Deze signalen mag je niet negeren

Een beetje doorbijten bij een pijntje; niets mis mee! Echter, er zijn signalen die misschien wijzen op een ernstig probleem en om snelle actie vragen.

Welke signalen mag je niet negeren?

Plotselinge verlamming in arm of been

Een plotselinge verlamming in je armen of benen of in je gezicht, verwardheid, dubbelzien, verward praten kunnen wijzen op een TIA of een beroerte. Bel bij deze symptomen direct 112.

Opgezwollen voeten

Wanneer het warm is hebben we allemaal wel eens last van dikke, gezwollen voeten. Geheel onschuldig, maar opgezwollen voeten kunnen, indien er geen aanwijsbare reden voor is, ook een voorbode van een veneuze insufficiëntie zijn. Bij een veneuze insufficiëntie kunnen de aders hun taak om het bloed terug naar het hart te transporteren niet meer voldoende uitvoeren. Zeker wanneer het samengaat met: kleine witte plekjes op de huid, rode plekken op de huid, gespannen gevoel in de benen, krampen in de nacht of zichtbare spataderen. Wanneer je deze symptomen hebt, ga dan direct naar je huisarts voor verder onderzoek.

In korte tijd ongewenst veel afvallen

Wanneer je in een betrekkelijk korte periode snel veel gewicht verliest, zonder aanwijsbare reden, dan kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem.

Er kunnen hiervoor verschillende oorzaken zijn zoals: een niet goed functionerende schildklier, hartfalen, bepaalde medicijnen, kanker maar ook psychische problemen zoals depressie of dementie kunnen de veroorzaker zijn. Welke oorzaak het ook is, het in korte tijd verliezen van veel gewicht is altijd een reden om langs je huisarts te gaan.

Plotseling hevige hoofdpijn

Wanneer je plotseling overvallen wordt door een hevige hoofdpijn, misschien in combinatie met overgeven, coördinatieproblemen en sufheid, dan raden wij je aan om snel medische hulp in te schakelen. Extreme hoofdpijn is combinatie met nekpijn kan duiden op een beroerte, tumor of een subarachnoïdale bloeding.

Drukkende pijn op de borst

We zijn geneigd om direct aan een hartaanval te denken, wanneer we een drukkend gevoel op de borst voelen. Maar dat hoeft het niet te betekenen. Echter, wanneer de pijn uitstraalt naar de linker- of rechterarm, naar je kaken, nek en je je misselijk voelt en een beetje klam of zweterig voelt, neem dan geen risico en bel direct voor medische hulp. Deze signalen kunnen wijzen op een hartinfarct.

Bloed in de urine

Het zien van bloed in de urine is voor iedereen verontrustend, maar is niet altijd een zorgwekkend probleem. Het kan wel een indicatie zijn van een ernstige aandoening zoals infecties aan de urinewegen, nier infecties, nierstenen, vergrote prostaat of kanker. Het is belangrijk om de oorzaak van de bloeding vast te laten stellen door je arts.

Plotselinge kortademigheid en ademhalingsproblemen

Wanneer je te maken krijgt met kortademigheid of ademhalingsproblemen vaak gecombineerd met hoesten en een fluitende ademhaling dan kan dit duiden op een acuut longoedeem. Wanneer je dan ook naar lucht moet happen bel dan direct een arts voor medische hulp.

 

Bronnen: WebMD en NHG.org

2 reacties

  1. beste..ik vermoed een tia te hebben gehad,of meerdere,,vorig jaar augustus heb ik iets vreemds gevoeld in hoofd..alsof er rechts warme vloeistof over hersens ging,daarvoor en erna last van dikke voeten,kuiten,rode stippen en witte op voeten,karakter verandering..is later bij getrokken.2 maanden terug weer vreemde druk/gevoel in hoofd..sindsdien erg prikkelbaar,t liefst alleen..snel boos..onrustig-soms gejaagd en waziger zien..ik heb aan topsport gedaan dus ja bij mij werkt alles anders..en ben trouwens ook veel benauwd en kort ademig geweest en in die periode flink afgevallen..zat met mijn 1m83 op 69 kg ipv 73-75 kg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *