Veel mensen die een hoge bloeddruk hebben merken dit vrijwel niet omdat er geen overduidelijke symptomen merkbaar zijn. Toch kan een langdurige hoge bloeddruk ernstige gevolgen hebben.
Dus wat zijn de oorzaken, hoe ernstig is het en wat kun je er tegen doen?
Wat is een hoge bloeddruk?
Het hart pompt ons bloed rond in ons lichaam. De druk die in de bloedvaten ontstaat bij het samentrekken en ontspannen van het hart noemen we de bloeddruk. Bloeddruk wordt in zowel bovendruk als in onderdruk genoteerd. Bovendruk is de druk welke ontstaat wanneer het hart zich samentrekt. De onderdruk is de druk die ontstaat wanneer het hart zich ontspant.
Een normale bloeddruk, van een gezond iemand, is ongeveer 120 boven 80 (en wanneer je ouder bent dan mag de bovendruk iets hoger zijn). Bij een bloeddruk van 140 boven 90 en hoger, dan spreekt men van een (te) hoge bloeddruk. Op zich is een hoge bloeddruk geen ziekte, maar de gevolgen ervan kunnen groot zijn.
Symptomen van een hoge bloeddruk
Je kunt pas vaststellen of dat je een hoge bloeddruk hebt door meerdere metingen over een langere periode te doen. Maar langdurig of ernstige hoge bloeddruk heeft wel bepaalde symptomen zoals onder meer: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, braken, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien.
Hoe ontstaat een te hoge bloeddruk?
Er is veelal niet één oorzaak voor een te hoge bloeddruk maar er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op je bloeddruk zoals;
- Vernauwen van de aderen
Het verliezen van de rekbaarheid van de aderen waardoor bij een snellere bloedcirculatie (bijvoorbeeld door inspanning), de aderen niet mee rekken om een grotere hoeveelheid bloed met zuurstof naar binnen te laten waardoor er een stijging van de druk van het bloed ontstaat. - Genetisch bepaald
Het kan zo zijn dat je aanleg hebt om vernauwde aderen te ontwikkelen. Dit is lastig omdat je er niets aan kan doen. Dus wanneer er in je familie meerdere mensen met een te hoge bloeddruk zijn dan kan het goed dat jij dat ook hebt of krijgt. - Levensstijl
Mensen met overgewicht en mensen die teveel zout gebruiken en/of te veel alcohol drinken hebben een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Tevens zijn er bepaalde medicijnen die een bloeddruk verhogende werking kunnen hebben. Andere risicofactoren zijn roken, hoog cholesterol en langdurige stress. - Nierproblemen
Bij 4% van de mensen met een te hoge bloeddruk wordt dit veroorzaakt door problemen met de nieren.
Gevolgen van een hoge bloeddruk
Bij een hoge bloeddruk komt er teveel druk op de bloedvaten. En wanneer de bloedvaten te lang onder een te hoge druk staan dan kunnen ze beschadigen. De meest voorkomende gevolgen van een (te) hoge bloeddruk zijn:
- Schade aan de bloedvaten.
- Beroerte.
- Hartaanval.
- Hartfalen.
- Schade aan de nieren.
Wat kun je er tegen doen?
Om je bloeddruk omlaag te brengen is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te nemen. Dat wil zeggen:
- Stop met roken.
- Matig met alcohol zijn.
- Afvallen wanneer je overgewicht hebt.
- Voldoende bewegen. De norm is om minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen.
- Verminder stress en spanning.
- Beperk de inname van zout.
- Eet gevarieerd en gezond.
- Geen drop eten.
Soms in het aanpassen van de leefstijl niet voldoende om de bloedwaarden te laten dalen. Dan kan je huisarts je specifieke medicijnen voorschrijven.
Bronnen: Hartstichting, Apotheek.nl
4 reacties
plotseling flauwvallen
Nuttige informatie
Ik zou een doorverwijzing naar de cardioloog vragen ipv te blijven hangen bij de huisarts
Bij hoge bloeddruk, altijd ook een cardioloog inschakelen. Twee weten meer dan één