We hebben het allemaal wel eens gehad, een kleine ontsteking aan één van onze ogen. Dit niet zo’n charmante puistje noemen we een strontje. Hoe ontstaat een strontje eigenlijk en hoe moet je er mee omgaan?

Wat is een strontje?

Een strontje, de medische naam is hordeolum, is een acute ontsteking van een talgkliertje van het ooglid. Aan de ooglidrand vormt zich dan een puistje. Zo’n puistje is een klein blaasje dat gevuld is met pus, en wat ook wel een abces genoemd wordt. Zit zo’n puistje aan de buitenzijde van het ooglid, dan wordt gesproken van een uitwendig hordoleum (hordoleum externum). Maar zo’n pijnlijke zwelling kan zich ook aan de binnenkant van het ooglid bevinden. Dan wordt dat een inwendig hordeolum (hordeolum internum) genoemd.

De ontsteking wordt bijna in alle gevallen veroorzaakt door een bepaald soort bacterie, de stafylokok. Strontjes ontstaan meestal wanneer iemand zijn weerstand laag is. Behandeling is meestal onnodig, want vaak verdwijnen ze na een week vanzelf of wanneer het etterkopje openbreekt. In enkele gevallen kan de infectie zich verspreiden naar de haarzakjes ernaast. Bij een ernstige ontsteking kun je, op advies van je huisarts, oogdruppels of zalf gebruiken.

Symptomen van strontjes

Bij een uitwendig hordeolum zit er aan de buitenrand van je ooglid een puistje wat in het oog springt. Naarmate de ontsteking ‘rijper’ wordt, vormt er een blaasje met pus, het abces. Een etterkopje vormt zich spontaan aan de ooglidrand, of soms aan de binnenkant of buitenkant van het ooglid. Een uitwendig hordeolum (strontje) is vaak wel pijnlijk.

Bij een inwendig hordeolum ontstaat een pijnlijke zwelling binnenin het ooglid. In het begin wordt het ooglid rood, dik en soms zeer pijnlijk. Naarmate de ontsteking rijper wordt, beperkt de zwelling van het ooglid zich meer tot één punt en ontstaat er een etterkopje. Het gevormde puistje kan spontaan openbreken waarna er een etterige afscheiding vrij komt. Het gevolg is dat je oogleden hierdoor aan elkaar kunnen plakken.

Hoe ontstaat een strontje?

Wanneer de uitgang van een zweet- of talgkliertje verstopt raakt dan kunnen bacteriën in het kliertje terechtkomen. Vervolgens kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken. In meer dan 90% van de gevallen is de bacterie Stafylococcus aureus verantwoordelijk voor deze ontsteking.

Bij een uitwendig hordoleum zijn de voorste oogkliertjes (talgkliertjes van de haarwortels, kliertjes van Moll en Zeiss) ontstoken. Bij een inwendig hordoleum zijn de achterste oogkliertjes (klieren van Meiboom) ontstoken. Deze bacterie is ook de boosdoener bij steenpuisten. Dat is ook de reden dat mensen met steenpuisten vaker last hebben van een snotjes.

Verstopte kliertjes vergroten de kans op een ontsteking. Daarnaast werd vroeger gedacht dat mensen met suikerziekte vaker een strontje hadden maar dat is hoogstwaarschijnlijk niet zo. Strontjes op je oog komen zowel op het onderste als op het bovenste ooglid voor.

Wat kun je zelf doen?

Het is in principe niet nodig om een strontje te behandelen maar je kunt het genezen wat versnellen door vier keer per dag ongeveer tien minuten een warm kompres aan te brengen. Daardoor wordt de “rijping” van het puistje bevorderd. Als het abces doorbreekt, kan de pus met warm water weggespoeld worden. Reinig daarna het oog regelmatig met watjes die in uitgekookt en afgekoeld water zijn gedrenkt (zorg dat je schone handen hebt). Over het algemeen is het ooglid dan na een paar dagen genezen. Raak de oogleden zo min mogelijk met je handen aan.

Als het oog dikker wordt en de ontsteking alsmaar toeneemt, of wanneer je veel last hebt van het strontje of andere klachten, neem dan even contact op met de huisarts. Deze zal dan een sneetje zetten in de zwelling, mits het abcesje ‘rijp’ is. Om zichtbare littekens te vermijden, maakt de arts het sneetje bij voorkeur aan de binnenkant van het ooglid of in het reeds gevormde etterkopje. De meeste mensen ervaren de insnijding als een opluchting, omdat de pijn meestal direct minder wordt.

De huisarts schrijft kan ook een antibioticakuur voorschrijven, in de vorm van oogdruppels of oogzalf. In geval van koorts of wanneer de klieren voor de oren gezwollen zijn, zijn soms antibioticatabletten nodig om uitbreiding van de infectie te voorkomen. Een gewoon strontje zal de arts meestal gewoon met rust laten omdat het na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Neem ook contact op met je huisarts als je niet zeker weet of je echt wel een strontje op je oog hebt of dat er iets in je oog zit.

 

Bronnen: mchaaglanden.nl, oogziekenhuis.nl, gezondvgz.nl en huidziekten.nl

31 reacties

 1. Anoniem 21 maart 2016 at 16:29

  ik heb dat maar je kan er toch ook een warme doek opleggen dat heeft de dokter tegen mij gezegt word het niet minder dan moet het operatief weggehaald worden

  Beantwoorden

 2. Anoniem 12 september 2017 at 04:31

  Hi, De mijne,2 aan m’n linkerboven ooglid, onstonden spontaan nadat m’n ooghoek getroffen werd door een klein stukje hout dat weggeslingerd werd door de cirkelzaag. (suffert moet je je bril maar op doen) Ze doen geen pijn dus laat ik het maar op z’n beloop. Gaat het eventueel fout dan laat ik dit wel weten Geen bericht goed bericht dus.
  Cornelis M. Blok bijna 90. Bali. By the way keurig advies.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 5 januari 2018 at 09:37

  Ik heb een flinke stront aan de binnenkant van onderste oog. Dik opgezet en een flinke zak onder mijn oog. Branderig gevoel en soms een jeuken, maar eerder pijnlijk. 3e dag nu, balen. Goede uitleg. Heel duidelijk!

  Beantwoorden

 4. Anoniem 30 januari 2018 at 20:28

  Dit heb ik nu presies als hier boven beschreven wat kan ik hier aan doen?

  Beantwoorden

  • John 31 januari 2018 at 00:46

   Je zou met de klachten naar de huisarts kunnen gaan

   Beantwoorden

 5. Anoniem 22 februari 2018 at 21:10

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Dit neemt weer een hoop kopzorgen weg van wat het allemaal zou kunnen zijn.

  Beantwoorden

 6. John 28 april 2018 at 09:39

  Moeilijk om er ongezien iets over te zeggen. Je weet wel zeker dat het een koortslip is?
  Welke middelen heb je allemaal gekregen?

  Beantwoorden

 7. Anoniem 24 mei 2018 at 15:15

  @Anoniem; Misschien en wellicht is het zinvol om eens stil te staan bij een goede en juiste hygiëne. Dat scheelt vaak veel problemen. Minder vet eten schijnt ook goed te helpen. Ten slotte helpt het uiteraard ook om zo weinig mogelijk, liever in het geheel niet, alcohol te nuttigen.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 24 mei 2018 at 15:16

  dus……,

  Beantwoorden

 9. Anoniem 28 mei 2018 at 21:14

  Ik heb het ook en het doet zo pijn!

  Beantwoorden

  • John 28 mei 2018 at 23:43

   Ga dan met de klacht naar de huisarts

   Beantwoorden

 10. Anoniem 7 augustus 2018 at 07:41

  bij mij begon het met een oogstrontje aan de bovenkant linker oog, binnen een week zaten er drie aan de onderkant (binnenkant) super horror-oog was dat antibiotica-kuur en zalf na een maand is de linkerkant nu zo goed als over, helaas is nu mijn rechter oog aan de beurt sinds, ben weer opweg naar een horror-oog, ben veel aan het spoelen met gekookt water en een zalf , hoop dat deze iets sneller over is…..

  Beantwoorden

 11. Anoniem 16 augustus 2018 at 22:15

  Heb dat zelf ook en dat doe zeer
  Kan me linkse oog nie opennen als ik wakker word!

  Beantwoorden

 12. Anoniem 2 september 2018 at 20:11

  zelf weggesneden met scheermesje

  Beantwoorden

 13. Anoniem 16 september 2018 at 09:22

  Ice pack 2minuten

  Beantwoorden

 14. Anoniem 3 oktober 2018 at 18:56

  Het werkt sipper goed maar ik krijg het heel snel? Echt vaak

  Beantwoorden

 15. Anoniem 7 oktober 2018 at 13:01

  Ik heb het op dit moment ook het is erg vervelend maar het gaat vaak vanzelf over k heb het aan de buitenkant van ooglid rechts

  Beantwoorden

 16. Anoniem 15 oktober 2018 at 12:45

  @anoniem, ohhh dus jij hebt er ook n maand mee gelopen ik ga nu de derde week in en wil dus absoluut niet dat er in gesneden wordt ofzo maar t boekt niet fijn maar meer geïrriteerd dan pijn dus is goed te doen ik ga met de warme doek aan de gang goeie tip☺️

  Beantwoorden

 17. Anoniem 2 december 2018 at 20:19

  De huisarts assistent gaf me een uitdraai mee,het zou een hagelkorreltje zijn.Mnu ik de beschrijving en foto zie is het volgens mij een strontje.xus doe meerder malen per dag er een warm compres op.Zojuist kwam er wat li htgekleurd vocht uit.Het is alleen pijnlijk bij aanraking.ik ben 85 jaar

  Beantwoorden

 18. Anoniem 24 januari 2019 at 23:39

  Helaas ben ik ook aan de beurt. Heb gewoon een bacteriën fobie ervan blijf handen wassen gebruik steeds dettol. En toch 3 x in wen jaar die ontsteking baal ervan en deze. Keer goed pijnlijk ook nog zit nu met een rijpe ontsteking van die talgklier hopen dat hij doorbreekt durf t zelf niet te doen een blaar. Kan je ook beter niet open maken dus. .. ff afwachten Gr

  Beantwoorden

 19. Anoniem 27 januari 2019 at 19:38

  HEB ER OOK EN AAN MIJN LINKEROOG,PIJN EN JEUK ,HEB EEN OOG GLAASJE,KAN IK HET DAAR MEE SPOELEN

  Beantwoorden

 20. Anoniem 16 april 2019 at 20:43

  mijn hele wang is er van opgezwollen

  Beantwoorden

 21. Anoniem 17 mei 2019 at 00:36

  Ik heb het ook maar bij gaan ze het open snijden?

  Beantwoorden

 22. Anoniem 10 juli 2019 at 10:21

  Ik heb het ook om de haverklap wordt je toch niet goed van.Zalf helpt ook niet.Ik ga verwijzing vragen voor oogarts.

  Beantwoorden

 23. Anoniem 20 juli 2019 at 01:20

  Ik heb het nu al een jaar en nog steeds niet weg en het doet nog veel pijn ook

  Beantwoorden

 24. Anoniem 5 augustus 2019 at 06:24

  Ik heb het nu de derde keer dit jaar. Puskopje breekt door maar een dag later gaan we weer beginnen. Alsof de pus niet goed de eerst keer is weggegaan.

  Beantwoorden

 25. Anoniem 19 september 2020 at 14:04

  Ik had het vorig jaar ook ik werd geopereerd eraan maar nu heb ik het weer volgensmij met een warme doekje is het heel handig want daar gaan je spieren en cellen van rusten.

  Beantwoorden

 26. Anoniem 2 november 2020 at 16:35

  Ik heb een bultje boven mijn rechter oog. Het bultje heb ik nu als zes maanden, pijn heb ik niet wel is het groot en best opvallend. Iemand tips?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 25 september 2021 at 13:11

  Volgens mij krijg ik het van het snoeien van de Hedera heg of van zonnebrand. Laatst even de dakgoot geschuurd en weer de pineut. Ik prik het soms wel een beetje open met een schoon speltje omdat ik baal van de pijnlijke druk op het oog, vooral aan het einde van de dag wordt het vermoeiender.

  Beantwoorden

 28. Anoniem 23 februari 2022 at 08:07

  Hele goede tips! Ga direct spoelen! Bedankt!

  Beantwoorden

 29. Anoniem 25 april 2022 at 19:56

  Ik heb het aan beide oogleden zo pijnlijk

  Beantwoorden