Bloedend tandvlees kan soms pijnlijk zijn. Zo’n 80% van de Nederlanders heeft hier met regelmaat last van. Wat kun je aan bloedend tandvlees doen?
Oorzaak van bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees kan meerdere oorzaken hebben:
Ontstoken tandvlees
Als het tandvlees bloedt, dan kan dat een resultaat zijn van een ontsteking. Ontstoken tandvlees is bijna altijd het gevolg van een slechte mondhygiëne. Als gevolg van deze slechte mondhygiëne, blijft er tandplak achter op de tanden en kiezen. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op tanden en kiezen. Wanneer de tandplak te lang blijft zitten, dan zal het tandvlees gaan ontsteken. Tevens zal de tandplak verharden waarna het tandsteen wordt. Tandsteen kun je zelf niet wegpoetsen.
Vitaminetekort
Wanneer je een vitamine D tekort hebt, dan kan dat bloedend tandvlees veroorzaken. Vitamine D is belangrijk voor de tanden: het is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige tanden en botten. Een tekort aan vitamine D kan tandvleesproblemen veroorzaken.
Zwangerschap
Wanneer je zwanger bent, zijn de bloedvaten dunner en slapper door de aanwezigheid van zwangerschapshormonen. Daarnaast wordt er meer bloed aangemaakt voor zowel moeder als baby, waardoor het tandvlees meer bloed bevat. Dit vergroot de kans op bloedend tandvlees.
Droge mond
De normale gemiddelde speekselproductie ligt tussen de 500-1000 ml per dag. Wanneer er te weinig speeksel geproduceerd wordt, dan spreekt men van monddroogte en dat kan een effect hebben op iemands mondgezondheid. Het vergroot onder andere de kans op ontstoken, bloedend tandvlees. Monddroogte kan het gevolg zijn van niet goed werkende speekselklieren en van diabetes mellitus.
Peri-implantitis
Deze aandoening ontstaat na het plaatsen van een implantaat. Het tandvlees accepteert het implantaat niet, waardoor het harde en zachte weefsel rond het tandvlees geïrriteerd raakt. Het resultaat kan bloedend tandvlees zijn. Wanneer dit niet tijdig behandeld wordt, kan dit zelfs leiden tot het verlies van de implantaten.
Symptomen bloedend tandvlees
Gezond tandvlees is roze van kleur en hoort niet te bloeden. Wanneer je wel last hebt van bloedend tandvlees heb je wellicht ook last van de volgende klachten:
Slechte adem
Een opvallend kenmerk van bloedend tandvlees, is het hebben van een slechte adem. Dit komt doordat het vrijgekomen bloed door bacteriën wordt afgebroken en omgezet in zwavelgeuren. Deze geuren kunnen erg stinken.
Vieze smaak
Een ander symptoom kan zijn dat iemand een vieze, wat metaalachtige smaak in de mond heeft.
Opgezwollen tandvlees
Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees is dat het felrood wordt, omdat het lichaam extra veel bloed naar het ontstekingsgebied stuurt. Vanwege de druk gaat het tandvlees ook opzwellen en wat glanzen.
Pijnlijk tandvlees
Wanneer het pijn doet als je de tanden poetst of tijdens het flossen en stoken, dan kan dit een teken van een ontsteking zijn. Vermijd deze plek dan niet, maar ga gewoon door met het reinigingen.
Behandeling bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees moet altijd behandeld worden. Wanneer het niet behandeld wordt, kan de ontsteking verspreiden naar het kaakbot. Het gevolg hiervan kan zijn dat er meer ruimte ontstaat tussen het tandvlees en de tanden, waardoor er nog meer ruimte ontstaat voor nieuwe tandplak. Wanneer het tandplak zich dieper nestelt, kan dit het kaakbot onherstelbaar beschadigen en/of zelfs afbreken. In dit stadium spreekt men van parodontitis. Dan is het mogelijk dat de ontsteking, die met bloedend tandvlees begon, uitmonden in hevige pijnen en terugtrekkend tandvlees.
De behandeling van een tandvleesontsteking richt zich in eerste instantie op het verwijderen van tandplak. Dit begint met het zelf goed schoonhouden van je gebit. Maak hierbij gebruik van ragers, stokers en een elektrische tandenborstel met een rond borstelkopje.
Wanneer je last hebt van tandsteen, dan moet dit verwijderd worden. Tandsteen verhindert namelijk dat tandplak volledig kan worden weggehaald. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de tandplak maar ook het eventueel aanwezige tandsteen van de tanden en kiezen verwijderd wordt. Dit kun je laten verwijderen door een tandarts of mondhygiënist.
Bloedend tandvlees voorkomen
Bloedend tandvlees is te voorkomen door een goede mondhygiëne:
- Poets regelmatig je tanden (2 tot 3 maal per dag).
- Poets met een zachte borstel en schrob niet te hard.
- Flosdraad, ragers en stoker helpen je tandvlees op moeilijk bereikbare plekken gezond te houden.
- Ga regelmatig naar de tandarts voor controle.
Bronnen: mondhygienisten.nl, tandarts.nl en tandarts.com
2 reacties
Los zittende tanden cq terug trekkend tandvlees kan dat ook te maken hebben met een bacterie die alleen te verhelpen is met antibiotica. Is de kans niet groot dat de partner deze bacterie ook heeft die dan ook bestreden dient te worden.
https://www.tandartsinformatie.nl/sb/terugtrekkend-tandvlees/