Als je schildklier niet goed werkt, wordt dat lang niet altijd ontdekt. Maar je kunt er veel last van hebben en zonder behandeling is de kans op hartziekten en botontkalking groter. Wat zijn de gevolgen van een slecht werkende schildklier en wat zijn de risicofactoren?
Wat is de schildklier?
Je schildklier, ook wel thyroïde genoemd, bevindt zich laag onder in je hals. De schildklier is vlindervormig en ligt net boven het kuiltje in de hals, om de luchtpijp heen gedrapeerd net onder je strottenhoofd. De schildklier maakt hormonen aan die belangrijk zijn bij de stofwisseling van alle weefsels in het lichaam. Bij volwassenen beïnvloedt de stofwisseling zaken als gewicht, concentratie, hartritme, energie en geestelijke stabiliteit. Bij kinderen heeft de stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en groei.
Welke schildklier aandoeningen zijn er?
Hij kan te traag werken of juist te snel. Werkt de klier te traag dan gaan veel organen ook langzamer werken. Dat kan je merken doordat je: vermoed bent, het koud hebt, last hebt van concentratie- en geheugenproblemen, emotionele vlakheid, trage hartslag, een droge huid en breekbare nagels, pijnlijke en stijve spieren en gewrichten, gewichtstoename, een hese stem en obstipatie. De medische naam voor een langzaam werkende schildklier is hypothyreoïdie.
Werkt de schildklier te snel (hyperthyreoïdie), dan worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt. Je merkt dat bijvoorbeeld aan: meer eetlust en toch afvallen, een versnelde hartslag, overmatig transpireren, bevende handen en een inwendig ‘trillerig’ gevoel, onrustig slapen, spierzwakte, dunne ontlasting, nervositeit en ongeduld, en een gevoel van uitputting.
Andere afwijkingen zijn een vergrote schildklier (ook wel struma of krop genoemd), en een aantal zeer zeldzame afwijkingen. Ook kanker aan de schildklier komt voor.
Oorzaken van ontregelde schildklier
De meest voorkomende oorzaak is de ziekte van Hashimoto. Dat is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Maar ook jodiumgebrek kan een oorzaak zijn. Bij de meeste mensen die last hebben van een te snel werkende schildklier ligt de oorzaak in de (auto-immuun) ziekte van Graves. Ook geneesmiddelen die lithium bevatten (zoals bijvoorbeeld bij zware depressies en een bipolaire stoornis), kunnen de werking van de schildklier versnellen, als ook een goedaardig gezwel.
Gevolgen van een slecht werkende schildklier
Op termijn is een slecht werkende schildklier gevaarlijk. Mensen met een te trage of te snelle schildklier kunnen sneller hart- en vaatziekten krijgen. Een te traag werkende schildklier verhoogt ook de kans op botontkalking. Het is belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen wanneer je schildklier niet goed werkt want dan kan er actie ondernomen worden. Daardoor wordt de kans op ergere klachten en gezondheidsschade kleiner.
Risicofactoren
Factoren die het risico op een schildklieraandoening kunnen vergroten zijn:
- Vrouwen hebben 6 tot 8 keer meer kans om een schildklieraandoening te ontwikkelen dan mannen.
- Mensen die ouder zijn dan vijftig jaar, hebben een groter risico op het krijgen van een schildklieraandoening.
- Een voorgeschiedenis van schildklieraandoeningen in de familie of bij jezelf geeft een verhoogd risico op een schildklieraandoening.
- Mensen die roken (of gerookt hebben) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte aan de schildklier.
- Onvoldoende of extra jodiuminname vergroot mogelijk het risico op schildklierproblemen.
- Bepaalde medische behandelingen en medicijnen vergroten het risico op het ontwikkelen van schildklierproblemen.
- Grote spanningen als gevolg van bijvoorbeeld een sterfgeval of scheiding kunnen een auto-immuunziekte aan de schildklier activeren.
Behandeling
Medicatie kan er voor zorgen dat bij een te traag werkende schildklier de functie van de schildklier wordt overgenomen. Sommige patiënten moeten hun hele leven schildkliertabletten gebruiken. Bij het ouder worden hebben patiënten vaak een hogere dosering nodig. De schildklier gaat met de jaren namelijk vaak nóg trager werken. Bovendien worden sommige medicijnen bij ouderen langzamer door het lichaam opgenomen.
Soms kunnen schildklierremmers helpen bij een te snel werkende schildklier. Worden de problemen veroorzaakt door de ziekte van Graves, dan kiest de arts er vaak voor de schildklier helemaal stil te leggen met schildklierremmers, om het hormoon levothyroxine de schildklierfunctie te laten overnemen. In 70 tot 80% van de gevallen keren de problemen niet meer terug als de patiënt gedurende een jaar wordt behandeld met medicijnen en er daarna mee stopt.
Ook kan een operatie soms uitkomst bieden en dan vooral bij een sterk vergrote schildklier. De behandeling met een ‘radioactieve slok’ met radioactief jodium werkt vaak goed bij een te snel werkende schildklier al gevolg van een struma. Er is wel een kans dat na één tot een aantal jaren de schildklier wat te traag gaat werken.
Bronnen: schildklier.nl, medicinfo.nl en umcg.net
Anoniem 16 januari 2016 at 07:51
Beste mensen,
Het was een goede informatie.
bedankt.
k
Anoniem 24 januari 2016 at 23:15
Al jaren onder controle voor een te snelle schildklier, door deze informatie weet ik eindelijk waar ik aan toe ben. Zo goed is het mij nooit uitgelegd. Bedankt hiervoor.
Anoniem 3 februari 2016 at 14:39
Deze info is verhelderend. Jammer dat een vertraagde schildklier mede veroorzaakt wordt door medicatie
andere aandoening(en). Hopelijk meer financien beschikbaar voor onderzoek afstemming?
Verbaasd me dat voor een vertraagde- en versnelde schildklier hetzelfde medicijn Thyrax wordt aanbevolen,
hoewel de verschijnselen (klachten) verschillend zijn.
Anoniem 19 februari 2016 at 03:33
Ik zit al jaren tegen een traag werkende schildklier,jaren geleden ook medicatie er voor gehad,moest later van de arts stoppen,mijn gewicht schommelt nogal , n ik heb vele klachten sinds 2 jaar een paecemaker, nu blijkt de klachten die hier vernoemt worden onder welke schildklier klachten zijn er,schrik ik enorm hiervan,deze klachten heb ik helaas allemaal,
Ik ga Maandag direct mijn huisarts bellen voor weer een grondig onderzoek, ik ben 72jaar, en heb geen zin om achter de bloempotten te gaan zitten, mijn dank is groot aan u!
Anoniem 27 juli 2017 at 19:42
onze dochter kwam in februarie na een hyperventilatie thuis te zitten nu 5 mnd verder alleen gewichtsverlies en slapeloosheid , geen eetlust en de vrolijke meid word met de dag banger, hartkloppingen en transpiratieaanvallen maakt het er niet beter op.graag een antwoord op mijn vraag of dit ook met de schildklier of bijnier kan komen?
John 27 juli 2017 at 20:34
Dat kan alleen met bloedonderzoek worden vastgesteld… Maar het kan nog steeds hyperventilatie zijn en wellicht een angststoornis. Heeft ze geen therapie gekregen? Laat haar eens de volgende testen doen:
https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/
https://www.dokter.nl/zelftesten/angststoornistest/
Anoniem 27 mei 2018 at 14:13
Ik heb al 6 jaar heel veel stress, sterfgeval moeder en 2 zwangerschappen die mis zijn gegaan. Een aanrijding en 10 dagen later op mijn werk op geweldagige wijze overvallen door 2 mannen. In Dec 17 vertelde de arys dat mijn schildklier traag werkt. Ben 5 kilo aangekomen terwijl ik in de afgelopen 6 jaar 12 kilo was afgevallen. Ben zeer prikkelbaar , hyperactief op de dag maar in de avond stort ik in. Als ik tot rust kom heb ik hartkloppingen. Zijn dit symptomen van een traag werkende schildklier? Ik ben na de bloeduitslag nl niet meer terug gegaan naar de arts.
John 27 mei 2018 at 14:27
Het zou kunnen. Ik zou in ieder geval wel teruggaan naar de dokter
Anoniem 19 juli 2018 at 08:35
Mijn moeder 86 heeft een te snel werkendeschildklier en is van 60 naar 52 kilo afgevallen en krijg nu een radioactief ( jodium ) behandeling . Zelf heeft zei daar geen zin meer in en is zeeer geëmotioneerd heeft dit grote gevolgen als zei dat niet laat doen ?
John 19 juli 2018 at 12:38
Ja dat kan wel gevolgen hebben. Als ze verder blijft afvallen, zal haar lichaam verzwakken…
Anoniem 27 oktober 2018 at 22:58
In december 1972 werd ik bloeddonor en heb in 1973 de laatste keer gedoneerd, al gauw ging mijn conditie achteruit en de huisartsen waren niet in staat een diagnose te stellen in die periode was ik ook in de overgang,ik was bijna tot niets meer in staat,in 1983 is bij toeval ontdekt dat ik een vertraagde schildklierfunctie had,en wel door een cardioloog:ik had het geluk dat ik in een ziekenhuis werkte en mijn klacht naar voren kwam, sindsdien gebruik ik thyroxine waar ik goed op reageer, inmiddels ben ik 89 jaar en functioneer prima.
Anoniem 25 november 2018 at 19:34
Onze dochter heeft vanaf haar 8e de ziekte van Hashimoto. Heeft ook medicatie voor eplepsie. Gebruikt nu sinds een jaar Lamotrigine., naast Keppra en Ethymal en Thyrax.
Ze heeft al een heel poosje klachten.. nu blijkt haar schildklier veel te snelte werken. Dit na gedaan onderzoek van t bloed. Kan dit van invloed zijn /wisselwerking zijn op de medicatie?
Anoniem 7 december 2018 at 13:34
een vriendin van mij slikt haar medicatie niet meer omdat ze zich zonder beter voelt. wat kunnen de gevolgen zijn?( trage schildklier)
John 9 december 2018 at 00:41
De schildklier kan behoorlijk ontregeld raken en trager gaan werken. Zeer onverstandig om dat zonder overleg met de internist te doen
Anoniem 11 januari 2019 at 19:37
Wat een fijne en duidelijke uitleg! Mijn vraag is; bij mij zijn in november2018 4 stents geplaatst, was er op tijd bij want het hart heeft geen schade opgelopen, en nu werkt mijn schildklier te traag, kun je zoiets krijgen als je schildklier patiënt bent of is het toeval ? Alvast bedankt
John 11 januari 2019 at 23:15
Dat zal toch toeval zijn.
Anoniem 2 april 2019 at 23:13
Anoniem,
Mijn klacht is struma.
Is hier iets aan te doen of kan de schildklier vanzelf weer slinken?
Bij voorbaat dank.
John 2 april 2019 at 23:26
Meestal is behandeling niet nodig en kan worden volstaan met het vervolgen in de tijd. Jaarlijkse controle van de struma en de TSH-concentratie in het bloed is voldoende.
Behandeling met radioactief jodium wordt steeds vaker toegepast, omdat het eenvoudig is en in hoge dosis ook effectief. Verkleining treedt op tot 50%, maar het duurt wel 1 à 2 jaar voor dit effect wordt bereikt. Het wordt vooral toegepast bij ouderen met een groot struma; als er al ernstige mechanische problemen zijn, moet wel prednison gegeven worden om zwelling door bestralingsontsteking te voorkomen. Hypothyreoïdie kan ook na jaren nog optreden als radioactief jodium is gegeven.
Als er sprake is van één enkele nodus kan een injectie met alcohol worden overwogen, waardoor de nodus kan verschrompelen.
Bron: Schildklier Organisatie Nederland
Anoniem 18 april 2019 at 21:47
Mijn zoon is 30 jaar. Sinds 3 jaar epilepsie. Sinds een aantal weken een traag werkende schildklier. De wachttijd is 4 weken maar vind dit veel te lang. Hij slaapt heel veel en eet weinig. Dat kan toch niet goed Zijn?
John 18 april 2019 at 22:07
Je kunt de huisarts vragen om een spoedafspraak te maken
Anoniem 25 mei 2019 at 12:01
Ik heb een vergrote schildklier. Een modulair struma. Kan dit vanzelf weer slinken. jose
John 25 mei 2019 at 20:07
Dat is een vraag voor je behandelend arts. Die kan dat beter beoordelen
Anoniem 13 juli 2019 at 21:29
Hallo me vrouw heb ook schildklier traag Ze heb ook stemwisselimg ze praat in zichzelf komt ook door schildklier traag we heb ook 3keer miskraam gehad me vrouw nu is ze 4weken zwanger huisarts doet niets wat kan we doen
John (moderator) 13 juli 2019 at 22:32
Je vrouw zou dan eigenlijk naar de internist moeten gaan
Anoniem 1 augustus 2019 at 14:16
Toen ik 38 jaar werd veranderde mijn leven plots… geen energie, niet kunnen slapen, hartkloppingen, gewichtstoename, oorsuizen, haaruitval, broos haar en “haarpijn”. Ik heb het erg moeilijk gehad en niemand heeft ooit aan mijn schildklier gedacht. Nu 12 jaar later… chronische vermoeidheid, chronische slaapproblemen, depressieve buien, en de andere klachten zijn gebleven… mijn hart heeft nu 3 lekkende kleppen en eindelijk heeft de cardioloog ervoor gezorgd dat mijn schildklier onderzocht werd. Mijn bloeduitslag is afwijkend. Nu dan eindelijk een echo…. en ik hoop echt dat ik een schildklieraandoening heb… want leven zoals ik de laatste 12 jaar heb gedaan is zeer moeilijk/zwaar… 😉
Anoniem 9 september 2019 at 01:15
hier ook al een hele tijd, aankomen zonder specifieke oorzaak, ontzettend moe en niet vooruit te branden, ik heb t altijd koud, mn haren vallen heel erg uit, kort lontje en veel huilen, stem verandert en onverklaarbare spierpijnen…
huisarts had lab laten prikken TSH was 1.4 (zat netjes binnen de gestelde normen) dus was prima volgens haar…inmiddels andere huisarts en zij stuurt me n.a.v mijn klachten en bloedwaarden naar de internist waar ik komende week terrecht kan, zou ik hypotheriodie hebben?
Anoniem 20 september 2019 at 14:59
Is er, afgezien van medicatie, ook iets dat je zelf kan doen aan een te traag werkende schildklier? Bijvoorbeeld tav voeding?
John (moderator) 20 september 2019 at 19:06
Hier kun je zelf helaas niets aan doen.
Anoniem 24 september 2019 at 20:20
Ziekte van Hashimoto
Anoniem 22 december 2020 at 12:30
Hallo. Ik ben net 29 jaar en 1,5 jaar geleden bevallen van een lieve zoon. De laatste weken kan ik plots hoofdpijn krijgen, zweten en hartkloppingen krijgen. Ook ben ik super moe. Gisteren leek ik een paniekaanval te hebben meteen toen ik wakker werd. Mijn hart ging tekeer, ik had het warm en ik dacht dat ik iets zou krijgen. Daardoor werd ik juist bang en werd het erger. Gelukkig nog kunnen slapen, maar de hele dag was ik niet vooruit te branden. Vandaag de uitslag gekregen dat m’n schildklier te traag werkt, maar nog niet afwijkend genoeg voor medicatie. Ik herken wel enkele dingen maar m’n hart lijkt juist sneller te kloppen op die momenten ipv traag. Ook lees ik dat zwanger worden moeizamer gaat met een traagwerkende schildklier. Heeft iemand ervaring met dezelfde ‘aanvallen’ als ik? En iemand ervaring met zwanger worden en een traagwerkende schildklier?
Anoniem 13 februari 2021 at 08:22
Er is vast gesteld door de internist dat mijn schildklier veel te traag werkt.
Moet na drie maanden weer bloed laten prikken kijken of het nog zo is.
Ik voel me zo beroerd moet ik contact opnemen met mijn internist?
Tandor 13 februari 2021 at 17:59
Dat zou je dan kunnen doen
Anoniem 30 april 2021 at 09:30
Hoi Anoniem, van 29 jaar, als ik jou was zou ik naar een klassiek homeopaat gaan. Die bereiken goede resultaten als de schildklierklachten pas net begonnen zijn.
Als je te lang wacht, moet je meestal aan de medicatie, is mijn ervaring met vrouwen en mannen om me heen. Ik heb al 24 jaar een schildklier die te traag is en kreeg het voor het eerst na de geboorte van mijn zoon.