Hoe versnel ik mijn stofwisseling?
Hoe versnel ik mijn stofwisseling

Hoe komt het dat de één alles kan eten en geen grammetje aan komt, en de ander de kilo’s al op de heupen heeft zitten door te kijken naar eten. Dat verschil heeft te maken met je stofwisseling. Er zijn een aantal factoren die de snelheid van je stofwisseling kunnen beïnvloeden. Maar kun je die factoren ook een handje helpen? M.a.w. kunnen we onze stofwisseling versnellen?

Wat is ‘stofwisseling’ eigenlijk?

Stofwisseling betekent letterlijk dat je lichaam de ene stof omzet in de andere. Er komen stoffen je lichaam binnen, bijvoorbeeld brandstof in de vorm van koolhydraten / suikers, eiwitten, vetten en alcohol. Maar ook bouwstoffen, water en andere hulpstoffen. Veel stoffen worden in je lichaam omgezet in iets wat bruikbaar is voor je lichaam of wat juist gemakkelijk kan worden afgevoerd als het niet (meer) nodig is. Zo worden alle brandstoffen omgezet in suiker, omdat dat de vorm is waarin al je cellen het kunnen gebruiken. Hierbij spelen meerdere factoren een rol en sommige factoren kun je beïnvloeden en andere niet.

Niet te beïnvloeden zijn:

 • Geslacht
  Mannen hebben meer spiermassa en een lager vetpercentage dan vrouwen. En het kost meer energie om spieren in stand te houden dan vet.
 • Leeftijd
  Jonge kinderen vernieuwen de cellen zich sneller. Hier is energie voor nodig. Naarmate je ouder wordt neemt je BMR af. De BMR is het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt gedurende rust om je normale lichaamsfuncties uit te voeren.
 • Lengte
  Iemand die langer is heeft meer oppervlakte dat verwarmd waar energie voor nodig is.
 • Hormoonhuishouding
  De schildklier speelt een grote rol bij de stofwisseling. Ook de hoeveelheid adrenaline is van invloed. Bij vrouwen neemt het BMR af voor de eisprong en de menstruatie. In de overgang wordt de BMR ook lager. Een hoog niveau aan stresshormonen verhoogt de BMR.
 • Erfelijke aanleg
  De één heeft van nature een snellere stofwisseling dan de ander.

Wel te beïnvloeden:

Ga sporten

Hoe meer je beweegt, hoe meer spiermassa je opbouwt. En dan heeft krachttraining hier de voorkeur. Spieren verbruiken energie en hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbruikt. Een halve kilo spieren verbruikt ongeveer 35 calorieën per dag, terwijl een halve kilo vet maar twee calorieën op een dag wegzet. Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan het werk zet, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling.

Eet voldoende

Je stofwisseling zal zich aanpassen aan de hoeveelheid voedsel die je binnenkrijgt. Eet je erg weinig omdat je bijvoorbeeld op dieet bent, dan krijg je dus vanzelf een langzame of trage stofwisseling. Op het moment dat je stofwisseling merkt dat er maar weinig calorieën binnenkomen, vertraagt je stofwisseling namelijk om met de kleine hoeveelheid calorieën zo lang mogelijk te kunnen doen.

Sla het ontbijt niet over. Net als de rest van je lichaam moet ook de stofwisseling ’s ochtends op gang komen. Sla daarom nooit het ontbijt over, want in dat geval wordt je stofwisseling niet wakker. Zelfs als je ’s ochtends geen trek hebt, is het verstandig om iets te eten.

Slaap voldoende

Te weinig slaap tast de manier waarop we koolhydraten verbranden aan, wat kan leiden tot glucose intolerantie en waarschijnlijk meer honger en een vertraagd metabolisme. Moeheid kan er ook toe leiden dat je meer gaat eten, omdat je lichaam de signalen niet goed onderscheidt van moeheid en honger.

Minder alcohol

Alcohol onderdrukt het vermogen van je lichaam om vet te verbranden.

Meer water

Ons lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. En water zorgt ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus erg belangrijk. Probeer elke dag minimaal 2 liter water te drinken.

Eet eiwitten

Ons lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Proteïnen zitten in tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- of rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

Eet wat pittiger

Chilipepers, rode pepers bevatten het stofje capsaïcine dat je stofwisseling versnelt gedurende een half uur. Niet enorm veel en lang, maar het versnelt je stofwisseling.

Drink je koffie zwart

Het drinken van zwarte koffie zou een licht stimulerende werking hebben op je stofwisseling. Het gaat echt om zwarte koffie want zodra je suiker en of melk in je koffie doet, wordt het kopje koffie al snel een calorieënbom.

Conclusie

Het versnellen van je stofwisseling moet geen doel op zich zijn. En een lager gewicht ook niet. Het zijn vaak allebei gevolgen van hoe je leeft. En wie gezonder leeft en eet zal zich prettiger en energieker voelen.

 

Bronnen: WebMD, medicalnewstoday.com en drogespieren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *