Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt, waardoor je pijn onder je hiel ervaart bij lang staan of lopen. Maar hielspoor bij kinderen is iets anders en komt zeer regelmatig voor.

Wat is hielspoor bij kinderen?

Hielspoor bij kinderen, noemen we de Ziekte van Sever. Wanneer je nog niet volgroeid bent, dan bevindt zich op de plek waar de achillespees zich vasthecht aan het bot een groeischijf. Wanneer de kuitspieren zich aanspannen, dan trekken deze aan de achillespees. Echter, in een achillespees zit heel weinig rek waardoor er een trekkracht ontstaat op die groeischijf. Bij een te sterke trekkracht, of wanneer dit vaak en langdurig herhaald wordt, dan kan die groeischijf geïrriteerd raken. Met als resultaat; pijn aan de hiel. Dit is dus geen echte ziekte, maar een blessure die veel voorkomt bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar en die kan ontstaan in één of beide voeten.

Klachten en symptomen

Kinderen met de Ziekte van Sever ervaren vooral bij het sporten veel pijn. Deze pijn omschrijven ze als een langdurige, zeurende pijn aan de achter- / onderkant van de hiel. Of ze hebben last van een stijf gevoel in de hielregio wat erger wordt tijdens het uitrusten na het verrichten van een bepaalde inspanning.

Naast deze pijn en stijfheid kan er ook een kleine zwelling ontstaan op de plek waar de achillespees verbonden is met het hielbeen. Je ziet ook vaak dat kinderen met de Ziekte van Sever op hun tenen gaan lopen om zo de hiel te ontlasten en dus pijn te voorkomen. Bij ernstige gevallen kan de persoon zelfs gaan hinken.

Wat is de oorzaak van hielspoor bij kinderen?

De primaire oorzaak ligt in een intensieve belasting van de kuiten tijdens de groei. De volgende aspecten kunnen dit in de hand werken:

 • Korte kuitspieren
  Korte kuitspieren geven een grote trekkracht aan de achillespees, die op zijn beurt dan weer trekt aan de groeischijf.
 • Een groeispurt
  Een snelle groei in een korte periode kan een verkorting van de kuitspieren veroorzaken waardoor er ook een grotere trekkracht op de achillespees ontstaat en dus weer aan de groeischijf.
 • Platvoeten
  Bij platvoeten kantelt de binnenkant van de voet naar binnen waardoor de peesaanhechting maar aan één kant wordt belast.
 • Holvoeten
  Bij holvoeten heb je een hoge wreef en dat geeft veel druk op de peesplaat aan de onderkant van je voet. Deze peesplaat staat in verbinding met de achillespees waardoor de trekkracht weer vergroot.
 • Intensief sporten
  Een intensieve beoefening van een sport met veel sprinten, springen of waarbij je snel moet stoppen en weer sprinten, kan een oorzaak zijn.
 • Overgewicht
  Overgewicht is een risicofactor bij hielspoor omdat dit meer druk en belasting geeft op de achillespezen.

Behandeling hielspoor bij kinderen

Bij de behandeling van de Ziekte van Sever is de eerste prioriteit het terugbrengen van de belasting zodat de pijn acceptabel is. Dus in eerste instantie moet het rennen, springen en sprinten verminderd of zelfs vermeden worden (voor zover mogelijk). Daarnaast kan een inlegzooltje of hakje uitkomst bieden. Dit zorgt namelijk voor een bredere drukverdeling in de voet, doordat het een deel van de druk op de peesplaat wegneemt. Om te helpen de pijnklachten te verminderen kun je door middel van cold-packs, of ijs verpakt in een doek (nooit ijs rechtstreeks op de huid) de hiel verkoelen.

Bepaalde oefeningen
Oefeningen om de kuitspieren op te rekken, zullen zorgen voor meer flexibiliteit van de spieren, waardoor de trekkracht op de peesaanhechting minder wordt. Stabiliteitsoefeningen voor de onderbeenspieren worden ook aangeraden om zo de trekkracht op de peesaanhechting te verminderen.

Uiteindelijk verdwijnen, wanneer de groeischijven zich hebben gesloten, de klachten vanzelf.

 

Bronnen: Blessure.org en allesoverhielspoor.nl

2 reacties

 1. Anoniem 3 oktober 2019 at 13:37

  Is er ook gevaar van blijvende schade indien een kind van 9 jaar vier keer per week intensief sport (Voetbal)?

  Beantwoorden

 2. Anoniem 9 oktober 2019 at 20:03

  De vraag hiervoor daar zou ik ook wel antwoord op willen krijgen en vraag ik me ook erg af??

  Beantwoorden