Pak een longontsteking op tijd aan

Jaarlijks krijgen ongeveer 125.000 mensen in Nederland een longontsteking. Gelukkig heeft een longontsteking vaak geen ernstige gevolgen, maar dan moet je wel op tijd je longontsteking aanpakken.

Wat is een longontsteking?
Bij een longontsteking (pneumonie) zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Zij vullen zich met witte bloedlichaampjes en vocht. Hierdoor kan er minder zuurstof door de wand van de longblaasjes het bloed in.

Je kunt een lichte- of een zware longontsteking hebben. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Het kan zijn dat één long of dat beide longen ontstoken zijn. In dit laatste geval praten we van een dubbele longontsteking.

Oorzaken van een longontsteking
Meestal is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kan de oorzaak zijn. De bacteriën komen je lichaam binnen tijdens het ademhalen. Wanneer je weerstand minder is, dan kan deze voor een ontsteking van de longblaasjes en het weefsel eromheen zorgen. Daar begint dan de longontsteking. Het slijmvlies zwelt op en er ontstaat meer slijm. Doordat er slijm in de longblaasjes zit, kun je daar minder zuurstof opnemen en krijg je het benauwd.

Symptomen van een longontsteking
Word je na een verkoudheid niet beter, maar juist zieker? Dan heb je misschien een longontsteking. Ook kan het zijn dat je opnieuw ziek wordt terwijl je net weer beter was na een griep. Als dat gepaard gaat met de volgende symptomen, dan kan er sprake zijn van een longontsteking:

 • Pijn bij ademhalen.
 • Benauwd zijn/kortademig zijn.
 • Veel slijm ophoesten. De kleur van het slijm is dan vaak geel of groen, soms met wat bloed.
 • Vermoeidheid.
 • Een hogere of juist een lagere lichaamstemperatuur.
 • Spierpijn en pijn bij de longen.
 • Rillen en klappertanden.
 • Minder eetlust
 • Je erg ziek voelen.
 • In ernstige gevallen, verwardheid.

Wanneer heb je meer kans op een longontsteking?
Verschillende dingen vergroten de kans op een longontsteking:

 • Een lage weerstand.
 • Leeftijd (mensen jonger dan 10 en ouder dan 55 jaar).
 • Een longziekte, zoals astma en COPD.
 • Roken. Rokers hebben een 4 keer zo’n grote kans op een longontsteking.
 • Meeroken.
 • Luchtvervuiling.
 • Diabetes mellitus.
 • Hartfalen.
 • Ondervoeding.
 • Verlamming of bewusteloosheid.
 • Slikstoornissen, bijvoorbeeld bij een spierziekte of na een beroerte.

Hoe pak je een longontsteking aan?
Wanneer je een longontsteking hebt, dan voel je je beroerd. De pijn die je voelt is niet de ontsteking, maar het zijn de spieren rond de borst en rug, die pijn kunnen doen door het vele hoesten. Wanneer je de symptomen herkend ga dan naar je huisarts. Deze kan snel bepalen of er sprake is van longontsteking of niet. Hij/zij zal een aantal vragen stellen om achter de oorzaak van je klachten te komen. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Om zeker te zijn dat je inderdaad een longontsteking hebt, kan hij/zij een röntgenfoto maken. Hierop is goed te zien of er een ontsteking zit, hoe groot die is en waar die zich bevindt.

Vaak schrijft de arts bij een longontsteking antibiotica voor. Echter, antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Maar omdat het voor de huisarts erg lastig is om vast te stellen of een bacterie of een virus de oorzaak is, zal hij/zij bijna altijd antibiotica kuur voorschrijven.

Bij een ernstige longontsteking kan je in het ziekenhuis worden opgenomen. Hier krijg je namelijk antibiotica via een infuus, waardoor de antibiotica sneller in het bloed komt en daardoor eerder werkt. Vaak krijg je daarnaast tijdelijk ook extra zuurstof.

Wat kun je zelf doen bij een longontsteking?
Je kunt zelf een paar dingen doen wanneer je een longontsteking hebt:

 • Drink voldoende, zeker wanneer je koorts hebt.
 • Neem veel rust zeker wanneer je slap, zwak of moe bent.
 • Rook zelf niet en vraag de mensen in je omgeving om niet te roken.
 • Onderdruk het hoesten niet, dit zorgt ervoor dat je het slijm ophoest.
 • Wanneer je veel pijn en koorts hebt dan kun je een pijnstiller, zoals paracetamol, innemen.

Hoelang voordat dat je beter bent?
Nadat je een antibioticakuur hebt gekregen, gaat de ontsteking vaak tijdens de kuur al over. Je zult al na een dag of 3 verbetering merken. Toch kan het zo zijn dat je nog een paar weken blijft hoesten, al zal de hevigheid wel afnemen. Daarnaast kun je je nog een aantal weken slap of moe voelen. Blijf voldoende drinken want dit bevordert echt het herstel van een longontsteking.

Wanneer je het idee hebt dat de klachten, na 3 of 4 dagen antibiotica gebruik, niet verminderen raadpleeg dan opnieuw je huisarts. Let tijdens je herstel op de volgende specifieke klachten. Indien je deze klachten herkend ga dan naar je huisarts:

 • Een hele snelle ademhaling.
 • Piepende ademhaling.
 • Sufheid.
 • Aanhoudend gevoel van benauwdheid.
 • Verwardheid.
 • Koorts die niet weggaat.
 • Koorts die na een aantal koortsvrije dagen weer terugkomt.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 • Ophoesten van bloed.

Gevolgen van een verwaarloosde longontsteking
Wanneer je een longontsteking niet laat behandelen, dan loop je de kans op een verwaarloosde longontsteking. Een verwaarloosde longontsteking kan vervelende gevolgen hebben. Eén van de gevolgen kan zijn dat je kans loopt op een septische shock. Bij een septische shock, blijven de genestelde bacteriën niet alleen in de longen, maar verspreiden zich over heel je lichaam via het bloed. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten. Dit leidt weer tot een lage bloeddruk en een ‘slap gevoel’. Wanneer de septische shock ernstig is, kan de druk in de bloedvaten zo laag worden dat de vitale lichaamsfuncties, zoals het hart, niet in stand gehouden kunnen worden.

Een ander gevolg van een verwaarloosde longontsteking is de ingekapselde ontstekingshaard. De officiële term hiervoor is longabces. De holte (abces), in de long is dan gevuld met etter en omgeven door weefsel dat ontstoken is. In principe is een longabces goed te behandelen, maar bij mensen met een verzwakte conditie of een afweerstoornis is het sterftecijfer met 20% vrij hoog. Dus pak een longontsteking op tijd aan.

 

Bronnen: Longfonds, longontsteking.eu en medischebron.nl

43 reacties

 1. Anoniem 20 januari 2017 at 22:21

  Interessant

  Beantwoorden

 2. Anoniem 28 januari 2017 at 12:13

  hallo, ten eerste heb ik last van inspanningsastma,en sinds een aan tal weken geleden heb ik een aanval gehad van astmatische brongitus,heb daar veel last van gehad de eerste weken, heb ik van de huisarts een paar weken achter elkaar predison voor geschreven gekregen dacht even dat het ging helpen, maar kreeg het weer terug betreft benauwdheid…..moet zeggen dat ik nu onder behandeling ben bij longarts voor een test die ik ga krijgen en er is ook een foto gemaakt dat is natuurlijk nog afwachten wat daar uit de kom……maar mijn vraag is of er een alternatief is inplaats van predizon want dat middel heeft een stootkuur en kan botontkalking veroorzaken

  mvg: Wolter Poel

  Beantwoorden

  • Tandor 28 januari 2017 at 13:45

   Nagenoeg alle middelen die voor astmatische aandoeningen worden gebruikt, hebben in principe dezelfde bijwerkingen. Prednison is doorgaans wel het meest effectief.

   Beantwoorden

 3. Anoniem 3 januari 2018 at 15:47

  Mijn zoontje van 1.5 jaar is voor de kerst opgenomen geweest in het zkh met 88%saturatie. Hij had een pneumonie en kreeg ab en 2L O2. Hij hoestte enorm, vaak uren achter elkaar zonder te stoppen en had koorts. Deze klachten hebben we 3 of 4 x in het jaar gezien en het hoesten is nooit gestopt. Er is nooit eerder actie opgenomen buiten het vernevelen en zoutoplossing. Naar mijn idee heeft hij dus al eerder een pneumonie gehad. Is het mogelijk dat dit restverschijnselen zijn geweest van een pneumonie? Groet,Ramona

  Beantwoorden

  • John 3 januari 2018 at 15:59

   Moeilijk m daar zo iets over te zeggen, maar het zou heel goed kunnen

   Beantwoorden

 4. Anoniem 18 januari 2018 at 09:55

  Hallo, ik ben 2 maanden geleden opgenomen geweest met een zware longontsteking. Ik lag daar met 20liter extra zuurstof per minuut en verwarmd. Nu na twee maanden heb ik nog steeds niet echt het gevoel dat het beter gaat. Wat kan ik doen?

  Beantwoorden

  • John 18 januari 2018 at 10:48

   Ik zou in ieder geval terug gaan naar de huisarts/longarts

   Beantwoorden

 5. Anoniem 20 januari 2018 at 04:55

  mijn man 75 jaar diabetes hart en vaatziekte en copd heeft longontstekeing en erg moe en ziek huisarts stuurd hem met antibiotica en prdnison naar huis,moet mijn man niet naar het ziekenhuis?

  Beantwoorden

  • John 20 januari 2018 at 08:28

   Dat is niet perse nodig, maar dat hangt van de omstandigheden af. De huisarts zal daar een inschatting van hebben gemaakt.

   Beantwoorden

 6. Anoniem 2 februari 2018 at 14:38

  Goedemiddag mensen,
  Afgelopen woensdag is bij mij ook een longontsteking geconstateerd. Het is vanuit een griep naar een bacteriële infectie gegaan en heb dr een longontsteking aan over gehouden. Ben en sportman maar ben nog nooit zo ziek geweest in heel me leven, nu 2 daagjes aan de kuur en nog 5 te gaan, energie gt iets omhoog en eet goed.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 7 februari 2018 at 18:42

  mijn man 75 jaar heeft nu voor tweede keer in twee maanden nu 2 weken longontsteking.heeft hart en vaatziekte,diabetes,operatie aorta gehad plus 4 omleidingen,hij is het ziek zijn nu zo zat,zit aan de derde antibioticakuur en heeft prednison gehad,hoe lang kan dit zo nog doorgaan>?hij is het zo zat en word er zo moe van

  Beantwoorden

  • John 7 februari 2018 at 18:45

   Dat is een vraag die ik helaas niet kan beantwoorden. Dat zou dan met de longarts besproken moeten worden

   Beantwoorden

 8. Anoniem 8 februari 2018 at 10:24

  Mijn dochtertje van net 2 heeft vorige week in het zkh gelegen met pneumonie en astma. Gelukkig is ze nu redelijk hersteld. Ze heeft als baby van 2 maanden kinkhoest gehad en daarna nu voor de 2e winter longontsteking. Maar mijn zoontje hoest hele lange periodes. Hij is 7 en heeft ‘kinderastma ‘ waar ik dacht dat hij overheen is gegroeid. Vorige hoest periode 2 mnd geleden heb ik laten luisteren en toen hoorde de ha geen astma in de longen. Hij heeft ook kinkhoest gehad toen hij 5 was en elke winter tot vorig jaar pseudo kroep aanvallen. Al met al best veel voor zo’n kleine knul. Nu heeft hij binnen 1 week 2 keer koorts gehad en nu is het hoesten opnieuw begonnen en geef ik snachts 2 x ventolin omdat hij niet over de hoestbui heenkomt. Ik ben het geklepper helemaal beu en vraag mij af hoe herken je een verwaarloosde longontsteking? Hij heeft overigens ook één paar x eerder longontsteking gehad waar hij niet heelziek van was. Ik vind het moeilijk in te schatten wel/niet naar school? Hij is het gewend om zoveel te hoesten, maar anderen vinden het gek dat hij naar school gaat. Ik kan hem toch niet elke winter gemiddeld 2 maanden van school thuis houden. Hij presteerd voor de rest prima.

  Beantwoorden

  • John 8 februari 2018 at 10:27

   Ben je met je zoon ook bij de kinderarts geweest?

   Beantwoorden

 9. Anoniem 8 februari 2018 at 12:20

  Beste,
  Ik ben vorige week opgenomen geweest in een ziekenhuis ivm acute astma en hyperventilatie. Daarnaast was/ben ik erg verkouden en nog behoorlijk benauwd. Nu ben ik eergisteren bij de huisarts geweest omdat ik pijn in mijn oor erbij kreeg en bleek dus ook een oorontsteking te hebben. Heb antibiotica gekregen hiervoor en gister leek het beter te gaan. Gister eind middag belde de longarts dat de uitslag van het sputtem binnen was en er zat dus een bacterie in. Nu zit ik al aan de antibiotica en deze werkt ook voor de bacterie in de longen. Helaas gaat het van af gister avond weer bergafwaarts, de kleur van het snot is weer geel aan het worden, de benauwdheid begint toe te nemen, vieze smaak, spierpijn etc alles begint weer op te komen. Nu is het nog niet zo dat ik denk dat ik aan de bel moet trekken omdat ik niet bij ieder ding de arts wil bellen maar het maakt mij wel heel onzeker wat ik moet doen. Afwachten of beter aan de bel trekken? PS: koorts heb ik niet, vanmorgen 37,7 maar heb normaal wel een temperatuur van 36,3. Wat kan ik het beste doen?

  Beantwoorden

  • John 8 februari 2018 at 12:27

   Ik zou toch even tot morgen wachten, tenzij de klachten nog erger gaan worden. Het zou kunnen dat je aan het hyperventileren bent.

   Beantwoorden

 10. Anoniem 8 februari 2018 at 22:32

  hij is zo moe van alles nu .lijk wel of de prednison en nu ook antibiotican niet aan slaat. vanavond temperatuur van 36.1,bij longontsteking en heeft steeds koude rillingen en heeft onregelmatige hartslag veel vp,s maar dat heft hij al lang

  Beantwoorden

 11. Anoniem 9 februari 2018 at 08:54

  mijn man 75 jaar hart en vaatziekte, diabetes ,aortaoperatie, 4 omleidingen,paar keer gedotterd,heeft longontsteking ,heeft prednison gehad en nu tweede keer antibiotica,er is geen verbetering en zit vol met slijm,slaapt al 2 weken snachts in een fatuil omdat hij niet kaan liggen want dan heet benauwd,en last van de slijm.duurt al 2 maanden zzo is nu voor tweede keer.
  hij word er moe van en is het zat,raakt oververmoeid.heeft ook 2 puffers vanwege copd,.dokter heeft hem ook nog niet doorgestuurd naar longarts,
  kan ik eisen dat mijn man in ziekenhuis word opgenomen ? er komt geen verbetering in

  Beantwoorden

  • John 9 februari 2018 at 09:01

   Ik zou in ieder geval een spoedverwijzing vragen voor de longarts. Die zal dan bepalen of een opname noodzakelijk is.

   Beantwoorden

 12. Anoniem 19 februari 2018 at 10:50

  Ik heb astma en gisteren is er door de weekendarts een longontsteking vastgesteld. Ik heb een Doxcyclinekuurtje voor een week en een stootkuur Prednison 5 dagen van 40 mg per keer. Ik werk in de zorg, aan bed, mijn diensthoofd wil dat ik over 2 dagen weer terug bel of ik dit weekend weer kan werken. Ik ben 60+ en ik heb zwaar lichamelijk en geestelijk werk en denk dat dit niet gaat lukken op zo een korte termijn…. heb ik een punt?

  Beantwoorden

  • John 19 februari 2018 at 11:12

   Je hebt zeker een punt! Eerst de kuur maar eens afmaken en rust houden. Je kunt over 2 dagen niet bepalen hoe je in het komende weekend zult voelen na een longenontsteking.

   Beantwoorden

 13. Anoniem 19 februari 2018 at 11:30

  Bedankt voor je antwoord! Daarbij heb ik ook griep dus dat wordt flink uitzieken!
  Zo jammer dat juist een verpleegkundige dit niet wil snappen 🙁

  Beantwoorden

  • John 19 februari 2018 at 11:46

   Die zou inderdaad beter moeten weten…

   Beantwoorden

 14. Anoniem 25 februari 2018 at 07:48

  Jammer maar het is bijna overal dat onbegrip mede door werkdruk en hectiek.
  Ik heb me 30 jan ziekgemeld met griepklachten. Twee dagen later voelde dit erger dan griep. Twee dagen later kon ik terecht bij de huisarts en na onderzoek bleek ik griep en een longontsteking te hebben. Ab kuur gehad. Tijdens mijn ab kuur week werd ik gebeld of ik de week erop wel kon komen werken want ik had nu antibiotica.
  Ik was toen twee weken thuis.
  Door de druk vanuit het werk ben ik na drie weken toch gaan werken. Halve dagen maar wel vijf dagen. Na thuiskomst was ik kapot.
  Het gevolg is dat ik mij nu nog zieker en ontzettend moe voel dan ervoor. Wat kan ik nu het beste doen. Tuurlijk wil ik graag werken maar mijn lijf kan het nog niet aan. Binnenkort heb ik op verzoek van mijn leidinggevende een gesprek met de bedrijfsarts om werktijden in te plannen.
  Begrip vanuit mijn leidinggevende is er totaal niet. Haar reactie is, ik heb nog nooit een longontsteking gehad dus ik weet niet hoe dat voelt. Ze vergelijkt het met een stevige verkoudheid of griep.

  Beantwoorden

  • John 25 februari 2018 at 08:41

   Als je nog werkt en je nog steeds ziek voelt, meldt je dan ziek en ga naar de huisarts. Bespreek het en volg het advies van de huisarts op.

   Beantwoorden

 15. Anoniem 9 maart 2018 at 02:37

  Goedenacht,
  4 weken geleden heb ik na 2 maanden hoesten een abkuur gehad omdat mijn ontstekingswaarden 109 bleken, ik had ook een oorontsteking en bijholteontsteking. Eerder was ik weggestuurd met de tekst: gewoon uitzieken. Wat erg lastig is als alleenstaande mama van 2 jonge kids die ook af en aan ziek zijn nu (we zitten al 3 maanden in een ziekte cirkeltje). Nu sloeg de AB aan en heb ik me welgeteld 8 dagen fit gevoeld, de hoest was zelfs bijna weg! En toen kreeg ik weer een ziek kind terug, waardoor ik weer koorts kreeg voor 4 dagen en de hoest zich weer opbouwde. In het weekend ging het wel en was de koorts weg maar de hoest niet en dinsdag kreeg ik kind 2 (uiteraard) ziek terug en diezelfde dag zat ik ook al op de 39 graden. Eerlijk, ik ben gesloopt, alweer 3 dagen 39 graden en nu lig ik met een verrekte spier van het hoesten met koorts klaarwakker in bed. Zou het kunnen dat de AB niet lang genoeg was? Moet ik de huisarts weer bellen? Ik ben er al zovaak geweest de afgelipen 3 maanden voor mijn kids en voor mezelf. Ik wil niet voor niets gaan.

  Beantwoorden

  • John 9 maart 2018 at 08:31

   De kuur zal lang genoeg zijn geweest, maar als je na de kuur opnieuw wordt besmet, dan begint de ellende opnieuw… Ik zou toch de huisarts maar bellen

   Beantwoorden

 16. Anoniem 13 maart 2018 at 14:22

  Ik heb vier weken koorts gehad en via de dokten een kuur gehad die niet aansloeg. Toen nog een kuur en die sloeg ook niet aan. Uiteindelijk naar het ziekenhuis met allerlei onderzoeken. Resultaat een fikse longontsteking. Weer een betere kuur met verlenging en die sloeg wel aan. Dus 4 weken koorts met als gevolg 5 kilo gewicht kwijt en erg verzwakt. Dus nu is het weer opbouwen geblazen en zorgen voor meer weerstand en goed voor je lichaam zorgen. Pas op, want je bent erg vatbaar voor andere ziekten. Volgooien met fruit en vitamine preparaten zoals vitamine C en Echinacea bruistabletten. Het zal wel weer goedkomen.

  Beantwoorden

 17. Anoniem 15 maart 2018 at 08:52

  Vanaf vorige week dinsdag. Plots koorts, verkouden, niezen, keelpijn oorpijn.pijn bovenkaak Huisarts dacht, kaakholteontsteking, verkoudheid. Eigen gemaakte medicijnen gekregen met cortisone, en hoestfles. Zondag hoesten weg, voelde me goed, wilde maandag weer gaan werken. Maandagochtend, plots koude rillingen, koude handen, zo erg dat ze pijn deden, ondertemperatuur 35,2, snelle pols, hoge bloeddruk. Heel erg braken, en diarree. Huisarts denkt na tel consult buikgriep. Tot woensdag thuis blijven. Klachten niet verbeterd. Nu braken wel weg, maar koortsig, hoestbuien, waren helemaal weg vanaf zaterdag…
  Pijn met diep inademen rechter scoudertop, en rechter borstkas. Ook met hoesten.
  Advies graag.

  Beantwoorden

  • John 15 maart 2018 at 09:15

   Ik denk dat het toch verstandig is om even terug te gaan naar de huisarts voor onderzoek

   Beantwoorden

 18. Anoniem 25 maart 2018 at 04:16

  Al maandemn moe ernstig vermoeid nadat er anderhalf jaar geleden longkanker is ontdekt maar nu genezen en nu blijkt een longonsteking antibiotica gekregen na 7 dagen steeds zieker worden terug ha doorgestuurd naar zh die zeggen er is nuets aan de hand griep thuis uitzieken andere dag weer huisarts gehad en nu nog steeds erg ziek koorts en heel veel slapen wat nu je wordt zo onzeker

  Beantwoorden

  • John 14 april 2018 at 12:14

   Je zou contact op kunnen nemen met de longarts/oncoloog

   Beantwoorden

 19. Anoniem 14 april 2018 at 11:06

  Afgelopen week antibioticakuur gehad vanwege longontsteking. donderdag 12/4 heb ik de laatste 2 pillen genomen. Nu, zaterdag, voel
  Ik dat ik een blaasontsteking heb. Moet ik dit afwachten of toch volgende week even terug naar de Ha?

  Beantwoorden

  • John 14 april 2018 at 12:14

   ik zou er wel even mee naar de huisarts gaan

   Beantwoorden

 20. Anoniem 19 mei 2018 at 16:49

  Ik heb op dit moment een longontsteking…. erg benauwd, veel hoesten, zo slap als een vaatdoek… ik heb mij ziekgemeld op mijn werk en krijg nu antibiotica van mijn huisarts.
  Mijn bedrijfsarts belde me en vond dat ik best kon werken met een verkoudheidje… verkoudheidje??? Longontsteking !!!
  Ik ben lichtelijk boos geworden…. thuis kan ik bijna niks, ben al buiten adem als ik naar de wc loop of als er iemand belt en ik een gesprek moet voeren.. en dan zou ik dis wel de hele dag op de luchthaven kunnen lopen… i

  Beantwoorden

 21. Anoniem 26 mei 2018 at 04:23

  Altijd een bloedtest of scan laten doen ook als de dokters zeggen dat de longen vrij zijn. Want ze horen het niet altijd, heb ik meegemaakt. Bij mij heeft onze huisarts direct gehoord, gelukkig want ik was 34 weken zwanger. Maar helaas hebben ze het niet gehoord bij mijn dochtertje van drie. 4x naar het praktijk geweest, eerst de griep n daarna valse kroep. Maar op 24/2 twee dagen na de laatste dokters bezoek stierf ze. Autopsie: longen vol slijm n bloedvergiftiging door streptokken bacterie. Heb nochtans gevraagd maar longen zijn zuiver zei de laatste arts. Ze hadden het moeten weten,hoge koorts n veel hoesten, geen eetlust, niet willen spelen. Hoge dosis celestone voorgeschreven voor valse kroep, maar ze had antibiotica nodig dan was ze nu in leven. Dus ze weten het niet altijd, dat heb ik geleerd

  Beantwoorden

 22. Anoniem 13 oktober 2018 at 18:53

  Ik heb wel een vervelende stekende pijn op mijn rechterschouder blad met af en toe wat steken in mijn borst maar daarnaast totaal geen andere klachten/symptomen van een evt.longontsteking.Zou dit dan toch evengoed een hele lichte longontsteking kunnen wezen?

  Beantwoorden

  • John 15 oktober 2018 at 02:00

   Die vraag kan niemand zo beantwoorden. Daar zul je dan toch voor naar de huisarts moeten gaan. Die kan naar de longen luisteren.

   Beantwoorden

 23. Anoniem 18 oktober 2018 at 19:14

  Hoi ik heb al in november vorig jaar diagnose astma gekregen en sinds 2 weken een leeg gevoel in mijn maag had al lange tijd buikpijn miselijkheids klachten maar ik eet normaal maar een leeg gevoel in mijn maag wie weet wat dat kan zijn ?

  Beantwoorden

  • John 20 oktober 2018 at 01:20

   Moeilijk om daar zo antwoord op te geven. Ga met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

 24. Anoniem 19 oktober 2018 at 00:25

  Drie jaar geleden heb ik een ernstige bijna dodelijke longontsteking gehad en een week in coma gelegen. Ik had een paar maanden daarvoor bronchitis gehad. Eerst dacht ik dat het spierpijn was maar mijn huisarts liet voor de zekerheid foto’s maken, waarop een schaduw op mijn rechter long was te zien. De klachten werden erger en een paar keer hoge koorts. Als ik s’ nachts naar beneden was geweest om naar de wc te gaan, lag ik daarna in bed lucht te happen als een vis op het droge. Opnieuw foto’s gemaakt en de schaduw op de long was groter geworden. Mijn huisarts regelde een afspraak bij de longarts maar daar kon ik pas na bijna twee weken terecht. Belachelijk natuurlijk want dit had met spoed gemoeten. Kort daarna werd ik zo ernstig ziek dat ik dus wel met spoed naar het ziekenhuis moest. Ik kan me van de eerste dag in het ziekenhuis niks meer herinneren. De tweede dag moest ik naar de IC. Als er eerder was ingegrepen was dit nooit zover gekomen. Het was de vraag of ik de eerste nacht op de IC door zou komen. Zeven weken ziekenhuis en revalidatie. Pas na ongeveer een half jaar den beetje de oude. Nu heb ik weer steeds bronchitis en krijg kuren. Uit een onderzoek is gebleken dat ik astma heb en geen COPD, zoals eerst altijd werd gedacht. Hoewel ik goed onder controle sta, ben ik sinds drie jaar geleden heel erg bang zodra ik ook maar wat voel in mijn borstkas of bronchitis heb. De huisarts die ik nu heb luistert goed naar mijn longen en ik moet maandag weer terug. Ik zou graag willen weten of er meer mensen met een longontsteking in coma hebben gelegen en daar zo bang door zijn geworden. Ik vrees steeds dat er toch iets niet op tijd ontdekt wordt en dat ik dan echt de pijp uit ga. Ik wil er nog aan toevoegen dat het een dubbele longontsteking was, maar de rechter long was het ergst waaraan ik een litteken heb overgehouden. Er was ook bloedvergiftiging ontstaan door de streptococcen. Is er hier iemand die dit ook ervaren heeft? Sorry dat het zo’n lang verhaal is geworden maar ik ben heel benieuwd of iemand dit ook heeft meegemaakt.

  Beantwoorden

 25. Anoniem 2 november 2018 at 20:16

  hoi, ik heb afgelopen zondag een longontsteking gekregen en het gaat nu, vrijdag super goed. begin morgen met de laatste twee pillen. zou ik morgen nu mee kunnen doen met mijn hockeywedstrijd? ik voel er niks meer van en ben erg opgeknnapt

  Beantwoorden

  • John 4 november 2018 at 01:37

   dat zou ik toch maar even niet doen.

   Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test