Dementie, wat is dat precies?

Dementie is een veel besproken onderwerp. Toch is niet voor iedereen duidelijk wat het is en wie het kan krijgen. Veel mensen denken dat alleen ouderen de diagnose dementie kunnen krijgen, maar ook bij jongere mensen kan een vorm van dementie ontstaan. Overigens is dementie een verzamelnaam voor diverse symptomen waardoor de verwerking van informatie in de hersenen verstoord raakt.

Wat is dementie?

Wanneer de verwerking van informatie in de hersenen verstoord raakt door een vorm van dementie, verandert het gedrag van de persoon in kwestie. Ook gaat het vermogen om bepaalde handelingen uit te voeren of dingen te begrijpen steeds verder achteruit. Herkenning van personen, dingen of de (eigen) omgeving wordt ook steeds slechter. De ziekte van Alzheimer is een van vele vormen van dementie en komt het meeste voor, net als vasculaire dementie, frontotemporale dementie, en Lewy Body dementie.

In totaal zijn er zo’n vijftig verschillende soorten dementie. Ongeveer één op de vijf mensen krijgt vroeg of laat een vorm van dementie. Het gaat hierbij met name om oudere mensen. Toch komt dementie ook voor bij mensen onder de 65 jaar. Vrouwen lopen meer kans op het ontwikkelen van dementie dan mannen.

Wat zijn de symptomen van dementie?

Bij de meeste vormen van dementie spelen met name geheugenstoornissen een grote rol. Veranderingen in het gedrag bij mensen met dementie uiten zich vooral in minder initiatief tonen en minder dingen ondernemen, onrust en agressie. Daarnaast kan dementie het uitvoeren van alledaagse handelingen moeilijker of onmogelijk maken. Denk hierbij aan eten klaarmaken, het huishouden doen of aankleden. Verder kunnen er diverse andere klachten optreden, zoals moeite krijgen met praten of het verlies van tijdsbesef.

Waardoor ontstaat dementie?

Het is nog steeds niet precies duidelijk waardoor dementie ontstaat. Wel weet men dat er bij mensen met dementie veranderingen optreden in de hersenen. Doordat zenuwcellen en verbindingen tussen zenuwcellen kapot gaan, kunnen de hersenen steeds minder goed functioneren. Hierdoor ontstaan de diverse klachten die mensen met dementie ervaren.

Verloop van dementie

Niet iedere persoon met dementie ervaart hetzelfde ziekteverloop. Bij sommige mensen verloopt de ziekte vrij vlot. Deze mensen zullen al snel afhankelijk zijn van zorg van anderen. Bij andere mensen verloopt de ziekte trager, en ervaren ze tijdens een langere periode relatief weinig klachten. Toch zal iedere persoon met dementie uiteindelijk verzwakt raken en volledig afhankelijk zijn van de zorg van anderen.

Behandeling van dementie

Dementie is vooralsnog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen beschikbaar die het verloop van de ziekte van Alzheimer kunnen vertragen en symptomen kunnen bestrijden. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan medicijnen die onrust of angst wegnemen en agressie verminderen. Overigens reageert iedereen anders op deze medicijnen. Hoe sneller men start met het nemen van deze medicijnen, des te groter is de kans dat ze aanslaan. Een vroegtijdige diagnose is dus van groot belang.

Onderzoek naar dementie

Omdat dementie nog niet te genezen is en er nog veel vragen zijn omtrent de ziekte, lopen er wereldwijd diverse onderzoeken. Uiteraard voornamelijk met als doel om een medicijn te vinden dat dementie kan genezen. Maar er wordt ook onderzoek gedaan naar manieren en medicijnen die de ziekte dragelijker kunnen maken tot er een geneesmiddel is gevonden die dementie volledig kan genezen.

2 reacties

  1. Ik mis echter recent onderzoek over dementie / Alzheimer.

    Onlangs is wetenschappelijk bewezen in het Verenigd Koninkrijk, Dr.Perry, dat bij het leren van een nieuwe taal dementie met vier jaar uitgesteld kan worden!
    Dit geldt ook voor mensen die reeds op leeftijd zijn.
    Met geen enkel ander medicijn valt dit te bewerkstelligen. Dat is geweldig nieuws.
    Voor alle leeftijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *