Vreemdgaan in een relatie leidt eigenlijk altijd wel tot problemen. Logisch natuurlijk, aangezien het vertrouwen weg is. Wanneer je in deze situatie ‘het slachtoffer’ bent, voel je je waarschijnlijk compleet in de war. Je vraagt je af ‘waarom?’ en ‘hoe nu verder?’.

In een dergelijke situatie lopen de emoties vaak hoog op. Er zijn gevoelens van schaamte, verdriet en boosheid aanwezig. Het is dan ook totaal niet vreemd dat er enkele fikse ruzies ontstaan.

Relatieproblemen na vreemdgaan verklaard

Dat het vertrouwen weg is, laat spanningen snel hoog oplopen. Het is dan ook aan te raden om na te gaan waar nu eigenlijk de oorzaak van het vreemdgaan lag. Waarom is een van beiden vreemdgegaan? Ging er mogelijk al langer wat mis in de relatie? Of kampt de betreffende persoon met enkele persoonlijke problemen?

Het is voor beiden vaak aan te raden om deze oorzaak te achterhalen. Dit zorgt ervoor dat je elkaar tenminste weer een beetje beter begint te begrijpen. Dat iemand ontrouw is geweest, gebeurt maar zelden zonder onderliggende reden.

Vaak begint dit bij jezelf. De persoon in kwestie die is vreemdgegaan. Was je wellicht op zoek naar een andere versie van jezelf? Verlangde je tijdelijk naar het uiten van je eigen, meer avontuurlijke zijde?

Dit is vaak een aantrekkelijke gedachte, omdat je in een relatie na een tijdje in een sleur dreigt te raken. Je hebt met veel verantwoordelijkheden te maken, die soms zijn tol beginnen te eisen. Een derde persoon kan dan een gevoel van vrijheid bij je oproepen. Je kunt weer even zonder na te denken door het leven.

Echter is dit een zwaar vertekend beeld van de werkelijkheid. In de momenten dat je ontrouw bent, bekijk je de wereld als het ware door een roze bril. Alles lijkt koek en ei met die persoon. Maar dat is natuurlijk ook wel erg makkelijk wanneer je niet in een relatie zit met de persoon in kwestie. Dat zou weer allerlei verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich meebrengen.

De oorzaak achterhalen

Na het achterhalen van de oorzaak van het ontrouw zijn, ben je in de toekomst een stuk beter tegen relatieproblemen als gevolg van vreemdgaan beschermd. Daar jezelf te doordringen van de consequenties van je acties, is de kans groot dat je dezelfde fout niet nog een keer maakt. En bovendien dat je een veel meer realistisch beeld van jouw huidige relatie krijgt. Zo kom je uiteindelijk samen de relatieproblemen weer te boven.

Kan je relatie wel wat hulp gebruiken? Voel je je minder verbonden of minder gelukkig in je relatie? Doe dan dé online relatie-test. Binnen enkele minuten weet je of je relatie in de gevarenzone zit.