Depressie: ‘2de grootste oorzaak van invaliditeit in de wereld.”
Depressie

Depressie is de tweede meest voorkomende oorzaak van invaliditeit wereldwijd na rugpijn, blijkt uit onderzoek.

De ziekte moet worden behandeld als een mondiale prioriteit voor de volksgezondheid, schrijven deskundigen in het tijdschrift PLOS Medicine. De studie vergeleek klinische depressie met meer dan 200 andere ziekten en verwondingen als een oorzaak van invaliditeit. Wereldwijd heeft slechts een klein deel van de patiënten toegang tot behandeling, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Impact depressie verschilt per land en regio

Depressie is gerangschikt op nummer twee van de wereldwijde oorzaak van invaliditeit, maar de impact ervan varieert in verschillende landen en regio’s. Zo is het percentage van zware depressies bijvoorbeeld het hoogst in Afghanistan en het laagst in Japan. In het Verenigd Koninkrijk, werd depressie gerangschikt op nummer drie, als men keek naar de jaren geleefd met een handicap.

Dr. Alize Ferrari van de Universiteit van Queensland’s School voor Volksgezondheid leidde de studie. “Depressie is een groot probleem en we moeten er zeker meer aandacht aan besteden dan we nu doen,” zei ze tegen BBC News. “Er moet nog meer werk gedaan worden op het gebied van bewustwording van de ziekte en ook in het bedenken van succesvolle behandelmethoden.”

De last verschilt tussen landen

Het is vaak zwaarder in landen met voornamelijk lage en midden inkomens, en de last is minder zwaar in landen met een gemiddeld hoog inkomen. Beleidsmakers hebben een poging gedaan om depressie op de voorgrond te brengen, maar er is veel meer werk noodzakelijk, legt ze uit. “Er zijn veel vooroordelen die we nu in verband brengen met de geestelijke gezondheid. Wat de een ziet als invaliditeit, is misschien anders voor een ander en kan ook tussen landen verschillen. Er komen veel culturele implicaties en interpretaties bij kijken, wat het nog belangrijker maakt om de bewustwording van de omvang van het probleem te vergroten, net als de bewustwording van de symptomen en de manieren waarop depressie ontdekt kan worden.”

De gegevens volgen op vergelijkbare studies in 1990 en 2000, waarbij gekeken werd naar de globale last van depressie. Dr. Daniel Chisholm, gezondheidseconoom bij de afdeling voor geestelijke gezondheids- en verslavingszorg van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zegt in een reactie dat depressie een zeer invaliderende aandoening is. “Het is een grote uitdaging voor de volksgezondheid en een groot probleem om rekening mee te houden, maar dat wordt helaas niet genoeg gedaan. Slechts een klein deel van de mensen die wereldwijd aan depressie lijden, krijg een soort van behandeling of diagnose.”

De WHO heeft onlangs een wereldwijd actieplan voor geestelijke gezondheid opgesteld om het bewustzijn bij beleidsmakers te vergroten.

 

Bron: BBC Health

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *