IJzertekort kan bij iedereen voorkomen van jong tot oud. Omdat ijzer een hele belangrijke rol speelt in ons lichaam, waaronder de vorming van rode bloedcellen, is het van belang om de symptomen van ijzertekort snel te herkennen.

Herken je één of meerdere van deze symptomen?

Ongewoon bleke huid

De rode kleur van bloed komt door de hemoglobine en is dus verantwoordelijk voor de gezonde kleur van je huid. Een tekort, aan onder andere ijzer, kan voor een bleke huid zorgen. Dit is vooral herkenbaar aan de bleke kleur van de lippen, de kleur van je tandvlees en natuurlijk aan de bleke/witte kleur aan de binnenkant van je oogleden.

Algemene vermoeidheid

Een tekort aan ijzer is verantwoordelijk voor het feit dat het lichaam minder zuurstof kan verdelen en dus ook minder energie heeft. Nu zijn we allemaal wel eens moe aan het eind van de dag, maar wanneer deze vermoeidheid sneller dan normaal is en wellicht samen gaat met je geïrriteerd en zwak voelen, en een slechte concentratie, dan zou ijzertekort wellicht de oorzaak kunnen zijn.

Restless legs

Er is een verband gelegd tussen het hebben van ijzertekort en het restless legs syndroom. Volgens de John Hopkins Medical School hebben tussen de 10% en 15% van de mensen met restless legs syndrome een tekort aan ijzer. Hoe lager de ijzerwaarden in het bloed, des te meer de symptomen aanwezig zijn.

Ondanks dat het lichaam de keuze maakt om bij een tekort aan zuurstof eerst zuurstof naar de hersenen te sturen, krijgen deze toch nog te weinig zuurstof. Het gevolg hiervan is dat de aders gaan opzwellen en je hoofdpijn krijgt.

Haaruitval

Wanneer het ijzertekort dusdanig is dat er bloedarmoede optreedt, kan dit leiden tot extreme haaruitval. Doordat het lichaam niet de keuze maakt om zuurstof naar het haar te sturen maar naar de vitale organen ontstaat deze haaruitval.

Onregelmatige hartslag

Wanneer er door het hebben van een ijzertekort de hoeveelheid hemoglobine in het bloed te laag is moet het hart sneller pompen om de klus toch te kunnen klaren. Dit snellere pompen kan op den duur leiden tot hartruis en een onregelmatige hartslag. Dit zal pas spelen bij een zeer extreme vorm van bloedarmoede.

Dus herken je één of meerdere van deze symptomen ga dan even naar je huisarts. Deze zal met een vrij eenvoudig bloedonderzoek kunnen bepalen of je wel of geen ijzertekort hebt.

 

Bronnen: Medischebron.nl en Voedingscentrum

3 reacties

 1. Anoniem 9 juli 2015 at 21:27

  hallo ,mijn lichaam als ik geen activiteiten hebben ,is heel erg koud .
  En meestal heb ik een onregelmatige hardkloppingen .
  Als ik in het koud buiten gaan ,wordt mijn handen tot de half van mijn vingers heel wit en zonder gevoel en als het warm is wordt mijn handen en mijn gezicht helemaal rood .ik wil graag weten dat zou kunnen een tekort van ijzer zijn ? bedankt

  Beantwoorden

 2. Anoniem 18 augustus 2019 at 16:15

  Moet ik dan naar huisarts of kan ook ijzer pillen halen bij kruidvat

  Beantwoorden

  • John (moderator) 18 augustus 2019 at 21:47

   Ik zou eerst eens naar de huisarts gaan om een bloedonderzoek te laten doen

   Beantwoorden