Lupus is een ziekte waar de meeste Nederlanders waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben en toch schat de Amerikaanse Lupus Foundation dat Lupus, in de toekomst, de meest voorkomende chronische ziekte in Amerika zal zijn. Wat is Lupus eigenlijk en hoe kom je er aan?

Wat is Lupus?

Lupus erythematodes (LE), is een auto-immuunziekte die onder reumatische aandoeningen valt. Ons afweersysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën en virussen. Echter, door een immunologische afwijking kan het voor komen dat het lichaam lichaamseigen niet meer van lichaamsvreemd kan onderscheiden, en dan gaat dat afweersysteem ons aanvallen in plaats van ons beschermen. Dat is ook het geval bij Lupus. Het gevolg is dat er hierdoor ontstekingen ontstaan. Bij Lupus bevinden deze ontstekingen zich meestal in de huid en de gewrichten, maar ook in organen zoals de nieren, het zenuwstelsel, het hart, de longen en de bloedvaten. Kenmerkend voor Lupus is een vlindervormige, rode huidafwijking in het gezicht.

Lupus (LE), kan zich voordoen als een ziekte die zich beperkt tot de huid zoals Chronische Discoïde Lupus Erythematodes (CDLE) en Subacute Cutane Lupus Erythematodes (SCLE) of als een aandoening waarbij ook diverse interne organen zijn aangedaan, de Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Het ziektebeeld SLE is een complexe aandoening.

Oorzaak nog onbekend

De oorzaak van Lupus is tot op heden nog onbekend. Bij sommige patiënten kunnen ziekteverschijnselen ontstaan na blootstelling aan de zon. Ook zonlicht lijkt dus van invloed op het ontstaan van Lupus. Bij sommige mensen komt de ziekte voor het eerst tot uiting na een vakantie in de zon. De zon is echter geen oorzaak van de ziekte. Het kan alleen ziekteverschijnselen opwekken. Er zijn sterke aanwijzingen dat erfelijkheid, hormonen, hevige stress en infecties een belangrijke rol spelen.

Zo bevorderen vrouwelijke hormonen Lupus, terwijl mannelijke hormonen juist bescherming geven. Het is zo dat Lupus 9 keer vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. En na een zwangerschap of in de overgang bestaan er momenten waarin hormonale verschuivingen plaatsvinden en dat zijn typisch momenten waarop Lupus zich openbaart.

Voor erfelijkheid zijn niet voldoende aanwijzingen, maar het lijkt er wel op dat Lupus in sommige families vaker voorkomt dan in andere families.

Sommige onderzoekers denken dat Lupus ontstaat door een virusinfectie. Wel is er een vorm van Lupus bekend die veroorzaakt wordt door medicijnen: DILE. De Lupus symptomen verdwijnen weer als met de medicijnen wordt gestopt.

Symptomen van Lupus

Lupus is het Latijnse woord voor wolf en erythematosus betekent roodheid. Deze naam is aan de ziekte gegeven omdat men vond dat de kenmerkende huiduitslag in het gezicht op een wolvenbeet lijkt.

Lupus kan verschillende klachten geven en hierbij kan het hele lichaam betrokken zijn. De belangrijkste klachten bij Lupus zijn:

 • Gewrichtspijn (artralgie) en ontstekingen (artritis).
 • Spierpijn.
 • Huiduitslag (waaronder opvallende roodheid op de wangen doorlopend over de neus).
 • Vermoeidheid, hangerigheid, algehele lamlendigheid.

Mensen met Lupus hebben vaak ook last van het fenomeen van Raynaud. Hierbij verkleuren de vingers of tenen bij kou en/of stress. Ze worden eerst wit, dan blauw en rood.

Andere mogelijke klachten kunnen zijn: Pleuritis (borstvliesontsteking), ontsteking van het hartzakje (pericarditis), migraine, epilepsie, depressie, zonneallergie, bloedarmoede, aften in de mond, afwijking van de nierfunctie (nierontsteking), overgevoeligheid voor zonlicht, gewichtsverlies en soms koorts.

Behandeling van Lupus

Cutane en systemische lupus zijn chronisch en gaan niet meer over. De ziekte kan wel rustiger worden, maar kan soms ook weer opvlammen echter het verloop verschilt per persoon.

Behandeling van Lupus gebeurt meestal bij de reumatoloog, maar soms worden ook andere specialisten ingeschakeld zoals een huidarts, neuroloog of nefroloog (nierspecialist). Het doel van een behandeling is niet het genezen van de ziekte, maar het verminderen van de klachten. Dat kan onder andere door bepaalde medicatie. Veelgebruikte medicijnen zijn paracetamol, NSAID’s en Prednison. De meeste patiënten zullen ook met hydroxychloroquine behandeld worden omdat dit de ziekte tot rust kan brengen, en exacerbaties (verergering) kan verminderen. Wanneer de organen ernstig aangetast zijn dan kan iemand cytotoxische middelen krijgen. Maar ook biologicals worden gebruikt bij systemische lupus erythematodes. Vaak krijgt iemand een combinatie van medicijnen.

 

Bronnen: Lupus-medischepraktijk.nl, Radboudumc.nl en lupusnederland.nl

15 reacties

 1. Anoniem 14 april 2018 at 00:36

  Bij mij is huidlupus vastgesteld vaak moe en een hardnekkige ontsteking in mijn pees schouder.Maarondanks huidbiopsies blijft diagnose huidlupus niet lichamelijk.Goed dat het nauwkeurig word onderzocht heb het gekregen op mn 50ste ben nu 60.Pas vorig jaar ondekt werd steeds niet doorgestuurd naar Dermatoloog.groeten ina

  Beantwoorden

 2. Anoniem 19 juli 2018 at 11:51

  Met een glaasje aloe vera drank heb ik geen aften. Zodra ik daar mee stop, krijg ik ze direct weer.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 29 december 2018 at 14:09

  Is de huidverkleuring altijd aanwezig bij Lupus of niet bij de variant waar het ontsteking van de organen betreft?

  Beantwoorden

 4. Anoniem 3 januari 2019 at 08:38

  Ik ben benieuwd. Je geeft aan een glaasje Aloe Vera. Maar dan neem ik aan dat je niet een fles Aloe Vera bedoelt die je kan kopen in de supermarkt?

  Beantwoorden

 5. Anoniem 8 januari 2019 at 00:51

  Ik ben een vrouw van 54 .Heb het gekregen 5 mnd geleden. De dokter gaf mij een penicilinekuur omdat hij dacht dat het lyme was. De kuur maakte alles nog veel erger. Hij ging niet in op de klachten van mijn opgezwollen pijnlijke vingers. Weken gingen voorbij en de klachten werden steeds erger. Toen naar een dermatoloog Pas na een huid biopsie bleek ik lupus te hebben,Huidlupus maar kan mijn vingers en polsen amper nog bewegen van de pijn. Ikzelf weet de echte oorzaak. Ik heb extreme stress ondergaan door mensen die mij vreselijk behandelde. Stress is volgens mij 1 van de grootste ziekteverwekkers.

  Beantwoorden

 6. Anoniem 2 februari 2019 at 21:15

  Mijn naam is natascha lo kioeng shioe en ik heb al 19 jaar SLE JAMMERGENOEG HEB IK EEN ZELDZAME VORM VAN SLE. Mijn nieren,longen,lever,hart en darmen zijn aangetast ik heb er epilepsie bij gekregen en ben trombose patient geworden en heb een milt infarct gekregen. Ik heb allerlei soorten behandelingen gehad en verschillende chemotherapieën waaronder ook experimenterende chemokuren maar niks mocht baten. Ik ben ook 5 keer opgegeven door de artsen. Op dit moment ben ik uitbehandeld en leef ik met de dag(terminal) totdat er ooit een medicatie op de markt komt die mijn SLE ZOU KUNNEN ONDERDRUKKEN??

  Beantwoorden

 7. Anoniem 11 juli 2020 at 12:38

  ik ben tony 71 jaar en bij mij is door dermatoloog verteld dat ik lupus hebt en moet donderdag naar reumatoloog, loop al een tijdje rond met gezwollen vingers en spier pijnen, maar de huisarts zei dat het slijtage is.
  Ik hoop dat ik donderdag meer weet, want ik ben nu heel erg onzeker en verdrietig omdat ik niet zo goed weet wat het precies inhoud, ik had er nog nooit van gehoord.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 5 september 2020 at 10:07

  Ik heb eigelijk het zelfde wat mevr nummer 1 vertelde, huidlupus, maar ben ook altijd moe last van mijn spieren, en pees onstekingen, bij mij is het afgelopen zomer vastgesteld, alle bloedonderzoeken zijn goed.geen sle. Maar hoe nu verder. Ik weet het niet,

  Beantwoorden

 9. Anoniem 4 januari 2021 at 00:49

  Hallo, ik ben 5 maand geleden bevallen van een meisje en de vlekken kwamen tijdens de bevalling extreem,ook toen ik in de puberteit zat had ik al erg veel last van vermoeidheid en was veel ziek en mijn rug begon in die tijd ook al erg pijn te doen ookal moet ik erbij zeggen ik lijdt ook aan scoliose maar 1 maand na de bevalling werden de vlekken zo erg dat ik naar de huisarts moest die me door verwees naar de derma omdat ze niet wist wat ze aanmoest met mijn vlekken die rood en dik waren, bij de derma werd al duidelijk dat er werd gedacht aan lupus maar ik wist niet wat het was dus er werd een huidbiopt gedaan en daaruit bleek inderdaad lupus ook wel LE genoemt maar de bloeduitslagen waren negatief en ik verga van de pijn tijdens opvlammingen en dan doen mijn gewrichten pijn en ben ik oververmoeid. Het is zo lastig om echt te weten wat er nu aan de hand is omdat mijn LE ook kan overgaan naar SLE en op dit moment twijfel ik er al aan of het niet al SLE aan het vormen is. Gr M

  Beantwoorden

 10. Anoniem 21 april 2021 at 13:21

  Bij mij werd gedacht aan chillblains lupus , maar het is al eind april en wat warmer en nog steeds klachten ( huid biopsie en bloed waren goed )

  Beantwoorden

 11. Anoniem 9 juli 2021 at 01:22

  Hallo ik ben evelien 35 jaar.. heb ook SLE
  Wat nu onder controlle is??Heb vorig jaar een heel zwaar jaar gehad met 10 weken verpleeg afd 2 weken IC en 1week medium care!! Was er bijna niet meer!!maar ik geef niet op.. en God blijft bij me?????ik ben de winnaar!??????

  Beantwoorden

 12. Anoniem 18 maart 2022 at 09:36

  Chilblain lupus is een vorm van cutane lupus ook ik heb dat ik had eerst alleen in mijn gezicht maar mijn handen doen ook al meer dan een jaar mee

  Beantwoorden

 13. Anoniem 10 april 2022 at 23:57

  Hallo, ik heet kristian (vrouwelijk) ik heb lupus van mijn 22ste,al veel opstoten had, nifritis2x, hersentrobose kon niet meer spreken en schrijven, na een uurtje kon ik terug vele dingen, masr vergeet enorm veel, en zoeken achter mijn woorden, ook een metalen hartklep in 2017, opstoot op mijn oog gehad,, altijd gevaccineerd voor griep, nu ben ik 57 j, heb ook een prematuur gehad van net geen kg, en 38 cm groot maar was wel 7m en half gedregen maar heb wel 4weken longrijping gegeven voor hij geboren was, hij is nu 25 j en zit id verzorging, zit met heel veel ontstekingen soms, de ene dag zou ik in de boom kruipen en de andere dag ben ik slap, lupus is een kruis geweest voor mij en nog, en zo moet je verder, en dan zeg ik er zijn ergere dingen in het leven…. 😉

  Beantwoorden

 14. Anoniem 7 januari 2023 at 18:52

  Kan je een zwangerschap uitdragen met huidlupus?

  Beantwoorden

 15. John (moderator) 7 januari 2023 at 19:05

  Ik zie niet meteen een reden waarom dat niet zo kunnen. Bespreek het met de verloskundige of de huisarts

  Beantwoorden