Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Het antwoord is: Ja. Ontrouw kun je overleven als stel. Iedereen die ooit is (of heeft) bedrogen weet: ontrouw gooit alles overhoop. Toch willen de meeste mensen willen hun relatie herstellen – en dat is ook goed. Het herstel na ontrouw kun je vergelijken met de revalidatie na een ongeluk: het kost veel tijd en het is hard werken, maar als je erin gelooft en bereid bent er alles aan te doen, dan is er een goede kans van slagen.

Contact verbreken

Er is wel een belangrijke voorwaarde als je je relatie wilt gaan repareren: het is noodzakelijk dat degene die ontrouw is (geweest) het contact verbreekt met de andere persoon. Echt al het contact, dus geen appjes, Snapchats en ontmoetingen. Zolang het contact niet is verbroken, blijft de situatie voor de bedrogen partner te onzeker.

Ontrouw komt veel voor, maar het kan zijn dat je niet veel mensen uit je omgeving kent die een affaire hebben gehad. Of te maken hebben gehad met overspel. Er is een taboe op het onderwerp, mensen praten er vaak niet over.

Je verliest je relatie én jezelf

Voor de revalidatie van je relatie is geduld nodig. Veel geduld. Het is beter om het goed aan te pakken en er wat langer over doen, want als je je haast dan komt de problemen op een later moment terug. Het kan wel een jaar of twee jaar duren, voordat je elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.

Die tijd is nodig omdat overspel op meerdere gebieden gevolgen heeft. Je verliest je relatie zoals hij was. Je verliest je vertrouwen in je partner. Je kent ook jezelf soms niet meer terug. Zo kan iemand die eerder nooit wantrouwend was, nu alles van zijn partner wantrouwen.

Anders dan je dacht

Wist je dat ook gelukkige relaties ontrouw voorkomt? De vreemdganger is meestal niet echt op zoek naar een nieuwe relatie. Eerder probeert diegene door de affaire iets van zichzelf terug te vinden. Misschien dat je door omstandigheden in de loop van de tijd bent veranderd. Als er zware jaren achter de rug zijn, met veel en hard werken, financiële problemen, jonge kinderen, gezondheidsproblemen of een zwaar sterfgeval in je omgeving. Dat trekt een wissel op jezelf en je relatie. De druk is groot, en intimiteit, spontaniteit en verbondenheid is dan langere tijd minder. Andere zaken staan op de voorgrond en er is weinig aandacht, tijd en ruimte voor je partner.

En dan opeens krijg je die aandacht wél van die buitenstaander. Je voelt je ‘gezien’ en dat geeft je zelfvertrouwen. Je bent even los van de dagelijkse stress en verantwoordelijkheden. Ga eens bij jezelf eerlijk onderzoeken wat er allemaal toe heeft geleid dat je bent vreemdgegaan. Praat erover met iemand die je vertrouwt en geen oordeel over ontrouw heeft, of zoek een coach. Dit helpt zeker bij het herstel.

Herstellen na vreemdgaan

Bij iedereen gaat deze drie fasen door na een situatie van ontrouw: de crisisfase, de herstelfase en de nieuwe relatiefase. Hieronder loop ik ze alle drie door:

  1. In de crisisfase staat alles op zijn kop. Het alarmsignaal gaat af in je brein: “Er is een noodsituatie, help!” De een reageert met vechten, de ander met vluchten en sommigen bevriezen. Je bent in shock en je wordt door emoties overspoelt. Er komen allemaal vragen in je hoofd op en je probeert de situatie te bevatten. Mensen geven aan dat ze het gevoel hebben dat de grond onder hun voeten verdwijnt.
  2. In de herstelfase ontstaat de behoefte om het te gaan begrijpen. Hoe kan dit? Ligt het aan mijn partner? Ligt het aan mij? Aan onze relatie? Je staat ervoor open om te onderzoeken en voorzichtig te proberen jullie relatie te herstellen. In deze fase kijk je vaak met een ander gevoel terug op jullie geschiedenis, jullie herinneringen. Niets is meer zoals het was, omdat je nu weet dat die ander er toen ook was. En je vraagt je in deze fase af, of je je partner wel weer kunt gaan vertrouwen.
  3. In de laatste fase, de nieuwe relatiefase, ontstaat er weer ruimte om samen na te denken over de toekomst. Maar ook om dingen te veranderen. Zaken waar jullie wellicht al tegenaan liepen voor de affaire, of thema’s die nu belangrijker zijn geworden. Bijvoorbeeld hoe je een negatief patroon samen kunt doorbreken, maar ook over intimiteit en seks én over hoe je elkaar duidelijk maakt wat je behoeften zijn.

Vreemdgaan verwerken

Als de wil er is om samen verder te gaan, en jullie kunnen het geduld en de aandacht voor elkaar opbrengen, dan is er hoop! In de beste gevallen zou je zelfs kunnen zeggen dat je opnieuw met elkaar een relatie aangaat, alsof je een nieuwe relatie aangaat met dezelfde partner. Je ruimt oude problemen op en gaat een nieuwe basis leggen voor een gezamenlijke toekomst!

Relatietest

Doe de relatietest op deze website en ontvangt een uitslag op basis van jouw antwoorden. En ook een advies en tips over hoe je je relatie kunt herstellen.

Kan je relatie wel wat hulp gebruiken? Voel je je minder verbonden of minder gelukkig in je relatie? Doe dan dé online relatie-test. Binnen enkele minuten weet je of je relatie in de gevarenzone zit.