Aambeien is iets wat heel veel mensen gênant vinden. Op zich raar aangezien aambeien tot de meest voorkomende kwalen behoren. Men schat dat acht op de tien mensen ooit in hun leven met aambeien te maken krijgt.
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen. Ze bevinden zich aan de binnenkant, aan het eind van de endeldarm en aan het begin van de sluitspier. Zo’n zwellichaam is een netwerk van bloedvaatjes, die door een dun slijmvlies laagje bedekt zijn. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten die misschien wel het beste te vergelijken zijn met spataderen. Alleen zitten ze op een vervelende plaats en zijn soms zijn zo gezwollen dat ze naar buiten puilen.
Aambeien kunnen onderverdeeld worden in drie soorten:
- Inwendige aambeien: een inwendige aambei zit in het endeldarmkanaal.
- Uitwendige aambeien: een uitwendige aambei bevindt zich na de kringspier, buiten het endeldarmkanaal.
- Uitpuilende aambeien: dit zijn inwendige aambeien die door de kringspier naar buiten zijn gezakt. Het is mogelijk dat deze aambeien na de ontlasting naar buiten steken en zich later weer terugtrekken. Ook kunnen ze slijm afscheiden.
Er ontstaan eigenlijk pas problemen wanneer de zwellichamen met enige regelmaat onder hoge druk komen te staan. Ze gaan dan opzetten en dat kan pijn, bloedingen en/of jeuk rond de anus veroorzaken, vooral tijdens de stoelgang.
Aambeien komen vrij veel voor. Ongeveer 3,4 miljoen Nederlanders hebben anale klachten zoals jeuk, pijn en bloedverlies. Vooral mensen boven de 50 jaar hebben last van aambeien. Aambeien zijn in principe onschuldig maar veel mensen hebben er last van. Aambeien komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.
Oorzaken van aambeien
Aambeien worden veroorzaakt door een hoge druk rond de anus. Redenen waardoor deze hoge druk kan ontstaan zijn:
- Verstopping
Bij verstopping gaat de ontlasting moeilijker omdat deze te hard is. Hierdoor gaat iemand harder persen als de ontlasting komt en dan ontstaat er (te) veel druk op de zwellichamen - Te weinig lichaamsbeweging
Mensen die weinig bewegen hebben vaak een harde, droge ontlasting. Daarnaast kan veel zitten de druk op de anus verhogen. Aambeien komen daardoor vaker voor bij mensen die een zittend beroep hebben zoals vrachtwagenchauffeurs - Overgewicht
Overgewicht verhoogt de druk op de anus en kan daarnaast ook een
oorzaak zijn van verstopping - Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap en de bevalling hebben vrouwen een verhoogd risico op aambeien door toename van de druk op de anus.
Klachten en symptomen bij aambeien
Aambeien kunnen verschillende klachten met zich meebrengen. Aambeien kunnen jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen redelijk makkelijk gaan bloeden wanneer je naar het toilet gaat en je je afveegt. Maar een aambei kan ook zomaar gaan bloeden. Bloed bij de ontlasting wordt vaak veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Bloedverlies wordt echter niet altijd door aambeien veroorzaakt. Het kan ook duiden op een ontsteking, een poliep of een tumor in de darmen. Het is daarom belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan wanneer je bloed ziet bij je ontlasting. Deze kan vaststellen of een aambei inderdaad de oorzaak is of hij/zij kan voorstellen om verder onderzoek te doen. Een andere klacht is natuurlijk dat wanneer aambeien naar buiten zakken, dat dit een vervelend, drukkend en pijnlijk gevoel kan geven. Vooral bij het zitten.
Behandeling van aambeien
In principe is een behandeling van aambeien niet nodig, omdat aambeien meestal vanzelf genezen. Maar wanneer dat niet gebeurt dan kun je aambeien op verschillende manieren behandelen. Zo kun je verschillende aambeienzalven of -gels gebruiken. Deze zalfjes en gels zouden de anale ongemakken moeten verminderen. Een andere manier om pijn en problemen te verminderen, is het gebruik van een toiletdouche. Het gebruik hiervan is minder pijnlijk, heeft een masserende werking en is hygiënischer dan wc papier. Daarnaast is het verstandig om voldoende vezels te eten, voldoende te drinken zodat de ontlasting gemakkelijk komt en je geen tot weinig druk hoeft te zetten.
Wanneer naar je huisarts?
Wanneer je last blijft houden van klachten die (naar alle waarschijnlijkheid), door aambeien veroorzaakt worden, dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan. Verder moet je contact met je dokter contact, wanneer je last hebt van: chronische aambeien, een plotseling felle pijn rond de anus, wanneer de aambeien gepaard gaan met koorts of bij herhaaldelijk bloed bij de ontlasting.
Wanneer je vaak last hebt van aambeien, kan je arts de aambeien verwijderen. Dit kan door middel van een operatie. Maar vaak is het ook mogelijk (wanneer de aambei niet al te groot is) ,om ze met een injectie te laten verlittekenen of door middel van een elastiekje af te binden, waardoor de aambei verschrompelt.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en huidziekten.nl
Anoniem 28 mei 2017 at 18:29
Ik wil mijn aambeien zelf afbinden, om dat ik de behandelingen te pijnlijk vind , ze hebben al eens een aambei en een mariske bij mij weggehaald zonder verdoving .en ik heb heel lang last van mijn lies en mijn rechterbeen gehad ik heb er traumas van het is nog steeds na al die jaren niet weg , als er een manier is om die laatste aambeien voorgoed weg te halen hou ik mij aanbevolen Anoniempje
Anoniem 15 juni 2017 at 23:40
Op dit moment heb ik aambeien gehad en laten behandelen met elastiekjes zetten. Voor mijn gevoel was de behandeling niet pijnlijk en is het een snelle, beoefende manier, ik heb er jaren tegenop gekeken maar ben heel blij dat ik de stap heb gezet.
Anoniem 18 september 2017 at 11:01
Ik heb sinds kort een uitwendige aambei (bobbeltje aan buitenkant). Is behandeling met elastiekjes dan ook mogelijk?
John 18 september 2017 at 11:13
Dat zou kunnen, maar eerst maar eens naar de huisarts. Die kan dat dan beter beoordelen.
Anoniem 15 oktober 2017 at 05:48
Kandat zomaar?
John 15 oktober 2017 at 13:29
Ik weet niet precies wat je bedoeld….
Anoniem 14 december 2017 at 22:05
Ik heb al een paar jaar problemen met ingewinde en uitwendige aanbijen ik heb alles geprobeerd maar dat help niet.Nu ongever 2-3 weeken ik ben bang nog te gaan naar wc omdat doe echt veel pijn ,bloed,scheuren,branden ..Ik wil naar dokter gaan maar is niet zo gemakkelijk. Ik weet niet ineens welke doktor moet ik raadplegen.
John 14 december 2017 at 23:53
Om te beginnen moet je naar de huisarts gaan. Die kan je dan doorverwijzen naar een proctoloog.
Anoniem 4 april 2019 at 16:27
Ik heb de laatste weken last van aambeien. Mijn rechter lies is nu opgezwollen en ik heb pijn in mijn onderrug. Komt dat door de aambeien?
John 4 april 2019 at 16:53
Het is niet erg waarschijnlijk dat het door aambeien komt
Anoniem 30 september 2019 at 22:20
Een opgezwollen lies kan duiden op een liesbreuk. Dat kan ontstaan door idd te hard persen.
Een liesbreuk is over het algemeen niet gevaarlijk en kan makkelijk hersteld worden door een chirurg,
die op die plek onder de huid een soort van matje zal plaatsen.
Nou is dit al redelijk oud nieuws van Anoniem, maar ik wilde m toch maar beantwoorden