuur) de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Vaak zie je dan helder, rood bloed op het toiletpapier of in de toiletpot. Elke keer als je poept, gaat het scheurtje een beetje open en dan bloed het.

Helder rood bloed is meestal afkomstig uit een van de laatste delen van het maag-darmstelsel. Wanneer het bloed een langere weg door de darmen moet afleggen, wordt het donkerder van kleur. De kleur kan dan soms zelfs zwart zijn. Bij deze kleur kan het zijn dat je een bloeding hebt in je maag of in de twaalfvingerige darm.

Infectie en ontstekingen

Ook een ernstige maag-darminfectie kan de oorzaak van bloed bij je ontlasting zijn. Vaak is er dan ook sprake van diarree. Ook een infectie met een seksueel overdraagbare aandoening in de anus geeft soms bloedverlies, net als een ontsteking van de darmwand zoals bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Sommige medicijnen kunnen ook bloedverlies uit de anus veroorzaken.

Maagbloeding

Een maagbloeding kan onder andere worden veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies. Een ontsteking van het maagslijmvlies kan ontstaan doordat bacteriën of bepaalde geneesmiddelen het beschermlaagje van het maagslijmvlies aantasten. Hierdoor wordt de maagwand niet meer beschermd tegen de zure maaginhoud. Het gevolg is dat het maagslijmvlies geïrriteerd en ontstoken raakt, en kan het gaan bloeden. Soms komt het ook voor dat bloedverdunners het bloed zo sterk verdunnen dat een klein wondje in de maagwand maar moeilijk stopt met bloeden.

Eén van de belangrijkste symptomen van een maagbloeding is het hebben van zwarte teerachtige ontlasting. De donkere kleur van de ontlasting komt door de plek van de bloeding. Bij een maagbloeding gaat het om een bloeding hoog in het spijsverteringskanaal en dit zal door vertering van het bloed leiden tot zwarte ontlasting. Een bloeding die zich verderop in het spijsverteringskanaal bevindt, zal leiden tot rood bloed bij de ontlasting, omdat zo’n bloeding minder heeft blootgestaan aan vertering.

Darmpoliep

Darmpoliepen zijn woekeringen van het darmslijmvlies. De meeste darmpoliepen zijn niet kwaadaardig, maar na verloop van tijd kunnen kankercellen zich in sommige darmpoliepen ontwikkelen. Om deze reden worden darmpoliepen vaak preventief verwijderd, voordat kanker zich kan ontwikkelen.
Meestal veroorzaken dikke darm poliepen geen klachten of symptomen. Veel mensen die poliepen hebben zijn zich er helemaal niet van bewust. Echter, in sommige gevallen kan er bloed in de ontlasting zitten.

Kanker

Heel soms is darmkanker de oorzaak van het bloedverlies. Naast bloed in de ontlasting zal er dan waarschijnlijk ook een verandering in de ontlasting, zoals diarree of constipatie of een verandering in de consistentie van de ontlasting zijn. Tevens kan iemand dan last hebben van aanhoudende buikklachten, zoals darmkrampen, winderigheid en buikpijn. Een gevoel dat de darmen zich niet volledig kunnen legen en een onverklaarbaar gewichtsverlies kunnen ook klachten zijn.

Deze klachten kunnen een gevolg zijn van darmkanker. Ze kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan dan bepalen hoe verder te handelen.

Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe vroeger darmkanker vastgesteld wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen. Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in je familie voorkomt, is de kans op darmkanker ook groter.

Tot slot

Vaak is de oorzaak van bloed bij je ontlasting dus aambeien. Echter, bij langdurig verlies van vers bloed, of bij het verlies van bloed vermengd met ontlasting moet je naar je huisarts. Dit geldt ook als je ontlasting zwart van kleur is. Wanneer je een ontsteking hebt in je darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan er ook slijm bij de ontlasting zitten. Ook wanneer je slijm bij je ontlasting ziet, is het raadzaam om naar je huisarts te gaan.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, CWZ en Huisarts en Wetenschap

328 reacties

  1. Dat kan door een aambei of een fissuur worden veroorzaakt.Zorg voor zachtere ontlasting. Voldoende water drinken( min. 1,5 liter per dag), vers fruit en vezelrijke voeding

 1. Anoniem geachtelezer
  Ik de 12 met spoedopgenome in het ziekenhuis omdat er een bloedvat boven in me maag heb die er niet zit was gesprongen ze hebben er 3 met eletikiekjes afgebonden nu ben ik een weekje thuis en heb nu diaree met bloed erbij wat te doen gr

 2. ik heb nu 4of5keer bloed rond de ontlasting in een tijdbestek van 5mnd. ik heb moeilijke stoel gang.mijn anus jeukt en schrijnt een beetje.als ik mijn billen afveeg zit er een klein beetje bloed bij daarna niet meer.piet.

  1. Dat kan door een aambei of anus scheurtjes veroorzaakt worden. Kijk zelf even of er wat aan de anus is te zien. Zorg dat je ontlasting zacht is. Drink minimaal 1,5 liter water per dag, eet vers fruit en vezelrijke voeding.

 3. Klachten: pijn rechtsonder in de buik, soms wat slijm bij ontlasting en vaker bloed( ik denk te harde ontlasting, maar ook bij zachtere ontlasting bloed en soms slijmachtig. afwisselend harde ontlasting en soms diarree…) zouden het poliepen kunnen zijn, Durf niet naar de huisarts Klachten al een geruime tijd, langer dan zes maand, Buikpijn nu twee weken en val niet af( eerder het tegenovergestelde)

  1. Dan had je eigenlijk de huisarts cq de huisartsenpost moeten bellen. Als je nog steeds bloedverlies hebt, zou ik je adviseren om dat dus toch maar te doen

 4. Ik heb al 4 dagen last van bloed wat tijdens mijn ontlasting tegelijk met poep eruit komt. Het is lichtgekleurd en had net een winderig gevoel, ik heb ook het gevoel dat ik mijn darmen niet kan legen. Heb laatste tijd vaak pijnstiller gebruikt voor joofdpijn klachten. Wat moet ik doen?

 5. Ik had de afgelopen 2 dagen een beetje bloed in de ontlasting en vandaag opeens slijm. Vorige maand waren mijn infecties waardes wel erg hoog. Wat kan dit nu zijn?

 6. Ik ben een vrouw van 35 jaar, al maanden last van bloed op de ontlasting en bij afvegen op papier. Soms ook druppeltjes bloed naast de ontlasting in toilet. Geregeld last van opgeblazen gevoel. Gisteren na toiletbezoek zag ik vrij veel helderrood bloed in het toilet. Moet ik me zorgen maken?

 7. Goedenavond,

  Ik heb al een tijdje last van (veel) bloed bij mijn ontlasting .. Maar nu is er voor de 2e keer ook een behoorlijke plas bloed uit mijn anus gekomen zonder dat ik poepte of überhaupt kracht zette. Wat zou dit kunnen zijn?

 8. Ik heb al een tijdje (2 weken oid) ‘redelijk veel’ lichtrood bloed op t toiletpapier, maar ik heb verder echt helemaal nergens last van en t wordt niet erger.

  1. Het kan door een inwendige aambei worden veroorzaakt. Ik denk dat het wel goed zou zijn om met de klacht naar de huisarts te gaan.

 9. Hallo, spoortje helder rood slijmerig bloed in de ontlasting, branderige rode huid, uitslag huid, misselijk, jeuk neus, jeuk oren, jeuk/steken door lichaam. (bloed?) Misselijk.

  1. Het spoortje bloed zou door een aambei veroorzaakt kunnen worden, maar gezien de vele andere klachten, zou ik je toch aanraden om naar de huisarts te gaan

 10. Zie bij de ontlasting van mijn echtgenoot vers bloed bij het afvegen van zijn billen ook weer bloed. Hij heeft 4 maanden geleden een zwaar CVA gehad en heeft oa afasie. Een week ervoor had hij een longoperatie gehad. Vandaar gelijk ongerust. Wat te doen.

 11. Last van dunne ontlasting vandaag met bloed erbij. Kan stress een oorzaak zijn? Hoe lang moet je het aankijken voordat een arts wordt geraadpleegd?

 12. De reacties hebben mijn vragen denk ik goed beantwoord
  Heb ook al twee dagen helder rood bloed bij de ontlasting,
  Maar met uw adviezen ,weet ik nu dat ik morgen toch even de dokter bel…
  Hartelijk dank Henny

 13. Heb nu al een paar dagen mega sterke aanhoudende lozeaandrang ( nadat mn darmen al geheel geleegd zijn) en dan komt er alleen nog maar bloed uit. Heb afspraak bij mdl over 5 maanden. Is deze verandering rede voor spoed?

 14. Als ik poep gaat dit gepaard met helderrood bloed ( dus niet donker)
  Dit zit zowel in mijn poep, als los…
  Ik merk dat ik wat dunner poep dan normaal.
  Soms zie ik dan nog stukjes onverteerde delen van de boterham erbij zitten. Verder geen pijn, alleen wat meer winderig dan normaal.
  Ik ben bang dat ik darmkanker heb, ben 16 kaar oud. Wat kan dit zijn?

 15. Ik kreeg twee dagen geleden enirme buikoijn in mijn onderbuik. Koud zweet en braakneigingen (spuug in de mond) ik denk van de pijn. Ontlasting was brij/ achtig. Heb de hele nacht gespookt. Helemaal leeg. Enorme pijn en blijvende braak neigingen. Geen water ontlasting. Volgende dag beter. Af en toe buikpijn. En heel moe. Vanochtend een flinke bloed prop als ontlasting. Urgent of kan ik het afwachten?

 16. Ik heb enige tijd al gevoelige darmen. Last van winderigheid, af en toe zomaar een pijnkramp.
  Nu heb ik een paar dagen al het gevoel drang te hebben om naar de wc te gaan.
  Gisterenavond opeens meer drang om te gaan maar komt winderige slijm uit en vanmorgen opeens slijm en helder rood bloed in de pot en met vegen. Daarna moest ik nog een keer naar de wc en toen kwam er dunne ontlasting uit. Geen bloed meer.
  Wat kan dit zijn

 17. Ik heb al een tijdje klachten van bloed bij de ontlasting, de huisarts dacht idd aan een aambei. Ik had toen al tabletjes gehaald en van die oploszakjes voor een makkelijkere ontlasting, echter het word steeds erger. De zakjes lijken niet meer te helpen en het bloed (helderrood) word steeds heftiger. Ik heb geen pijn ergens ik maak me alleen zorgen..mn huisarts heeft destijds wel een bloedtest gedaan en daar kwam een licht tekort aan vit d uit. Verder niks. Ik ben 36, maar toch bang dat het mis is. Wat kan ik verder nog doen?

 18. Weken wisselde ontlasting. Veel diarree. Nu al dagen niet normaal gepoept. Wel erge persdrang. Slijm en bloed en wat bruine zachte ontlasting/keutels. ?

 19. Al heel de dag lastig naar de wc. Vorige week bloed gehad bij de ontlasting. (Dacht dat ik ongesteld moest worden) maar nee en nu weer bij mijn ontlasting heel helder rood bloed en best wel veel. Ook bij het afvegen

 20. Hoi,
  Ik heb sinds 3 dagen een enorm zeurende pijn rondom mijn maag. Dit verergert wanneer ik iets eet of een sigaret rook. Daarnaast heb ik bij het plassen vers bloed en alle dagen al diarree. Ik ben 3 maanden terug geopereerd aan een blinde darm ontsteking, welke op het punt stond om te springen, zo ontstoken was het. Kan dit er iets mee te maken hebben?
  Mvg

 21. Sinds 3 dagen een enorm zeurende pijn rondom de maag, welke erger wordt wanneer ik iets eet of een sigaret rook. De pijn gaat gepaard met diarree en vers bloed bij het plassen. Daarnaast ben ik snel kortademig en heb last van opvliegers (wat voor mijn leeftijd, 18 jr niet toepasselijk is). Ik ben 3 maanden geleden met spoed geopereerd aan een blinde darm ontsteking, welke ieder moment kon springen door de hoeveelheid pus. Heeft dit met elkaar temaken?

 22. Hoi, dan ga ik ook maar met de billen bloot, ik heb al sinds 1992 maag/darmklachten, geen enkele.dokter heeft kunnen vinden wat het was, nu ben ik al een week niet lekker, veel slapen en diarree, en net naar de wc geweest, en heel veel bloed aan het wc papier, en ongeveer een borrelglas bovenop de poep…, de poep zelf is wel donkerbrui /zwart

 23. Hoi ik heb al een tijdje buikpijn ben naar de huisarts geweest. ik moest meer ‘eiwitten’ eten zei ze maar het doet nog steeds pijn en heb het ook gedaan en net poepte ik bloed en maak me nu toch echt wel zorgen, word tijd dat ik op een juiste manier hulp krijg.. kan het ook omdat ik stres heb en slecht eet dat ik zoveel buikpijn heb waar ligt het aan ???

 24. Ik heb nu 2 dagen een klein beetje helderrood bloed bij de ontlasting (niet er doorheen). M’n ontlasting is niet anders dan normaal. Moet ik nu al meteen contact opnemen met de huisarts of nog even een paar dagen aankijken?

 25. Ik heb sinds een paar dagen bloed bij het afvegen last van windering soms wat pijn in de buik misselijkheid en heb voor de vakantie onderzoek gedaan wat je in de brievenbus kreeg en kon opsturen was niets aan de hand ben net 55 geworden mijn vader had ook darmkanker wat moet ik doen.

 26. Ik heb de laatste tijd alleen maar diaree.. vroeger kon ik maar 2 keer in de week naar het toilet.
  Nu heb ik gemerkt dat er rood slijm bij zit en er hangt ook bloed aan het toilet papier. Moet ik me zorgen maken en naar dokter gaan?

 27. Ik heb sinds twee dagen bloed bij de ontlasting.
  De ontlasting is niet hard, in tegendeell zelfs.
  Het ziet er plakkerig uit, stinkt vele malen erger dan normaal. En de buikpijn die ik heb incl verminderde eetlust

 28. Ik heb sinds enige tijd buikpijn
  Sinds gisteren en vandaag bloed bij de ontlasting
  De ontlasting is niet hard maar plakkerig
  Het poepen doet geen pijn.
  Ook heb ik verminderde eetlust

  Wanneer naar de huisarts?

 29. Vandaag gehoord dat er bloed in mijn ontlasting zat. Nooit bloed gezien. Wel slijm. Schrok wel van de uitslag van het poeponderzoek! M’n vader had darmkanker. Ben 66 jaar. Wel moe de laatste tijd. Verder gezond. Hopelijk valt t mee. Wacht op tel. van ziekenhuis voor verder onderzoek. Zo’n coloscopie lijkt me heel naar!

 30. Goedenavond,
  Ong. 2 weken geleden zag ik dat na het vegen wat bloed op de papier zat. Ik liet het gaan, maar weer is bet gebeurd. Maar dit keer was het water in de wc ook helemaal rood. Tijdens het vegen zat er een dik klonter bloed op mijn wc-papier. Dit is tot nu toe alleen voorgekomen na het ontlasten.

 31. Al maanden last van bloed bij ontlasting. Ook onder behandeling bij proctoloog. Die weet t ook niet, ook darmonderzoek gehad, kwam niks uit alleen aambeitje zei dokter . 4 weken geleden 3 marisken weggehaald en op 1 plek blijft het bloeden maar volgens mij komt bloed van net binnen de anus. Gisteren voor t eerst naar bekkenbodem specialist geweest die zei dat ik voorlopig niet meer moet laten snijden in dat gebied eerst rust krijgen daar, maar ja pijn en bloed blijven dus zit beetje in dubio wat te doen, huisarts weet het niet

 32. Ik heb net heel veel bloed bij de ontlasting gehad ben me rot geschrokken. Het was helder rood.Nooit eerder gehad ik gebruik wel zetpillen indodectamine voor migraine Wat moet ik doen?

 33. Week geleden endeldarm onderzoek gehad ,nu elke dag bloed smorgens dan kan ik daarna mijn ontlasting niet ophouden tot drie keer smorgens ,rest van de dag geen last

 34. Al maanden last van diaree en vaak bloed bij het afvegen..darmen borrelen continu..ontlasting dun en slijmerig.soms zit ik wel 8x op een dag op de wc

 35. Anoniem 29 oktober 2018
  Ik heb sinds zaterdagavond allleen maar bloed “gepoept”. Ik heb wel normale aandrang maar er komt alleen maar helder rood bloed. Zo te zien is het behoorlijk wat bloed en blijft druppen terwijl ik niet pers. Kan dit ook gewoon een aambei zijn?

 36. ik heb al 2 maanden last van diarree (fluffie) en buikkrampen. Huisarts test mijn bloed nu op o.m. schildklier, algemeen bloedbeeld en gluten. Ik ben nu vast 3 dagen gestopt met gluten om het verschil eens te voelen. Mijn boek is meteen een stuk rustiger, mijn ontlasting weer steviger. Vanmorgen had ik alleen ineens bloed door mijn ontlasting heen (laatste deel van mijn ontlasting). Kan dat te maken hebben met die 3 dagen geen gluten en dus waarschijnlijk ook te weinig vezels?

 37. hallo, ik ben een man van 69. uit het landelijk darmonderzoek kwam naar voren dat er bloed in mijn poep zit. ik heb verder geen klachten. Ik ben ook nooit behandeld hiervoor (d.i. bloed in de ontlasting). Wel heb ik vaak poepsporen in mijn onderbroek. Het is lastig om mijn billen zo schoon te krijgen dat ze geen sporen meer achterlaten. Dat probleem heb ik al heel lang. > 5 jaar. Zelf kan ik het bloed ook niet zien. Moet ik me laten onderzoeken, met buisjes in de anus enz., of kan een zalfje ook helpen? Zoals gezegd, verder geen klachten als gewichtsverlies of wat dan ook. Wat te doen ? alvast bedankt.

 38. Ik heb ook helderrood bloed bij het afvegen op papier. Volgens mij niet in de ontlasting zelf. Dit duurt al een maand of twee. Soms gaat het dagen goed, is alles normaal, en dan ineens toch weer weer beetje helderrood bloed op het wc-papier. Ik voel het dan bij het poepen ook in mijn anus, dan schuurt/brandt het, alsof de ontlasting ergens ‘langs’ moet. En jawel, dan bloedt het dus weer. Heb vinger in mijn anus gestopt, maar voel geen bobbels of zo: alles voelt glad.

 39. Ik heb ook last van bloederig slijm in stoelgang.Vannacht neig gezweet en krampen. Speen is het niet maar wat dan wel. Help heb schrik

 40. Man van 40
  Voelt alsof ik tegen een ballon aan druk tijdens stoelgang
  Komt veel pijn en bloed bij gepaard
  Arts zegt Anus poliepen maar het word steeds erger

 41. Ik verlies erg veel bloed bij me ontlasting. Het ligt er bovenop en niet er doorheen. Het bloed stroomt letterlijk uit mijn anus, als ik afveeg zitten er bloedpropjes op. Ik denk zonder overdrijven dat ik wel 200 tot 300 milliliter bloed ben verloren vandaag. Het stroomt er soms ook uit na dat ik al een tijdje geleden naar de wc ben gegaan

 42. Ik ben 18 heb meerdere bloedonderzoeken en urine onderzoeken gehad daar kwam echter niks uit. Verder word er niks onderzocht omdat er elke keer gezecbt werd dat het PDS syndroom was.
  Nu heb ik vandaag een klein beetje bloed gezien in mijn ontlasting kan dat erbij horen?

 43. Ik gebruik al tijden microlax om te kunnen poepen. Nu helderrood bloed bij de ontlasting. Geen pijn, niks. Zonder microlax zou ik maar 1 x per week kunnen en wordt het veel te hard. Gebruik ook lactulose. Door rolstoel weinig beweging.

 44. Niet kunnen slapen van angst… nu al anderhalve week lichtrood bloedverlies bij de ontlasting. Vooral als ik begin te poepen komt er bloed… als ik door poep is het bloeden zo goed als over zit ook een beetje slijm bij…. ontlasting lijkt soms niet helemaal verteerd. Ik ben zo bang voor darmkanker!!
  ( ik ben al bij de huisarts geweest, wacht nu op een oproep voor een onderzoek in het ziekenhuis)
  Wat zou het ook ( als het geen kanker is) kunnen zijn?

 45. Ik had vanmorgen bloed vermengd met mijn ontlasting. Alsook losse druppels helder rood bloed. Geen last van aambeien. Vorige week heb ik ook vaker zeer donkere en scherpe ontlasting gehad.

 46. ik ben me net rot geschrokken had al paar dagen last van me darmen. Maar ik dacht komt door dieet .kan altijd al moeilijk naar de wc nu ineens veel helder roodbloed nog nooit eeroer gehad wel heb ik last van een aambei al heel lang die wel eens bloed .maar dit was zeker anders

 47. Verlies al aantal weken klein beetje helderrrod bloed na ontlasting. Alleen zichtbaar op toiletpapier, niet op ontlasting. Zie het pas bij tweede keer schoonvegen. Bij huisarts geweest: die kon niets vinden. Moet nu zakjes gebruiken voor zachtere ontlasting. Doe dit nu 10 dagen maar nog steeds wat helderrood bloedverlies na ontlasting op papier. Hoe lang kan het duren voordat een eventuele inwendinge aambei geheeld is?

 48. En wat zou eraan gedaan kunnen worden John? Het vervelende is, dat als het niet binnen twee weken over is, ik terug moet naar de huisarts. Dus ik ben in voor oplossingen : )

 49. Heb al 2 jaar jeuk aan anus en de laatste maanden soms een klein beetje bloed op het toiletpapier. Nu de laatste 2 dagen het hele toiletpapiertje onder het bloed bij het afvegen na poepen. Net ook wat donkerder dikker bloed bovenop de poep zien liggen (was dunnere poep dan normaal).

  Je gaat vast zeggen dat ik naar de huisarts moet als ik de reacties zo zie haha maar wat denk je dat het is? Kan ik dit ook eerst zelf proberen op te lossen (en hoe?) en als dat na een bepaalde tijd niet helpt naar de dokter? Tips?

  1. Het kan een aambei zijn. Kijk eens naar je anus of er iets opvalt..Als er een aambei zit zou je een aambeizalf kunnen gebruiken. Sperti bijvoorbeeld. als dat na 14 dagen niet helpt: op naar de dokter dan

 50. Hallo, ik heb donker zwarte stipjes in mn diarree, ook heb ik pds en veel buikpijn. Ik heb ook Fybromyalgie,kan dit gebeuren door mn gal komen?
  De buikpijn vind ik het vervelendste en de stank maar das logisch.ik heb hey voor zover ik weet nu 2 dagen,eerder nooit op de poep gelet.ik heb geen zweetaanvallen of koorts.
  Kan ik iets gezonds eten wat mn darmen ondersteund? De medische poespas hou ik niet zo van. Bvd Mvg

 51. Pijn linkerkant onder mij buik.raar geluiden ook..huisarts geweest calprotictine is normaal bloed uitslag is ook goed.geen bloed bij ontlasting.mijn anus zit er gewoon normaal uit.kan dat een pds zijn?

 52. Ik had mei 2018 zwarte ontlasting en bloedarmoede. Ik heb toen een maagonderzoek gehad en er was niets te zien. Daarna kreeg ik een colonscopie en die mislukte omdat ik niet schoon was. Daarna weer een colonscopie en daar werden 2 poliepen verwijderd en 1 poiiep kon niet verwijderd worden. Daarna nog 3x een colonscopie om de 2e poliep te verwijderen, maar dat mislukte,omdat de scopie niet meer bij de poliep kwam. Over een paar weken een poli gesprek over hoe verder. Vanmorgen had ik weer zwarte ontlasting en bij huisarts een potje gehaald voor onderzoek van ontlasting. Ze kijken ook gelijk naar bloedarmoede. Mijn moeder is overleden aan darmkanker en mijn oudste zoon had op 40 jaar leeftijd ook poliepen en mijn zus had baarmoederkanker.Mijn 2 poliepen die waren verwijderd, was 1 goedaardig en 1 beginnend kanker, maar alles was goed weg gehaald. Wat is die 3e? Ik ben erg benieuwd

 53. Ik heb sinds een week veel helder bloed bij de ontlasting heb ook divertikkels, waar ik al eens aan geopereerd ben,heb geen aambeien .wat kan de oorzaak zijn?

 54. Ik heb sinds 2 dagen een zeurderige buikpijn net onder mijn ribben en licht-fel-rode bloed bij de ontlasting (niet bij afvegen, alleen in de poep). Mijn poep is niet hard en ook geen diarree, de poep lijkt wel een beetje ‘draderig’.

  Eerst dacht ik dat ze inverband waren met elkaar maar nu twijfel ik aangezien theoretisch het bloed donkerder zou moeten zijn omdat mijn buikpijn zo hoog zit.

  Ik ben wel van plan als dit nog een paar dagen aanhoudt om naar de docter te gaan maar graag zou ik willen weten of het mogelijk is dat deze twee items met elkaar in verbinding kunnen staan ja of nee.

 55. Wanneer is bijna klaar ben met afvegen is er soms een heel klein beetje bloed te zien op het toiletpapier. Ook Is mijn kringspier aan de bovenkant een beetje gezwollen. Moet ik hier iets mee? Ik denk zelf dat het door het schuren komt.

 56. Ik hoop dat er nog gereageerd wordt Mar ik heb nu een klein weekje last van dunne ontlasting (vettig en drijvend) met eerst daardoor stukjes donker droog bloed er doorheen alleen nu heb ik dat samen met ook nog vers slijmerig bloed er bovenop! Verder is mijn ontlasting zelf wel lichtbruin van kleur
  Kunt u helpen?

 57. Plasje bloed na de ontlasting, helderrood maar de ontlasting is stabiel. Nu al een dag of 3, laast een anti biotica kuur gehad. Sinsdien beetje zeurende darmen. Verder geen klachten, vroeger weleens eerder een aambei gehad.

 58. Sinds gister opgevallen dat er bloed bij de ontlasting zit toen als eerste en vandaag als laatste er bovenop.. Een echte bloed kleur.
  Ga elke dag netjes naar de wc of 2x hoef niet te persen oid.
  Wel last van de buik maar heb ook pds
  En afgelopen maand ook zweet aanvallen gehad in bed heeft dit er iets mee te maken? Verder geen klachten van jeuk pijn oid behalve in de buik..

  1. Bloed zit in de regel niet op of in de ontlasting. Bovendien zou bij bloedverlies ook het water in de pot rood gekleurd moeten zijn. Als er iets roods op of in de ontlasting zit, dan is het in de regel iets roods dat je gegeten hebt. Dit gebeurt voor bij tomaten en paprika als je ook PDS hebt

 59. Ik ben 12 jaar en heb nu al een tijd last van bloed dat uit mijn kont komt. Het zit niet samen met de poep. Ook heb ik vaak hele erge buikpijn. En mijn oma heeft ook al 1 of 2 keer darmkanker gehad. Wat moet ik doen?

 60. ik heb nu na 3 weken 2x beetje poep in de bloed zitten voor de rest niet echt anderen klachten naast dat ik minder vaak poep. Zou dit erngstif kunnen zijn of is het verstandig om naar de huisarts te gaan

  1. Bloed in de poep zul je bedoelen…
   In de regel zit er nooit bloed in de poep. Het is iets wat je hebt gegeten? Tomaat of paprika bijvoorbeeld?

 61. Mijn zoon van 18 heeft al n paar keer donker bloed bij de ontlasting ,het zit op de ontlasting ,maar geen bloed bij afvegen , moet hij naar de dokter

 62. Hier lees ik nogal wat problemen die soms best een tijd duren. Waarom wachten mensen zo lang om naar een arts te gaan? Als er echt iets aan de hand us ben je verder van huis. Ben je heel angstig? Vraag dan een darmonderzoek. Niets eng aan. Je krijgt een roesje en je merkt er niets van. Mensen wacht niet te lang! De dokter kan je geruststellen of doorsturen.

 63. Stolsels ter grote van een kikkererwt bij ontlasting en helderrood bloed op ontlasting en in pot.
  Vaak last van harde ontlasting.
  Niet eerder stolsel gehad bij ontlasting, is dit normaal bij aambeien?

  1. Het kan bij een inwendige aambei wel eens voor komen. Zorg on ieder geval dat je ontlasting zacht is. Drink minimaal 1,5 – 2 liter water, eet elke dag een stuk vers fruit en zorg voor vezelrijke voeding. Ga wel naar de huisarts !

 64. Mijn dochter van 9 heeft voor de 2e keer in 1 week tijd bloed tijdens de ontlasting. Aan het wc papier en het ligt in het water. Naar de huisarts gaan hiermee?

 65. ik ben al meer dan een jaar 5 keer per week aan de diaree elke week zit er wel helder bloed bij me ontlasting en veel ben 10 kilo afgevallen in een tijd van 4 weken en nou ken ik zelfs bijna nie meer eten wat ik normaal heel de dag deed mar me huisarts in nie wijs ik heb een ct scan van me buik gehad zonder vloeistof ooh er niks tezien houdoe en bedankt terwijl ge lach te creperen en janken van de pijn en hét Word met de dag erger mar mw huisarts doet moeilijk en heb alles geprobeerd om een andere huisarts tepakke mar lukt nie maak me eige wel zurgen deur da vele bloed verlies iemand toevallig die dit bekend veur komt en graag wat de oorzaak ervan was gr wout

 66. Gisteren vertelde een bekende van mij dat ze wel 1 liter bloed verliest via de anus
  Ze had de huisartsen post gebeld en zeiden dat het geen kwaad kon?
  Ik maak me zorgen

 67. Ik zit nu 5 dagen aan de naproxen en heb sinds vanochtend helder bloed bij mijn onlasting als of ik ongesteld word ( ik moet woensdag of donder dag ongesteld worden dus dat is het niet)

  1. Ik denk niet dat het van de naproxen is. Probeer eerst eens te achterhalen of het bloed werkelijk uit je anus komt en niet toch je menstruatie is

 68. Heb sinds maandagochtend voedselvergiftiging denkt de huis arts. Ors gekregen en norrit. Nu woensdagavond nog steeds diaree en sinds vanmorgen bloed bij gekomen komt dit door de medicijnen of zal der wat anders aan de hand zijn?

 69. Ik zit nu 1maand en een half in Thailand, toen ik thuis vertrok had ik soms last van jeukende anus.nu heb ik geen last meer van jeuk maar wel af en toe helder rood bloed bij afvegen en donkere ontlasting,verder heb ik nergens last.zoek ik hier een arts op of kan het nog 2 weken wachten tot ik mijn vertrouwde arts thuis kan zien?

 70. Mijn zoontje van 5 heeft nu voor de tweede keer bloed bij het afvegen van zijn anus. Hij heeft al geruime tijd wisselende ontlasting.lichtbruine, wittige, uit elkaar vallende tot normale ontlasting.
  Ik ga morgen sowieso nu even de huisarts bellen maar wat zou dit kunnen zijn bij een jongetje van 5.
  Ik zag rondom zijn anus wel 2 waterwratjes maar die zijn nog intact.

 71. ik wil vragen als ik gewoon kan poepen alhoewel ik bloed, kan ‘t erger worden moet ik me druk maken als ik dat toch doet. vandaag is zondag en ik ga morgen pas naar de dokter, ik wil ech graag gaan poepen maar ik ben bang als ‘t erger kan worden.. snelle reactie graag

  1. Dat is niet erg waarschijnlijk. Zorg dat je minimaal 1,5 – 2 liter water per dag drinkt. Eet dagelijks een stuk vers fruit en zorg voor vezelrijke voeding.

 72. 2 weken terug een beetje bloed bij afvegen. Vandaag nu weer. Ontlasting is wel wat veranderd. Soms last van diarree en soms gewoon. Ook soms last van jeuk. Moet ik hiervoor langs de dokter?

 73. Ik heb al sinds 4 dagen last bloed aan de wc papier zitten maar het jeukt niet wel last van diaree slijm verlies kan ik niet herkennen heb ook geen opgeblazen gevoel en slaap de laatse 3 weken slecht .moet ik hiermee na de huis artsen post gaan ?

 74. als ik mijn billen afveeg dan voel ik na een paar keer een steek telkens als ik over een bepaalde punt ga en er komt dan bloed van af hoe wat kan er aan de hand zijn

 75. Symptomen die ik heb: Sedert een paar maanden last van vaker een opgeblazen gevoel en ernaast vaker naar het toilet te moeten.
  Sinds een paar dagen merk ik slijm bij ontlasting.
  Wel last van een wondje die licht bloedt soms.
  Gister hele donkere ontlasting.
  En sinds vandaag 3x helderrode bloed bij ontlasting in toiletpot gezien
  Wat kan dit zijn?

 76. Moeilijke stoelgang (heel weinig) en vrij hard, Laatste tijd bloed (weinig) bij het afvegen. Na zelfcontrole met vinger (was misschien niet slim) lijkt het of er geen plaats is, darmwand is precies gezwollen.

 77. Er zit bloed bij mijn ontlasting. Niet bij het afvegen maar echt bij de ontlasting zelf, ook zit er bruin slijm om de ontlasting heen. Ik heb ook last van buikpijn.

 78. Hallo, ik ben een meisje van 17
  Ik had laatst een erg opgeblazen gevoel maar was op een feestje. Dan laat je geen scheten en ga je niet ineens poepen. Toch ging ik even naar te toilet om te plassen. Er kwam slijm met een klein beetje bloed erin uit mijn anus. Die avond bleek ook dat ik diarree had. Paar dagen later heb ik geen bloed meer gezien. Wel vaak het gevoel dat ik moet poepen ook al ben ik net geweest. Samenstelling verandert vaak en had vandaag misschien toch beetje bloed in onderbroek. (Niet door ongesteldheid)

 79. Ik heb last van 2 zaken.

  1.Ik heb last van een brandend gevoel in mijn anus na een toilet bezoek. Ik heb wel geen bloedverlies. Is dit een kloof.

  2. Mijn stoelgang is normaal van kleur. Ik merk geen bloed op. Toch merk ik op mijn wc papier bij het schoonvegen donker(bruine ) droge korreltjes op. Komt dit door het schoonvegen of door het eten van bruin brood? Of iets anders?

  1. Vraag 1. Daar kan niemand je zo antwoord op geven. Ga naar de huisarts en lat ernaar kijken
   Vraag 2. Het is geen toiletpapier?

 80. ik heb van die rode velletjes als je die op het toiletpapier uitstijgt lijkt het ook op bloed wat an dit zijn. heb geen tomaat of paprika gehad.

 81. Ik heb last van bloed op mijn ontlastingen en af toe streep op me ontlasting en veel pijn bij het zitten en bij het afvegen helder rood bloed. Branderig gevoel. Lijkt wel 2 graads brandwond.

 82. Ik ben misselijk en heb wat bloed maar dit is meestal helder rood vandaag was het de eerste keer dat ik diarree had en ik heb maar heel soms wat darm krampen weet je miss wat het is en ik durf het niet te vertellen iemand tips

 83. Ik heb veel toilet papier gebruikt en doe het ook erg hard en daarna kwam er een beetje bloed moet ik naar de huisarts gaan of gaat dat van zelf over?

 84. Ik heb nu 6 dagen last van slijm in mijn ontlasting. Eerste dagen was het veel, nu is het vele minder maar nog steeds aanwezig. Heb twee potjes binnen gebracht en bij het eentje was occult bloed opgespoord en bij het andere niet. Heb ook enkel slijm bij de eerste ontlasting van de dag. Loop wel al maanden met een maag probleem en ben nog maar net verlost van de helicobacter. Wat kan dit zijn ik ben nog maar 34. Heb al wel een doorverwijzing gekregen van de dokter vandaag.

 85. Zoontje van 5 heeft nu 3 dagen bloed bij de ontlasting, op de poep en met afvegen. Van de zomer was dit ook zo. Dokterass zegt nog even aankijken. Aan anus is niets te zien, toch scheurtje of aambei? Heeft wisselende stoelgang, van diarree tot normale ontlasting. Wel heel veel buikpijn maar ga er vanuit dat dat spanning buikpijn is.

 86. 5 weken geleden moest ik 3 keer op een avond naar de wc, alle 3 de keren vond ik bloed op mijn ontlasting en was het diarree achtig. De weken daarna geen bloed meer gevonden. Inmiddels nog steeds last van wisselende ontlasting en een lever die soms ontstoken aanvoelt. Misschien heeft het daarmee te maken? Ook heb ik soms last van moeheid, trillende handen en buikpijn aan de rechterkant van de buik. Een gedeelte zou denk ik ook van de spanning kunnen zijn. Ik ben nog maar 17, dus ik heb geen idee wat het is..

 87. Ik heb al 2 dgn achter elkaar ” normale beetje harde “zwarte ontlasting , heb verder geen klachten ,maar door de angststress moest ik na de tweede keer weer ,toen zag mijn ontlasting er zachter en egaal soort van rood /bruin uit .Ik heb verders geen voor mij afwijkende klachten .Heb wel al jaren last van IBS
  Huisarts zegt een weekje aankijken.

 88. Ik heb sinds een week of 4 problemen. Eerste 2 weken verslreid over de dag irritante buikpijn. Daarna werd mn ontlasting brij achtig tot dun en 3 tot 6 keer per dag. Bij elke keer ontlasting helder rood bloed en slijm. Best veel. Buikpijn alleen nog rond de ontlasting.

  Mee naar huisarts geweest en ontlasting is opgestuurd naar lab. Dokter heeft met de vinger in de anus gevoeld en zei dat ze “gelukkig” niks voelde.

  Maar ik ben zo bang. Hoe lang kan je zo bloeden voordat het gevaarlijk is? Wat kan dit zijn? Loop ik direct levensgevaar? Ik ben midden 40 en heb heel erg veel overgewicht.

 89. Voor de 2e keer in drie weken tijd wat bloed op wc papier gezien. Het gaat echt om een druppel. Ik heb verder nergens last van, alleen soms met het poepen voelt het wat scherper aan 1 kant. Ik heb dit 3 maanden geleden ook gehad, zelfde plek. Kan dit een scheurtje van binnen zijn? Er is verder niks te zien.

 90. Hallo, ik heb heb sinds vandaag al 2x zwarte kleiige ontlasting. Voel me vandaag ook wat opgeblazen en niet helemaal fit. Ook hoofdpijn en beetje misselijk. Ik ben wel ongesteld maar gister was mijn ontlasting niet zo. Vandaag al 2x dus zwarte def. Ook rommelt mijn buik. Wat kan dit zijn en moet ik huisarts bellen ?

 91. Ik heb erg veel bloed bij mijn ontlasting ik heb dit vorige maand ook gehad toen ging het weer weg en nu heb ik het weer, wat moet ik doen?

 92. goedenavond,
  ik heb vrij lichtrood bloed in de ontlasting zitten ( dus niet erop ), en soms last van winderigheid. mijn ontlasting is ook heel wisselend, soms te hard, soms te zacht, maar nooit normaal. ik heb eerder bloed in de ontlasting gehad en ben daar toen niet mee naar de dokter gegaan aangezien het na 1 week over was. nu toch bang dat er echt iets aan de hand is in mijn darmen.
  darmkanker is wel voorgekomen aan beide kanten van de familie maar aangezien ik nog maar 20 ben ga ik hier maar niet vanuit.
  toch maar even de dokter bellen morgen?

  1. Helderrood bloed zit doorgaans niet IN de ontlasting. Je hebt niet toevallig iets roods gegeten, zoals bijvoorbeeld tomaatjes?

 93. Goedenochtend,
  Mijn moeder van 64 heeft tijdens haar slaap bloed en vocht verloren uit haar anus en ziet er donker rood uit, wat is nu het beste om te doen?

 94. Hallo,
  Ik heb ivm problemen met de stoelgang Movicolon. Nu was ik vergeten om voor het weekend mijn recept op te halen en in het weekend tijdens de stoelgang zat er bloed in de toiletpot en de stoelgang was ook moeizaam. Kan dat zijn omdat de regelmaat weg was doordat ik geen Movicolon kon nemen en dus harder moest drukken er bloed mee is afgekomen?

 95. Hallo ik ben 30 jaar en ik ben afgelopen dagen ongestekd geweest zit in me laatste dagen zeg maar en al drie dagen hardere poep en wat bloed bij de poep plus wat dunnere poep wat er bij zit moet ik me zorgen gaan maken? En de dokter bellen?

 96. Met harde ontlasting moet je ook harder drukken. Zou her dan niet mentruatiebloed kunnen zijn dat zo bij je ontlasting komt?

 97. Ik heb al een jaar pijn op 1 bepaalde plaats in mijn buik, links ongeveer dezelfde hoogte als mijn navel en ongeveer 10cm van mijn navel.
  Ik heb last van harde ontlasting, dan terug diarree. Slijm heb ik dagelijks, soms enkel slijm, maar als mijn buik meer pijn doet (links) dan is er vooral veel bloed… helder rood, maar heel veel.
  Ik ben al naar verschillende dokters geweest en al coloscopie endoscopi gehad maar alles is in orde volgens hen…
  Dat bloed baart mij zorgen, steeds meer en meer… ik weet niet meer wat ik moet doen…

 98. Sinds ik iedere avond activa eet heb ik een goede stoelgang. Ik heb ook last van aambeien ook een darmonderzoek gehad (soms bloed in de ontlasting) niets kunnen vinden ze hebben wel een paar uitstulpingen gevonden konden geen kwaad

 99. Heb sinds 2 dagen bloed bij de stoelgang ook op het toilet papier heb wel pds syndroom overgrootmoeder is gestorven aan darmkanker
  Stoelgang is veel afwisselend de ene dag is het goed de andere dag hard en pijnlijk en de andere dag diaree maak mij toch wat zorgen .

 100. Ik heb nu 4 dagen achter elkaar bloed in me ontlasting. Vorige week donderdag (vandaag precies 1 week geleden) heb ik me kiezen onder laten trekken en daardoor slik ik tramadol 4x per dag, ibuprofen 4x en paracetamol 4x. Ik heb 3 dagen niet kunnen poepen. Ik heb oom heel veel last van me opgezet buik en steken. Zou ik naar de huisarts gaan of nog paar dagen af wachten?

 101. 1. Ik ben een vrouw van 55 jr en doe veel hardlopen en kan mijn ontlasting niet inhouden, waardoor ik vaak te laat ben. Het lijkt wel of hardlopen mijn darmen stimuleert, want moet soms meerdere keren onderweg, terwijl ik thuis al ben geweest?
  2. Wanneer ik wel de toilet haal zit er vaak bloed bij.. Vandaag had ik na hardlopen geen ontlasting maar best veel helder bloed.?
  3. Ontlasting ziet er verder normaal uit behalve wanneer ik het een tijdje heb ingehouden tijdens het hardlopen. Klachten zijn alleen tijdens en na het hardlopen.
  Hoop dat uw mijn vragen kan beantwoorden?

 102. Er moet in ieder geval een link zijn met het sporten, maar kan zo helaas niet zeggen wat en hoe. Daar zou dan toch onderzoek naar gedaan moeten worden. Ga dus met de klachten naar de huisarts

 103. Goedendag, ik heb eigenlijk al jaren klein beetje bloed bij t afvegen maar niet elke dag. Ook slijm en wisselend verstopt of t knalt eruit. Als t zacht is ook of juist bloed maar weinig. Ben al een paar keer naar de dokter geweest die checkt mn bloed en zegt weer alles is in orde… (Ontstekingswaardes altijd hoog) Inmiddels hangt er een vreemde dikke puist aan mn anus moet ik me zorgen maken?

 104. Ik heb eerdergister een allergische reactie op iets gehad (oorzaak onbekend), ik weet dat ik aambeien heb, maar heb nu sinds gister strepen bloed in ontlasting en bij afvegen, buikpijn en continu gevoel van diarree (de krampen daarvan). Verder al mn hele leven moeilijke stoelgang en slijm bij ontlasting. moet ik hiermee naar de dokter?

 105. Ik ben 13 en sinds vandaag zie ik als ik mijn billen ga afvegen dat er een beetje bloed is ik heb nu ook last van buikpijn en ik zie niks opvallends aan mijn anus??? moet ik me zorgen maken

 106. Sinds enkele weken bloed bij de ontlasting, Het is vermengt met me ontlasting. Al jaren last van me stoelgang, bijna altijd diarree.
  Het bloed zit niet aan het toilet papier. Flinke buikpijn en voor de ontlasting ook hevige steken en begin te zweten. Eerder conclusie spastische darm te horen gekregen. Echter nooit een onderzoek plaats gevonden naast bloedprikken.
  Is het verstandig om weer contact op te nemen met huisarts ?

 107. Neem contact op de huisarts maar ik heb twijfels of het ook werkelijk bloed is. Bloed is in de regel niet zichtbaar vermengd met ontlasting. Ook het water in het toilet zou dan rood gekleurd moeten zijn.

 108. De laaste maanden kom ik bloed tegen op het toilet papier. Is denk ik nu een keertje of 8 gebeurd. Vaak is mijn ontlasting wat harder wanneer er bloed bij zit.Bloed zit niet op de ontlasting. Kan dit een aambei zijn? Aan de buitenkant voel en zie ik niets. Kan je zo lang last hebben van een aambei?

 109. Mijn zoon heeft aambeien en smeert er aambeien zalf op…..nu heeft hij na de stoelgang een bloedprop gehad en het blijft een beetje bloeden de huisartsen post gebeld en deze gaven aan even te wachten hoelang kan dit door gaan

 110. Goedeavond, Ik ben een jongen van 23 jaar oud..

  Tijdens de ontlasting is er veel bloed vrijgekomen, het water was ook rood. Tijdens het bezoek aan de huisarts heeft ze niks gevoeld of gevonden. Nu heb ik sinds gister nog steeds last van helder rood bloed, ookal is er geen ontlasting is kan ik het zo eraf vegen. Zelfs bij windjes, voel ik het ” natte” komen en het blijkt dus gewoon bloed te zijn.. Ik ben aan het wachten op een endoscopie onderzoek.. is het gevaarlijk om zo lang te wachten? Ik hoop dat hier nog gereageerd op kan worden. Ik ben u zeer dankbaar!

 111. Ik heb gebeld, en ze zei zolang er geen pijn is, is er geen urgentie.. is het gevaarlijk voor mijn gezindheid om langer te wachten?

 112. Ik heb 1 keer bloed bij mijn ontlasting gehad. Ook op het wc papier. Daarna niet meer. Wel ligt in mn hoofd en soms winderig. Huisarts gaan?

 113. Vandaag dacht ik rode stukjes door mijn ontlasting heen te zien. Gisteren heb ik tomatensoep en pasta met tomatensaus gegeten. Ik zag soms wel dat het velletjes daarvan waren maar niet overal. Water in de wc kleurde ook niet rood. Ben er wel een beetje van geschrokken! Moet ik na de dokter?

 114. “Gisteren heb ik tomatensoep en pasta met tomatensaus gegeten. Ik zag soms wel dat het velletjes daarvan waren maar niet overal. ” Wat denk je nou zelf wat de oorzaak is?? Daar ga je dan toch niet mee naar de dokter

 115. Ik heb erg veel pijn aan mijn anus en ben net veel bloed verloren waaronder meerdere stolsels aan het toilet papier.. Heeft dit te maken met inwendige aambeien?

 116. Sinds een maand af en toe last van bloed bij de ontlasting. Het lijkt er niet door heen te zitten, maar er op. Het water kleurt (gelukkig) niet. Gister weer gehad en anderhalve week geleden voor t laatst. Kan dit door een aambei komen inwendig? Het komt voornamelijk bij hardere ontlasting voor, maar het is niet zo dat ik dagelijks bloed erbij heb. Dat zou je toch wel verwachten bij een inwendige aambei? Graag advies. De harde ontlasting heeft vaak ook slijm.

 117. Het kan door een inwendige aambei veroorzaakt worden. Ga met de klacht naar de huisarts. Maar eigenlijk zou het water opok moeten kleuren als er bloed op de ontlasting zit

 118. Het lijkt er ook echt bovenop te liggen. Het is wel duidelijk helder bloed. Zou het kunnen dat het dan niet onder op de ontlasting zit, waardoor het water geen kans krijgt te verkleuren? Ik ga zeker na de huisarts. Omdat ik nog al iemand ben die met zulke dingen echt het ergste vreest.

 119. Ik zag dat bloed in mijn onderbroek. Twee keer. Komt uit de anus. Al verschillende keren coloscopie gehad. Soms poliepen weg gehaald. De laatste keer een jaar geleden. Ik heb vaak aandrang en dan komt er niks.Ik ben een vrouw van 79 jaar. Wat moet ik doen?

 120. Ik heb bloed aan het toiletpapier al enige maanden, soms minder als ik niet pers, maar meer als ik pers en dan zit er ook bloed bij mijn ontlasting. Las eerst op internet dat het vaak scheurtjes zijn, dus ik maakte me niet zo druk. Maar het blijft en nu begin ik me wel zorgen te maken.

 121. Als je je zorgen daarover maakt moet je daarmee naar de huisarts gaan. Het kan van een fissuur zijn of een aambei

 122. Hallo,

  De afgelopen drie/vier maanden heb ik regelmatig helderrood bloed bij mijn ontlasting. Daarnaast heb ik al sinds mijn 18e last van aambeien, waardoor ik het eigenlijk daaraan afschreef (nu 24). Maar de afgelopen dagen merkte ik ook na het afvegen als ik geen stoelgang had, dat er helderrood bloed achterbleef. Ik dacht dat dit door mijn ongesteldheid kwam, maar deze is nu op het einde. In deze tijden wil ik mijn huisarts zo min mogelijk belasten, vandaar eerst deze vraag.
  BVD.

 123. Ik heb in 2018 darmkanker gehad en ben daar tot nu toe succesvol aan geholpen.
  Sinds oktober 2020 heb ik weer last gekregen van buikpijn en wisselende ontlasting met dan wel en dan geen bloed aan de ontlasting.
  Ook kreeg ik veel last als ik moest lopen of naar het toilet was geweest,alsof iets naar buiten kwam om omlaag zakte,waarna ik begon te bloeden.
  Mijn huisarts heeft mij verschillende creme’s voorgeschreven voor aambeien.
  Toen dat niet hielp ben ik uiteindelijk doorverwezen naar een proctoloog waarbij ik 2 aambei behandelingen heb gehad.
  Daarna ben ik nogmaals bij de chirurgische heelkunde geweest en deze vermoede dat ik een anaal fissuur had.
  Hierna heb ik nogmaals een aambei behandeling gehad,deze constateerde dat ik geen anaal fissuur had.
  Uiteindelijk ben ik weer doorgestuurd voor een coloscopie,hier zijn wat onschuldige poliepjes verwijderd.
  Tijdens deze coloscopie hebben ze voor de rest niets verontrustends gezien.
  Ondanks dat blijf ik last houden van mijn buik en darmen en heb ik bloed in mijn ontlasting.
  Op 29 maart heb ik een telefonische afspraak staan met mijn chirurg van het oncologie centrum.
  Maar ik maak mij hier toch flinke zorgen over omdat ze niets kunnen zien of vinden,maar ik nu wel al 6 maanden met klachten rondloop.
  En mijn dagelijkse bezigheden/werk hier ernstig onder lijden.
  Ik heb hier schoon genoeg van en zie het echt niet meer zitten.

  Groet Patrick

 124. Hallo,
  Graag wil ik u vragen wat de oorzaak kan zijn van een acuut rectaal heftig bloedverlies.
  Ik (65, man) heb dit 3 jaar geleden eens gehad en ben toen flauwgevallen. Met spoed naar het ziekenhuis gebracht en daar enkele dagen gelegen en een paar zakken bloed gekregen. Na endoscopie zonder resultaat mocht ik weer naar huis.

  Eergisteren werd ik ineens onwel, heb overgegeven (geen bloed) en ben blijkbaar wederom flauwgevallen in een plas bloed (vrij donker met wat ‘klodders’). Dit is de tweede keer dat net voor bedtijd voorvalt.
  Ik ben weer met een ambulance naar de spoed gebracht en ze hebben mijn bloedwaarden gecontroleerd. Dit leek goed, dus doen ze verder geen onderzoek naar de oorzaak. (Misschien niet genoeg capaciteit vanwege covid-19, wat begrijpelijk is).

  Ik zou toch graag willen weten wat het acute, heftige rectale bloeden zou kunnen veroorzaken, want ik maak het liefst niet nog eens mee.

 125. @ Anoniem 22 april 2021 at 00:21

  Moeilijk om daar zo antwoord op te geven. Er zou toch wat verder onderzoek nar gedaan moeten worden

 126. Beste John, ik had 3 weken geleden een keer na afvegen ontlasting heel kleine beetjes helder rood spatjes op toilet papier. En paar dagen later ook hetzelfde. Maar tussendoor 2 keer niet. Maar was helemaal op einde van afvegen en als ik wat meer in de opening anus drukte langsveegde. Verder geen enkele pijn, Mijn ontlasting was wel hard maar niet enorm. Nu al tijdje geen probleem meer. Wat kan dit zijn? kan het ook komen door te ruw toiletpapier of te hardhandig afvegen?

 127. Mijn kind van 9 jaar had vanavond helder bloed bij zijn ontlasting. Ook heeft hij de laatste tijd spontane bloedneuzen. Moet ik me zorgen maken?

 128. @ Anoniem 24 april 2021 at 16:53
  Dat kan van een aambei of een fissuur zijn. Laat de huisarts ernaar kijken

 129. Ik had een week erg veel pijn bij mijn anus en een puist achtige bubbel er rond, ondertussen valt de pijn al wat mee maar nu krijg ik toch wat bloedverlies na ontlasting en bij het afvegen is het eigenlijk vooral bloed en geen ontlasting. Wat zou deze bubbel zijn?

 130. Maar ‘t deed niet echt pijn, wel beetje schurend gevoel door toiletpapier en ik ben niet boven de 50, nl 47 jaar. Misschien rare vraag maar kan wat ik beschrijf ook een SOA zijn? zoals Gonorroe? Dan is er toch duidelijk jeuk of ook afscheiding? en hoe lang zou dat normaal aanhouden?

 131. Het lijkt mij toch meer een aambei.
  Als je denkt een soa opgelopen te kunnen hebben moet je een soa test laten doen. Dat is de enige manier om daar zekerheid over te krijgen

 132. Ik heb al 4 dagen bloed en slijm in mijn ontlasting veel buikpijn .
  Wachten op de afspraak van een mdlarts maar de wachtlijst is 4 a 5 maanden.
  Kan ik daar op wachten ?

 133. 4 a 5 maanden is wel erg lang. Vraag de huisarts om een eerder consult te vragen bij de MDL arts

 134. Ik wordt morgen weer gebeld door de huisarts met de vraag hoe het gaat als het niet beter gaat , gaat ze contact met de mdlarts opnemen .
  Ik merk nu wel dat mijn ontlasting donkere kleur bloed heeft .is dat beter?
  Ik kan niet eten alleen maar liggen dan heb ik het minste pijn en heb entrecort als medicatie gekregen

 135. Ik heb een vraag zijn bepaalde voedingssupplementen ook schadelijk voor de darmen, want sinds kort heb ik last van bloedverlies uit de anus terwijl ik dat nooit eerder had. Bovendien ga ik regelmatig mijn behoefte doen dus ik heb geen last van harde ontlasting tevens ook geen last van diarree. Ik was een tijdje ermee gestopt met het innemen ervan. Nu gebruik ik het om bepaalde voedingsmiddelen binnen te krijgen. Uitgerekend op dat moment gebeurt het wederom. Kortom kan dat de oorzaak zijn of is dat overdreven.

 136. Hoi

  Ik zit nu zelf al een week hiermee maar ik ben niet zo direct een huisarts persoon.. nu zeker met Corona vind ik dat die mensen het al druk genoeg hebben nu meerdere mensen zeggen toch dat ik hiermee eens zou moeten langs gaan ik heb namelijk al een week enorme last en sinds donderdag is het echt verergerd dat ik echt naar de wc moet en dat ik eigenlijk alleen maar bloed verlies en niet echt een beetje.. ook bij het afvegen etc, alles is echt puur bloed precies daarbovenop gebeurd dit zeker 9 keer per dag.. gebruikelijk ga ik 1 keer per dag naar de wc voor een grote boodschap en nu 9 keer en dan echt met precies alleen maar bloed in diarree vorm.. ik krijg ook last van mijn onderbuik, krampen en dan ook wel wat warmte dat ik krijg. Het is ook echt zo dat ik het niet kan ophouden als ik het gevoel krijg dat ik moet gaan moet ik ook écht gaan want ik kan het niet ophouden. Ik heb echt geen idee wat het zou kunnen zijn en vroeg me af of u misschien iets wist?..

  Groetjes en alvast bedankt!

 137. Ik heb al een geruime periode last van veel bloedverlies in het toilet vergelijkbare hoeveelheid als tijdens de menstruatie, eigenlijk te lang uitgesteld maar naast af en toe krampen geen verdere symptomen vernomen voor schrikbarende dingen, is het alsnog raadzaam de dokter te bezoeken of kan ik dit mogelijk met voeding verhelpen? (21 jarige dame)

 138. Anoniem 16 mei 2021 at 01:28 en
  Anoniem 16 mei 2021 at 13:06

  Het lijkt me toch verstandig om met de klachten naar de huisarts te gaan

 139. Ik had vanmiddag plotseling een beetje winderige ontlasting met een prop donker rood bloed die van binnen helder rood van kleur was.

 140. Mijn man had eenmalig helder bloed een beetje slijmerig met afvegen. Hij gaat 2-3× per dag altijd naar de wc al 20 jaar. Dus geen moeite met stoelgang. Is dat 1x bloed een reden om direct naar de huisarts te gaan? Verder geen andere klachten.

 141. Vandaag met afvegen zag ik stukjes rood op het papier. Als ik het uitveegde met een ander stukje papier leek het een uitgeveegde bloed vlek. Is dit iets ernstigs waar ik mee naar de dokter moet?

 142. Ik heb regelmatig wat rood helder bloed bij de ontlasting, volgens mij is dat al over een periode van meer dan een jaar zo. Het is niet altijd, maar wel regelmatig, paar keer per week denk ik. Ik heb last van prikkelbaar darm syndroom en het treed vooral op wanneer ik scherp heb gegeten of een weekend bijvoorbeeld teveel alcohol heb gedronken. Soms heb ik ook het gevoel dat ik iets van een klein bultje voel op mijn anus, soms wel, soms niet. Verder hen ik nergens last van, wel eens zere buiken en diarree, maar dat neem ik voor lief aangezien ik prikkelbaar darm syndroom heb. Moet ik dit toch eens laten checken door een dokter of kan dit geen kwaad?

 143. Ik heb voor de tweede keer rood helder bloed bij de ontlasting. Er zit ook heel veel bloed in de pot. Ik heb wel is vaker last van obstipatie.
  Heb meteen huisarts gebeld en die gaf aan dat het aan aambeien kunnen liggen.
  Moet ik de huisarts weer bellen nadat ik de tweede keer dezelfde klachten heb gehad??

 144. Ik had afgelopen do nacht ineens buikkramp. Naar de toilet. Toen ontlasting met ook diarree erbij. In de ochtend diarree met wat bloed erbij. Nu ook weer wat bloed op de ontlasting. Ik heb ook een anusscheurtje waar ik soms last van heb. Bloed aan het wc papier. Ook heb ik al een keer ontlasting laten testen. Moet dat nu weer?

 145. Ik ben begin juli naar de huisarts geweest voor het niet kunnen liggen op m’n buik misselijkheid en moeilijk afgaan. Ik heb medicatie gehad, maar heb t niet ingenomen want de klachten waren weg. Nu heb ik sinds 3 dagen jeuk bij m’n bil bloed bij scheten laten. Ik heb nu weer een zeurende pijn in m’n buik rechts. Bij het poepen slijm en hevige bloed verlies en donkere ontlasting en ga moeilijk af. Verder heb ik al jaren aambeien nu is er weer een aambei erbij, m’n huisarts zei dat t vanzelf weer weggaat.

 146. Ik heb 1 keer bloed aan de buitenkant van mijn ontlasting gehad en heb pijn in mijn rug. De pijn ij mijn rug komt denk ik door mijn houding. Wat moet ik doen?

 147. Hallo,

  Ik heb nu al 3 dagen klein beetje buikpijn en soms voel ik dat ik moet poepen maar er komt dan alleen klein beetje slijm uit mijn anus moet ik me zorgen maken ? Verder nooit bloed gehad.

  Groet

 148. Dat lijkt dan toch op obstipatie. Eet dagelijks fruit, drink minimaal 2,5 liter water en neem vezelrijke voeding. Als de klachten aanhouden neem je even contact op met je huisarts

 149. Ik heb de laatste paar weken al vaak buikpijn (midden/onder, beetje darmen) nu had ik vandaag op mijn wc papier best vol met bloed. Wat moet ik doen?

 150. Ik heb de laatste 2 weken helder bloed bij/op mijn ontlasting.Alleen s’ochtends.Als ik verder op de dag nog een keer moet,dan geen bloed.

 151. Ben aan mijn prostaat geopereerd aansluitend ben ik bestraald en eigenlijk vanaf die tijd had ik ietwat bloedverlies anaal.
  Oncoloog zei dat het het gevolg was van de bestraling.
  Nu heb ik sinds een paar dagen eerst normale ontlasting dan krijg ik de pijn en volgt er bloed.
  Na het volledig ontlasten is de pijn weg en heb ik nergens meer last van

 152. Een maand of twee geleden had ik bloed in mijn ontlasting, donkere/rode repen als het ware. Geen last van diaree oid. Dit heb ik toen 2 dagen gehad, daarna ook helderrood bloed. Daarna geen last meer gehad, maar de laatste twee heb ik op verschillende plekken pijn in mijn rug, die minder worden als ik naar het toilet ben geweest. Zou dit verband met elkaar kunnen houden?

 153. Sinds anderhalve week plotseling zeer dunne ontlasting ook helder rood er door. Nooit ergens last van gehad. Dacht eerst aan een verkeerde voeding. Dag ervoor garnalen gegeten. Veel aandrang en een wind stinkt verschrikkelijk. Ook wat onderbuik krampen.

 154. Goedemorgen
  Sinds 3 dagen ben ik aan de diarree en sinds van morgen zat e licht bloed met slijm op me wc papier en kort daarna ook tussen me diarree maar daar zat wel bonkjes bloed met slijm in wat moet en kan ik doen

 155. Hallo ik heb pijn rechtsonder bij mn ribbenkast. Al sinds 21 augustus. Ik leunde op een stoelleuning en voelde toen hevige pijn een een soort pffrrrt. Daarna werd de pijn in twee weken nog erger en was liggen op de ribbenkast links en rechts haast onmogelijk. Toen werd het minder. Tijdens het uitrekken om iets te pakken sprong er een week later iets om bij de ribbenkast en sindsdien weer die pijn. Vanmorgen heel veel helder bloed bij mijn ontlasting. Kan dat samenhangen?

 156. Hallo ik heb nooit nergens last van maar als ik een groot stuk loop is net of ik in mij broek gepoept heb zo’n gevoel en dar het er uit loopt als ik thuis kom en mij kont af wil vegen zit er bloed bii soms js net of ik ongesteld ben voor een man dat het er uit kom of soms krijg ik jeuk aan mjmij kont dan ga ik krabbe en zit er ook bloed hoe kan dat mvg gerrit

 157. heb ook bloed bij mijn ontlasting ben bij dokter geweest en heb een endoschoop in ziekenhuis gehad nu na 3 weken weer bloed bij urine met ontlasting . de dokter heeft het nagekeken en vond het niet verontrustend. Maar ik zit er toch mee.

 158. Hallo ik heb sinds ongeveer 1 jaar ook witte slijmachtige afscheiding uit de anus. Soms spontaan in mijn ondergoed, soms tussen mijn stoelgang en soms met windje laten, maar geen bloed. Ik heb al jaren harde stoelgang afwisselend met diarree en de laatste maanden is mijn stoelgang niet meer dan een “worstje”, maar steeds losse bolletjes van ca 2 a 3 cm. Wel normale bruine kleur. Ik moet wel drukken om ze eruit te krijgen dit gaat meestal gepaard met hevige krampen onderaan de anus. Ik ben 10 jaar geleden op mijn staartbeen gevallen met maanden lang pijn, niet kunnen zitten enz., maar dat is mettertijd helemaal spontaan genezen. Kan die bolletjesachtige stoelgang misschien nog het gevolg zijn van die val op staartbeentje ( arthrose)?

  Wat die witte doorschijnende slijmen betreft: ik heb ooit eens gelezen op internet dat dit slijmen uit de neus of keel kunnen zijn die je ‘s nachts onbewust inslikt …. Wat denk jij? Alvast bedankt

 159. Ik weet niet of ik een antwoord krijg maar probeer het toch.
  Ik heb 10 jaar geleden een fistel opgelopen. Omdat ik ook erg last had van een wisselend ontlastingspatroon en soms buikpijn / krampen heb ik toen een scopie ondergaan om poliepen, ontstekingen zoals ziekte van Crohn uit te sluiten. Ik had “niks” dus label PDS. Ik heb voor de fistel uiteindelijk 14 operaties nodig gehad om er van te genezen. Nu komt het….
  Vorige week met vakantie, ineens enorme buikkramp opzich niks raars maar het was heftiger dan anders. Rond 17.00 naar het toilet en toen zat er best veel bloed op het toilet papier en het lag ook naast de drollen de pot. Meteen naar huis gegaan van vakantie om naar de huisarts te kunnen de volgende dag. Helaas was er geen plek en kan ik pas aanstaande dinsdag. Nu is het zo dat ik het bloed niet meer heb gehad… ik ben yakult gaan drinken en nog scherper op een afwisselend eetpatroon gaan letten…..
  Wat is nu wijsheid, de afspraak laten staan of maandag afbellen omdat ik geen bloed meer bij de ontlasting heb gehad…..
  Alvast bedankt voor het lezen van mijn vraag en de moeite voor het antwoord.
  Groetjes E

 160. Ik ben nu een week flink neusverkouden, ben schor en hoest groen slijm op. Ook zitten mijn oren dicht.
  Ik heb drie dagen heel donkere ontlasting gehad. Sinds vandaag weer normale ontlasting.
  Zojuist thuistest gedaan: ik heb corona.
  Kan er verband zijn tussen de donkere ontlasting en corona?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *