De overgang, iedere vrouw krijgt er mee te maken. Bij de meeste vrouwen begint de overgang tussen de 45 en 55 jaar. Dit kan gepaard gaan met vervelende klachten. De klachten waar je in eerste instantie aan denkt zijn opvliegers, prikkelbaarheid, huilbuien en slapeloosheid. Maar er zijn ook een aantal onbekende gevolgen van de overgang.

Wat is de overgang?

De overgang bestaat uit drie stadia. De pre-menopauze, menopauze en de postmenopauze. In de pre-menopauze wordt je menstruatie en ovulatie onregelmatig. Je eierstokken stoppen langzaam met het aanmaken van het hormoon oestrogeen.

Tijdens de menopauze heb je geen menstruatie meer en waarschijnlijk ervaar je symptomen zoals onder andere opvliegers en gewichtstoename.

De postmenopauze volgt op de menopauze. Je eicellen zijn op, je hebt geen menstruatie meer en je eierstokken maken dan geen hormonen meer aan. De overgangsverschijnselen nemen langzaam af en je krijgt minder vaak opvliegers en stemmingswisselingen.

Onbekende gevolgen van de overgang

Geheugenverlies

De overgang kan effect hebben op je korte termijn geheugen en dat uit zich onder meer in het bijvoorbeeld niet meer kunnen herinneren van bepaalde woorden, of verkeerde woorden gebruiken, namen of telefoonnummers vergeten. Daarnaast kun je extra moeite hebben met je concentratie. Dit geheugenverlies is waarschijnlijk te wijten aan de schommelingen in de hormoonspiegel en is echt geen voorbode van dementie. Zodra de overgang voorbij is, keert je geheugen vaak gewoon weer terug. Gedurende de overgang kun je proberen je geheugen zoveel mogelijk te trainen met bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels.

Droge mond

Eén van de gevolgen van de overgang is een droge mond, de medische naam hiervoor is xerostomie. Het is niet alleen maar het gevoel dat je dorst hebt, maar je maakt ook minder speeksel aan. Soms kan het speeksel wat je aanmaakt zelfs wat dik en vlezig aanvoelen. Dit alles kan gepaard gaan met een bittere smaak en slechte adem.
Je kunt, wanneer je hier erg veel last van hebt, speeksel stimulerende middelen gebruiken. Daarnaast kun je tandpasta’s met menthol en sodium lauryl sulfaat inwisselen voor tandpasta’s met fluoride en actieve zuurstof en natuurlijk je gebit goed verzorgen.

Lagere stem

Tijdens de overgang maakt het lichaam minder oestrogeen en progesteron aan waardoor de stembanden minder soepel worden. Hierdoor daalt de toonhoogte van je stemgeluid. Opvallend is dat zwaardere vrouwen minder last hebben van een stemverandering. De productie van oestrogeen vindt namelijk vooral plaats in vetcellen. Het mannelijk hormoon wordt in deze cellen omgezet in vrouwelijke hormonen. Dus des te zwaarder de vrouw is, des te hoger hun stem blijft na de overgang.

Allergische reactie

Veel vormen van allergie vinden hun oorsprong in de hormoon reacties en door een verhoogde reactie op de normale functie van de hormonen kun je een allergie ontwikkelen. Het kan zo zijn dat vrouwen in de overgang voor het eerst astma ontwikkelen vanwege die wijzigingen in de hormoonspiegel. Wanneer je vermoedt dat je een allergische reactie hebt overleg dan met je huisarts.

Veranderende lichaamsgeur

Ook je lichaamsgeur kan door hormonale veranderingen veranderen. Je gaat waarschijnlijk zelf geuren heel anders waarnemen, maar daarnaast kan je eigen lichaamsgeur ook een verandering ondergaan. Neem een goede deodorant en was je met antibacteriële zeep.

Toenemende haargroei op je lichaam

Naast vrouwelijke hormonen hebben vrouwen ook mannelijke hormonen. Doordat de vrouwelijke hormonen in de overgang afnemen en de mannelijke hormonen wel op hetzelfde niveau blijven kan je extra haargroei krijgen in je gezicht (bovenlip, wangen en kin) maar ook op de armen en benen. Epileren, harsen of definitief ontharen zijn prima middelen om dit probleem aan te pakken.

 

Bronnen: overgangssymptomen.nl en overgang.nl

19 reacties

 1. Anoniem 26 augustus 2016 at 15:57

  Hoe komt het dat ik op 78 jaar nog alle dagen opvliegers heb en bij dit warme weer nog meer.
  Heeeel vervelend , nogthans is mijn baarmoeder en eierstokken op 60 jaar verwijderd ?

  Beantwoorden

  • Tandor 26 augustus 2016 at 17:48

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek antwoord op te geven.
   De huisarts zou bloedonderzoek kunnen laten doen om te kijken of het een hormonale kwestie is.

   Beantwoorden

 2. Anoniem 5 januari 2018 at 11:26

  Overgang geeft nog veel meer klachten dan hier boven opgesomd is.
  Jammer dat er zo weinig voorlichting hierover is en dat huisartsen niet zo veel kennis en ervaring met de overgang hebben. Zo kunnen ze ons vrouwen in kwestie niet goed begeleiden en zelfs stellen ze weleens verkeerde diagnoses..

  Beantwoorden

 3. Anoniem 9 juni 2018 at 11:02

  hoord ook erg zweten bij de overgang en diaree?

  Beantwoorden

  • John 9 juni 2018 at 11:45

   Zweten kan daar wel bij horen. Diarree niet. Dat heeft doorgaans andere oorzaken

   Beantwoorden

 4. Anoniem 24 juni 2018 at 08:43

  Hoi ik ben pas 45jaar en zit al in de overgang. Zweten onregelmatige ongesteld vaak verlies ikslijm warm koud en vergeet heel veel dingen. Petra

  Beantwoorden

 5. Anoniem 15 augustus 2018 at 10:06

  12 / 18 opvlieger over heel de dag.
  Slapen is een probleem..
  Misschn tips??
  Mvg V

  Beantwoorden

 6. Anoniem 4 september 2018 at 14:11

  Ik ben pas 38 en ik heb nu al opvliegers en ook de ongesteldheid is veel minder en onregelmatig van het velen zweten wordt ik echt heel gek! Wat kan de huisarts voor mij betekenen?

  Beantwoorden

 7. Anoniem 11 september 2018 at 00:45

  Sinds een week heb ik echt opvallend last van opvliegers en gebruik nu van etos merk capsules om het een beetje onder controle te krijgen.ook heb ik een droge mond …ik heb het raam open in de slaapkamer en altijd een shirtje met spagettibandjes onder mijn shirt zodat ik overal iets uit kan doen mocht ik last krijgen van een hittegolf… Ik drink regelmatig water en minder de wijn in het weekend ik probeer iedere dag een uurtje te fietsen om overgewicht in te dammen. Tegen de knorrige buien gebruik ik valeriaan ik ben 46 net geworden

  Beantwoorden

 8. Anoniem 16 november 2018 at 13:53

  De overgang is zoveel meer. Zit sinds mijn 35e vervroegd in de overgang en heb zoveel klachten en migraine gekregen. Ben nu 41 en heb werkelijk alle 34 symptomen gehad die er op internet bekend zijn. Sinds mijn menstruaties gestopt zijn weer nieuwe klachten!

  Beantwoorden

 9. Anoniem 16 februari 2019 at 13:08

  Om te beginnen vindt ik het niet goed dat een mannelijke huisarts een vrouw inzake overgangsklachten kan behandelen, laat staan advies geven of oordelen. Zij maken dit niet in levende lijve mee. Hoe kunnen zij nou constateren welke klachten er wel of niet bij horen. Als je kijkt naar verhalen die vrouwen hebben die zoveel verschillende klachten hebben is er veel meer aan diverse klachten dan alleen opvliegers, nachts weten, gewichts verlies of toename. Verhalen van vrouwen die denken dat ze iets ergs onder de leden hebben en dan door de medische molen gaan en dan niets te vinden is. Zeker zijn er ook gevallen waar dit wel zo is. Maar laten we niet vergeten dat als je lichaam geen oestrogeen meer aanmaakt wat ons vrouwen beschermt en de baarmoeder en eierstokken als het ware verschrompelen dan moet dit toch met pijn gepaard gaan, denk eens aan de pijn die sommige van ons al hadden met de gewone ongesteldheden.vindt dat huisartsen hier erg licht over oordelen, de mijne schreef de pil weer voor, terwijl ik al jaren geen pil meer gebruik. Een overgangsconsulente is wellicht een betere keus of vrouwelijke arts dan voel je je meer serieus genomen.

  Beantwoorden

  • John 18 februari 2019 at 00:48

   Dit is toch echt nonsens. Als je het zo bekijkt, zou je dus alleen maar naar een arts kunnen gaan met een klacht, als de arts delfde klacht ook heeft gehad…ze gaan toch echt niet voor niets 9 jaar naar de universiteit.
   Je schrijft: Zij maken dit niet in levende lijve mee. Hoe kunnen zij nou constateren welke klachten er wel of niet bij horen.
   zdu s oet je dan alleen maar naar een vrouwelijke arts gaan van 55 jaar en ouder en dan hopen dat ze dezelfde overgangsklachten heeft of heeft gehad?

   Beantwoorden

 10. Anoniem 30 mei 2019 at 22:43

  He jammer John wat een felle reactie.
  Ik ben het er wel mee eens Een arts kan niet alles weten en vrouwen onder elkaar herkennen beter klachten .Ik zeg niet dat een arts het niet zou geleerd hebben maar ik begrijp wel dat het ‘aanvoelen van ‘een belangrijke is ” en dat kunnen vrouwen onder elkaar in de regel beter

  Beantwoorden

 11. Anoniem 3 augustus 2019 at 13:57

  Het is vaak zo dat bepaalde klachten makkelijker met een vrouwenarts bespreekbaar is. Niet iedereen vind dat maar ik vind van wel. Vooral als je toch al moeite hebt om je het verhaal te doen.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 21 augustus 2019 at 10:31

  Ik ga straks naar een overgangsconsulente….
  Ben 50+ , na chemokuur al een paar jaar geen menstruaties meer maar wist niet dat er nog overgangsklachten bestonden die ik nog wel kon krijgen.
  En bij overgang dacht ik menstruatie stopt en opvliegers…..dus niet. Er zijn nog zoveeeeel andere klachten. Ben benieuwd!

  Beantwoorden

 13. Anoniem 9 november 2020 at 23:07

  Ik heb al heel lang het gevoel dat ik in de overgang zit de huisarts zegt maar steeds nee dat kan niet ben je te jong voor …hoe dan heeft hij rontgenogen

  Beantwoorden

 14. Anoniem 1 april 2022 at 00:53

  Mijn huisarts nam mij ook nooit serieus ik ben nu 48 en naar de gynaecoloog geweest een vrouw ( meisje) wat alleen maar op de pc zat te tikken ik had het gevoel dat ze me ook niet echt serieus nam omdat ik kwaad werd zei ze dat ik een spiraal met pleister kon gaan gebruiken ik weet niet of ik dit ga doen wat is in godsnaam met die klote dokters aan de hand denken ze dat ik daar voor mijn pretje zit pffff

  Beantwoorden

 15. Anoniem 17 april 2022 at 00:40

  Ben ook pas in april bij de genealogie geweest ook een jonge meid inwendig onderzoek gehad alles uitgelegd nu ook aan pleisterden zij wou spiraal maar dat wou ik niet dus nu aan progesteron pillen ook geen pretje hoor bijna 2 weken bezig en nog nooit zo’n buikpijn gehad maar ik probeer het door te zetten

  Beantwoorden

 16. Anoniem 1 juli 2022 at 08:02

  Ik drink saliethee tegen de opvliegers.
  Het helpt! Aantal opvliegers is drastisch verminderd

  Beantwoorden