Wat merk je van een te lage bloeddruk?
Wat merk je van een lage bloeddruk?

Lage bloeddruk komt veel minder voor dan hoge bloeddruk. Over het algemeen is het een  gezond teken, maar in sommige gevallen is de oorzaak ernstig. Dus wat merk je ervan?

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt gemeten door middel van de systolische druk (de bovendruk) en de diastolische druk (de onderdruk).

Een volwassene, die gezond is, heeft een bovendruk van tussen de 100 en 140 mm Hg. De bovendruk wordt gemeten op het moment dat het hart zich samentrekt. De onderdruk is de druk in de slagaders op het moment dat het hart zich ontspant. Bij een gezonde volwassene is een onderdruk waarde van tussen de 60 en 80 mm Hg prima.

Oorzaken

Vaak is het een tijdelijk verschijnsel. Bijvoorbeeld wanneer iemand te snel uit bed stapt. Maar ook ‘s nachts of wanneer het erg warm is, is de bloeddruk lager dan normaal.
Dit zijn de meest voorkomende andere oorzaken:

 • Vochtverlies, als gevolg van diarree of overgeven.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Bloedverlies, zoals een hevige menstruatie of interne bloeding.
 • Een hevige allergische reactie.
 • Periode van koorts.
 • Infecties.
 • Hormoonafwijkingen, als gevolg van te lage hoeveelheden stresshormonen.
 • Hartritmestoornissen, waaronder atriumfibrilleren.
 • Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antihypertensiva: medicijnen om een hoge bloeddruk te verlagen).

Wanneer er geen oorzaak voor een lage bloeddruk gevonden wordt, dan spreekt met van een idiopathische lage bloeddruk.

Symptomen

Pas op het moment dat iemand klachten ervaart, dan pas is de bloeddruk echt te laag. Het kan dan zijn dat niet alle delen van het lichaam voldoende zuurstof ontvangen. In de meeste gevallen zijn het de hersenen die hier het eerste iets van merken. Klachten die dit kan veroorzaken zijn:

 • Duizeligheid
 • Licht voelen in je hoofd, soms zelf flauwvallen
 • Vlekken voor de ogen zien
 • Slecht zien
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid.

Omgaan met een lage bloeddruk

wanneer je weet dat je bloeddruk te laag is, dan kun je daar rekening mee houden. Wat kun je doen?
Op het moment dat je voelt dat je duizelig wordt, dan kan het helpen om je spieren aan te spannen. Denk hierbij aan het aanspannen van je bil- en/of buikspieren. Door het aanspannen van die spieren, zorg je ervoor dat de bloeddruk verhoogt.

Heb je het idee dat je gaat flauwvallen? Zorg er dan zo snel mogelijk voor dat er meer bloed naar je hersenen gaat stromen. Je kunt hiervoor zorgen door op een stoel te gaan zitten en je hoofd tussen je benen te leggen. Je kunt ook op de grond gaan liggen en dan je benen omhoog doen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten dan snel.

Wanneer je veel vocht verliest, zorg er dan voor dat je dit aanvult. Veel vochtverlies kan namelijk de bloeddruk doen dalen.

Wanneer je meestal klachten ervaart bij het opstaan, dan is het verstandig om rustig overeind te komen. Wanneer je vanuit bed opstaat, bouw dan een pauze in. Ga eerst zitten en dan pas opstaan.

Wanneer naar de huisarts?

In de meeste gevallen is het geen reden om naar de huisarts te gaan. Vaak is het omgaan ermee al voldoende. Echter, wanneer je vaak flauwvalt, dan is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan dan beoordelen of er verder onderzoek nodig is naar een onderliggende oorzaak. Wanneer je medicijnen gebruikt, bespreek dit met de arts. Je arts kan dan kijken of dat de medicatie de oorzaak is. Eventueel kan er dan gekeken worden of de medicatie aangepast kan worden. Echter, doe dit altijd in overleg met de huisarts.

Wanneer naar je huisarts?

Twijfel je na het lezen van dit artikel of je naar de huisarts moet? Doorloop dan eens onze vragenlijst en ontvang na afloop direct een betrouwbaar advies.

Bepaal binnen 1 minuut of u naar de huisarts moet

 

Voor meer nieuws, kijk op:  huisarts.nl/nieuws/

 

Bronnen: Hartstichting en Universitair Medisch Cenrum Groningen

 

 

 

 

13 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *