Last van ongewenst urineverlies

Wanneer je last hebt van urineverlies dan kan dat knap vervelend zijn. Urineverlies komt op alle leeftijden voor en kent vele vormen en oorzaken. Wat zijn de oorzaken van ongewenst urineverlies en wat kun je er aan doen?

Wat is de functie van je blaas?

De blaas heeft als functie het opslaan van urine en het ledigen van de blaas. Dat opslaan gebeurt continue. Druppelsgewijs wordt de blaas vanuit de linker- en rechternier gevuld.

Wanneer je veel drinkt, moet er meer vocht worden afgevoerd en zal er meer urine in de blaas druppelen. Drink je weinig, of zweet je erg veel dan komt er minder urine in de blaas. Wanneer de blaas vol is, dan geeft deze een signaal aan de hersenen dat ze zo goed als vol is. Op dat moment weet je dat je binnen afzienbare tijd naar het toilet moet. Wanneer je niet direct naar het toilet gaat, zal de blaas voller raken. Op het moment dat je blaas de maximale inhoud heeft bereikt, wordt het signaal naar je hersenen sterker en zal je meer aandrang hebben. Ook dan kun je de urine nog ophouden. De maximale hoeveelheid urine die in de blaas kan worden opgeslagen, is ongeveer zeshonderd milliliter.

Urineverlies komt vaker voor bij vrouwen

Urineverlies komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar is het uitzonderlijker bij mannen. Eén van de redenen hiervoor is de lengte van de plasbuis. Die is bij mannen langer dan bij vrouwen. Dit betekent dat zijn plasbuis een langer afsluitmechanisme heeft. Het komt onderweg de binnenste sluitspier, de prostaat en de buitenste sluitspier tegen. De vrouw heeft maar één afsluitmechanisme, de buitenste sluitspier. Maar ook het bekkenbodem speelt een rol, die is bij vrouwen een stuk minder sterk dan bij mannen (ook door zwangerschap, verzakking etc.). Een derde reden is dat het slijmvlies in de plasbuis bij vrouwen na de overgang uitdroogt, waardoor de plasbuis minder goed dicht kan worden gedrukt. Hierdoor is de plasbuis kwetsbaarder en sneller geprikkeld.

Soorten urineverlies

Er zijn verschillende soorten van ongewenst urineverlies, oftewel incontinentie:

Aandrangincontinentie

Een andere naam voor deze soort is urge-incontinentie. Hierbij is er een plotselinge, maar zeer hevige aandrang om te plassen. Je hebt het gevoel dat de blaas erg vol zit, en kunt het plassen bijna niet uitstellen. Wanneer de druk hoger wordt dan de druk van de sluitspieren, zal je urine verliezen variërend van kleine hoeveelheden tot grote.

Oorzaak
Aandrangincontinentie wordt veroorzaakt door een te actieve blaasspier. Een te actieve blaasspier wordt al geprikkeld tijdens het vollopen van de blaas, of door psychische- of aanrakingsprikkels. Op dat moment trekt de blaasspier al samen, waardoor de druk in de blaas nog eens toeneemt net als de aandrang om te plassen. Deze te grote activiteit van de blaasspier is vaak het gevolg van neurologische aandoeningen, ontstekingen of een blaassteen.

Stressincontinentie

Een andere naam voor stressincontinentie is inspanningsincontinentie en is het ongewenst verliezen van enkele druppels of een scheut urine, bij een plotselinge verhoging van de druk in de buik. Deze vorm komt vrijwel alleen bij vrouwen voor en treedt op bij het opstaan, tillen, hoesten, persen, bewegen en sporten.

De druk neemt op zo’n moment in het lichaam toe net als de druk in de blaas. Bij een goed functionerende sluitspieren, zal de urine keurig worden opgehouden. Wanneer dat niet het geval is spreken van stressincontinentie. Soms is het probleem tijdelijk, maar vaak wordt deze vorm erger naarmate iemand ouder wordt.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waardoor de sluitspieren niet meer zo goed werken:

 • Bewegende plasbuis
  In dit geval, zit de plasbuis niet goed meer vast aan het omliggende weefsel, en kan daarom op en neer bewegen wanneer de drukt in het lichaam toeneemt. Hierdoor kunnen de wanden van de plasbuis van elkaar af worden getrokken, en ontstaat er een opening waardoor de urine kan weglopen.
 • Niet goed afsluitende sluitspier
  Meestal is het niet meer goed werken van de sluitspier het gevolg van een ziekte, aandoening of behandeling in het bekkengebied. Operaties en bestraling veroorzaken littekenweefsel. Als dit in de sluitspier zit kan deze niet zo goed samentrekken. Hierdoor zal de plasbuis ook bij een lage druk in de blaas urine gaan lekken.

Overloopincontinentie

Overloopincontinentie wordt ook wel druppelincontinentie genoemd. Hierbij verlies je ongewenst (vaak druppelsgewijs) urine met onregelmatige tussenpozen. Wanneer je niet kan plassen, raakt de blaas steeds verder gevuld, waardoor de druk in de blaas langzaam toeneemt. Uiteindelijk wordt de druk in de blaas zo hoog, dat je druppelsgewijs urine verliest.

Oorzaken

 • Niet goed functionerende bekkenbodem.
 • Meerdere blaasontstekingen.
 • Een verzwakte blaasspier.
 • Als gevolg van een buik- of prostaatoperatie.
 • Vernauwing van de urinebuis door bijvoorbeeld een tumor, steen of vergrote prostaat die er tegen aandrukt.

Behandelingen

Niet iedereen zoekt hulp bij ongewenst urineverlies. Sommige mensen accepteren het en beschouwen het urineverlies als iets dat bij het ouder worden hoort. Tegenwoordig zijn er echter vele mogelijkheden om ongewenst urineverlies te verhelpen. Zodra je een beetje een idee hebt welke vorm van incontinentie je hebt, kun je na gesprek met de huisarts overgaan tot een behandelplan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Bekkenbodemspieroefeningen en therapie.
 • Blaastraining.
 • Levensstijl aanpassingen.
 • Medicatie.
 • Operatieve ingreep.
 • Absorberende Hulpmiddelen.

Bronnen: urologie.slingeland.nl

1 reactie

 1. Anoniem 6 april 2017 at 23:02

  Veel stress

  Beantwoorden