Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen,  niet alleen oudere mensen. 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar en daar vallen ook kinderen onder. Ieder jaar krijgen ongeveer 300 kinderen de diagnose jeugdreuma.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam en omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat in je lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn; fibromyalgie (weke delen reuma), artrose, reumatoïde artritis (RA), jicht, de ziekte van Bechterew, artritis psoriatica en jeugdreuma (juveniele chronische artritis)

Welke soorten reuma zijn?

Reuma kan worden ingedeeld in vier hoofdgroepen:

Weke delen reuma

Bij deze vorm van reuma zit de pijn niet in je gewrichten zelf, maar in de weke delen er omheen zoals onder andere je spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van weke delen reuma. Voorbeelden hiervan zijn een slijmbeursontsteking (bursitis), peesontsteking (tendinitis) of fibromyalgie.

Acuut reuma

Acuut reuma is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie streptokok van groep A. Dat is een bacterie die veel voorkomt en vaak voor keelinfecties zorgt. Na genezing van de keelinfecties komen de eerste symptomen te beginnen met hoge koorts. Vervolgens worden de gewrichten pijnlijk. Bij acuut reuma heb steeds van een ander gewricht last. Deze vorm van reuma komt in Nederland bijna niet voor. En als het voorkomt dan is het meestal bij kinderen tussen de vier en de achttien jaar.

Ontstekingsreuma

Bij ontstekingsreuma heb je, plaatselijk of door je hele lichaam, chronische gewrichtsontstekingen. Daardoor heb je last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Voorbeelden hiervan zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew. Ongeveer 420.000 mensen hebben in Nederland een vorm van ontstekingsreuma.

Slijtagereuma

Bij slijtagereuma raakt je kraakbeen aan de uiteinden van je gewrichten beschadigd. Het wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Kraakbeen heeft normaliter een dempende werking echter doordat het kraakbeen er niet meer is of minder is ontstaat er veel pijn en moeite met bewegen. Slijtagereuma komt vooral voor in je nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose. Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose in een of meerdere gewrichten.

Oorzaak van reuma

Ondanks het feit dat meer dan 2 miljoen Nederlanders langdurige reumatische klachten hebben is de oorzaak van de meeste vormen van reuma (nog) niet bekend. Reuma is (nog) niet te genezen, maar vaak wel goed te behandelen. Iedereen kan reuma krijgen, leeftijd, geslacht of manier van leven heeft hier geen invloed op.

Symptomen van reuma

Reuma heeft de volgende symptomen:

  • Het dik en warm worden van één of meer van je gewrichten.
  • Langdurige pijn (gedurende enkele weken) in je spieren en/of gewrichten.
  • Pijn en stijfheid vooral wanneer je lange tijd is dezelfde houding hebt gezeten of gelegen.
  • Een andere veelvoorkomende klacht is vermoeidheid en je futloos voelen. Dit komt omdat de ontsteking vaak bloedarmoede veroorzaakt.

De symptomen zijn grillig, de klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. Wanneer je deze symptomen herkent, dan is een afspraak met de huisarts het beste. Deze kan bepalen of dat je reuma hebt en zo ja welke vorm of dat deze klachten een andere oorzaak hebben.

Hoe kun je reuma behandelen?

Reuma is een chronische aandoening en is niet te genezen en de beste behandeling of therapie is per persoon en per soort reuma anders. Maar er zijn er veel mogelijkheden om de klachten en gevolgen te beperken.

  • Medicijnen
    Er zijn medicijnen die de ontstekingen remmen of de pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade op lange termijn voorkomen.
  • Kuren
    Kuren kunnen een goede aanvulling vormen op de behandeling die iemand al krijgt.
  • Alternatieve behandeling
    Sommige mensen hebben baat bij alternatieve behandelingen als aanvulling op de overige behandelingen.
  • Operaties
    Soms is een operatie de enige uitweg. Bij verschillende gewrichten zoals de schouder, elleboog, heup, knie en voet zijn operaties mogelijk.

Zowel het stoppen met roken, als geen tot weinig alcohol drinken heeft een positief effect op het terugdringen van klachten als gevolg van reuma. Daarnaast is bewegen van groot belang. Door voldoende te bewegen zorg je ervoor dat de conditie van spieren en gewrichten zoveel mogelijk behouden blijft. Zo kunnen de klachten, zoals stijfheid van gewrichten en de wervelkolom, beperkt blijven. Door gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen veel klachten verminderd worden.

 

Bronnen: Reumafonds.nl

1 reactie

  1. Anoniem 7 maart 2023 at 10:35

    Hoe kan je zuurgraad in je lichaam meten?

    Beantwoorden