Pak een longontsteking op tijd aan

Jaarlijks krijgen ongeveer 125.000 mensen in Nederland een longontsteking. Gelukkig heeft een longontsteking vaak geen ernstige gevolgen, maar dan moet je wel op tijd je longontsteking aanpakken.

Wat is een longontsteking?
Bij een longontsteking (pneumonie) zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Zij vullen zich met witte bloedlichaampjes en vocht. Hierdoor kan er minder zuurstof door de wand van de longblaasjes het bloed in.

Je kunt een lichte- of een zware longontsteking hebben. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Het kan zijn dat één long of dat beide longen ontstoken zijn. In dit laatste geval praten we van een dubbele longontsteking.

Oorzaken van een longontsteking
Meestal is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kan de oorzaak zijn. De bacteriën komen je lichaam binnen tijdens het ademhalen. Wanneer je weerstand minder is, dan kan deze voor een ontsteking van de longblaasjes en het weefsel eromheen zorgen. Daar begint dan de longontsteking. Het slijmvlies zwelt op en er ontstaat meer slijm. Doordat er slijm in de longblaasjes zit, kun je daar minder zuurstof opnemen en krijg je het benauwd.

Symptomen van een longontsteking
Word je na een verkoudheid niet beter, maar juist zieker? Dan heb je misschien een longontsteking. Ook kan het zijn dat je opnieuw ziek wordt terwijl je net weer beter was na een griep. Als dat gepaard gaat met de volgende symptomen, dan kan er sprake zijn van een longontsteking:

 • Pijn bij ademhalen.
 • Benauwd zijn/kortademig zijn.
 • Veel slijm ophoesten. De kleur van het slijm is dan vaak geel of groen, soms met wat bloed.
 • Vermoeidheid.
 • Een hogere of juist een lagere lichaamstemperatuur.
 • Spierpijn en pijn bij de longen.
 • Rillen en klappertanden.
 • Minder eetlust
 • Je erg ziek voelen.
 • In ernstige gevallen, verwardheid.

Wanneer heb je meer kans op een longontsteking?
Verschillende dingen vergroten de kans op een longontsteking:

 • Een lage weerstand.
 • Leeftijd (mensen jonger dan 10 en ouder dan 55 jaar).
 • Een longziekte, zoals astma en COPD.
 • Roken. Rokers hebben een 4 keer zo’n grote kans op een longontsteking.
 • Meeroken.
 • Luchtvervuiling.
 • Diabetes mellitus.
 • Hartfalen.
 • Ondervoeding.
 • Verlamming of bewusteloosheid.
 • Slikstoornissen, bijvoorbeeld bij een spierziekte of na een beroerte.

Hoe pak je een longontsteking aan?
Wanneer je een longontsteking hebt, dan voel je je beroerd. De pijn die je voelt is niet de ontsteking, maar het zijn de spieren rond de borst en rug, die pijn kunnen doen door het vele hoesten. Wanneer je de symptomen herkent ga dan naar je huisarts. Deze kan snel bepalen of er sprake is van longontsteking of niet. Hij/zij zal een aantal vragen stellen om achter de oorzaak van je klachten te komen. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Om zeker te zijn dat je inderdaad een longontsteking hebt, kan hij/zij een röntgenfoto maken. Hierop is goed te zien of er een ontsteking zit, hoe groot die is en waar die zich bevindt.

Vaak schrijft de arts bij een longontsteking antibiotica voor. Echter, antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Maar omdat het voor de huisarts erg lastig is om vast te stellen of een bacterie of een virus de oorzaak is, zal hij/zij bijna altijd antibiotica kuur voorschrijven.

Bij een ernstige longontsteking kan je in het ziekenhuis worden opgenomen. Hier krijg je namelijk antibiotica via een infuus, waardoor de antibiotica sneller in het bloed komt en daardoor eerder werkt. Vaak krijg je daarnaast tijdelijk ook extra zuurstof.

Wat kun je zelf doen bij een longontsteking?
Je kunt zelf een paar dingen doen wanneer je een longontsteking hebt:

 • Drink voldoende, zeker wanneer je koorts hebt.
 • Neem veel rust zeker wanneer je slap, zwak of moe bent.
 • Rook zelf niet en vraag de mensen in je omgeving om niet te roken.
 • Onderdruk het hoesten niet, dit zorgt ervoor dat je het slijm ophoest.
 • Wanneer je veel pijn en koorts hebt dan kun je een pijnstiller, zoals paracetamol, innemen.

Hoelang voordat dat je beter bent?
Nadat je een antibioticakuur hebt gekregen, gaat de ontsteking vaak tijdens de kuur al over. Je zult al na een dag of 3 verbetering merken. Toch kan het zo zijn dat je nog een paar weken blijft hoesten, al zal de hevigheid wel afnemen. Daarnaast kun je je nog een aantal weken slap of moe voelen. Blijf voldoende drinken want dit bevordert echt het herstel van een longontsteking.

Wanneer je het idee hebt dat de klachten, na 3 of 4 dagen antibiotica gebruik, niet verminderen raadpleeg dan opnieuw je huisarts. Let tijdens je herstel op de volgende specifieke klachten. Indien je deze klachten herkent ga dan naar je huisarts:

 • Een hele snelle ademhaling.
 • Piepende ademhaling.
 • Sufheid.
 • Aanhoudend gevoel van benauwdheid.
 • Verwardheid.
 • Koorts die niet weggaat.
 • Koorts die na een aantal koortsvrije dagen weer terugkomt.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 • Ophoesten van bloed.

Gevolgen van een verwaarloosde longontsteking
Wanneer je een longontsteking niet laat behandelen, dan loop je de kans op een verwaarloosde longontsteking. Een verwaarloosde longontsteking kan vervelende gevolgen hebben. Eén van de gevolgen kan zijn dat je kans loopt op een septische shock. Bij een septische shock, blijven de genestelde bacteriën niet alleen in de longen, maar verspreiden zich over heel je lichaam via het bloed. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten. Dit leidt weer tot een lage bloeddruk en een ‘slap gevoel’. Wanneer de septische shock ernstig is, kan de druk in de bloedvaten zo laag worden dat de vitale lichaamsfuncties, zoals het hart, niet in stand gehouden kunnen worden.

Een ander gevolg van een verwaarloosde longontsteking is de ingekapselde ontstekingshaard. De officiële term hiervoor is longabces. De holte (abces), in de long is dan gevuld met etter en omgeven door weefsel dat ontstoken is. In principe is een longabces goed te behandelen, maar bij mensen met een verzwakte conditie of een afweerstoornis is het sterftecijfer met 20% vrij hoog. Dus pak een longontsteking op tijd aan.

Bronnen: Longfonds, longontsteking.eu en medischebron.nl

102 reacties

 1. Anoniem 20 januari 2017 at 22:21

  Interessant

  Beantwoorden

 2. Anoniem 28 januari 2017 at 12:13

  hallo, ten eerste heb ik last van inspanningsastma,en sinds een aan tal weken geleden heb ik een aanval gehad van astmatische brongitus,heb daar veel last van gehad de eerste weken, heb ik van de huisarts een paar weken achter elkaar predison voor geschreven gekregen dacht even dat het ging helpen, maar kreeg het weer terug betreft benauwdheid…..moet zeggen dat ik nu onder behandeling ben bij longarts voor een test die ik ga krijgen en er is ook een foto gemaakt dat is natuurlijk nog afwachten wat daar uit de kom……maar mijn vraag is of er een alternatief is inplaats van predizon want dat middel heeft een stootkuur en kan botontkalking veroorzaken

  mvg: Wolter Poel

  Beantwoorden

  • Tandor 28 januari 2017 at 13:45

   Nagenoeg alle middelen die voor astmatische aandoeningen worden gebruikt, hebben in principe dezelfde bijwerkingen. Prednison is doorgaans wel het meest effectief.

   Beantwoorden

 3. Anoniem 3 januari 2018 at 15:47

  Mijn zoontje van 1.5 jaar is voor de kerst opgenomen geweest in het zkh met 88%saturatie. Hij had een pneumonie en kreeg ab en 2L O2. Hij hoestte enorm, vaak uren achter elkaar zonder te stoppen en had koorts. Deze klachten hebben we 3 of 4 x in het jaar gezien en het hoesten is nooit gestopt. Er is nooit eerder actie opgenomen buiten het vernevelen en zoutoplossing. Naar mijn idee heeft hij dus al eerder een pneumonie gehad. Is het mogelijk dat dit restverschijnselen zijn geweest van een pneumonie? Groet,Ramona

  Beantwoorden

  • John 3 januari 2018 at 15:59

   Moeilijk m daar zo iets over te zeggen, maar het zou heel goed kunnen

   Beantwoorden

 4. Anoniem 18 januari 2018 at 09:55

  Hallo, ik ben 2 maanden geleden opgenomen geweest met een zware longontsteking. Ik lag daar met 20liter extra zuurstof per minuut en verwarmd. Nu na twee maanden heb ik nog steeds niet echt het gevoel dat het beter gaat. Wat kan ik doen?

  Beantwoorden

  • John 18 januari 2018 at 10:48

   Ik zou in ieder geval terug gaan naar de huisarts/longarts

   Beantwoorden

 5. Anoniem 20 januari 2018 at 04:55

  mijn man 75 jaar diabetes hart en vaatziekte en copd heeft longontstekeing en erg moe en ziek huisarts stuurd hem met antibiotica en prdnison naar huis,moet mijn man niet naar het ziekenhuis?

  Beantwoorden

  • John 20 januari 2018 at 08:28

   Dat is niet perse nodig, maar dat hangt van de omstandigheden af. De huisarts zal daar een inschatting van hebben gemaakt.

   Beantwoorden

 6. Anoniem 2 februari 2018 at 14:38

  Goedemiddag mensen,
  Afgelopen woensdag is bij mij ook een longontsteking geconstateerd. Het is vanuit een griep naar een bacteriële infectie gegaan en heb dr een longontsteking aan over gehouden. Ben en sportman maar ben nog nooit zo ziek geweest in heel me leven, nu 2 daagjes aan de kuur en nog 5 te gaan, energie gt iets omhoog en eet goed.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 7 februari 2018 at 18:42

  mijn man 75 jaar heeft nu voor tweede keer in twee maanden nu 2 weken longontsteking.heeft hart en vaatziekte,diabetes,operatie aorta gehad plus 4 omleidingen,hij is het ziek zijn nu zo zat,zit aan de derde antibioticakuur en heeft prednison gehad,hoe lang kan dit zo nog doorgaan>?hij is het zo zat en word er zo moe van

  Beantwoorden

  • John 7 februari 2018 at 18:45

   Dat is een vraag die ik helaas niet kan beantwoorden. Dat zou dan met de longarts besproken moeten worden

   Beantwoorden

 8. Anoniem 8 februari 2018 at 10:24

  Mijn dochtertje van net 2 heeft vorige week in het zkh gelegen met pneumonie en astma. Gelukkig is ze nu redelijk hersteld. Ze heeft als baby van 2 maanden kinkhoest gehad en daarna nu voor de 2e winter longontsteking. Maar mijn zoontje hoest hele lange periodes. Hij is 7 en heeft ‘kinderastma ‘ waar ik dacht dat hij overheen is gegroeid. Vorige hoest periode 2 mnd geleden heb ik laten luisteren en toen hoorde de ha geen astma in de longen. Hij heeft ook kinkhoest gehad toen hij 5 was en elke winter tot vorig jaar pseudo kroep aanvallen. Al met al best veel voor zo’n kleine knul. Nu heeft hij binnen 1 week 2 keer koorts gehad en nu is het hoesten opnieuw begonnen en geef ik snachts 2 x ventolin omdat hij niet over de hoestbui heenkomt. Ik ben het geklepper helemaal beu en vraag mij af hoe herken je een verwaarloosde longontsteking? Hij heeft overigens ook één paar x eerder longontsteking gehad waar hij niet heelziek van was. Ik vind het moeilijk in te schatten wel/niet naar school? Hij is het gewend om zoveel te hoesten, maar anderen vinden het gek dat hij naar school gaat. Ik kan hem toch niet elke winter gemiddeld 2 maanden van school thuis houden. Hij presteerd voor de rest prima.

  Beantwoorden

  • John 8 februari 2018 at 10:27

   Ben je met je zoon ook bij de kinderarts geweest?

   Beantwoorden

 9. Anoniem 8 februari 2018 at 12:20

  Beste,
  Ik ben vorige week opgenomen geweest in een ziekenhuis ivm acute astma en hyperventilatie. Daarnaast was/ben ik erg verkouden en nog behoorlijk benauwd. Nu ben ik eergisteren bij de huisarts geweest omdat ik pijn in mijn oor erbij kreeg en bleek dus ook een oorontsteking te hebben. Heb antibiotica gekregen hiervoor en gister leek het beter te gaan. Gister eind middag belde de longarts dat de uitslag van het sputtem binnen was en er zat dus een bacterie in. Nu zit ik al aan de antibiotica en deze werkt ook voor de bacterie in de longen. Helaas gaat het van af gister avond weer bergafwaarts, de kleur van het snot is weer geel aan het worden, de benauwdheid begint toe te nemen, vieze smaak, spierpijn etc alles begint weer op te komen. Nu is het nog niet zo dat ik denk dat ik aan de bel moet trekken omdat ik niet bij ieder ding de arts wil bellen maar het maakt mij wel heel onzeker wat ik moet doen. Afwachten of beter aan de bel trekken? PS: koorts heb ik niet, vanmorgen 37,7 maar heb normaal wel een temperatuur van 36,3. Wat kan ik het beste doen?

  Beantwoorden

  • John 8 februari 2018 at 12:27

   Ik zou toch even tot morgen wachten, tenzij de klachten nog erger gaan worden. Het zou kunnen dat je aan het hyperventileren bent.

   Beantwoorden

 10. Anoniem 8 februari 2018 at 22:32

  hij is zo moe van alles nu .lijk wel of de prednison en nu ook antibiotican niet aan slaat. vanavond temperatuur van 36.1,bij longontsteking en heeft steeds koude rillingen en heeft onregelmatige hartslag veel vp,s maar dat heft hij al lang

  Beantwoorden

 11. Anoniem 9 februari 2018 at 08:54

  mijn man 75 jaar hart en vaatziekte, diabetes ,aortaoperatie, 4 omleidingen,paar keer gedotterd,heeft longontsteking ,heeft prednison gehad en nu tweede keer antibiotica,er is geen verbetering en zit vol met slijm,slaapt al 2 weken snachts in een fatuil omdat hij niet kaan liggen want dan heet benauwd,en last van de slijm.duurt al 2 maanden zzo is nu voor tweede keer.
  hij word er moe van en is het zat,raakt oververmoeid.heeft ook 2 puffers vanwege copd,.dokter heeft hem ook nog niet doorgestuurd naar longarts,
  kan ik eisen dat mijn man in ziekenhuis word opgenomen ? er komt geen verbetering in

  Beantwoorden

  • John 9 februari 2018 at 09:01

   Ik zou in ieder geval een spoedverwijzing vragen voor de longarts. Die zal dan bepalen of een opname noodzakelijk is.

   Beantwoorden

 12. Anoniem 19 februari 2018 at 10:50

  Ik heb astma en gisteren is er door de weekendarts een longontsteking vastgesteld. Ik heb een Doxcyclinekuurtje voor een week en een stootkuur Prednison 5 dagen van 40 mg per keer. Ik werk in de zorg, aan bed, mijn diensthoofd wil dat ik over 2 dagen weer terug bel of ik dit weekend weer kan werken. Ik ben 60+ en ik heb zwaar lichamelijk en geestelijk werk en denk dat dit niet gaat lukken op zo een korte termijn…. heb ik een punt?

  Beantwoorden

  • John 19 februari 2018 at 11:12

   Je hebt zeker een punt! Eerst de kuur maar eens afmaken en rust houden. Je kunt over 2 dagen niet bepalen hoe je in het komende weekend zult voelen na een longenontsteking.

   Beantwoorden

 13. Anoniem 19 februari 2018 at 11:30

  Bedankt voor je antwoord! Daarbij heb ik ook griep dus dat wordt flink uitzieken!
  Zo jammer dat juist een verpleegkundige dit niet wil snappen 🙁

  Beantwoorden

  • John 19 februari 2018 at 11:46

   Die zou inderdaad beter moeten weten…

   Beantwoorden

 14. Anoniem 25 februari 2018 at 07:48

  Jammer maar het is bijna overal dat onbegrip mede door werkdruk en hectiek.
  Ik heb me 30 jan ziekgemeld met griepklachten. Twee dagen later voelde dit erger dan griep. Twee dagen later kon ik terecht bij de huisarts en na onderzoek bleek ik griep en een longontsteking te hebben. Ab kuur gehad. Tijdens mijn ab kuur week werd ik gebeld of ik de week erop wel kon komen werken want ik had nu antibiotica.
  Ik was toen twee weken thuis.
  Door de druk vanuit het werk ben ik na drie weken toch gaan werken. Halve dagen maar wel vijf dagen. Na thuiskomst was ik kapot.
  Het gevolg is dat ik mij nu nog zieker en ontzettend moe voel dan ervoor. Wat kan ik nu het beste doen. Tuurlijk wil ik graag werken maar mijn lijf kan het nog niet aan. Binnenkort heb ik op verzoek van mijn leidinggevende een gesprek met de bedrijfsarts om werktijden in te plannen.
  Begrip vanuit mijn leidinggevende is er totaal niet. Haar reactie is, ik heb nog nooit een longontsteking gehad dus ik weet niet hoe dat voelt. Ze vergelijkt het met een stevige verkoudheid of griep.

  Beantwoorden

  • John 25 februari 2018 at 08:41

   Als je nog werkt en je nog steeds ziek voelt, meldt je dan ziek en ga naar de huisarts. Bespreek het en volg het advies van de huisarts op.

   Beantwoorden

 15. Anoniem 9 maart 2018 at 02:37

  Goedenacht,
  4 weken geleden heb ik na 2 maanden hoesten een abkuur gehad omdat mijn ontstekingswaarden 109 bleken, ik had ook een oorontsteking en bijholteontsteking. Eerder was ik weggestuurd met de tekst: gewoon uitzieken. Wat erg lastig is als alleenstaande mama van 2 jonge kids die ook af en aan ziek zijn nu (we zitten al 3 maanden in een ziekte cirkeltje). Nu sloeg de AB aan en heb ik me welgeteld 8 dagen fit gevoeld, de hoest was zelfs bijna weg! En toen kreeg ik weer een ziek kind terug, waardoor ik weer koorts kreeg voor 4 dagen en de hoest zich weer opbouwde. In het weekend ging het wel en was de koorts weg maar de hoest niet en dinsdag kreeg ik kind 2 (uiteraard) ziek terug en diezelfde dag zat ik ook al op de 39 graden. Eerlijk, ik ben gesloopt, alweer 3 dagen 39 graden en nu lig ik met een verrekte spier van het hoesten met koorts klaarwakker in bed. Zou het kunnen dat de AB niet lang genoeg was? Moet ik de huisarts weer bellen? Ik ben er al zovaak geweest de afgelipen 3 maanden voor mijn kids en voor mezelf. Ik wil niet voor niets gaan.

  Beantwoorden

  • John 9 maart 2018 at 08:31

   De kuur zal lang genoeg zijn geweest, maar als je na de kuur opnieuw wordt besmet, dan begint de ellende opnieuw… Ik zou toch de huisarts maar bellen

   Beantwoorden

 16. Anoniem 13 maart 2018 at 14:22

  Ik heb vier weken koorts gehad en via de dokten een kuur gehad die niet aansloeg. Toen nog een kuur en die sloeg ook niet aan. Uiteindelijk naar het ziekenhuis met allerlei onderzoeken. Resultaat een fikse longontsteking. Weer een betere kuur met verlenging en die sloeg wel aan. Dus 4 weken koorts met als gevolg 5 kilo gewicht kwijt en erg verzwakt. Dus nu is het weer opbouwen geblazen en zorgen voor meer weerstand en goed voor je lichaam zorgen. Pas op, want je bent erg vatbaar voor andere ziekten. Volgooien met fruit en vitamine preparaten zoals vitamine C en Echinacea bruistabletten. Het zal wel weer goedkomen.

  Beantwoorden

 17. Anoniem 15 maart 2018 at 08:52

  Vanaf vorige week dinsdag. Plots koorts, verkouden, niezen, keelpijn oorpijn.pijn bovenkaak Huisarts dacht, kaakholteontsteking, verkoudheid. Eigen gemaakte medicijnen gekregen met cortisone, en hoestfles. Zondag hoesten weg, voelde me goed, wilde maandag weer gaan werken. Maandagochtend, plots koude rillingen, koude handen, zo erg dat ze pijn deden, ondertemperatuur 35,2, snelle pols, hoge bloeddruk. Heel erg braken, en diarree. Huisarts denkt na tel consult buikgriep. Tot woensdag thuis blijven. Klachten niet verbeterd. Nu braken wel weg, maar koortsig, hoestbuien, waren helemaal weg vanaf zaterdag…
  Pijn met diep inademen rechter scoudertop, en rechter borstkas. Ook met hoesten.
  Advies graag.

  Beantwoorden

  • John 15 maart 2018 at 09:15

   Ik denk dat het toch verstandig is om even terug te gaan naar de huisarts voor onderzoek

   Beantwoorden

 18. Anoniem 25 maart 2018 at 04:16

  Al maandemn moe ernstig vermoeid nadat er anderhalf jaar geleden longkanker is ontdekt maar nu genezen en nu blijkt een longonsteking antibiotica gekregen na 7 dagen steeds zieker worden terug ha doorgestuurd naar zh die zeggen er is nuets aan de hand griep thuis uitzieken andere dag weer huisarts gehad en nu nog steeds erg ziek koorts en heel veel slapen wat nu je wordt zo onzeker

  Beantwoorden

  • John 14 april 2018 at 12:14

   Je zou contact op kunnen nemen met de longarts/oncoloog

   Beantwoorden

 19. Anoniem 14 april 2018 at 11:06

  Afgelopen week antibioticakuur gehad vanwege longontsteking. donderdag 12/4 heb ik de laatste 2 pillen genomen. Nu, zaterdag, voel
  Ik dat ik een blaasontsteking heb. Moet ik dit afwachten of toch volgende week even terug naar de Ha?

  Beantwoorden

  • John 14 april 2018 at 12:14

   ik zou er wel even mee naar de huisarts gaan

   Beantwoorden

 20. Anoniem 19 mei 2018 at 16:49

  Ik heb op dit moment een longontsteking…. erg benauwd, veel hoesten, zo slap als een vaatdoek… ik heb mij ziekgemeld op mijn werk en krijg nu antibiotica van mijn huisarts.
  Mijn bedrijfsarts belde me en vond dat ik best kon werken met een verkoudheidje… verkoudheidje??? Longontsteking !!!
  Ik ben lichtelijk boos geworden…. thuis kan ik bijna niks, ben al buiten adem als ik naar de wc loop of als er iemand belt en ik een gesprek moet voeren.. en dan zou ik dis wel de hele dag op de luchthaven kunnen lopen… i

  Beantwoorden

 21. Anoniem 26 mei 2018 at 04:23

  Altijd een bloedtest of scan laten doen ook als de dokters zeggen dat de longen vrij zijn. Want ze horen het niet altijd, heb ik meegemaakt. Bij mij heeft onze huisarts direct gehoord, gelukkig want ik was 34 weken zwanger. Maar helaas hebben ze het niet gehoord bij mijn dochtertje van drie. 4x naar het praktijk geweest, eerst de griep n daarna valse kroep. Maar op 24/2 twee dagen na de laatste dokters bezoek stierf ze. Autopsie: longen vol slijm n bloedvergiftiging door streptokken bacterie. Heb nochtans gevraagd maar longen zijn zuiver zei de laatste arts. Ze hadden het moeten weten,hoge koorts n veel hoesten, geen eetlust, niet willen spelen. Hoge dosis celestone voorgeschreven voor valse kroep, maar ze had antibiotica nodig dan was ze nu in leven. Dus ze weten het niet altijd, dat heb ik geleerd

  Beantwoorden

 22. Anoniem 13 oktober 2018 at 18:53

  Ik heb wel een vervelende stekende pijn op mijn rechterschouder blad met af en toe wat steken in mijn borst maar daarnaast totaal geen andere klachten/symptomen van een evt.longontsteking.Zou dit dan toch evengoed een hele lichte longontsteking kunnen wezen?

  Beantwoorden

  • John 15 oktober 2018 at 02:00

   Die vraag kan niemand zo beantwoorden. Daar zul je dan toch voor naar de huisarts moeten gaan. Die kan naar de longen luisteren.

   Beantwoorden

 23. Anoniem 18 oktober 2018 at 19:14

  Hoi ik heb al in november vorig jaar diagnose astma gekregen en sinds 2 weken een leeg gevoel in mijn maag had al lange tijd buikpijn miselijkheids klachten maar ik eet normaal maar een leeg gevoel in mijn maag wie weet wat dat kan zijn ?

  Beantwoorden

  • John 20 oktober 2018 at 01:20

   Moeilijk om daar zo antwoord op te geven. Ga met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden

 24. Anoniem 19 oktober 2018 at 00:25

  Drie jaar geleden heb ik een ernstige bijna dodelijke longontsteking gehad en een week in coma gelegen. Ik had een paar maanden daarvoor bronchitis gehad. Eerst dacht ik dat het spierpijn was maar mijn huisarts liet voor de zekerheid foto’s maken, waarop een schaduw op mijn rechter long was te zien. De klachten werden erger en een paar keer hoge koorts. Als ik s’ nachts naar beneden was geweest om naar de wc te gaan, lag ik daarna in bed lucht te happen als een vis op het droge. Opnieuw foto’s gemaakt en de schaduw op de long was groter geworden. Mijn huisarts regelde een afspraak bij de longarts maar daar kon ik pas na bijna twee weken terecht. Belachelijk natuurlijk want dit had met spoed gemoeten. Kort daarna werd ik zo ernstig ziek dat ik dus wel met spoed naar het ziekenhuis moest. Ik kan me van de eerste dag in het ziekenhuis niks meer herinneren. De tweede dag moest ik naar de IC. Als er eerder was ingegrepen was dit nooit zover gekomen. Het was de vraag of ik de eerste nacht op de IC door zou komen. Zeven weken ziekenhuis en revalidatie. Pas na ongeveer een half jaar den beetje de oude. Nu heb ik weer steeds bronchitis en krijg kuren. Uit een onderzoek is gebleken dat ik astma heb en geen COPD, zoals eerst altijd werd gedacht. Hoewel ik goed onder controle sta, ben ik sinds drie jaar geleden heel erg bang zodra ik ook maar wat voel in mijn borstkas of bronchitis heb. De huisarts die ik nu heb luistert goed naar mijn longen en ik moet maandag weer terug. Ik zou graag willen weten of er meer mensen met een longontsteking in coma hebben gelegen en daar zo bang door zijn geworden. Ik vrees steeds dat er toch iets niet op tijd ontdekt wordt en dat ik dan echt de pijp uit ga. Ik wil er nog aan toevoegen dat het een dubbele longontsteking was, maar de rechter long was het ergst waaraan ik een litteken heb overgehouden. Er was ook bloedvergiftiging ontstaan door de streptococcen. Is er hier iemand die dit ook ervaren heeft? Sorry dat het zo’n lang verhaal is geworden maar ik ben heel benieuwd of iemand dit ook heeft meegemaakt.

  Beantwoorden

 25. Anoniem 2 november 2018 at 20:16

  hoi, ik heb afgelopen zondag een longontsteking gekregen en het gaat nu, vrijdag super goed. begin morgen met de laatste twee pillen. zou ik morgen nu mee kunnen doen met mijn hockeywedstrijd? ik voel er niks meer van en ben erg opgeknnapt

  Beantwoorden

  • John 4 november 2018 at 01:37

   dat zou ik toch maar even niet doen.

   Beantwoorden

 26. Anoniem 27 november 2018 at 23:48

  Hoi, ik vraag me iets af. Ik had twee weken geleden longontsteking. Ik hoeste me suf en had veel gele prut wat ik ophoestte. Ik voelde me ook niet top zullen we maar zeggen. Ik heb antibiotica gehad (amoxicilline). Ik had het idee dat deze niet voldoende had gewerkt. Toen de kuur klaar was voelde ik me nog steeds niet echt goed en ben daarom ter controle naar de HA gegaan om even te laten luisteren. Mijn linkerlong klonk nu weer hetzelfde als die andere, dus het was weer goed. Antibiotica zou nog een paar dagen doorwerken en verder was dat het kennelijk. Ik bleef me maar rot voelen en een paar dagen later kreeg ik weer griep. Overal pijn, moe, ellendig en ondertussen bleef ik maar hoesten, nog steeds met geel slijm. Inmiddels ben ik al meer dan een week van mijn antibiotica af, maar ik hoest nog steeds als ern malle en ik hoest ook nog steeds geel slijm. Wat ik mij afvraag… ik weet dat ik na een longontsteking nog een tijd kan blijven hoesten, maar als de ontsteking weg zou zijn, dan zou ik toch geen vieze prut meer ophoesten? Ik hoest ook echt heel veel, dus je zou zeggen dat ik alles wel opgehoest zou moeten hebben van de longontsteking, als hij echt over was.

  Beantwoorden

  • John 29 november 2018 at 13:44

   Het kan toch nog wel even duren voordat je longen en luchtwegen helemaal schoon zijn

   Beantwoorden

 27. Anoniem 15 december 2018 at 18:31

  Helaas 2. Weken terug in ziekenhuis gelegen met longensteking . Huisarts hoorde op spoed nog niet een s dat ik longensteking had ! Ik ben ook een chron patient ! Luister goed naar je lichaam ! En als je twijfel altijd gaan !

  Beantwoorden

 28. Anoniem 19 december 2018 at 12:44

  Is de onstekkingswaarden van 97 in het bloed hoog??

  Beantwoorden

  • John 20 december 2018 at 10:31

   Over welke waarde heb je het dan? Er zijn verschillende bloedwaarden die iets over ontstekingen zeggen

   Beantwoorden

 29. Anoniem 4 januari 2019 at 16:27

  Even een vraagje; Ik heb momenteel een longontsteking en ik kreeg ook vd HA prednison.
  Wat doet prednison eigenlijk? Ik ben het helaas vergeten te vragen

  Beantwoorden

  • John 5 januari 2019 at 23:16

   Het remt ontstekingen

   Beantwoorden

 30. Anoniem 12 januari 2019 at 12:45

  Hee,

  Als je een long ontsteking hebt moet je dan altijd alle symptomen hebben? Ik ben namenlijk al 9 weken flink aan het hoesten. Heb een vervelende kouden irriterende ademhaling in de keel. Heb groen slijm opgehoest en overgegeven een tijdje geleden! Ben extreem moe angstig en korte ademhaling. Eet weinig val dan ook af. Spierpijn merk ik wel een beetje maar kan ook spanning zijn allemaal natuurlijk! Ik heb 9 weken geleden wel een fikse keel ontsteking gehad na mijn mening zo pijn deed die. Die is weg gegaan hoesten is toen gebleven.
  Ook veel last van brandend gevoel in en om de ogen. En verstopte oren die ik de heletijd moet klaren.

  Beantwoorden

 31. Anoniem 12 januari 2019 at 13:34

  Heb je altijd alle symptomen bij een long ontsteking heb echt het gevoel dat ik iets in die richting heb maar heb bijv geen piepende ademhaling wel een koude irriterende lucht achter in Mn keel bij in ademen

  Beantwoorden

  • John 13 januari 2019 at 21:30

   Nee,je hoeft ze niet allemaal te hebben,maar benauwdheid, hoesten en koorts horen er wel bij

   Beantwoorden

 32. Anoniem 16 januari 2019 at 04:02

  Sinds zondag enorm veel keelpijn dinsdag avond naar spoed zorg geweest en een kuur voor geschreven. Helaas bij thuis komst werd de pijn alsmaar heftiger tot s’nachts er van wakker worden . Slikken gaat heel heel moeilijk
  Al ibiprofen genomen op verzoek spoed arts maar niks helpt en slijm blijft maar komen.

  Beantwoorden

  • John 17 januari 2019 at 12:30

   Er zit niet veel anders op dan de kuur af te maken en uitzieken

   Beantwoorden

 33. Anoniem 26 januari 2019 at 14:10

  Hallo allemaal,
  Ik heb sinds 3 dagen het gevoel dat ik de griep hebt zonder misselijk te zijn en te braken. Heb al dagen hot coldrex gebruikt maar het wordt niet beter.
  Mijn gehele borstkast doet pijn en borstbeen. Achter de schouderbladen ook, soms heb ik het gevoel dat het door trekt naar de boven armen. Heb de laatste paar weken en droge keel en last van slijm in de keel.
  ben soms erg moe, en soms denk ik nou ik voel me weer prima. Ik weet niet wat ik zou doen werken of toch maar even naar de huisarts gaan.

  Beantwoorden

 34. Anoniem 26 januari 2019 at 14:18

  .

  Beantwoorden

 35. Anoniem 16 februari 2019 at 15:19

  Hallo,ik heb een longontsteking,na een antibioticakuur,een prednisonkuur,nu weer een antibioticakuur maar ik blijf hoesten en benauwd!Iemand suggesties!

  Beantwoorden

  • John 18 februari 2019 at 00:49

   Terug naar de huisarts gaan lijkt me dan toch het beste

   Beantwoorden

 36. Anoniem 4 april 2019 at 16:01

  als reactie op anoniem van 19 okt wil ik zeggen dat behalve de brongietus het zelfde als u hebt ervaaren,alleen hebek ernogeen hartstinstand bij gehad met een reanimatievan 20 min,en daarna2 weeken coma.

  Beantwoorden

 37. Anoniem 9 april 2019 at 02:44

  Ik ben sinds gisterochtend niet fit, keelpijn hoesten ( beetje) snotterig en algehele malaise, lichte verhoging. Volgende week maandag ga ik op vakantie met het vliegtuig en wil me dus graag beter voelen. Ik ben 65 jaar en heb afgelopen december een longontsteking gehad. Heeft het zin om naar de huisarts te gaan voor een of ander paardenmiddel zodat het niet erger wordt en ik me beter ga voelen?

  Beantwoorden

  • John 9 april 2019 at 12:41

   Dat kun je natuurlijk doen.

   Beantwoorden

 38. Anoniem 16 april 2019 at 17:53

  Bij herhaalde longontstekingen altijd bloedonderzoek op ontstekingswaarde laten maken, en ook een scan laten maken, geen risico nemen.

  Beantwoorden

 39. Anoniem 2 mei 2019 at 12:25

  Hallo, ik heb een longontsteking gehad en 10 dagen antibiotica moeten nemen.
  Mijn bloeduitslagen waren weer in orde en de foto van de longen was ook in orde, maar toch voel ik mij niet goed, bij de minste inspanning die ik doe heb ik zware armen en benen, het voelt aan als verzuring. Als ik 4 kledingstukken was opgehangen heb, voelen mijn bovenarmen zo aan alsof er 10 kg aangehangen heeft, een halve kilometer fietsen en mijn benen zijn op, de dag erna voelt het alsof ik ben gaan fitnessen. Dokter zegt dat ik mijn geen zorgen moet maken en heeft me een vitamine C-kuur voorgeschreven en dat het dan zou moeten beteren, maar niets is minder waar. Wat zou dit kunnen zijn? Nog altijd de nasleep van de longsontsteking?

  Beantwoorden

  • John 2 mei 2019 at 17:27

   Het kan een nasleep zijn. Je longen zullen moeten herstellen

   Beantwoorden

 40. Anoniem 25 juni 2019 at 21:51

  Mijn moeder (69 jaar) heeft de laatste jaren vaak last van longontsteking. ‘s avonds (hoge) koorts, de ochtenden gaan goed. Haar belastbaarheid is in het afgelopen jaar aanzienlijk afgenomen. Ze heeft nu de derde AB kuur sinds vorige zomer. Röntgenfoto’s gaven in 2015 aanleiding voor een radioloog om copd te suggereren, nu noemde de endocrinoloog-internist dat ook. Een longfunctietest gaf geen aanleiding voor nader onderzoek naar copd. Als de longontsteking nu weer niet weg te krijgen is met AB of weer snel terugkeert dan krijgt ze een verwijzing naar een longarts. Heeft u suggesties?

  Beantwoorden

  • John 25 juni 2019 at 22:10

   Ze had volgens mij al eerder een verwijzing moeten krijgen. Waarom is ze met die klachten bij een internist?

   Beantwoorden

 41. Anoniem 6 juli 2019 at 22:28

  Er staat na longontsteking gewichts verlies, mijn man 85 heeft nu in 2 maanden tijd longontseking gehad en is nu 6 kilo af gevallen wat moet ik doen?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 7 juli 2019 at 10:57

   Zorgen dat hij voldoende eet en drinkt om weer op gewicht te komen

   Beantwoorden

 42. Anoniem 30 augustus 2019 at 23:24

  Hoe lang moet thuisblijven van je werk bij een longontsteking? Ik vind dat zo lastig. Zes weken geleden had ik een dubbele longontsteking. Ik kreeg 2 verschillende ab-kuren (eerste sloeg niet aan, tweede wel), en prednison (2de keer hogere dosis). Na twee weken thuis ben ik weer gaan werken. Het was een zware week, maar daarna had ik drie weken vakantie. Afgelopen maandag weer begonnen en voelde me steeds slechter. Woensdag naar de huisarts geweest, ik heb weer (of nog steeds) een longontsteking. Nu vraag ik mij af hoe lang ik ziek thuis moet zitten, althans wat is gebruikelijk? Ik heb geen zin om binnen korte tijd weer ziek te worden. Ik begrijp dat het een gekke vraag is omdat het per persoon verschillend is, maar een indicatie zou fijn zijn 🙂

  Beantwoorden

  • John (moderator) 30 augustus 2019 at 23:27

   Je moet dit met je huisarts bespreken. Die kan dat het beste beoordelen. Die heeft namelijk alle relevante informatie. Daarnaast hangt het ook nog van de aard van het werk af

   Beantwoorden

 43. Anoniem 30 augustus 2019 at 23:30

  Zal ik doen, bedankt 🙂

  Beantwoorden

 44. Anoniem 2 september 2019 at 18:14

  Hoi 2 nov 2017 is mijn beste vriend met 51 jaar overleden aan een longontsteking. Hij had 2 weken last van hoesten toen hij 29 okt voor mijn verjaardag op de stoep stond.
  Ik schrok ervan hoe hij eruit zag en heb hem kwaad gevraagd om die maandag naar de huisarts te gaan.
  Heeft hij gedaan, koorts 38,7 en saturatie 96.
  Van huisarts kuur gekregen. 1 nov was hij jarig heb ik hem nog gwfeluciteerd en gevraagd hoe het ging. Veel last van ophoesten slijm.
  Dobderdag huisarts op thuis bezoek, met ziekenauto naar ziekenhuis.
  Zelf nog op bed gekropen.
  Saturatie gedaakd naar ik meen 67, beademen, hartstilstand.
  17.30 overleden.
  PAS OP MET LONGIBTSTEKING.
  conclusie: mijn vriend was in top conditie daardoor gaf het lichaam te laat een alarm af dat het eigenlijk heel slecht ging.

  Beantwoorden

 45. Anoniem 18 oktober 2019 at 12:00

  Ik ben bijna aan het eind van mijn 2e antibioticakuur. Toch voel ik me nog ziek. Een week geleden was de longfoto goed maar sindsdien heb ik extreem last van mijn rug links. Ik kan bijna niet doorademen en het doet extreem pijn. De fysio denkt aan tussenribsoier maar het voelt niet goed. Ook mijn temperatuur schommelt. Van 37.9 tot 36.4. Wat nu?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 18 oktober 2019 at 17:23

   Het kan nog enige tijd duren voordat je daar helemaal van opgeknapt bent.

   Beantwoorden

 46. Anoniem 7 december 2019 at 18:28

  Ik ben gevoelig voor longontsteking (2x ziekenhuisopname, waarvan de eerste keer 5 weken en de tweede 1 week) en heb brochiëctasieën. Deze keer, na drie weken hoesten crp sneltest, die gaf uitslag ontstekingswaarde 5, dus geen actie. Na weer een week werd ik vrij ziek met 38,9 koortsig, sneltest gaf nu 87 ontstekingswaarde. Kuur doxycicline gaf snel wat verbetering, koortsvrij en minder hoesten, maar ik blijf vrij gammel. Opnieuw crp test: nu 22, vlg huisarts “prima” en moet de rest “gewoon verder herstellen”. Nu, een dag na dit derde huisartsbezoek, loopt de temperatuur toch weer op en voel ik me niet goed. Ik weet niet meer wat ik ermee aan moet.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 7 december 2019 at 19:09

   Het kan toch wel even duren voordat je van een longenontsteking goed herstelt.

   Beantwoorden

 47. Anoniem 7 december 2019 at 20:06

  Hallo, een maand geleden heb ik longonsteking gehad, kuur gekregen, daarna redelijk rustig aan gedaan. Helaas na 2 halve dagen op het werk ging het weer de slechte kant op. Nu heb ik weer een longonsteking. Crp 136, maar longen klonken oke.
  Heb nu weer een antibioticacuur. Ben erg benauwd en onwijs moe. Sinds vandaag heb ik pijn boven op de rug en het steekt in de scheenbeen.
  Moet ik me zorgen maken of gewoon afwachten, de kuur opmaken (dat moet sws) en kijken hoe het verder gaat. Dit soort klachten ben ik niet gewend en ben bang dat dit foute boel is. Ik ben 35.
  Ik weet niet zo goed wat te doen…

  Beantwoorden

  • John (moderator) 7 december 2019 at 20:10

   Rust houden en de kuur afmaken. Als de benauwdheid blijft aanhouden of erger wordt, wel even de dokter bellen.

   Beantwoorden

 48. Anoniem 7 december 2019 at 20:16

  Dank u wel voor uw antwoord. Ik heb sinds gisteren nieuwe kuur, omdat ik weer longonsteking heb, ik ben al langer dan een maand benauwd, ook na de eerste kuur en nu pijn in de rug en de been is toch een beetje eng. Zal ik het evengoed gewoon afwachten?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 7 december 2019 at 20:19

   Je zou even contact op kunnen nemen met de huisartsenpost als je er ongerust over bent

   Beantwoorden

 49. Anoniem 27 december 2019 at 12:33

  Hoi John, ik zit ook thuis met een longontsteking. Ik heb ADHD en ben supersportief. Ik vlieg hier thuis tegen de muur op zeg maar. Ik wil zo graag weer aan de slag maar het duurt zolang. De amox sloeg niet aan, heb net doxy afgerond. Ik ben nog steeds benauwd en kortademig, moe en soms wat verward. Vanmiddag ga ik weer terug naar de huisarts. Het valt me op dat de meeste mensen in dit forum zo lang aan het modderen zijn met die AB kuren. Terwijl het met de juiste faag snel opgelost kan zijn. Weet u hoe lang het nog gaat duren voordat de eerste fagen bibliotheek geopend wordt in Nederland? Dan zijn we allemaal snel van dit gedoe af. Je hoort dan die onzin verhalen van…ja dat moet eerst onderzocht worden….bullshit in Georgië hebben ze het wiel allang uitgevonden….Je kan zo de expertise opvragen en mensen gaan behandelen?!? Het zal wel weer met geld te maken hebben. Lekker handeltje in die A-B kuren als er 125.000 mensen per jaar longontsteking hebben. Volgens mij wordt dat getal elk jaar groter. Ik woon rond Schiphol en aan mijn raamkozijn kan ik zien dat de luchtkwaliteit iig erg slecht is in de regio.Ik hoop dat men, ook de politiek, eens gaat doorpakken met wat nodig is want al die zieke mensen thuis dat kost ook veel geld. Sterkte en beterschap aan iedereen die zo lang ziek is van de longontsteking.

  Beantwoorden

 50. Anoniem 24 januari 2020 at 21:41

  Heb op 1 jaar tijd 11 x een longontsteking gehad door terugvloeiing van sondevoeding die ik 24 op 7 krijg ik heb geen maag meer doordat ik maagkanker gehad heb waarbij mijn gehele maag een deel van de slokdarm en dunne darm werden verwijderd en daarmee ook de kleppen aan de ingang en uitgang van de maag waarna de slokdarm aan de dunne darm werd bevestigd . Mijn sondevoeding telkens in de nacht kan dus terugstromen in de slokdarm en vervolgens in de luchtwegen waarna bij mij ook vanwege lage weerstand longontstekingen kunnen ontstaan en bij mij dus zeer frequent een aantal malen met ziekenhuis opnames dus ernstig en een paar die met thuisblijven met antibiotica kuur uiteindelijk nog zijn genezen maar de vraag rijst Hoe lang gaat dat nog goed. Mijn vraag is wat de consequentie voor mijn longen kan zijn in perspectief tot blijvende beschadiging. Ik ben 68 jaar en woog op een gegeven moment in september van het vorig jaar nog 48 kilo (ben 1.76 mtr) ter indicatie ik was voor mijn operatie 116 kg en super fit.

  Beantwoorden

 51. Anoniem 9 maart 2020 at 18:58

  afgelopen maand ben ik behandeld voor longontsteking. ik heb 2 ab kuren gehad. Soms heb ik nog pijn aan de linkerkant daar zat ook de ontsteking. Ik denk dat ik woensdag te veel gelopen heb, De volgende dag was ik doodmoe. Kan het lang duren voordat je daar weer van hersteld bent?? Dit is nu de 2de week dat ik thuis ben na de ab. Kan het dat het soms lijkt dat je wat benauwd bent??

  Beantwoorden

  • John (moderator) 9 maart 2020 at 19:03

   Het kan soms nog wel enkele weken duren.

   Beantwoorden

 52. Anoniem 12 oktober 2020 at 07:20

  Ik ben afgelopen woensdag met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, ik kom bijna niet meer ademen en had het gevoel dat ik stikte.

  Eenmaal aangekomen hebben ze me uitgebreid onderzocht (urine, bloed, thorax foto en ct scan). Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat het een longontsteking was. Hiervoor heb ik via infuus amoxicilline gekregen en ook kreeg ik extra zuurstof toegediend. De volgende dag mocht ik alweer naar huis (temp was goed, hartslag, zuurstof saturatie 96%).

  Ik heb een amoxiline kuur meegekregen die komende dinsdag afloopt.

  Is het normaal om nog steeds last van koorts te hebben na 6 dagen antibiotica? Bovendien merk ik tijdens het uitademen een soort van reutel (hoorbaar), dit is ginds gisteren zo. Maar die koorts zit me niet lekker, is dat normaal? 0

  Beantwoorden

 53. John (moderator) 12 oktober 2020 at 19:24

  Dat kan helaas. de kuur zal eerst af moeten zijn. En dan kunnen de klachten nog even aanhouden
  Je kunt natuurlijk altijd even met de poli in het ziekenhuis bellen

  Beantwoorden

 54. Anoniem 13 oktober 2020 at 04:59

  Hi John, voor de zekerheid heb ik het ziekenhuis gebeld en ze vonden ‘t niet normaal, ik moest meteen terugkomen en ben weer opgenomen. Ze gaan een punctie doen (pleura holte) en op dat moment zal worden beslist of ik een drain ga krijgen zodat die rommel die mijn lichaam kan. Wordt vervolgd.

  Beantwoorden

 55. John (moderator) 13 oktober 2020 at 16:52

  Goed dat je dan gebeld hebt. Beterschap in ieder geval

  Beantwoorden

 56. Anoniem 25 oktober 2020 at 23:13

  Dank je wel john!

  Laatste update: ik heb bijna 2 weken in ‘t ziekenhuis gelegen en die drain hadden ze dus wel geplaatst. Ik ben inmiddels weer thuis.

  Tijdens het verblijf in het ziekenhuis hebben ze diverse keren bloedonderzoek gedaan en longvocht van de drain naar het lab gestuurd. In het begin lag de ontstekingswaarde in het bloed op 460 (eiwit?), de grenswaarde zou volgens de longarts niet hoger mogen zijn dan 50. Die waarde was dus best wel hoog, nietwaar? Maar gelukkig is door de medicatie die waarde rap gedaald.

  Volgende week moet ik terug komen voor controle (bloed+foto) omdat er nog een ‘pocket’ op de foto te zien was.

  Ondertussen zit ik nog steeds stevig aan de antibiotica en die moet ik zeker blijven innemen tot volgende week.

  Best wel heftig dit allemaal, maar gelukkig gaat ‘t de goede kant op!

  Beantwoorden

 57. John (moderator) 26 oktober 2020 at 15:37

  Fijn om te hoen dat het weer de goede kant op gaat. Komt weer helemaal goed

  Beantwoorden

 58. Anoniem 15 november 2020 at 11:54

  Heb copd 3 in 16 dgn 4 x longontsteking heb daarvoor penicilline en prednison gekregen voor 7 dgn.maar voel me nog steeds erg benouwd en lamlendig erg moe is dat door de copd ? Moet denk ik terug naar longarts is al paar jaar. Geleden ,heb wel pufjes .weet niet precies wat er aan de hand is .

  Beantwoorden

 59. John (moderator) 15 november 2020 at 13:08

  Het zou kunnen, maar dat is zo moeilijk vast te stellen. Ik zou in ieder geval wel een afspraak maken met de longarts. Is er ook een coronatest gedaan?

  Beantwoorden

 60. Anoniem 28 januari 2021 at 18:52

  Dag, heb november 2019 5 weken lang erg benauwd gehad..hoesten…keelpijn…ontzettend moe.
  Had ook koorts. Uiteindelijk prednisolon gekregen en langzamerhand hersteld. Kan het corona geweest zijn? Ben van mn leven niet zo ziek geweest en zo benauwd. Ben 63 jaar.
  Henk

  Beantwoorden

 61. John (moderator) 28 januari 2021 at 19:51

  In november 2019 was er nog geen corona in Nederland

  Beantwoorden

 62. Anoniem 26 februari 2021 at 21:09

  Mijn vader van 88 is dementerend en verblijft op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. Hij kreeg begin vorige week longontsteking. De arts van huisartsen post wilde hem eigenlijk op de afdeling houden met zuurstof en morfine. De zorg wilde dat niet omdat er geen capaciteit was 24 uur op hem te letten. Dus toch naar ziekenhuis gebracht en AB via infuus gehad voor 1 dag .de volgende dag weer terug naar verpleeghuis met kuurtje.
  Gezien zijn toestand en situatie ben ik bang dat hij niet goed genoeg zal herstellen en ik weer moet beslissen of ik wil dat hij naar het ziekenhuis gaat. Ik moest dit nu ook zelf beslissen. Wat is dan wijsheid. Kan iemand die dementerend is van 88 nog helemaal goed herstellen?

  Beantwoorden

 63. Tandor 26 februari 2021 at 21:13

  Dat is dan een dilemma. Door zijn ziekte en zijn leeftijd zal herstel toch moeilijk zijn. Daarmee is dan niet gezegd dat het niet zou kunnen. Dat zijn moeilijke beslissingen. Je hebt geen broers of zussen waarmee dit kunt bespreken?

  Beantwoorden

 64. Anoniem 26 februari 2021 at 23:16

  Ja ik heb een broer en wij waren het er eigenlijk over eens om hem in het verpleeghuis te laten.ivm zijn kwaliteit van leven en de kans op genezing van de longontsteking. Dit vond ook de arts .maar verzorgende zei ja maar dan overlijd hij. Zij zagen het niet zo zitten.nu speelt dit ook nog in de covid tijd natuurlijk dus ik denk dat ze hem daarom liever naar het ziekenhuis wilden hebben.Dus nu is uiteindelijk niet gebeurt wat we wilden.
  En ook niet wat de arts beter vond. Verzorgende zei of u moet zelf maar vannacht bij uw vader gaan zitten. Dit is toch een vreemde gang van zaken? En ik vraag me nu af stel dat ik binnenkort weer wordt gebeld met dezelfde vraag. Wat kan ik doen. In hoeverre kan ik eisen dat ze hem blijven verplegen ipv hem naar het ziekenhuis te sturen. Mijn broer en ik zijn het erover eens hem elke keer een gang naar het ziekenhuis te besparen. Hij raakt er alleen maar meer van in de war.En het personeel kan hem niets vertellen of uitleggen hij begrijpt het niet meer.

  Beantwoorden

 65. Tandor 26 februari 2021 at 23:59

  Dat is idd een vreemde gang van zaken. Het is toch een verpleeghuis…
  Ga een gesprek met leiding van het verpleeghuis aan. Ik zou dat zo niet accepteren

  Beantwoorden

 66. Anoniem 24 april 2021 at 19:47

  Is het gebruikelijk om een longpunctie te doen bij een zeer zware longontsteking?

  Beantwoorden

 67. John (moderator) 24 april 2021 at 21:14

  Wat is gebruikelijk… Een arts zal het in ieder geval niet zonder dringende reden doen

  Beantwoorden

 68. Anoniem 16 april 2022 at 12:19

  Ik ben 36 en nu voor 3e keer longontsteking. Wat kan het zijn dat ik dit steeds krijg. Heb ook 6 keer in jaar keelontsteking(amandelen zijn al verwijderd)

  Beantwoorden