In de herfst worden de dagen korter. De één verheugt zich op de gezelligheid in huis en de ander wordt al moe bij het idee. Naar schatting heeft 1 op de 10 mensen last van een licht depressief gevoel tijdens het begin van de herfst; wat we ook wel kennen als een herfstdepressie. Een rare wetenschap is dat een herfstdepressie het meest bij vrouwen voorkomt.

Wat is een herfstdepressie?

Een herfstdepressie heeft erg veel overeenkomsten met een ‘gewone’ depressie. Gedurende een aantal weken voelt men zich somber, is men futloos, moe en heeft men behoefte aan veel eten.

Mogelijke oorzaken

De belangrijkste oorzaak van dit alles heeft te maken met die korter wordende dagen en dus met een gebrek aan daglicht. Het idee dat er een half jaar lang geen mooie zomerse dagen zullen zijn, maken veel mensen depressief.

Volgens een aantal Canadese onderzoekers, spelen naast de factor zonlicht nog 4 andere factoren een rol in hoe onze stemming is en hoe lekker we ons voelen. Het gaat om temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en windkracht. Klimaatfactoren die vooral in de herfstperiode flink aanwezig zijn.

Waarom de ene persoon last heeft van een herfstdepressie en een ander niet, daar is men niet eenduidig over. Tijdens de zomer doen we veel leuke dingen zoals uit eten gaan, even een terrasje pakken of iets anders buiten. Maar zodra het herfst wordt nemen deze activiteiten af en zitten we ’s avonds gewoon tv te kijken en lijken de avonden allemaal op elkaar.

Wat kun je eraan doen?

Dus ga er ook in de herfst op uit. Zorg ervoor dat er iedere dag een uurtje vrijgemaakt wordt om even te wandelen, hard te lopen of een stuk te gaan fietsen en zo te genieten van de uren dat het wel licht is buiten.

Zoek de charmes van alle seizoenen. In de herfst is het heerlijk om ellenlange wandelingen te maken in het bos en in de winter om een lange strandwandeling te maken in de gure wind!

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Ben je al weken neerslachtig en denk je dat je een depressie hebt? Doe dan dé online depressie test. Binnen enkele minuten weet je of je aan de kenmerken van een depressie voldoet. Of maak een vrijblijvend oriënterend gesprek met een psycholoog.

Meer informatie over GGZ-online
In samenwerking met onze partner