Buikgriep niet altijd onschuldig

Buikgriep komt veel voor. Ieder jaar krijgt zo’n 20% van de Nederlandse bevolking ermee te maken. Veel mensen onderschatten de mogelijke gevolgen die buikgriep met zich mee kan brengen. Maar de symptomen die er mee gepaard gaan zijn niet altijd even onschuldig als dat ze lijken. Deze kunnen namelijk zeer ernstig zijn.

Wat is buikgriep?

Buikgriep, is de verzamelnaam voor alle klachten, die worden veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies in je maag-darmstelsel. De medische naam is gastro-enteritis. Vaak wordt buikgriep veroorzaakt door het norovirus, en zorgt wereldwijd voor 3 tot 5 miljard buikgriepgevallen per jaar. De duur van buikgriep verschilt, maar meestal word je vanzelf weer beter binnen 4 dagen.

Symptomen van buikgriep

De symptomen van buikgriep, veroorzaakt door het norovirus, beginnen meestal 15 tot 48 uur nadat je het virus hebt binnengekregen. Symptomen die vaak voorkomen zijn:

 • Overgeven.
 • Waterige diarree.
 • Hoofdpijn.
 • Buikpijn.
 • Maagkrampen.
 • Spierpijn.
 • Lichte koorts.

Oorzaken van buikgriep

Buikgriep kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie of parasiet. Zo kun je buikgriep oplopen van de Salmonella bacterie of door besmet water te drinken of daarin te zwemmen. Het wordt echter meestal veroorzaakt door een virale infectie. Deze kan bijvoorbeeld worden overgedragen door middel van besmet voedsel. Het virus kan ook van de één op andere persoon worden overgedragen, en is daardoor erg besmettelijk. De meest voorkomende buikgriep virussen zijn de rotavirus, astrovirus, adenovirus en de norovirus.

Het norovirus kan worden overgedragen via voedsel, water dat besmet is met ontlasting, direct contact met een besmet persoon of via besmette oppervlaktes zoals een deurknop. Het norovirus is dus erg besmettelijk.

Oppassen met langdurige diarree

Het belangrijkste symptoom van buikgriep is toch wel (ernstige) diarree. Het is dan erg belangrijk dat je voldoende drinkt. Wanneer je dat niet doet, is de kans op uitdroging groot, en in heel ernstige gevallen kan je daar zelfs aan overlijden. Wanneer je diarree erg is, dan kun je aan je huisarts vragen of hij of zij daar iets voor kan geven.

Misselijkheid en braken bij buikgriep

Twee andere belangrijke symptomen zijn misselijkheid en braken. Ook op deze manier, kun je veel vocht verliezen wat de kans op uitdroging kan vergroten. Mensen die vanwege een stevige buikgriep, langer dan 24 uur niets kunnen binnenhouden, worden geadviseerd naar de huisarts te gaan. In bepaalde gevallen kan het namelijk nodig zijn, om vocht op een andere manier dan oraal, toe te dienen.

Tot slot

Een echte behandeling tegen buikgriep bestaat niet. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na 1 tot 4 dagen. Bij buikgriep is het vooral belangrijk, om uitdroging te voorkomen. Daarom moet je voldoende vocht, suiker en zout binnen krijgen. Dit kan in de vorm van kleine hoeveelheden voedsel, orale rehydratie vloeistof (ORS), of als je erg ziek bent, een infuus in het ziekenhuis. Vooral bij baby’s en ouderen die buikgriep hebben, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Als je buikgriep hebt, heb je meestal geen zin in eten. Bouw dit weer rustig op. Eet kleine hoeveelheden van dat waar je trek in hebt. Op een gegeven moment zal je merken dat je eetlust weer normaal is.

Wanneer je geen aandacht aan buikgriep geeft, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Dus wanneer het te lang duurt, of wanneer je er niet helemaal gerust op bent, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je nog steeds het best voorzien van de nodige informatie, en kan indien nodig meteen gepaste medicatie voorschrijven.

 

Bronnen: buikgriep.com en buikgriep.eu

23 reacties

 1. Anoniem 23 september 2018 at 10:14

  Vier jaar terug meende ik ook buikgriep te hebben het ging maar niet over die diarree, naar de huisarts toen bleek ik parasieten in de darmen te hebben met medicatie is dit gelukkig genezen

  Beantwoorden

 2. Anoniem 18 februari 2019 at 21:30

  Ik heb een verlaagde weerstand door medicatie. 3 maanden heb ik het norovirus gehad. Steeds opnieuw getest.Elke keer positief. De laatste test was eindelijk negatief.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 24 december 2020 at 17:18

  Is het gek dat ik nu voor de derde keer in 3 maanden thuis diarree heb, misselijk ben en moet overgeven? In oktober had ik het heviger dan nu, toen had ik bijna 40 graden koorts, en vorige maand had ik vooral 2 weken diarree en minder eetlust.. Is het gek dat dat vaker terug lijkt te keren of is dat gewoon domme pech?

  Beantwoorden

 4. John (moderator) 24 december 2020 at 18:35

  Het kan pech zijn. Of er gaat iets niet goed met je voeding

  Beantwoorden

 5. Anoniem 22 februari 2021 at 10:45

  kan iemand mij zeggen of het normaal is om eens in de zoveel tijd buikgriep te hebben

  Beantwoorden

 6. Tandor 22 februari 2021 at 16:05

  En wat is om de zoveel tijd?
  Mogelijk, is het zeker. Het is een virus dat je kunt oplopen. Als je tenminste buikgriep hebt

  Beantwoorden

 7. Anoniem 23 februari 2021 at 10:09

  Ik heb 4 dagen zware diarree en maagpijn gehad. Mijn huisarts denkt aan corona. Wat denken jullie?

  Beantwoorden

 8. Anoniem 3 maart 2021 at 15:50

  Nee, geen corona.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 13 maart 2021 at 09:41

  Ik heb inmiddels 10 dagen last van buikgriep. Nog steeds diaree en heel misselijk. De klachten worden er niet minder op. Wat moet ik doen? Ik ben negatief voor corona en eet prima, maar vervolgens word ik daarna heel misselijk.

  Beantwoorden

 10. John (moderator) 13 maart 2021 at 12:59

  Neem contact op met je huisarts

  Beantwoorden

 11. Anoniem 16 maart 2021 at 03:22

  hier is voor de 4de keer buikgriep in het huis. onze crèche blijft er namelijk mee kampen, al 5 bijna zes weken op rij dat er continue kinderen uitvallen door de buikrgiep. is dit normaal? kan iemand op 2 maanden 4 keer de buikgriep krijgen? toeval?

  Beantwoorden

 12. John (moderator) 16 maart 2021 at 14:40

  Dat kan. Je komt telkens weer in aanraking met het virus. En hier bouw je geen immuniteit voor op

  Beantwoorden

 13. Anoniem 10 april 2021 at 00:30

  Ik heb nu al 2 dagen erge buikkrampen en diarree, na alles wat ik eet het lijkt alsof het niet verteerd word!

  Beantwoorden

 14. Anoniem 3 mei 2021 at 21:26

  Ik heb al ruim 5,5 weken heftige buikkrampen en ga ruim 4 a 5 keer per dag naar de toilet er komt een enorme lucht bij kijken en ook vaak slijm als ik afveeg soms ook met bloed in het slijm weet iemand wat dit is

  Beantwoorden

 15. John (moderator) 3 mei 2021 at 22:37

  Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. ga met de klachten naar de huisarts. Die kan dan wat onderzoek doen

  Beantwoorden

 16. Anoniem 26 juni 2021 at 03:52

  Ik heb nu al sinds een week last van waterige diarree. En ga 40-50 keer per dag naar de wc. Heb geen koorts maar merk wel dat ik erg moe en suf ben. Ik kan ook niets meer drinken, heb de afgelopen week niet eens een half ltr water/ thee kunnen drinken.

  Beantwoorden

 17. John (moderator) 26 juni 2021 at 18:17

  Dan heb je uitdrogingsverschijnselen en moet je toch meteen even de huisartsenpost bellen !!!

  Beantwoorden

 18. Anoniem 27 juli 2021 at 09:18

  Ik heb 2 weken geleden buikgriep gehad. 4 dagen diarree met heel veel slijm en misselijk en overgeven. Nu 2 weken later heb ik nog elke keer voordat ik (normale) ontlasting heb behoorlijk buikpijn. Is dit iets om de huisarts voor te bellen? Of zijn mijn darmen nog steeds herstellende van de griep waarbij de slijmwand waarschijnlijk behoorlijk is aangetast?

  Beantwoorden

 19. John (moderator) 27 juli 2021 at 19:59

  Bespreek het met je huisarts

  Beantwoorden

 20. Anoniem 5 augustus 2021 at 21:27

  Vorige week 4 dagen lang 6 a 7 x per dag waterdunne diarree. Nu heel erg last van mijn maag. Heel snel duizelig en moe. Gister zo erg dat ik de hap had gebeld en ze stuurde gelijk een ambulance….. ze dachten een longemolie dus moest mee. Daar uiteindelijk niets uit te komen dus denken nu wat uitgedroogd en maag wat van streek. Dus annabel mee gekregen. En daar een halve liter vocht via infuus gehad en mocht weer naar huis. Is dit wel wat ze denken?

  Beantwoorden

 21. Anoniem 5 augustus 2021 at 21:28

  Klachten

  Beantwoorden

 22. Anoniem 5 oktober 2021 at 15:56

  Net door door heel de cyclus gegaan van buikgriep, spugen, diarree, krampen e.d.
  Na 4 dagen alles weer normaal alleen terugkerende stekende pijn rond de maagstreek blijft. Kan dit langer duren voordat dit weg gaat ?

  Beantwoorden

 23. John (moderator) 5 oktober 2021 at 19:35

  Het kan nog wel een paar dagen duren

  Beantwoorden