Bij een drukkend gevoel op de borst of steken in de hartstreek maken de meeste mensen zich direct zorgen. Ze denken dan vaak dat ze iets aan hun hart hebben. Maar pijn op de borst betekent niet altijd dat je een hartaanval hebt. Gelukkig heeft pijn op de borst heel vaak een onschuldige oorzaak.

Wat is pijn op de borst?

Pijn in of op de borst zit op de ribbenkast of tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn zit aan één of beide kanten of in het midden. Soms straalt de pijn uit, bijvoorbeeld naar de hals, kaak, arm, rug of de schouders.
De pijn kan plotseling ontstaan of al langer sluimeren en kan samengaan met bijvoorbeeld misselijkheid, zweten, koorts, onrust, benauwdheid of een snelle ademhaling.

Oorzaken van pijn op de borst

Stress, hevige emoties of paniek

Stress of hevige emoties kan soms pijn op de borst geven. Het kan een teken van het lichaam zijn, dat je rustiger aan moet doen.

Ook paniek kan pijnklachten geven, zeker als de paniek tot hyperventilatie leidt. Er is sprake van hyperventilatie wanneer iemand door het verkeerd of teveel ademhalen een tekort aan koolstofdioxide in het bloed krijgt. Dit kan allerlei klachten geven. Een paniekaanval gaat vaak vanzelf over. Pijn op de borst kan ook voorkomen bij een depressie.

Brandend maagzuur

Hierbij wordt de pijn veroorzaakt doordat maagzuur in de slokdarm terecht komt. En dat heeft een bijtende werking. De pijnklachten voel je dan meestal hoog in de bovenbuik. De pijn kan ook uitstralen naar de borst en de rug en voel je dan vaak na enkele uren nadat je gegeten hebt. Dan vooral wanneer je plat gaat liggen of wanneer je vooroverbuigt.

Slokdarmspasme

Slokdarmspasme is het plotseling verkrampen van de spieren in de slokdarmwand. Meestal treden deze spasmen op in het onderste gedeelte van de slokdarm. De verkrampingen gebeuren vaak aanvalsgewijs. De slokdarm kan tijdens deze verkrampingen extreem nauw zijn, en voedsel komt dan niet of nauwelijks door de vernauwing heen. De spasmen komen meestal ’s nachts voor of bij zware lichamelijke inspanning en geeft een scherpe pijn, vlak onder het borstbeen.

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze wordt veroorzaakt door irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Het is een vorm van ontstekingsreuma. De pijn wordt erger als er meer druk op de borst komt zoals bij hoesten. Het syndroom van Tietze is een onschuldige aandoening en kan met pijnstillers worden behandeld. Het is wel zo dat vrouwen vaker Tietze hebben dan mannen.

Pijn van de tussenribspieren

Pijn op de borst kan ook veroorzaakt worden door spierpijn. Spierpijn is in een overbelasting van een spier. De tussenribspieren kunnen door een rare beweging of inspanning overbelast raken en omdat het lichaam daar niet aan gewend is, voelt iemand een pijnsteek. Spierpijn of overbelasting verdwijnt normaal gesproken door enkele dagen rust te nemen.

Pleuritis

Pleuritis (ook wel pleuris genoemd), is een andere naam voor een ontsteking van de pleura, ofwel longvlies of borstvlies. Deze ontsteking kan het gevolg van griep of een infectie aan de luchtwegen zijn. Bij pleuritis heb je last van een aanhoudende en scherpe pijn op de borst, waarbij ademhalen de pijn kan verergeren. Ook bewegen, niezen en hoesten kan voor extra pijn zorgen. Over het algemeen kan een pleuritis goed behandeld worden met pijnstillers.

Longaandoeningen

Een longaandoening kan een oorzaak zijn van steken op de borst. Een longaandoening geeft een erg naar gevoel dat uit kan stralen naar de borst. Je kunt hierbij denken aan een longontsteking, een longemfyseem, een klaplong, maar ook astma en COPD. Deze kunnen pijnlijke steken op de borst veroorzaken. Ook longkanker kan een oorzaak zijn van pijnlijke steken op de borst.

Huidaandoening

Gordelroos is een huidaandoening die heel soms de oorzaak kan zijn van steken op de borst. Bij 3 op de 1000 mensen komt dit jaarlijks voor. Het is een brandende pijn die niet erger wordt bij inspanning of ademhalen. Ook verschijnen er blaasjes op de huid. De veroorzaker van dit alles is het herpesvirus varicella-zoster (het waterpokkenvirus), dat een ontsteking van de huidzenuw veroorzaakt, die zich ook op de borst kan uiten.

Gordelroos komt voornamelijk bij oudere mensen voor en beperkt zich doorgaans tot een kant van het lichaam. Het is een vorm van huiduitslag die normaal gesproken vanzelf weer verdwijnt.

Hartaandoening

Als je hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan er ook pijn op de borst ontstaan; angina pectoris (hartkramp). Bij beweging, emoties of stress neemt de pijn toe. Meestal wordt de kramp veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als pijn op de borst het gevolg is van hartklachten, straalt de pijn vaak uit naar de armen of hals en kaak.

Ook hartklepaandoeningen of hartritmestoornissen veroorzaken klachten op de borst. Datzelfde geldt voor pericarditie, dat is een ontsteking van het hartzakje. De bekendste hartaandoening met pijn op de borst is een hartinfarct.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je twijfelt of je pijnklachten met je hart te maken hebben, neem dan contact op met je huisarts of behandelend arts. Houden de klachten ook in rust langer dan 5 minuten aan, bel dan direct 112.

 

Bronnen: Albert Schweitzer Ziekenhuis en stekenopdeborst.nl

63 reacties

 1. Anoniem 27 maart 2016 at 16:32

  Kramp in je hartspier

  Beantwoorden

 2. Anoniem 29 juli 2017 at 18:19

  hoofd heel erg pijjn

  Beantwoorden

  • John 29 juli 2017 at 18:57

   ga naar de huisarts

   Beantwoorden

 3. Anoniem 16 mei 2018 at 14:13

  Ik heb regelmatig ‘s avonds in bed last van slokdarm spasme. Ik voel dat aankomen en heb nu als remedie: Een slok Whisky als je het voelt aankomen….Het werkt direct, en binnen enkele seconden is de pijn weg….prettige bijkomstigheid…Het zorgt ook voor een goede nachtrust.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 26 juni 2018 at 19:30

  Kleine puntjes bloed met overgeven en pijn op borst midden.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 26 juni 2018 at 19:31

  Pijn in kies. Bloed puntjes met overgeven

  Beantwoorden

  • John 27 juni 2018 at 00:42

   Dat kan met overgeven wel eens voor komen. Ook de pijn in het midden van je borst zal door het overgeven zijn

   Beantwoorden

 6. Anoniem 19 juli 2018 at 00:35

  Last van stekende pijn aan de linkerksnt bij mn borst. Beetje ssn het eind van mn ribben. Het is vooral bij diep inademen en of als ik lig en dan inadem. Het al eens een hsrtfilmpje gehad paar maanden geleden was niks op te zien. Hen dit wel vaker en gaat het vazelf weg maar eil toch wel weten wat het is want tis nu wel vervelend en ik wil niet naar de huisarts.

  Beantwoorden

  • John 19 juli 2018 at 12:35

   Dat wordt lastig dan als je klachten hebt en niet naar de dokter wilt….

   Beantwoorden

 7. Anoniem 10 augustus 2018 at 20:23

  Een vriend heb. Last van zijn borstkast hij heb krampen wat moet ik doen

  Beantwoorden

  • John 12 augustus 2018 at 09:12

   Hij zou naar de dokter kunnen gaan…

   Beantwoorden

 8. Anoniem 16 augustus 2018 at 10:20

  Ikzelf ben een meisje van zestien jaar en heb al ongeveer een drie maanden last van steken aan het hart die lijden tot misselijkheid , duizeligheid en gewoon heel veel pijn ik heb nooit eerder achter hulp gezocht omdat het in het begin wel dragelijk was en k dacht dat het door de stress kwam het is een hevige pijn dat komt en duurt voor ca 20 minuten en dan weer gaat ..

  Beantwoorden

 9. Anoniem 22 augustus 2018 at 01:03

  Ik heb laatst tijdens het spelen van een spel een hele dodelijke steek gekregen rondom me hart, ik kreeg het gelijk benauwd en slikken ging moeilijk na een glas water was het wel weer goed maar ik was even bang dat ik een hart aanval kreeg wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?

  Beantwoorden

  • John 22 augustus 2018 at 02:31

   Als je een heel dodelijke steek had gehad was je nou dus al dood geweest. pure stress en spanning

   Beantwoorden

 10. Anoniem 4 september 2018 at 21:58

  Ik heb soms steken op mijn borat en op mijn schouder maar tijdens inspanning** cardio* wordt het niet erger ben wel al bij de dokter geweest en heb hartfilmphe gehad en een fietstest en daar kwam niks uit was gewoon goed maar soms als ik die pijn heb betwijfel ik het wel heeft iemabd hier ook ervaring mee?

  Beantwoorden

 11. Anoniem 16 september 2018 at 10:10

  Ik en mijn vrouw hebben ook wel eens last van pijn op kramp op de borst. Ik neem dan een glas koud water. Hoe kouder Hoe beter. De pijn neemt meteen af en verdwijnt in seconden en je kan weer vrolijk verder waar je mee bezig was. Bij mijn vrouw helpt het ook. Succes met deze tip.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 16 september 2018 at 21:20

  Bij mij is het ook net hetzelfde een raar drukkend gevoel, ik merk het vooral in rust goed als ik zit of lig. Misschien let ik er meer op dan, en hoe meer je er op let hoe erger het wordt. Net een cirkel. Ik deed vroeger veel aan sport en nu durf ik dit niet meer daardoor. Al 2 keer een fietstest plus echo laten nemen en beide specialisten zeggen dat mijn hart perfect is.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 29 oktober 2018 at 19:59

  ik ben 12 bijna13 en heb pijn onder mijn linker rib…. wat zou dit kunnen zijn.? als ik lig word het erger help!

  Beantwoorden

  • John 31 oktober 2018 at 03:15

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts en laar ernaar kijken

   Beantwoorden

 14. Anoniem 6 november 2018 at 14:33

  pijn tussen de borsten en links op rug boven schouderblad, als ik lig nergens last van. Angstig vrouwtje!

  Beantwoorden

 15. Anoniem 5 december 2018 at 16:40

  Hallo,ik ben volgens de huisarts medisch uitbehandeld,heb een holterkastje 7 dagen gedragen om hartklachten uit te sluiten…niks aan de hand,bloed onderzoek…niks aan de hand.nu wordt er aangegeven spanning en stress wordt er aangegeven.de klacht krijg ik al na 2 uur fysieke inspanning,krijg dan een soort van zeurende doffe steek aan de linkerzijnde van mijn borststreek,is dat nou daadwerkelijk spanning of stress of psychisch? Ben een man van 40 en op dit moment zit ik nog in de ziektewet ivm lichamelijke oververmoeidheid/stress

  Beantwoorden

 16. Anoniem 2 januari 2019 at 08:33

  Ik ben een vrouw van 44, en heb sinds een paar dagen spierpijn in mijn rechterarm. Nu heb ik sinds gisteren pijn op mijn borst(been) en tussen mijn schouderbladen. Ook gebruik ik weer steeds vaker mijn inhaler. Moet ik me zorgen maken om mijn hart of longen. Of zal een pijnstiller genoeg kunnen helpen? En zal t wanneer ik me hier niet druk over maak minder kunnen worden?

  Beantwoorden

  • John 3 januari 2019 at 02:10

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

 17. Anoniem 5 januari 2019 at 08:55

  Hallo, ik heb een stekend/drukkend gevoel op mijn linker borst. De pijn is zo hevig dat ik mij zelf haast niet kan bewegen. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden

  • John 5 januari 2019 at 23:19

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga dus met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

 18. Anoniem 14 januari 2019 at 12:52

  Ik heb last op mijn rechtse ribbenkast
  Bijna 6 weken is dat de pijn nog bijft.je voelt je borst rakte tegen iets en daardoor kreeg je vervelende pijn maar nieks is gebeurd ik snap het niet waat is dat en op welke oorzaak.moet ik naar huis art?

  Beantwoorden

  • John 15 januari 2019 at 23:28

   ga dan inderdaad eens naar de huisarts

   Beantwoorden

 19. Anoniem 12 april 2019 at 21:16

  Hallo ik heb pijn in mijn borst linkrkant.

  Beantwoorden

  • John 12 april 2019 at 22:03

   Hoe oud ben je? Ho lang heb je de klachten al? Verergerd de pijn door bewegen of door erop te drukken ?

   Beantwoorden

 20. Anoniem 19 april 2019 at 20:52

  Heb pijn op de borst sinds een paar weken dan is het er en dan is het weg maar sinds vanmiddag is heterger geworden met inademen en hoesten doet het pijn wat kan ik hier aan doen

  Beantwoorden

  • John 19 april 2019 at 20:55

   Je zou eens naar de huisarts kunnen gaan

   Beantwoorden

 21. Anoniem 19 april 2019 at 20:59

  Ik heb geen uitstraling naar mijn arm

  Beantwoorden

 22. Anoniem 28 april 2019 at 12:47

  Sunds enkele dagen stekende pijn links in het midden van de lijn van kin naar middenrif. Kortademig en snel moe. Heb al eens een vernauwing van kransslagader gehad maar die was uit zichzelf opgelost. Ben erg onzeker.

  Beantwoorden

 23. John 28 april 2019 at 17:41

  Ga dan eens met de klachten naar de huisarts

  Beantwoorden

 24. Anoniem 12 juni 2019 at 17:36

  Ik heb soms bij een bepaalde beweging een soort kramp op midden tussen Mn borsten op Mn borstbeen ..het is meestal als ik iets doe waarbij ik voorover buig en dan omhoog kom, heel eng gevoel is dat, net of er iets over mekaar heen schuift.

  Beantwoorden

 25. Anoniem 1 augustus 2019 at 10:56

  Pijn onderaan mijn linkerborst

  Beantwoorden

  • John (moderator) 1 augustus 2019 at 16:42

   Ga dan eens naar de huisarts en laat ernaar kijken

   Beantwoorden

 26. Anoniem 8 augustus 2019 at 07:41

  Hallo allemaal
  Ik ben een meisje van 24
  En ik wil vertellen dat ik
  Last heb van me linkerborstkant
  Steken en pijn en begon daar door te hyperventileren maar zodra ik lig of zit is de pijn weg en zodra ik op sta dan krijg ik soms een steek maar wat denken jullie dat het is ?? Heeft het met het hart te maken of met een spier want ik heb ook last van HMS DAT houdt in hypermobiliteits syndroom dus als het daar mee te maken kan hebben moet ik dan naar een dokter ???

  Beantwoorden

  • John (moderator) 8 augustus 2019 at 19:44

   Dat zal toch van de hyperventilatie zijn

   Beantwoorden

 27. Anoniem 6 september 2019 at 12:50

  Ik heb ook 2x deze week echt hevige steken gehad. Aan de zijkant van mijn linkerborst rond mijn hartstreek met diep ademhalen, voelde ik de steken pijnlijk opkomen. Weet ook niet wat t kan zijn. Ben wel diabetes type 1 patient, maar zijn meerdere mensen die t krijgen zonder dat ze wat mankeren.

  Beantwoorden

 28. Anoniem 27 september 2019 at 13:30

  wie is die bijdehande john toch.

  Beantwoorden

 29. John (moderator) 27 september 2019 at 15:54

  Hoezo bijdehand?
  Soms worden er vragen gesteld waarop geen antwoord te geven is zonder enige vorm van onderzoek. En soms vragen die zo kort door de bocht zijn, dat er gewoon niets over te zeggen valt. DUS: dan krijg je antwoorden als: Ga met de klachten naar de huisarts

  Beantwoorden

 30. Anoniem 2 januari 2020 at 21:29

  pijn aan de longen bij zijligging wat kan dit zijn

  Beantwoorden

  • John (moderator) 2 januari 2020 at 21:51

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga dus met de klacht naar de huisarts

   Beantwoorden

 31. Anoniem 18 april 2020 at 00:42

  Goedenavond. Ik heb sinds twee a drie uur geleden last midden in de borst, nabij het borstbeen (erop of erachter). Mijn ademhaling is normaal en veroorzaakt geen pijn, geen aritmische hartslag, geen duizeligheid. Lichte pijn in de kaak. Als ik vooroverbuig of de pijnlijke plek masseer lijkt het beter te gaan. Ik heb recentelijk (gister) een woedeaanval gehad en heftige emoties ervaren. Deze pijn een keer eerder gehad ten tijde van het maken van mijn scriptie ongeveer half jaar geleden. Verder nooit. Wat moet ik doen? Het lijkt minder te worden maar zelfs als ik lig doet het nog steeds pijn. Geen bekende hartklachten of hartstoornissen.

  Beantwoorden

 32. Anoniem 28 juni 2020 at 16:19

  ik heb vorig jaar oktober ook borst steken gehad, ik had met de eerste hulp gebeld en die zij vanwege mijn leeftijd dat het niks ernstigs zal wezen en het vanzelf over gaat, dat ging het ook. ik heb nu de laaste 3 weken weer last van steken midden,links en recht op mijn borst. op de trap lopen is geen probleem sporten kan ik ook nog gewoon, ik heb het voorral op rust momenten.

  Beantwoorden

 33. Anoniem 6 oktober 2020 at 07:58

  Hallo. Ik krijg de laatste dagen steeds pijn op de borst zo’n 5 min. Dan trekt het weg voor 10 min. Daarna komt het weer terug. Dit heb ik dan 4 of 5 keer en daarna voel ik niets meer. Ik heb het al gehad zittend op de bank. Ik ben er ook al wakker van geworden rond 02.00 u. Enig idee?

  Beantwoorden

 34. John (moderator) 6 oktober 2020 at 16:01

  Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Ga met die klacht naar de huisarts

  Beantwoorden

 35. Anoniem 5 januari 2021 at 11:32

  Ik ben een vrouw van 60 jaar. Werk in de verpleging. Altijd gezond. Nu heb ik sinds een.paar weken een schrijnende pijn net boven mijn masgkuiltje op mijn borstbeen.
  Als ik lig is het pijnlijk.

  Beantwoorden

 36. John (moderator) 5 januari 2021 at 15:47

  Het zou vanuit de maag kunnen komen. Ga in ieder geval met de klacht naar de huisarts

  Beantwoorden

 37. Anoniem 22 november 2021 at 19:04

  Pijn bij inademen aan de rechterkant
  Soort lichthoofdig

  Beantwoorden

 38. John (moderator) 22 november 2021 at 19:16

  Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. ga dus met de klachten naar de huisarts

  Beantwoorden

 39. Anoniem 23 november 2021 at 15:16

  Huisarts heeft morgen laat pas tijd
  Vingers aa een hand koud extreem moe

  Beantwoorden

 40. John (moderator) 23 november 2021 at 16:49

  Heb je veel stress of spanningen?

  Beantwoorden

 41. Anoniem 9 december 2021 at 23:18

  Sinds 3 dagen drukkende pijn op mijn linker borst, uitstralend naar de zijkant. Geen duizelingen, misselijkheid, koorts of andere bijzaken. Ademen en adem inhouden voelen vervelend aan en op mijn rug of zij liggen verergeren de druk. Druk/pijn houd continu (de hele dag/nacht) aan. Gaat dit vanzelf over ? Of klinkt het ernstig en moet ik even langs de huisarts ?

  Beantwoorden

 42. John (moderator) 9 december 2021 at 23:38

  Misschien toch maar even contact opnemen met de huisarts

  Beantwoorden

 43. Anoniem 10 april 2022 at 10:50

  Ik heb nu al ongeveer 36 uur last van een soort stekende pijn in de buurt van mijn hart of long of iets daar aan de linkerkant. Ik durf het niemand te vertellen behalve mijn vriend maar ik heb het wel vaker gehad alleen dan veel korter. Als ik beweeg doet het minder pijn.

  Beantwoorden

 44. John (moderator) 10 april 2022 at 17:49

  Moeilijk om daar zo iets over te zeggen, maar ik denk niet dat het van het hart is. Anders zouden de klachten met bewegen juist toenemen. als de klachten aan houden neem contact met de huisarts(enpost)

  Beantwoorden

 45. Anoniem 17 april 2022 at 13:11

  Ik heb en stekende pijn op me borst en ben 16 en ben bang als het wat ergs is en ben al naar de dokter geweest ze zeiden dat het niks was maar en maand verder is het erger geworden en word er wel bang van

  Beantwoorden

 46. John (moderator) 17 april 2022 at 16:52

  Dan moet je teruggaan naar de huisarts

  Beantwoorden

 47. Anoniem 22 december 2022 at 00:36

  Ik heb hetzelfde als degene die op 19 juli 2018 wat zei. Alleen ik ben wel naar de dokter geweest en hartfilmpje was ook niks op te zien, maar verder zeiden ze dat ik hyperventilatie had. Ik had na tijdje later valdispert genomen omdat ik er niet mee kon slapen en gebruik ze nog wel af en toe maar als ik die niet neem dan voel ik nogsteeds soort steek. En soms komt het rustig op die steek en soms ineens en dan bijna als een soort schok. Heb ook via de app “app de verpleegkundige” wat gestuurd maar die weet verder niks dus ik dacht ik kijk even op deze site naar antwoorden en misschien weten jullie die wel.

  Beantwoorden