Als je schildklier niet goed werkt, wordt dat lang niet altijd ontdekt. Maar je kunt er veel last van hebben en zonder behandeling is de kans op hartziekten en botontkalking groter. Wat zijn de gevolgen van een slecht werkende schildklier en wat zijn de risicofactoren?

Wat is de schildklier?

Je schildklier, ook wel thyroïde genoemd, bevindt zich laag onder in je hals. De schildklier is vlindervormig en ligt net boven het kuiltje in de hals, om de luchtpijp heen gedrapeerd net onder je strottenhoofd. De schildklier maakt hormonen aan die belangrijk zijn bij de stofwisseling van alle weefsels in het lichaam. Bij volwassenen beïnvloedt de stofwisseling zaken als gewicht, concentratie, hartritme, energie en geestelijke stabiliteit. Bij kinderen heeft de stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en groei.

Welke schildklier aandoeningen zijn er?

Hij kan te traag werken of juist te snel. Werkt de klier te traag dan gaan veel organen ook langzamer werken. Dat kan je merken doordat je: vermoed bent, het koud hebt, last hebt van concentratie- en geheugenproblemen, emotionele vlakheid, trage hartslag, een droge huid en breekbare nagels, pijnlijke en stijve spieren en gewrichten, gewichtstoename, een hese stem en obstipatie. De medische naam voor een langzaam werkende schildklier is hypothyreoïdie.

Werkt de schildklier te snel (hyperthyreoïdie), dan worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt. Je merkt dat bijvoorbeeld aan: meer eetlust en toch afvallen, een versnelde hartslag, overmatig transpireren, bevende handen en een inwendig ‘trillerig’ gevoel, onrustig slapen, spierzwakte, dunne ontlasting, nervositeit en ongeduld, en een gevoel van uitputting.

Andere afwijkingen zijn een vergrote schildklier (ook wel struma of krop genoemd), en een aantal zeer zeldzame afwijkingen. Ook kanker aan de schildklier komt voor.

Oorzaken van ontregelde schildklier

De meest voorkomende oorzaak is de ziekte van Hashimoto. Dat is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Maar ook jodiumgebrek kan een oorzaak zijn. Bij de meeste mensen die last hebben van een te snel werkende schildklier ligt de oorzaak in de (auto-immuun) ziekte van Graves. Ook geneesmiddelen die lithium bevatten (zoals bijvoorbeeld bij zware depressies en een bipolaire stoornis), kunnen de werking van de schildklier versnellen, als ook een goedaardig gezwel.

Gevolgen van een slecht werkende schildklier

Op termijn is een slecht werkende schildklier gevaarlijk. Mensen met een te trage of te snelle schildklier kunnen sneller hart- en vaatziekten krijgen. Een te traag werkende schildklier verhoogt ook de kans op botontkalking. Het is belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen wanneer je schildklier niet goed werkt want dan kan er actie ondernomen worden. Daardoor wordt de kans op ergere klachten en gezondheidsschade kleiner.

Risicofactoren

Factoren die het risico op een schildklieraandoening kunnen vergroten zijn:

 • Vrouwen hebben 6 tot 8 keer meer kans om een schildklieraandoening te ontwikkelen dan mannen.
 • Mensen die ouder zijn dan vijftig jaar, hebben een groter risico op het krijgen van een schildklieraandoening.
 • Een voorgeschiedenis van schildklieraandoeningen in de familie of bij jezelf geeft een verhoogd risico op een schildklieraandoening.
 • Mensen die roken (of gerookt hebben) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte aan de schildklier.
 • Onvoldoende of extra jodiuminname vergroot mogelijk het risico op schildklierproblemen.
 • Bepaalde medische behandelingen en medicijnen vergroten het risico op het ontwikkelen van schildklierproblemen.
 • Grote spanningen als gevolg van bijvoorbeeld een sterfgeval of scheiding kunnen een auto-immuunziekte aan de schildklier activeren.

Behandeling

Medicatie kan er voor zorgen dat bij een te traag werkende schildklier de functie van de schildklier wordt overgenomen. Sommige patiënten moeten hun hele leven schildkliertabletten gebruiken. Bij het ouder worden hebben patiënten vaak een hogere dosering nodig. De schildklier gaat met de jaren namelijk vaak nóg trager werken. Bovendien worden sommige medicijnen bij ouderen langzamer door het lichaam opgenomen.

Soms kunnen schildklierremmers helpen bij een te snel werkende schildklier. Worden de problemen veroorzaakt door de ziekte van Graves, dan kiest de arts er vaak voor de schildklier helemaal stil te leggen met schildklierremmers, om het hormoon levothyroxine de schildklierfunctie te laten overnemen. In 70 tot 80% van de gevallen keren de problemen niet meer terug als de patiënt gedurende een jaar wordt behandeld met medicijnen en er daarna mee stopt.

Ook kan een operatie soms uitkomst bieden en dan vooral bij een sterk vergrote schildklier. De behandeling met een ‘radioactieve slok’ met radioactief jodium werkt vaak goed bij een te snel werkende schildklier al gevolg van een struma. Er is wel een kans dat na één tot een aantal jaren de schildklier wat te traag gaat werken.

 

Bronnen: schildklier.nl, medicinfo.nl en umcg.net

11 reacties

 1. Anoniem 16 januari 2016 at 07:51

  Beste mensen,
  Het was een goede informatie.
  bedankt.
  k

  Beantwoorden

 2. Anoniem 24 januari 2016 at 23:15

  Al jaren onder controle voor een te snelle schildklier, door deze informatie weet ik eindelijk waar ik aan toe ben. Zo goed is het mij nooit uitgelegd. Bedankt hiervoor.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 3 februari 2016 at 14:39

  Deze info is verhelderend. Jammer dat een vertraagde schildklier mede veroorzaakt wordt door medicatie
  andere aandoening(en). Hopelijk meer financien beschikbaar voor onderzoek afstemming?
  Verbaasd me dat voor een vertraagde- en versnelde schildklier hetzelfde medicijn Thyrax wordt aanbevolen,
  hoewel de verschijnselen (klachten) verschillend zijn.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 19 februari 2016 at 03:33

  Ik zit al jaren tegen een traag werkende schildklier,jaren geleden ook medicatie er voor gehad,moest later van de arts stoppen,mijn gewicht schommelt nogal , n ik heb vele klachten sinds 2 jaar een paecemaker, nu blijkt de klachten die hier vernoemt worden onder welke schildklier klachten zijn er,schrik ik enorm hiervan,deze klachten heb ik helaas allemaal,
  Ik ga Maandag direct mijn huisarts bellen voor weer een grondig onderzoek, ik ben 72jaar, en heb geen zin om achter de bloempotten te gaan zitten, mijn dank is groot aan u!

  Beantwoorden

 5. Anoniem 27 juli 2017 at 19:42

  onze dochter kwam in februarie na een hyperventilatie thuis te zitten nu 5 mnd verder alleen gewichtsverlies en slapeloosheid , geen eetlust en de vrolijke meid word met de dag banger, hartkloppingen en transpiratieaanvallen maakt het er niet beter op.graag een antwoord op mijn vraag of dit ook met de schildklier of bijnier kan komen?

  Beantwoorden

 6. Anoniem 27 mei 2018 at 14:13

  Ik heb al 6 jaar heel veel stress, sterfgeval moeder en 2 zwangerschappen die mis zijn gegaan. Een aanrijding en 10 dagen later op mijn werk op geweldagige wijze overvallen door 2 mannen. In Dec 17 vertelde de arys dat mijn schildklier traag werkt. Ben 5 kilo aangekomen terwijl ik in de afgelopen 6 jaar 12 kilo was afgevallen. Ben zeer prikkelbaar , hyperactief op de dag maar in de avond stort ik in. Als ik tot rust kom heb ik hartkloppingen. Zijn dit symptomen van een traag werkende schildklier? Ik ben na de bloeduitslag nl niet meer terug gegaan naar de arts.

  Beantwoorden

  • John 27 mei 2018 at 14:27

   Het zou kunnen. Ik zou in ieder geval wel teruggaan naar de dokter

   Beantwoorden

 7. Anoniem 19 juli 2018 at 08:35

  Mijn moeder 86 heeft een te snel werkendeschildklier en is van 60 naar 52 kilo afgevallen en krijg nu een radioactief ( jodium ) behandeling . Zelf heeft zei daar geen zin meer in en is zeeer geëmotioneerd heeft dit grote gevolgen als zei dat niet laat doen ?

  Beantwoorden

  • John 19 juli 2018 at 12:38

   Ja dat kan wel gevolgen hebben. Als ze verder blijft afvallen, zal haar lichaam verzwakken…

   Beantwoorden

 8. Anoniem 27 oktober 2018 at 22:58

  In december 1972 werd ik bloeddonor en heb in 1973 de laatste keer gedoneerd, al gauw ging mijn conditie achteruit en de huisartsen waren niet in staat een diagnose te stellen in die periode was ik ook in de overgang,ik was bijna tot niets meer in staat,in 1983 is bij toeval ontdekt dat ik een vertraagde schildklierfunctie had,en wel door een cardioloog:ik had het geluk dat ik in een ziekenhuis werkte en mijn klacht naar voren kwam, sindsdien gebruik ik thyroxine waar ik goed op reageer, inmiddels ben ik 89 jaar en functioneer prima.

  Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test