Sapkuren, detoxen, je lichaam in balans brengen en dit alles om je lichaam te ontdoen van allerlei giftige stoffen die in ons lichaam achter blijven. Maar werken deze 3 dagen sapvasten, 2 weken citroensap met cayennepeper drinken of de 25 dagen naturals detoxprogramma eigenlijk wel?

Wat is detoxen?

Detox is afgeleid van detoxification; het Engelse woord voor ontgiften. De bekendste vormen zijn waarschijnlijk: de sapkuren, de supplementen die voor het ontslakken zorgen en de te gebruiken klysma’s.

Een enorme hype want wie op het internet gaat zoeken vindt een breed scala aan methodes die je in pakketvorm aan kunt schaffen met als beloofd resultaat; een fitter en energieker gevoel met een gezonder en slanker uiterlijk.

De voorstanders van detox diëten beweren dat ons lichaam zo nu en dan geholpen moet worden met het reinigen van ons lichaam. Dit omdat wij in het dagelijks leven continue worden blootgesteld aan giftige stoffen in onze voeding en milieu.

Verschillende vormen van detoxen

Detoxen kan, zoals al gezegd, dus op verschillende manieren. Er zijn detox diëten van 3 dagen tot wel 30 dagen. In principe is het volgen van een korte kuur prima, dat zorgt niet voor schadelijke effecten. Hier geldt zeker dat wanneer je je er beter door voelt dan is dat prima. Maar bij de langer durende kuren bestaat de kans dat je bepaalde essentiële voedingsstoffen niet of onvoldoende binnen krijgt.

Bij de sapkuren zal bij een langere kuur je lichaam de stofwisseling aanpassen in een poging om de calorieën vast te houden. Na de kuur is het lichaam in de war, waardoor je in een mum van tijd in gewicht aan zal komen.

De andere vorm is de natuurlijke vorm van detoxen. Geen pakket die je aan moet schaffen, maar goed kijken naar je huidige voedingspatroon en die aanpassen. Zo kun je een dieet volgen waarbij je geen verwerkte voedingsmiddelen, suikers, meel, zuivel en oliën tot je neemt en beperkt dierlijke producten eet.

Het vasten of het toepassen van een zware sapkuren is voor bepaalde bevolkingsgroepen sterk af te raden. We hebben het dan over tieners en kinderen. Daarnaast moeten zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven zich hier ook niet aan wagen.

Je lichaam als detoxmachine

In ons lichaam is onze lever eigenlijk een soort poortwachter, alles wat we binnenkrijgen qua voeding wordt bekeken op wat het lichaam wel en wat niet kan gebruiken. Dat laatste wordt met behulp van de lever, nieren en darmkanaal omgezet zodat we het verliezen via de ontlasting en/of urine.

Conclusie

Er is tot op de dag van vandaag nog geen wetenschappelijk bewijs dat de commerciële detox kuren werken c.q. nodig zijn. Wat we wel weten, is dat we ons lichaam en onze geest gezond kunnen houden door een gezonde levensstijl. Met andere woorden gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende slaap en ontspanning, niet roken en matigen zijn met het nuttigen van alcohol.

Wanneer je ondanks een gezonde leefpatroon je toch moe en zwak voelt, dan raden we je aan om even langs je huisarts te gaan.

 

Bronnen: Voedingscentrum en Gezondheidswetenschap

26 reacties

 1. Anoniem 28 november 2016 at 11:55

  Zeer net uitgesproken conclusie. Je kan ook gewoon stellen dat detox door kwakzalvers aangeboden larie is en bovendien mogelijk schadelijk.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 31 maart 2017 at 00:48

  Ik wilde zelf eindelijk eens ondervinden of zo’ń detox kuur nou wel of niet het voorgespiegelde resultaat zou hebben – en I raad het al – na 3 weken de kuur gebruikt te hebben ben ik nog steeds geen grom afgevallen en voel we verder alleen in mijn portemonnee veel lichter geworden – Dus ook DetoxActief is volkomen onzin product en doet totaal niets met welke vet verbranding of wat dan ook. Een nette reactie naar de producent geeft je ook al totaal geen enkele positieve input. Groet Peter.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 4 april 2017 at 09:53

  Detoxactief is pure oplichting. Ze sturen een proefpakketje en na een aantal dagen een rekening van €59,90 via een incassobureau. Je krijgt nauwelijks contact met detox. In de capsules zit cranberry,vezels,aloe vera,anijs, venkel,rabarber zoethout.
  Het is zulk een zakklopperij.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 28 mei 2017 at 08:52

  Anoniem, hoe ben je van Detoxactie afgekomen? Ik ben er helaas ook ingetrapt en vraag me af hoe ik het moet stoppen
  Gr.Ieniemienie

  Beantwoorden

 5. Anoniem 30 mei 2017 at 09:34

  ik dacht een proefpakketje te ontvangen via face book advertentie! nee hoor na 2 dgn een factuur van 59,95 euro wat een oplichterij!

  Beantwoorden

 6. Anoniem 8 juni 2017 at 17:00

  Hier al.net zo en als je ze belt zijn ze er niet

  Beantwoorden

 7. Anoniem 10 juni 2017 at 10:51

  Dit is ook mijn ervaring met DetoxActief. Ik weiger natuurlijk om te betalen. Eens kijken of ze het lef hebben oom het voor te laten komen. Zijn er meerdere die weigeren te betalen voor een ‘gratis’ proefpakket?

  Beantwoorden

 8. Anoniem 10 juni 2017 at 15:06

  ik heb ook zo”n pakketje ontvangen. Wel opengemaakt. Niks gebruikt en teruggestuurd.
  Omdat het misschien bijwerkingen had bij mijn medicijnen.
  Wel 59.95 betalen !! Is toch te gek voor een gratis proefpakket?
  Ik betaal ook niet. We zien wel.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 15 juni 2017 at 19:34

  ik heb een proefpakketje te ontvangen vandaag via face book advertentie! dat moet ik betalen wat een oplichterij echt maar nog niet ge opent wat nu ik doen ???????

  Beantwoorden

 10. Anoniem 17 juni 2017 at 23:16

  Lees de kleine lettertjes, en zorg dat je de verpakking met inhoud binnen twee weken terugstuurt.
  Vraag een bewijs dat je het teruggestuurd hebt. En niet betalen. Groetjes

  Beantwoorden

 11. Anoniem 19 juni 2017 at 12:54

  Ook ik vroeg een testpakket aan. Nu ontvang ik het pakket van 59,95 euro, geen beschrijving of gebruiksaanwijzing. Vandaag naar postkantoor voor retourzending.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 27 juni 2017 at 19:27

  Pure onzin heb ook een pakketje gekregen en meteen betalen Dus trap er niet !!!! Geen ONS!!. afgevallen!!!

  Beantwoorden

 13. Anoniem 13 juli 2017 at 23:09

  Ik kreeg allerlei klachten, veel hoofdpijn, opgezette buik en raakte verstopt. Geen ons afgevallen. Pure oplichterij!

  Beantwoorden

 14. Anoniem 13 juli 2017 at 23:11

  Het is pure oplichterij. ik kreeg allerlei klachten, veel hoofdpijn, opgezette buik en raakte verstopt.Geen ons afgevallen.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 24 juli 2017 at 19:43

  Dit is echt pure oplichterij en zolang de mensen uit angst toch maar betalen dan kunnen deze nep bedrijven door gaan met hun praktijken. Ook ik had Detox Axrief besteld en weer retour gestuurd, je besteld immers een PROEFpakket en als je dat binnen de termijn van 14 dagen terug stuurt dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Krijg ik ineens een brief van Firma Billink omdat er op de aanmaningen niet is gereageerd, logisch want die waren naar een verkeerd mailadres gestuurd. Ondertussen was het bedrag van €59,95 opgelopen naar €99,95 wat ik echt niet ging betalen. Hierna kreeg ik een brief van het Centraal Incasso Bureau dat het bedrag was verhoogt naar €110,07 te betalen binnen 5 dagen. Na telefoontjes, brieven en zo heb ik aangegeven dat ik niet bereid ben om te betalen dus dit gaat voor de rechter komen. Alleen zal ik het misschien niet winnen dus Wie oh Wie durft er ook zover te gaan, als er meer mansen opstaan om hier echt voor te durven gaan dan moet dit te winnen zijn dus…… STA OP!!!!!

  Beantwoorden

 16. Anoniem 17 augustus 2017 at 11:05

  Beste Anoniem Heb het zelfde probleem gehad met Detox actief !!
  Heb dan ook niet betaald ,ik heb de firma Billink mails terug gestuurd dat ze op hun kop konden gaan staan maar dat ik niet betaal voor een gratis proefpakket en dat ik aangifte zou doen bij de politie.
  Ondertussen was het bedrag opgelopen tot €100,07 cent.
  nog enkele berichten van Billink binnen gekregen maar ik verdomde om het te betalen toen kreeg ik een vordering binnen van het CIB dat ik binnen 5 dagen moest betalen.
  Zij kwamen met een verhaal dat mocht een ander het besteld hebben dat ik aangifte moest doen van ID fraude.
  Ook dat heb ik weer beantwoord met als antwoord, de enigste aangifte die ik doe is tegen Detox en zijn kornuiten.
  Nu ben ik terug gebeld door het CIB, let op “is niet het CJIB” die bekeuringen int en melde mij dat ze belde voor een oplossing.
  In dat gesprek heb ik verteld dat ik niet betaal en ze het maar voor de rechter moesten laten komen.
  Nou, zo ver durven ze dan toch niet te gaan want ze zouden mij een mail sturen waarop ik dan weer op moet reageren. Als ik dat dan zou doen word ik uit het systeem verwijderd !!
  Ook dit gesprek kwam bij mij vreemd over en ik heb nu het idee toch dat zij nu met de billen bij elkaar geknepen zitten.
  Ook ben ik naar het Politiebureau geweest om aangifte te doen maar dat kon alleen maar digitaal dus nu heb ik een Digi D code aangevraagd om alsnog aangifte te doen wegens oplichting.
  Had wel de indruk op het bureau dat toen ik het probleem voorlegde dat ze daar bekend mee waren.
  Heb het zelfs bekend gemaakt bij het ACM, staat voor Autoriteit-Consument-Media Wet en die kunnen weer wat betekenen als er genoeg media klachten zijn zoals in Kassa en Radar om het bedrijf daarop aan te spreken.
  Mijn advies naar jullie toe is dus, niet betalen poot stijf houden want in de wet staat zelfs dat de bewijslast bij de leverancier ligt en niet bij de consument. zie http://www.consumentenwijzer.nl

  Beantwoorden

 17. Anoniem 30 augustus 2017 at 14:56

  ik heb hetzelfde probleem! ik heb het pakketje terug gestuurd, maar het is nooit bij het bedrijf ontvangen en nu willen ze dus ook 100,07 van mij. ik ben naar het juridisch loket geweest, maar die konden mij niet helpen omdat ik geen bewijs heb van ontvangst en geen track and trace.ik ben niet van plan te betalen maar een ander persoon had hetzelfde bij detoxpillen.nl en dat is ook van health acadamy. daar is detox actief ook van. ook niet te vinden op kvk trouwens. anoniem die heeft gereageerd op17 augustus 2017 zou u mij alstublieft willen contacteren

  Beantwoorden

 18. Anoniem 27 september 2017 at 22:37

  Wat ben ik blij dat ik even naar de website van huisarts.nl /detox ging kijken.Ik was al ontstemd omdat mijn identiteitsgegevens op PC bij het invullen van de “zo broodnodige info ” zo maar – automatisch – op het scherm kwam.Dus vlug eruit met het bekende -zie hiervoor- gevolg. Volhouden is de boodschap en zeker niet betalen hoe indringend de rappels ook worden. Denk dat ze geen poot hebben om op te staan ! Was trouwens al zeer wantrouwig toen ik de tekst las -na het invullen van mijn gegevens ( zelfs mijn geboortejaar kenden ze !) met de “verplichting” om te betalen als men op ” ga door ” klikte.Gelukkig knap ik af op dergelijke “dwangwoorden”.Goede raad van mijn moeder zaliger : ” Bezin eer je begint !” Sterkte

  Beantwoorden

 19. Anoniem 26 oktober 2017 at 10:06

  oplichters die ganse bende

  Beantwoorden

 20. Anoniem 16 april 2019 at 19:06

  Probeer eens dagelijkse yoga Het is een filmpje van een kwartier en doe mee Ayoveda in het Nederlands Vaser en dochter doen het voor en O ja warm citroensap op nuchtere maag Goed voor alles Voor mij werkt het ?

  Beantwoorden

 21. Anoniem 29 mei 2019 at 16:55

  nooit betalen en dan gebeurt er niets , zij hebben geen poot om op te staan

  Beantwoorden

 22. Anoniem 5 september 2021 at 01:28

  Ik zie allemaal negatieve verhalen.Ik zou misschien de enige zijn..Maar ik doe af en toe een kuurtje v paar dagen detoxpleisters.Ik vind het een fijne tinteling geven en slaap beter.Gevoel dat mijn giftige stoffen uit mijn lichaam gaan.Geeft ook duidelijk aan op de pleisters. Er zal heus wel kwakzalverij bij zijn..Maar ik heb er bast bij.Niet te land en veel doen.

  Beantwoorden

 23. Anoniem 28 november 2021 at 19:29

  Nou misschien voor alle liefhebbers hier… Je kunt jezelf ook heel goedkoop maken door gewoon 72uur water te vasten. Het resultaat is geestverruimend en je ego word uit je hoofd geplukt… Daarnaast als je wilt sapvasten kun je zelf toch ook blenderen? Jullie gemakzucht komt jullie zwaar te liggen zonder resultaat.

  Beantwoorden

 24. Anoniem 12 december 2021 at 10:57

  Ik vraag mij af of mensen nog steeds geloven in die kwakzalverij die men op internet verspreid. Er is toch genoeg aandacht op de tv en internet over dit soort oplichterij. Ga naar de winkel als je er toch in gelooft dan weet je zeker dat je niet wordt opgelicht. Je betaalt voor je product en klaar.

  Beantwoorden

 25. Anoniem 2 januari 2022 at 21:52

  Ontgiften, ontslakken, wat een onzin allemaal, gif die door een pleister uit je lichaam gehaald worden, geloof je het zelf?

  Beantwoorden

 26. Anoniem 22 maart 2022 at 17:28

  We hebben zo langzamerhand een minister nodig om dit soort consumentenfraude aan te pakken

  Beantwoorden