Buikgriep niet altijd onschuldig

Buikgriep komt veel voor. Ieder jaar krijgt zo’n 20% van de Nederlandse bevolking ermee te maken. Veel mensen onderschatten de mogelijke gevolgen die buikgriep met zich mee kan brengen. Maar de symptomen die er mee gepaard gaan zijn niet altijd even onschuldig als dat ze lijken. Deze kunnen namelijk zeer ernstig zijn.

Wat is buikgriep?

Buikgriep, is de verzamelnaam voor alle klachten, die worden veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies in je maag-darmstelsel. De medische naam is gastro-enteritis. Vaak wordt buikgriep veroorzaakt door het norovirus, en zorgt wereldwijd voor 3 tot 5 miljard buikgriepgevallen per jaar. De duur van buikgriep verschilt, maar meestal word je vanzelf weer beter binnen 4 dagen.

Symptomen van buikgriep

De symptomen van buikgriep, veroorzaakt door het norovirus, beginnen meestal 15 tot 48 uur nadat je het virus hebt binnengekregen. Symptomen die vaak voorkomen zijn:

 • Overgeven.
 • Waterige diarree.
 • Hoofdpijn.
 • Buikpijn.
 • Maagkrampen.
 • Spierpijn.
 • Lichte koorts.

Oorzaken van buikgriep

Buikgriep kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie of parasiet. Zo kun je buikgriep oplopen van de Salmonella bacterie of door besmet water te drinken of daarin te zwemmen. Het wordt echter meestal veroorzaakt door een virale infectie. Deze kan bijvoorbeeld worden overgedragen door middel van besmet voedsel. Het virus kan ook van de één op andere persoon worden overgedragen, en is daardoor erg besmettelijk. De meest voorkomende buikgriep virussen zijn de rotavirus, astrovirus, adenovirus en de norovirus.

Het norovirus kan worden overgedragen via voedsel, water dat besmet is met ontlasting, direct contact met een besmet persoon of via besmette oppervlaktes zoals een deurknop. Het norovirus is dus erg besmettelijk.

Oppassen met langdurige diarree

Het belangrijkste symptoom van buikgriep is toch wel (ernstige) diarree. Het is dan erg belangrijk dat je voldoende drinkt. Wanneer je dat niet doet, is de kans op uitdroging groot, en in heel ernstige gevallen kan je daar zelfs aan overlijden. Wanneer je diarree erg is, dan kun je aan je huisarts vragen of hij of zij daar iets voor kan geven.

Misselijkheid en braken bij buikgriep

Twee andere belangrijke symptomen zijn misselijkheid en braken. Ook op deze manier, kun je veel vocht verliezen wat de kans op uitdroging kan vergroten. Mensen die vanwege een stevige buikgriep, langer dan 24 uur niets kunnen binnenhouden, worden geadviseerd naar de huisarts te gaan. In bepaalde gevallen kan het namelijk nodig zijn, om vocht op een andere manier dan oraal, toe te dienen.

Tot slot

Een echte behandeling tegen buikgriep bestaat niet. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na 1 tot 4 dagen. Bij buikgriep is het vooral belangrijk, om uitdroging te voorkomen. Daarom moet je voldoende vocht, suiker en zout binnen krijgen. Dit kan in de vorm van kleine hoeveelheden voedsel, orale rehydratie vloeistof (ORS), of als je erg ziek bent, een infuus in het ziekenhuis. Vooral bij baby’s en ouderen die buikgriep hebben, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Als je buikgriep hebt, heb je meestal geen zin in eten. Bouw dit weer rustig op. Eet kleine hoeveelheden van dat waar je trek in hebt. Op een gegeven moment zal je merken dat je eetlust weer normaal is.

Wanneer je geen aandacht aan buikgriep geeft, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Dus wanneer het te lang duurt, of wanneer je er niet helemaal gerust op bent, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je nog steeds het best voorzien van de nodige informatie, en kan indien nodig meteen gepaste medicatie voorschrijven.

 

Bronnen: buikgriep.com en buikgriep.eu

2 reacties

 1. Anoniem 23 september 2018 at 10:14

  Vier jaar terug meende ik ook buikgriep te hebben het ging maar niet over die diarree, naar de huisarts toen bleek ik parasieten in de darmen te hebben met medicatie is dit gelukkig genezen

  Beantwoorden

 2. Anoniem 18 februari 2019 at 21:30

  Ik heb een verlaagde weerstand door medicatie. 3 maanden heb ik het norovirus gehad. Steeds opnieuw getest.Elke keer positief. De laatste test was eindelijk negatief.

  Beantwoorden