Overmatig zweten, of hyperhidrosis is geen zeldzaam verschijnsel. Naar schatting heeft 1 op de 100 Nederlanders hier mee te maken, al is dat cijfer moeilijk te controleren. Veel mensen met hyperhidrosis gaan met hun probleem niet naar de dokter vanuit schaamte.
Wat is hyperhidrose?
Transpireren doen we allemaal. Het zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil blijft tijdens heet weer, als we koorts hebben, of bij grote inspanningen zoals sport. Wanneer iemand meer zweet dan normaal, dermate dat het hinderlijk is en dat iemand er last van heeft praten we van overmatig zweten of hyperhidrose.
Er zijn 2 soorten zweetklieren, te weten:
- Eccriene zweetklieren
Deze soort regelt de lichaamstemperatuur en komen overal op het lichaam voor. Wanneer je opwarmt bevochtigen ze de huid, waardoor het lichaam efficiënt afkoelt. Daarnaast bevochtigen de eccriene zweetklieren de handpalmen voor een betere houvast. Bij zenuwen of angst worden deze in onder andere het gezicht en de handpalmen geactiveerd. - Apocriene zweetklieren
De tweede soort bevindt zich hoofzakelijk in de behaarde huiddelen en geven naast vocht, ook geurstoffen af die de beruchte zweetgeur veroorzaken. Totdat het zweet het huidoppervlak raakt, ruikt het nergens naar, maar het contact met bacteriën op de huid veroorzaakt de zweetgeur. Apocriene zweetklieren worden bijna niet beïnvloed door lichamelijke inspanning of zenuwen.
Oorzaak van overmatig zweten
De oorzaak van overmatig zweten is in de meeste gevallen onbekend, maar het is bijna zeker dat het om een lichamelijke aandoening gaat. Vroeger dacht men dat de oorzaak psychische zou zijn. Echter, psychologisch onderzoek laat geen psychische factoren zien. Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen, in de hypothalamus, en gaat het om een erfelijke bepaalde aanleg.
Wanneer er voor het overmatige zweten geen andere ziekte als oorzaak is aan te tonen, dan spreekt men van primaire hyperhidrosis.
Als het overmatig zweten wel het gevolg is van een andere aandoening, dan spreken we van een secundaire hyperhidrosis. De volgende aandoeningen kunnen bijvoorbeeld leiden tot secundaire hyperhidrosis:
- Acromegalie (een zeer zeldzame, niet-aangeboren aandoening van de hypofyse, waardoor teveel groeihormoon wordt geproduceerd).
- Tuberculose (een infectieziekte die jaarlijks bij circa 800-900 mensen in Nederland voorkomt. Wereldwijd is tuberculose een groot probleem).
- Hartziekten.
- Psychiatrische aandoeningen.
- Kanker.
- Overmatige activiteit van de schildklier.
- Bepaalde medicijnen.
- Een longaandoening.
Behandeling van overmatig zweten
Op de volgende manieren kunnen overmatige zweetvoeten, -oksels en handen behandeld worden:
- Elektrotherapie
Het is mogelijk door je handen of voeten tijdelijk in een bakje water te zetten, waar een klein beetje stroom doorheen loopt, dat daardoor de zweetkanaaltjes tijdelijk gesloten worden. Dit helpt soms, vooral bij lichtere gevallen. Het is een therapie die vaak herhaald moet worden. - Botulinetoxine (Botox)
Een nieuwe behandelingsmogelijkheid is het blokkeren van de zweetsecretie met behulp van botuline toxine. Dit is een zenuwgif dat gebruikt kan worden om zweten tegen te gaan. Normaal gesproken geven de zenuwen aan wanneer de zenuwkliertjes zweet moeten gaan produceren, maar deze communicatie kun je tijdelijk stilleggen doordat ze een blokkade maken. Het effect is wel tijdelijk. - Medicijnen
Er zijn medicijnen beschikbaar die normaal gesproken gebruikt worden tegen andere ziekten, maar als bijwerking hebben dat ze zweten tegengaan. - Operatie
Dit is een ingrijpende operatie en wordt als laatste redmiddel ingezet. Bij thoracale sympathectomie worden enkele zenuwknooppunten (ganglia) vernietigd. De resultaten zijn redelijk met een sterke afname van het zweten bij 60-80% van de patiënten. Er is natuurlijk wel een operatief risico er is een kans op postoperatieve zenuwpijn.
Nadeel van al deze behandelingen is dat ze regelmatig herhaald moeten worden. Zelfs bij operatieve verwijdering van de zweetklieren, kunnen er weer nieuwe zweetklieren ontstaan waardoor een nieuwe operatie nodig zal zijn.
Gevolgen van hyperhidrosis kunnen groot zijn
Overmatig zweten kan in het dagelijks leven voor grote problemen zorgen. Mensen bouwen hun activiteiten af uit angst dat de omgeving merkt dat er iets aan de hand is. Daarnaast moeten mensen met hyperhidrosis er altijd rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld iedere ochtend een extra T-shirt meenemen, om zich te kunnen verschonen wanneer dat nodig is. Of mensen moeten aangepast schoeisel dragen, geen kleuren dragen die de zweetvlekken te zichtbaar maken, etc. Maar dat is nog niet alles, want er zijn ook gevolgen voor de huid. Vocht werkt namelijk schimmelvorming of mycose in de hand.
Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die last hebben van hyperhidrosis een hoger risico hebben op het krijgen van depressies. Van de patiënten met hyperhidrosis heeft 21% angststoornissen en is 27% depressief. Het is moeilijk uit te maken of het zweten de angsten en depressies veroorzaakt of misschien wel andersom.
Bronnen: patient1.nl, uza.be en huidarts.com
14 reacties
WAT KUN JE DOEN ALS JE ERG ZWEET ONDER JE OKSELS .ZIJN DAAR MIDDELEN TEGEN?
Je zou deodorant kunnen gebruiken. En als gewone deodorant niet helpt, zou je Odaban kunnen gebruiken
Ik (25 jaar) heb sinds 2 jaar soms s nacht last van overmatig zweten, ik kan er zelf niet echter komen waardoor het komt en ik heb niet echt andere klachten. Nu lees ik dat het zweten veroorzaakt kan worden door kanker of andere serieuze aandoeningen, hier schrik ik van, moet ik langs een huisarts gaan of hoef ik me niet druk te maken?
Gezien je leeftijd, acht ik zulke ernstige aandoeningen voor niet waarschijnlijk. Nachtzweten dat soms optreedt is een heel normaal verschijnsel en kan veel oorzaken hebben. Dat is niks om ongerust over te zijn.
Hoi,
Ik ben 24 jaar en heb hier ook last van. Echter niet alleen bij oksels, voeten en handen. Ik heb het ook in het gezicht, op de rug en bij de kont. Kunt u mij helpen?
Ga eens met de klachten naar de huisarts.
Mijn kind van 1 jaar zweet veel tijdens slapen. Is dat normaal kan dat erfelijk zijn? Haar vader heeft dr af en toe ook. ?
Bij inspanning, wandelen of in de tuin werken loopt het water van mijn rug, armen en gezicht. Ik ben 73 jaar en het enkele jaren geleden opeens begonnen. Zal ik naar de huisarts gaan?
Dat zou je kunnen doen. Laat je bloeddruk meten en je nierfunctie controleren.
Ik ben 17 jaar en heb erg veel last van zweten. Niet per se alleen tijdens inspanning maar eigenlijk altijd. Het is zo erg dat ik het afgelopen jaar weinig tot niet naar school heb gefietst omdat ik anders de rest van de dag, ondanks de hoeveelheid deo, naar zweet zou ruiken. Het is echter ook niet alleen bij m’n oksels, handen en voeten maar ook bij m’n gezicht, rug en kont. Wat is het advies? Naar de huisarts of ligt dit aan mijn pubertijd?
Het kan de puberteit zijn. Maar je kunt zeker met die klacht naar de huisarts gaan
meer ventilatie en van minder heet weer profiteren
hallo ik ben 12 jaar en ik zweet eigenlijk ALTIJD.niet alleen bij mn oksels maar ook bij mn handen, voeten knieholtes. ook zweet ik bij mn kont en lijkt het alsof ik in mijn broek heb geplast. heeft u een oplossing?
Hoe groot ben je en wat weeg je?
Menstrueer je al?