Het hebben van hartkloppingen zorgt vaak voor veel onrust. Waardoor krijg je hartkloppingen, kun je ze voorkomen en kunnen hartkloppingen eigenlijk kwaad?
Wat zijn hartkloppingen?
Bij hartkloppingen voel je je eigen hart kloppen. Wanneer het hart heel snel klopt, heftig bonst of overslaat, dan is dat voor veel mensen een vervelend gevoel en reden om zich ongerust maken. De medische term voor hartkloppingen is palpitaties.
Normaliter heeft iemand in ruststand een hartslag van ongeveer 70 slagen per minuut. Wanneer iemand zich inspant (stevig sporten), dan kan dit wel oplopen tot een hartslag van 160 slagen per minuut. Wanneer je dan weer gaat zitten moet de hartslag weer langzamer worden.
Hartkloppingen komen bij zowel mannen als vrouwen voor en kunnen ineens optreden en ook weer ineens verdwijnen.
Oorzaken van hartkloppingen
Hartkloppingen kunnen op iedere leeftijd voorkomen en betekenen niet automatisch dat je een ernstige aandoening hebt. De oorzaken van hartkloppingen zijn divers. Enkele oorzaken van hartkloppingen kunnen zijn:
- Stressvolle situaties, angsten en heftige emoties
Stress veroorzaakt een verhoogde afgifte van stresshormonen zoals adrenaline. En dat zorgt ervoor dat de hartspier, meer dan normaal, geprikkeld raakt waardoor er extra hartslagen kunnen ontstaan. - Na een stevige maaltijd
Na een stevige maaltijd moet er extra bloed richting de maag. Je bloeddruk en hartslag kunnen dan als gevolg hiervan stijgen. - Hevige lichamelijke inspanning
Bij een hevige lichamelijke inspanning heeft het hart meer zuurstof nodig. Waardoor het hart sneller zal moeten pompen. - Overmatig gebruik van cafeïne, alcohol, nicotine en bepaalde dieetpillen.
Cafeïne zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Ook nicotine verhoogt de hartslag. - Medicijnen
Bij gebruik van bepaalde medicijnen zoals sommige schildklier- of astmamedicijnen of prednison. Eén van de bijwerkingen van prednison is een verminderde spierwerking (inclusief hart) en een verhoogde bloeddruk.
Daarnaast kunnen hartkloppingen het gevolg zijn van een onderliggende aandoening. Hierbij moet je denken aan:
- Hartaandoeningen en hartritmestoornissen.
- Een te snel werkende schildklier.
- Diabetes.
- Bloedarmoede.
- Hoge bloeddruk.
- Koorts of uitdroging.
- Chronische hyperventilatie.
Bij hyperventilatie adem je meer koolzuur uit dan dat goed is voor je lichaam, waardoor de koolzuurwaarde in het bloed daalt. Uiteindelijk zullen de spieren dan melkzuur produceren waardoor de spieren gaan samentrekken, trillen of pijn doen. Aangezien het hart een spier is, zal ook deze gaan samentrekken wat zich laat vertalen in hartkloppingen.
Ook in de overgang komen bij vrouwen hartkloppingen vaker voor, maar veelal is dit geheel onschuldig. Het heeft eigenlijk niets te maken met de werking van het hart maar ze ontstaan doordat de oestrogeenspiegel sterk is gedaald.
Symptomen van hartkloppingen
Het meest kenmerkende symptoom van hartkloppingen is het gevoel dat het hart op de borst of keel klopt. Je kunt voelen dat het hart soms overslaat, heel snel klopt of onregelmatig. Op zich niet iets om je direct zorgen om te maken.
Deze hartkloppingen kunnen ook gepaard gaan met pijn op de borst, kortademig en/of benauwdheid, duizelig of flauwvallen, misselijk gevoel hebben en transpireren en bleek zien. Wanneer dit het geval is neem dan direct contact op met je huisarts of bel 112. Wanneer de hartkloppingen niet vanzelf overgaan als je rustig zit, dan ook adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts.
Behandeling van hartkloppingen
De huisarts zal in eerste instantie proberen te achterhalen of de oorzaken lichamelijk zijn of op het emotionele vlak liggen. Je kunt zelf al de inname van cafeïne en alcohol verminderen, niet roken en je rust pakken. Daarnaast kan het vermijden van stress een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van hartkloppingen. Dus probeer na te gaan waarom bepaalde situaties spanningen geven.
Wanneer er een onderliggende ziekte is dan zal deze behandeld worden. Wanneer een patiënt veel last heeft van de hartkloppingen dan schrijft de arts soms medicijnen voor die de hartslag verlagen.
Bronnen: Hartkloppingen.com, hartstichting.nl
Anoniem 17 november 2015 at 22:54
Ik heb vaak als ik savonds naar bed ga en lig in bed vaak last van hartkloppingen kan dat kwaad?
Tandor 17 november 2015 at 22:57
Dat hoeft niet perse ernstig te zijn.
Als je er ongerust over bent, ga dan even naar de huisarts. Die kan naar je hart luisteren.
Anoniem 21 november 2015 at 12:47
Ik ben gisteren bij de huisarts geweest ik bleef de hartkloppingen maar aanhouden ook nachts heel erg nu moet ik bloed laten prikken van de week krijg ik een ecg filmpje
Tandor 21 november 2015 at 17:47
Dan maar eens even de uitslagen afwachten…
Anoniem 31 maart 2018 at 12:26
Huisarts geen gehoor, ziekenhuis geen gehoor, wel tia gehad en verder ook geen gehoor. Mis een bloedvat in de hals geen onderzoeken verder, wat voor zorg is dit?
Anoniem 29 augustus 2021 at 13:37
Door zware Reuma slik ik dus Prednison 5 mg , Methotrexaat en foliumzuur. Door de eerste 2 medicaties heb ik last gekregen van mijn maag, misselijk,vermoeidheid, hartkloppingen + overslag en zo nu en dan hart viberatie , leuke bijwerkingen, word je moedeloos van.
Anoniem 20 december 2021 at 21:03
Dat verhaal komt overeen met wat ik dus ook meemaak, moest stoppen met metrotrexaad en had daarna geen last meer van misselijkheid, wat betreft prednison dat kan idd hartstoonis veroorzaken