We hebben het allemaal wel eens gehad, een kleine ontsteking aan één van onze ogen. Dit niet zo’n charmante puistje noemen we een strontje. Hoe ontstaat een strontje eigenlijk en hoe moet je er mee omgaan?

Wat is een strontje?

Een strontje, de medische naam is hordeolum, is een acute ontsteking van een talgkliertje van het ooglid. Aan de ooglidrand vormt zich dan een puistje. Zo’n puistje is een klein blaasje dat gevuld is met pus, en wat ook wel een abces genoemd wordt. Zit zo’n puistje aan de buitenzijde van het ooglid, dan wordt gesproken van een uitwendig hordoleum (hordoleum externum). Maar zo’n pijnlijke zwelling kan zich ook aan de binnenkant van het ooglid bevinden. Dan wordt dat een inwendig hordeolum (hordeolum internum) genoemd.

De ontsteking wordt bijna in alle gevallen veroorzaakt door een bepaald soort bacterie, de stafylokok. Strontjes ontstaan meestal wanneer iemand zijn weerstand laag is. Behandeling is meestal onnodig, want vaak verdwijnen ze na een week vanzelf of wanneer het etterkopje openbreekt. In enkele gevallen kan de infectie zich verspreiden naar de haarzakjes ernaast. Bij een ernstige ontsteking kun je, op advies van je huisarts, oogdruppels of zalf gebruiken.

Symptomen van strontjes

Bij een uitwendig hordeolum zit er aan de buitenrand van je ooglid een puistje wat in het oog springt. Naarmate de ontsteking ‘rijper’ wordt, vormt er een blaasje met pus, het abces. Een etterkopje vormt zich spontaan aan de ooglidrand, of soms aan de binnenkant of buitenkant van het ooglid. Een uitwendig hordeolum (strontje) is vaak wel pijnlijk.

Bij een inwendig hordeolum ontstaat een pijnlijke zwelling binnenin het ooglid. In het begin wordt het ooglid rood, dik en soms zeer pijnlijk. Naarmate de ontsteking rijper wordt, beperkt de zwelling van het ooglid zich meer tot één punt en ontstaat er een etterkopje. Het gevormde puistje kan spontaan openbreken waarna er een etterige afscheiding vrij komt. Het gevolg is dat je oogleden hierdoor aan elkaar kunnen plakken.

Hoe ontstaat een strontje?

Wanneer de uitgang van een zweet- of talgkliertje verstopt raakt dan kunnen bacteriën in het kliertje terechtkomen. Vervolgens kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken. In meer dan 90% van de gevallen is de bacterie Stafylococcus aureus verantwoordelijk voor deze ontsteking.

Bij een uitwendig hordoleum zijn de voorste oogkliertjes (talgkliertjes van de haarwortels, kliertjes van Moll en Zeiss) ontstoken. Bij een inwendig hordoleum zijn de achterste oogkliertjes (klieren van Meiboom) ontstoken. Deze bacterie is ook de boosdoener bij steenpuisten. Dat is ook de reden dat mensen met steenpuisten vaker last hebben van een snotjes.

Verstopte kliertjes vergroten de kans op een ontsteking. Daarnaast werd vroeger gedacht dat mensen met suikerziekte vaker een strontje hadden maar dat is hoogstwaarschijnlijk niet zo. Strontjes op je oog komen zowel op het onderste als op het bovenste ooglid voor.

Wat kun je zelf doen?

Het is in principe niet nodig om een strontje te behandelen maar je kunt het genezen wat versnellen door vier keer per dag ongeveer tien minuten een warm kompres aan te brengen. Daardoor wordt de “rijping” van het puistje bevorderd. Als het abces doorbreekt, kan de pus met warm water weggespoeld worden. Reinig daarna het oog regelmatig met watjes die in uitgekookt en afgekoeld water zijn gedrenkt (zorg dat je schone handen hebt). Over het algemeen is het ooglid dan na een paar dagen genezen. Raak de oogleden zo min mogelijk met je handen aan.

Als het oog dikker wordt en de ontsteking alsmaar toeneemt, of wanneer je veel last hebt van het strontje of andere klachten, neem dan even contact op met de huisarts. Deze zal dan een sneetje zetten in de zwelling, mits het abcesje ‘rijp’ is. Om zichtbare littekens te vermijden, maakt de arts het sneetje bij voorkeur aan de binnenkant van het ooglid of in het reeds gevormde etterkopje. De meeste mensen ervaren de insnijding als een opluchting, omdat de pijn meestal direct minder wordt.

De huisarts schrijft kan ook een antibioticakuur voorschrijven, in de vorm van oogdruppels of oogzalf. In geval van koorts of wanneer de klieren voor de oren gezwollen zijn, zijn soms antibioticatabletten nodig om uitbreiding van de infectie te voorkomen. Een gewoon strontje zal de arts meestal gewoon met rust laten omdat het na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Neem ook contact op met je huisarts als je niet zeker weet of je echt wel een strontje op je oog hebt of dat er iets in je oog zit.

 

Bronnen: mchaaglanden.nl, oogziekenhuis.nl, gezondvgz.nl en huidziekten.nl

18 reacties

 1. Anoniem 21 maart 2016 at 16:29

  ik heb dat maar je kan er toch ook een warme doek opleggen dat heeft de dokter tegen mij gezegt word het niet minder dan moet het operatief weggehaald worden

  Beantwoorden

 2. Anoniem 12 september 2017 at 04:31

  Hi, De mijne,2 aan m’n linkerboven ooglid, onstonden spontaan nadat m’n ooghoek getroffen werd door een klein stukje hout dat weggeslingerd werd door de cirkelzaag. (suffert moet je je bril maar op doen) Ze doen geen pijn dus laat ik het maar op z’n beloop. Gaat het eventueel fout dan laat ik dit wel weten Geen bericht goed bericht dus.
  Cornelis M. Blok bijna 90. Bali. By the way keurig advies.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 5 januari 2018 at 09:37

  Ik heb een flinke stront aan de binnenkant van onderste oog. Dik opgezet en een flinke zak onder mijn oog. Branderig gevoel en soms een jeuken, maar eerder pijnlijk. 3e dag nu, balen. Goede uitleg. Heel duidelijk!

  Beantwoorden

 4. Anoniem 30 januari 2018 at 20:28

  Dit heb ik nu presies als hier boven beschreven wat kan ik hier aan doen?

  Beantwoorden

  • John 31 januari 2018 at 00:46

   Je zou met de klachten naar de huisarts kunnen gaan

   Beantwoorden

 5. Anoniem 22 februari 2018 at 21:10

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Dit neemt weer een hoop kopzorgen weg van wat het allemaal zou kunnen zijn.

  Beantwoorden

 6. John 28 april 2018 at 09:39

  Moeilijk om er ongezien iets over te zeggen. Je weet wel zeker dat het een koortslip is?
  Welke middelen heb je allemaal gekregen?

  Beantwoorden

 7. Anoniem 24 mei 2018 at 15:15

  @Anoniem; Misschien en wellicht is het zinvol om eens stil te staan bij een goede en juiste hygiëne. Dat scheelt vaak veel problemen. Minder vet eten schijnt ook goed te helpen. Ten slotte helpt het uiteraard ook om zo weinig mogelijk, liever in het geheel niet, alcohol te nuttigen.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 24 mei 2018 at 15:16

  dus……,

  Beantwoorden

 9. Anoniem 28 mei 2018 at 21:14

  Ik heb het ook en het doet zo pijn!

  Beantwoorden

  • John 28 mei 2018 at 23:43

   Ga dan met de klacht naar de huisarts

   Beantwoorden

 10. Anoniem 7 augustus 2018 at 07:41

  bij mij begon het met een oogstrontje aan de bovenkant linker oog, binnen een week zaten er drie aan de onderkant (binnenkant) super horror-oog was dat antibiotica-kuur en zalf na een maand is de linkerkant nu zo goed als over, helaas is nu mijn rechter oog aan de beurt sinds, ben weer opweg naar een horror-oog, ben veel aan het spoelen met gekookt water en een zalf , hoop dat deze iets sneller over is…..

  Beantwoorden

 11. Anoniem 16 augustus 2018 at 22:15

  Heb dat zelf ook en dat doe zeer
  Kan me linkse oog nie opennen als ik wakker word!

  Beantwoorden

 12. Anoniem 2 september 2018 at 20:11

  zelf weggesneden met scheermesje

  Beantwoorden

 13. Anoniem 16 september 2018 at 09:22

  Ice pack 2minuten

  Beantwoorden

 14. Anoniem 3 oktober 2018 at 18:56

  Het werkt sipper goed maar ik krijg het heel snel? Echt vaak

  Beantwoorden

 15. Anoniem 7 oktober 2018 at 13:01

  Ik heb het op dit moment ook het is erg vervelend maar het gaat vaak vanzelf over k heb het aan de buitenkant van ooglid rechts

  Beantwoorden

 16. Anoniem 15 oktober 2018 at 12:45

  @anoniem, ohhh dus jij hebt er ook n maand mee gelopen ik ga nu de derde week in en wil dus absoluut niet dat er in gesneden wordt ofzo maar t boekt niet fijn maar meer geïrriteerd dan pijn dus is goed te doen ik ga met de warme doek aan de gang goeie tip☺️

  Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test