Buikgriep; toch niet zo onschuldig?
Buikgriep; toch niet zo onschuldig?

Buikgriep komt veel voor. Ieder jaar krijgt zo’n 20% van de Nederlandse bevolking ermee te maken. Veel mensen onderschatten de mogelijke gevolgen die buikgriep met zich mee kan brengen. Echter, de symptomen die er mee gepaard gaan zijn niet altijd even onschuldig. Wanneer is buikgriep niet zo onschuldig?

Wat is buikgriep?

Buikgriep, is de verzamelnaam voor alle klachten, die worden veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies in je maag-darmstelsel. De medische naam is gastro-enteritis. Vaak wordt buikgriep veroorzaakt door het norovirus, en zorgt wereldwijd voor 3 tot 5 miljard buikgriepgevallen per jaar. De duur van buikgriep verschilt, maar meestal word je vanzelf weer beter binnen 4 dagen.

Symptomen van buikgriep

De symptomen van buikgriep, veroorzaakt door het norovirus, beginnen meestal 15 tot 48 uur nadat je het virus hebt binnengekregen. Symptomen die vaak voorkomen zijn:

 • Overgeven
 • Waterige diarree
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Maagkrampen
 • Spierpijn
 • Lichte koorts.

Oorzaken van buikgriep

Buikgriep kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie of parasiet. Zo kun je buikgriep oplopen van de Salmonella bacterie of door besmet water te drinken of daarin te zwemmen. Het wordt echter meestal veroorzaakt door een virale infectie. Deze kan bijvoorbeeld worden overgedragen door middel van besmet voedsel. Het virus kan ook van de één op andere persoon worden overgedragen, en is daardoor erg besmettelijk. De meest voorkomende buikgriep virussen zijn de rotavirus, astrovirus, adenovirus en de norovirus.

Het norovirus kan worden overgedragen via voedsel, water dat besmet is met ontlasting, direct contact met een besmet persoon of via besmette oppervlaktes zoals een deurknop. Het norovirus is dus erg besmettelijk.

Oppassen met langdurige diarree

Het belangrijkste symptoom van buikgriep is toch wel (ernstige) diarree. Het is dan erg belangrijk dat je voldoende drinkt. Wanneer je dat niet doet, is de kans op uitdroging groot, en in heel ernstige gevallen kan je daar zelfs aan overlijden. Wanneer je diarree erg is, dan kun je aan je huisarts vragen of hij of zij daar iets voor kan geven.

Misselijkheid en braken bij buikgriep

Twee andere belangrijke symptomen zijn misselijkheid en braken. Ook op deze manier, kun je veel vocht verliezen wat de kans op uitdroging kan vergroten. Mensen die vanwege een stevige buikgriep, langer dan 24 uur niets kunnen binnenhouden, worden geadviseerd naar de huisarts te gaan. In bepaalde gevallen kan het namelijk nodig zijn, om vocht op een andere manier dan oraal, toe te dienen.

Tot slot

Een echte behandeling tegen buikgriep bestaat niet. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na 1 tot 4 dagen. Bij buikgriep is het vooral belangrijk, om uitdroging te voorkomen. Daarom moet je voldoende vocht, suiker en zout binnen krijgen. Dit kan in de vorm van kleine hoeveelheden voedsel, orale rehydratie vloeistof (ORS), of als je erg ziek bent, een infuus in het ziekenhuis. Vooral bij baby’s en ouderen die buikgriep hebben, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Als je buikgriep hebt, heb je meestal geen zin in eten. Bouw dit weer rustig op. Eet kleine hoeveelheden van dat waar je trek in hebt. Op een gegeven moment zal je merken dat je eetlust weer normaal is.

Wanneer je geen aandacht aan buikgriep geeft, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Dus wanneer het te lang duurt, of wanneer je er niet helemaal gerust op bent, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je nog steeds het best voorzien van de nodige informatie en kan indien nodig meteen gepaste medicatie voorschrijven.

 

Bronnen: Thuisarts en Spaarne Gasthuis

90 reacties

 1. Vier jaar terug meende ik ook buikgriep te hebben het ging maar niet over die diarree, naar de huisarts toen bleek ik parasieten in de darmen te hebben met medicatie is dit gelukkig genezen

 2. Ik heb een verlaagde weerstand door medicatie. 3 maanden heb ik het norovirus gehad. Steeds opnieuw getest.Elke keer positief. De laatste test was eindelijk negatief.

 3. Is het gek dat ik nu voor de derde keer in 3 maanden thuis diarree heb, misselijk ben en moet overgeven? In oktober had ik het heviger dan nu, toen had ik bijna 40 graden koorts, en vorige maand had ik vooral 2 weken diarree en minder eetlust.. Is het gek dat dat vaker terug lijkt te keren of is dat gewoon domme pech?

 4. Ik heb inmiddels 10 dagen last van buikgriep. Nog steeds diaree en heel misselijk. De klachten worden er niet minder op. Wat moet ik doen? Ik ben negatief voor corona en eet prima, maar vervolgens word ik daarna heel misselijk.

 5. hier is voor de 4de keer buikgriep in het huis. onze crèche blijft er namelijk mee kampen, al 5 bijna zes weken op rij dat er continue kinderen uitvallen door de buikrgiep. is dit normaal? kan iemand op 2 maanden 4 keer de buikgriep krijgen? toeval?

 6. Ik heb al ruim 5,5 weken heftige buikkrampen en ga ruim 4 a 5 keer per dag naar de toilet er komt een enorme lucht bij kijken en ook vaak slijm als ik afveeg soms ook met bloed in het slijm weet iemand wat dit is

 7. Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. ga met de klachten naar de huisarts. Die kan dan wat onderzoek doen

 8. Ik heb nu al sinds een week last van waterige diarree. En ga 40-50 keer per dag naar de wc. Heb geen koorts maar merk wel dat ik erg moe en suf ben. Ik kan ook niets meer drinken, heb de afgelopen week niet eens een half ltr water/ thee kunnen drinken.

 9. Ik heb 2 weken geleden buikgriep gehad. 4 dagen diarree met heel veel slijm en misselijk en overgeven. Nu 2 weken later heb ik nog elke keer voordat ik (normale) ontlasting heb behoorlijk buikpijn. Is dit iets om de huisarts voor te bellen? Of zijn mijn darmen nog steeds herstellende van de griep waarbij de slijmwand waarschijnlijk behoorlijk is aangetast?

 10. Vorige week 4 dagen lang 6 a 7 x per dag waterdunne diarree. Nu heel erg last van mijn maag. Heel snel duizelig en moe. Gister zo erg dat ik de hap had gebeld en ze stuurde gelijk een ambulance….. ze dachten een longemolie dus moest mee. Daar uiteindelijk niets uit te komen dus denken nu wat uitgedroogd en maag wat van streek. Dus annabel mee gekregen. En daar een halve liter vocht via infuus gehad en mocht weer naar huis. Is dit wel wat ze denken?

 11. Net door door heel de cyclus gegaan van buikgriep, spugen, diarree, krampen e.d.
  Na 4 dagen alles weer normaal alleen terugkerende stekende pijn rond de maagstreek blijft. Kan dit langer duren voordat dit weg gaat ?

 12. Voordat ik echt met buikgriep werd geconstateerd was ik al 5 dagen misselijk geen zin in en een onbehagelijk gevoel.
  Is dat mogelijk een voorprogramma. Ben nu al 3 dagen aan mn bed gekluisterd. 🥀

 13. Mijn grootmoeder van 69 jaar is sinds 5 dagen ziek. Klachten: overgeven, flauwvallen, lage temperatuur (34/35 graden), lamledig en hoofdpijn. Volgens de huisarts is het buikgriep. Ze heeft 3 dagen heel erg veel moeten overgeven, geen diaree. Sinds de vierde dag gaat het beter (niet meer braken en een beetje kunnen eten en drinken), bloeddruk is oké en hartslag ook. Toch blijft ze heel erg zwak, moe. Ze heeft geen kracht in haar lichaam en kan zich amper verplaatsen van bed naar toilet.
  We maken ons ongerust, de huisarts heeft het druk en verschillende andere huisartsen hebben een patiëntenstop owv Corona.
  Is het normaal dat ze nog steeds zo zwak is en dat ouderen zo kunnen afzien van buikgriep? Ik hoop dat morgen, de zesde dag wat beter gaat..

 14. De buikgriep wordt doorgaans door een virus veroorzaakt. Dat zou dan bij koorts een hoge temperatuur moeten geven. Het zou ook een voedselvergiftiging kunnen zijn. De temperatuur in ieder geval in de gaten houden. Als die nog steeds zo laag toch maar weer de dokter bellen

 15. Ik ben al 9 dgn misselijk, ik heb geen diaree, geen trek in eten, en als ik wat warm eet komt het in de nacht eruit, heb geen uitdroging, bloeddruk iets verhoogd, is dit ook buikgriep zoals de dokter zegt, mijn bloedwaardes waren iets te hoog, nu na het ziekenhuis bloedprikken en een echo, ik word er kots misselijk van. Wat kan dit zijn.

 16. M’n dochter van 4 had vorige week buikgriep met stopverf ontlasting. Zij was na paar dagen beter maar nu heb ik het heel veel watetdunne diarree gehad en vandaag grijskleurig ontlasting geen eetlust en voel me erg vermoeid. Zal dit na nog paar dagen over gaan ? Dokter is te ver op te fiets nu

 17. Heb al 2 weken last van lichte buikpijn en diarree en licht buikkrampen en ook misselijkheid. Ik ga maandag even een bezoekje doen bij de huisarts

 18. Ik heb dus ook de buikgriep en het ergste nu gehad. Maar heb toch een vraag. Is het normaal dat de krampen zo erg zijn als weeën alleen dan boven in de buik en niet onderin. Kan er verder niks vinden vinden namelijk en om nou direct de dokter te bellen vind ik ook weer wat.

 19. Vorige week 3 dagen ziek geweest overgeven diaree er was norovirus op het werk… w.s. dat dan ook opgelopen. Nu een week veder kamp ik nog steeds met buikpijnklachten is dat normaal? Geen diaree lusteloos geen trek.

 20. Na 4 dagen ernstige diarree waarvoor ik van de huisarts een stopmiddel heb ge kregen en nu uren
  Op de pot en niks we erge buikkrampen
  Ik had buiten de Corona spuitjes ook een buikgriep spuitje
  Altijd de Corona uiten de deur kunnen houden

 21. ik ben al constant ziek en kan bijna niet meer eten of drinken word wakker al zwetend of met hartkloppingen de huisarts wist niet wat het was en zei eerst buikgriep maar moet morgen onderzocht worden ik kan
  echt niet meer slapen en ben echt kapot en weet niet wat te doen heb alles al
  geprobeerd om te kunnen een beetje slaap krijgen

 22. Heb sinds vorige week zondag avond griep en vanaf afgelopen donderdag kwam daar buikgriep overheen, koorts nu 2 dagen weg maar blijf continu misselijk en heb geen eetlust of dorst, hoelang kan dit duren??

 23. Ik ben een 80 jarige vrouw en heb nu al 2 weken buikgriep , blijf erg moe en heb nog pijnlijke darmen en een pijnlijke maag. Probeer normaal te eten, maar dat lukt niet. Ben de eerste week 5kg. afgevallen , dit is er nog niet bij gekomen . Heb me tussendoor, toen ik erg ziek was , op Corona laten testen. Gelukkig negatief. Is dit chronisch als je ouder bent ? Ik hoop natuurlijk weer de oude te worden en te kunnen sporten etc.

 24. Hallo. Mijn dochter van 12 had een paar dagen geleden 1 dag misselijk en overgeven. Toen was het helemaal weg en nu gister weer de hele dag misselijk en 1 keer overgeven en buikpijn. Kan dit buikgriep zijn die nog niet over was?

 25. Hallo, Vierdagen geleden buikgriep gekregen (denk ik) 2 dagen koorts gehad , dat gelukkig niet meer maar heb nog extreme hevige maag en darm pijn is dit normaal ? Ook met slapen en liggen op de zij gaat het dan weer pijn doen ? En het is nu dag 4 en nog steeds ontlasting net zo dun als water meer als 8 keer per dag wel soms , ik heb alleen niet hoeven over geven is dit normaal of??

  Mvg rs

 26. Ik heb in het weekend een voedselvergiftiging gehad en daardoor hevige diarree. Ik heb nu al 4 dagen totaal geen ontlasting meer gehad. Is dit wel normaal??

 27. Mijn dochter van 2,5 jaar heeft nu in 5mnd tijd welke maand sws een week á 2 weken lang dat zijn kotst. Dan denken we het is over een dan is het er weer. Dit kan toch niet normaal zijn?

 28. Dat is zeker niet goed. Daar moet je dan toch mee naar de kinderarts. Vraag aan de huisarts een verwijzing

 29. Hoi, ik zit op dag 5 van een heftige buikgriep. Gisteravond voor het eerst een beschuitje gegeten, vanochtend helaas weer flinke diarree. En mijn darmen blijven krampen, continue, er komt geen rust in. Ik heb ook nog steeds lichte verhoging. Op dag 3 de hap gebeld vanwege continue kramp die niet vol te houden was, ik lag te kermen in bed. Advies gekregen om paracetamol te pakken, en dat haalde inderdaad de scherpe kantjes eraf. Na m’n beschuitje gisteren hoopvol de nacht ingegaan met een paracetamol, dat ging redelijk goed. Dus ik dacht ik ben er door heen, maar helaas, nu blijft het dus nog steeds onderin krampen, onder m’n navel, vooral rechtsonderin. Als ik stil op bed rechtop zit, kan ik het net volhouden, ga ik bewegen, gaat het weer mis. Is dit nog steeds gewoon een hardnekkige buikgriep? Ik bel al 4 kilo kwijt en zo slap als een vaatdoek.
  Alvast dank voor de reactie, mvrgr

 30. Een fikse buikgriep kan best wel een weekje duren. Zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk blijft drinken. Vaker per dag kleine hoeveelheden. Drink wat bouillon

 31. Ik heb afgelopen week buikgriep gehad, na 3 dagen kon ik weer alles verdragen kwa eten, alleen heb ik nog steeds last van dat ik snel moe ben, hoe komt dat

 32. Ik heb al 12 dagen buikgriep volgens huisarts een voedselvergiftiging,blijf erg moe en buikkrampen houden met golven van misselijkheid,lichaam moet zelf genezen zegt ha maar ik knap niks op,slopend en vreet energie

 33. 12 dagen is wel er lang. Dan zou er toch een ontlastingsonderzoek gedaan moete worden om te kijken of het niet door een bacterie of parasiet veroorzaakt wordt

 34. Ik heb denk vervuild water binnen gekregen in de tuin, door stilstaand water , of het is van de hitte ? begon me slap te voelen en werd vreselijk misselijk. Daarna niet goed geworden snachts, koude tintelingen en sindsdien zware hoofdpijn, diarree als ik toevallig naar de toilet moet, en me slap blijven voelen..heb wel trek, want de misselijkheid is weg. Ik vraag me af wat t nou kan zijn, waarom genees ik niet. Duurt nu 8 dagen..

 35. Vorig jaar en parasiet gehad heel ziek geweest nu was het de hele zomer goed nu alweer 2 weken aan de diarree kan hij er nog zitten voel me echt niet lekker

 36. Vraagje. Ik heb elke ochtend als ik vroeg op sta last van misselijkheid soms komt het eruit soms niet.en als het bv weekend is heb ik er dan weer totaal geen last van.

 37. 2 weken geleden na de gewonen griep met verhoging, na een paar dagen krampen in de buik. Geen diarree, maar wel krampen. Na een week was spuit weg, maar mijn darmen blijven wat gevoelig, is dit normaal na 2 weken? Heb geen diarree of misselijk

 38. Ik heb nu al bijna 2 maanden last van mijn buik,
  Diaree misselijk moe niet.lekker voelen.
  Uit ontlasting kwam niks. Maar ik voel me wel depressief hier door.

 39. Mijn man heeft al 10 dagen diaree en super misselijk. Hij drinkt wel en eet amper. Is erg moe en slaapt veel. Nu net spuugt hij drie keer achter elkaar voor het eerst. Huisarts al geweest en bloed onderzoek gehad en ontlasting ook. Niks uitgekomen… wat kan ik doen? Maak me toch nu wel zorgen hoor.

 40. 49 is hij en nee niet verward maar wel
  Eigenwijs 😩
  Hij is nier patiënt ook. Nefroloog was dinsdag ook van mening uitzieken. Hij is gewoon futloos en is kapot van alleen douchen al.

 41. Het is in ieder geval belangrijk dat hij voldoende blijft drinken. Beschuit en bouillon proberen.
  En voor de rest zal het dan idd een kwestie van uitzieken zijn.

 42. Vraagje; ik heb op 8 december de griep gekregen wat begon met een hele nacht overgeven, daarna een week zware griep en vervolgens een longontsteking erbovenop. Vlak voor Kerst begon ik iets op te knappen maar 1e kerstdag kreeg ik zware buikgriep met voornamelijk veel overgeven. Dit duurde twee dagen en toen nog wel 3 dagen voordat ik weer fit genoeg was om naar buiten te gaan. Verder alle uitjes afgezegd omdat we afgelopen maandsg op vakantie gingen en ik geen risico wilde lopen. Bam, woensdag weer een hele middag overgegeven tot gal aan toe. Dag in bed gelegen en gisteren weer voorzichtig naar buiten omdat ik me wel weer beter voelde. Vandaag sta ik op en voel ne weer niet fit: en ja hoir: wéér hetzelfde verhaal!! Ik dacht dat je immuniteit zou opbouwen na griep, dus betekent dit dan dit ik al 4 verschillende virussen in n maand te pakken heb? De rest van mijn gezin heeft (gelukkig!) nergens last van?

 43. Maar wat zou het kunnen zijn? Een parasiet? Stress?? (Dat krijg ik uiteraard van zoveel ziek zijn) want erg besmettelijk lijkt het inderdaad niet, doordat de rest van mn gezin geen klachten heeft.. ben nu dus op vakantie, vertrekken morgen naar huis en bel maandag meteen de huisarts..

 44. Beste
  Ik ben nu al 10 dagen aan de diarree de afgelopen dagen is het heel erg geworden heb darm en maagkrampen ben bij HA geweest en heb loperamide gekregen
  Hoelang kan dit nog aan houden?

 45. Dat over immuniteit is helemaal niet waar..staat zelfs op thuisarts dat je voor 1 hetzelfde buikgriepvirus in principe 3 maanden immuun bent

 46. De ontwikkelde immuniteit is voornamelijk norovirustypespecifiek . D.w.z. dat die alleen maar van toepassing is als je binnen die 3 maanden weer besmet zou raken met hetzelfde type norovirus. Maar helaas zijn er van dit virus meerdere typen in omloop

 47. Mijn dochter van 3 jaar heeft vorigr week denk ik een virus of buikgriep ofso gehad. Ze had diarree/dunne ontlasting. Wel iets van 7 dagen en buikpijn. Nu lijkt het wel of ze juist niet kan poepen?

 48. Dat is op zich niet zo raar na enkele dagen diarree gehad te hebben. Zorg ervoor dat ze voldoende drinkt ! Dagelijks een stukje vers fruit. Als de klachten blijven aanhouden neem dan contact op met de huisarts

 49. Ik heb flinke buikgriep gehad en heb 4 dagen op bed gelegen omdat ik ook draaierig werd/word als ik opsta. Vanmorgen de 5e dag voelde al n stuk beter gedoucht en haren gewassen en ben hierna naar bed gemoeten zo moe. Na 1,5/2 uur opgestaan maar met teveel inspanning ben ik helemaal kapotmoe en moet ik zitten. Wat moet ik hiermee?

 50. Ik heb van de week voor de 7e keer in 9 maanden buikgriep gehad. Het is steeds wel na enkele dagen weer over en tussentijds voel ik mij goed. Ik heb sinds ongeveer 1.5 jaar een kindje. Kan dit puur pech zijn? Of kan er nog wat anders achter zitten?

 51. Heel herkenbaar. 7 Dagen geleden kreeg ik buikgriep. Blijf idioot moe bij alles wat ik doe. Het beperkt me in mijn doen en laten en ik blijf last houden van een bittere smaak in mijn mond.

 52. Ik heb sinds een week dat ik na het eten diarree heb.
  Heb bij de huisarts alles laten onderzoeken, bloed en ontlasting.
  Niets uitgekomen.
  Kan dit een virus zijn?

 53. Na twee weken buikgriep naar de huisarts geweest omdat het niet over wilde gaan. Ontlasting op kweek gezet ivm vermoeden van een bacterie. De uitslag van de ontlasting was goed geen bacterie. Nu bijna vier weken verder en het gaat iets beter maar nog steeds niet goed. Kan er wel of niet getest worden op het norovirus? Ik vind het erg lang duren voordat ik opknap.

 54. Een seizoens medewerker uit Afhanistan bij een serrist poepte in een hoekje van de serre omdat de baas het beu was dat hij zijn tijd zat te verschijten. Nu zijn klanten ook. Bleek samonella paratyphi. Ongeveer 200 klanten werden ziek. Afgangistan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *