Meer bewegen maakt je slimmer

Bewegen brengt vele voordelen voor je gezondheid dat weten we allemaal wel. Maar dat we er ook nog eens slimmer van worden, is helemaal mooi meegenomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die minstens drie à vier keer per week een half uur beweging hadden betere studieresultaten leverden dan een groep die niet aan beweging deed.

Voordelen van sporten

Iedereen weet dat het goed is om regelmatig te sporten. Het is goed voor het lichaam, de gewrichten, het hart en nu blijkt ook dat het goed is voor het brein. Het mooie is dat je geen uren hoeft te sporten. Uit een onderzoek onder een groep studenten, die gemiddeld 3,5 keer per weer een half uurtje gingen sporten, bleek na verloop van tijd dat zij beduidend betere studieresultaten behaalden dan de groep die gemiddeld 2,8 keer per week sporten. Het zit hem dus niet in de duur maar in de frequentie.

Geeft meer energie

Ook al ben je moe en uitgeblust na het sporten, wanneer je dit regelmatig doet dan zul je zien dat je meer energie krijgt. Daarnaast worden de spieren sterker en krijg je een beter uithoudingsvermogen. Het zorgt er ook voor dat je de energie hebt om helder te denken en met nieuwe ideeën te komen.

Betere stemming

Sporten zorgt er voor dat je zelfverzekerder voelt en dat je een beter humeur hebt, doordat je minder last hebt van negatieve of depressieve gevoelens.

Betere focus

Het blijkt dat de hersenen tot twee á drie uur na het sporten beter functioneren. Dit is een korte termijn effect, maar op de lange duur beschermt het de hersenen tegen ouder worden. De hersencellen hebben er baat bij, wanneer het bloed sneller door het lichaam wordt gepompt. Bij inspanning wordt het bloed sneller door het lichaam gepompt.

Beter geheugen

Het geheugen werkt een stuk beter bij mensen die sporten. Een groep studenten werd in 3 groepjes verdeeld en iedere groep moet een letter reeks onthouden. Groep 1 moest leren en vervolgens gaan hardlopen. Groep twee moest leren en daarna gaan gewichtheffen en de laatste groep bleef na het leren stil zitten. De groepen 1 en 2 presteerde beter bij het ophalen van de letterreeks uit hun geheugen dan de groep 3.

Het maakt je productiever

Uit onderzoek bleek ook dat mensen die tijdens de lunchpauze gingen sporten, na terugkomst toleranter en meer vergevingsgezind naar collega’s toe waren. Daarnaast waren de prestaties een stuk beter en waren ze productiever. Dus wanneer het maar even mogelijk is om tijdens je lunch te gaan sporten, dan zul je daar zelf en je baas baat bij hebben. Natuurlijk is dat niet bij iedereen mogelijk, maar maak dan een lekkere wandeling in de pauze.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *