De ziekte van Hashimoto, heeft effect op je hele lichaam

De ziekte van Hashimoto is een veel voorkomende ziekte, die vooral volwassen vrouwen tussen de 30 en 50 jaar treft. Het is een aandoening die effect heeft op erg veel organen en systemen in ons lichaam. Maar wat is de ziekte van Hashimoto?

Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die schade aan de schildklier veroorzaakt. Deze schade wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking. Het gevolg hiervan is dat je schildklier te traag (hypothyroïdie) of soms helemaal niet meer werkt. Hierdoor maakt je lichaam te weinig of helemaal geen schildklierhormoon aan en dit heeft effect op heel erg veel organen en systemen in ons lichaam.

De schildklier

Onze schildklier is een klein vlindervormig orgaan, wat net onder het strottenhoofd voor de luchtpijp ligt. De schildklier produceert hormonen die betrokken zijn bij heel erg veel processen in je lichaam. Zo spelen schildklierhormonen een rol bij:

 • Hartslag en bloeddruk.
 • Het beschikbaar maken van opgeslagen energie.
 • Lichaamstemperatuur.
 • Eiwit-, koolhydraat- en vetstofwisseling.
 • Spieren en gewrichten.
 • Je groei.
 • Hersenen en zenuwen.
 • Spijsvertering.
 • Libido.
 • Menstruele cyclus.
 • Emoties.

Symptomen ziekte van Hashimoto

Bij deze aandoening werkt de schildklier te traag. Dit kan verschillende klachten tot gevolg hebben:

 • Vermoeidheid.
 • Lusteloosheid.
 • Gewichtstoename.
 • Veranderende menstruatiecyclus.
 • Verminderde libido.
 • Het snel koud hebben.
 • Een drogere en dikkere huid.
 • Verlaging van je stem of een hese stem.
 • Obstipatie.
 • Haaruitval.
 • Afname van je gehoor.
 • Concentratieproblemen.
 • Pijn en krampen in je spieren.
 • Tintelingen in je vingers en handen.
 • Psychische stoornissen.

Meestal gaat de functie van je schildklier zo langzaam achteruit dat je er lange tijd niets van merkt.

Oorzaak van de ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat je eigen afweersysteem zich richt tegen je eigen cellen. Doordat het lichaam de schildkliercellen aanvalt, ontstaat er een chronische ontsteking, waardoor de schildkliercellen kapot gaan. Hierdoor gaat de schildklier geleidelijk langzamer werken (hypothyreoïdie) en wordt er steeds minder schildklierhormoon aangemaakt. Dit is een zeer langzaam verlopend proces, waardoor je langzaam steeds meer klachten krijgt.

Waarom het eigen afweersysteem zich tegen de schildkliercellen richt is nog niet duidelijk. Men weet wel dat de ziekte van Hashimoto vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Daarnaast lijkt erfelijke aanleg een rol te spelen.  

Diagnose van de ziekte van Hashimoto

Wanneer je huisarts op basis van je klachten en lichamelijk onderzoek vermoedt dat er sprake zou kunnen zijn van deze aandoening, dan zal deze een bloedonderzoek voorstellen. Bij het bloedonderzoek zal er gekeken worden naar de hoeveelheid schildklierhormoon FT4. Ook zal het TSH worden gemeten. Deze hormonen hebben effect op elkaar. Wanneer het schildklierhormoon FT4 te laag is, dan zal het TSH stijgen. Tevens zal er gekeken worden naar de hoeveelheid antistoffen in het bloed.

Behandeling van de ziekte van Hashimoto

Deze ziekte wordt behandeld door het aanvullen van het tekort aan schildklierhormoon in je lichaam. Dit kan in de vorm van medicijnen: schildklierhormoon pillen. De hoeveelheid tabletten die je moet innemen verschilt van persoon tot persoon. Omdat de ziekte van Hashimoto een auto-immuunziekte is, zal je nooit helemaal genezen van de ziekte. Echter, het kan wel zo zijn dat je na verloop van tijd een lagere dosis schildklierhormoon kan innemen.

Het advies van de arts is om minimaal één keer per jaar je schildklierfunctie te laten controleren. In de meeste gevallen kan dit bij je huisarts.

Behandeling en zwangerschap

Wanneer je deze aandoening hebt en je bent zwanger, dan is het belangrijk dat je dat vertelt aan je behandelend arts. Door de zwangerschap bestaat er namelijk een verhoogde behoefte aan schildklierhormoon en daarom zal de dosering moeten worden opgehoogd. Wanneer de medicijnen niet goed worden ingesteld, dan is in het eerste trimester de kans op een miskraam groter. In de loop van je zwangerschap kan het een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je kindje.

Bronnen: lumc.nl, schildklier.nl en asz.nl

10 reacties

 1. Anoniem 21 juni 2019 at 13:51

  Hep zelf vertraagde schildklier toen ik jong was ben ik er heel ziek van geweest , nu benik 76 val niet af m,n hele leven lang ,n gevecht met m,nlichaam weet ,n oplossing dank u [email protected]

  Beantwoorden

 2. Anoniem 23 september 2019 at 09:15

  beste brandnetels plukken wassen drogen en drinken of eten!!

  Beantwoorden

 3. Anoniem 31 januari 2020 at 05:55

  Bloedwaarden van T4 : 24.2 en van de TSH 10.4. Wat wil dit zeggen en wat te doen?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 31 januari 2020 at 09:35

   Dat wil zeggen dat je schildklier net goed werkt. Daar kun je dan medicijnen voor krijgen

   Beantwoorden

 4. Anoniem 26 februari 2020 at 11:34

  Sinds 2 jaar trage schildklier door trauma opgelopen. Was altijd super gezond. Nu heb ik elke x wat. Alleen daar word ik al moe van. A-tpo 311. Ze willen niks met die antistoffen doen! Als ik zeg er moet toch een oorzaak zijn? Dan ben ik ermee geboren. Met andere woorden accepteer het maar. Voor die tijd mankeerde ik nooit wat!!! Als ik dat zeg dan had uk vroeger toch ook klachten moeten hebben? Antwoord ze dan had u geluk gehad dat het nu pas zich uit!! Eigenlijk moet ik dan zelf expirementeren door geen granen of zuivelprodukten te eten. Van sommige mensen zie ik reacties dat anti stoffen daardoor verlaagd is. Gezien ik nu ook alweer vit.d tekort hebt ondanks ik deze in winter slikte en genoeg melk,yoghurt, vlees,roomboter gebruik en elke dag even naar buiten ga, toch dit tekort heb… je word er zo moedeloos van dat huisarts en internisten alleen maar medicatie geven masr niet naar een oorzaak gaan zoeken!! Dus doe ik het maar zelf op internet! En dat vinden de dokters ook al niet goed! Het is míjn lichaam en ik blijf net zolang zoeken voor een oplossing! In dokters heb ik in meeste geen vertrouwen meer, ze weten vaak niet eens waar ze over praten mbt schildklier!

  Beantwoorden

 5. Anoniem 26 februari 2020 at 11:36

  Als je levothyroxine krijgt, gaat je lichaam dan niet nóg minder t4 produceren?

  Beantwoorden

 6. Anoniem 19 maart 2020 at 13:05

  Ik heb al meer dan 16 jaar een te trage schildklier en slik daarom thyrax. Het is een aanvulling op wat mijn lichaam zelf niet meer produceerd. Mijn antistoffen liggewn altijd iets hoger dan gemiddeld.Ik krijg jaarlijks een bloed onderzoek om te kijken of er een verandering is. Uit eigenervaring en onderzoek van mijzelf weet ik dat ieder lichaam anders is en nooit echt achter een oorzaak komen.Misschien als men een chromosomen onderzoek zouden doen of wat dan ook, en dan dan zou ik achter een oorzaak komen en de rest van mijn leven zou dit mijn keuzes bepalen dan neemt de ziekte mijn leven over. Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik met een gezonde levensstijl en medicatie een stabiel leven heb. Hoop met mijn verhaal mensen te kunnen helpen en misschie nwat onrust weg te nemen. Maar nogmaals ieder lichaam is anders en ervaringen ook.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 28 april 2020 at 09:46

  Ik heb ook hashimoto het heeft mijn leven veranderd was altijd gezond en sportief maar om te sporten heb ik eigenlijk nu te weinig energie voor
  Ben veel en gauw vermoeid en dat wisselen van gewicht dan ben.ik weer slank en zo kom je weer met klappen aan
  Het is vreselijk .zal er nooit aan wennen ben mezelf kwijt

  Beantwoorden

 8. Anoniem 18 juli 2020 at 11:39

  hBen ook dikwijls koorstig 38gr net genoeg om je eigen niet goed te voelen De dokter weet geen oplossing er voor

  Beantwoorden

 9. Anoniem 18 oktober 2020 at 22:46

  Beste….., Je kunt de oorzaken gaan zoeken maar dan heb je nog niet de oplossing. Het is onomkeerbaar en je zult rest van je leven medicatie moeten slikken. De schildklier is een heel belangrijk orgaan en van levensbelang. Zonder behandeling gaan je dood

  Beantwoorden