Veel mannen krijgen op een gegeven moment plasklachten. Ze moeten vaker plassen, hebben een zwakkere plasstraal en hebben last van nadruppelen. Veel mannen zijn dan bang dat ze wellicht prostaatkanker hebben. Gelukkig hebben plasklachten zelden iets te maken met prostaatkanker.
Wat voor een soort plasklachten zijn er?
Veel mannen hebben inderdaad plasklachten. Van alle mannen die ouder zijn dan 40 jaar heeft ongeveer 25% plasklachten.
Je moet overdag vaker plassen en ’s-nachts moet je vaker uit bed om te plassen. Dit is vooral vervelend omdat je dan minder goed slaapt. Maar ook je partner kan hier veel last van ondervinden. Bij het plassen zelf, komt de plas langzaam op gang en de plasstraal zelf is zwak. Na het plassen bestaat de kans op nadruppelen. Een ander verschijnsel is dat er wel aandrang is om te plassen, maar er komt op dat moment niets, of maar een heel klein beetje uit.
Tevens kunnen er problemen optreden met het goed uit kunnen plassen en de plas lang op kunnen houden. Soms lukt dat zelfs helemaal niet meer. Of het kort achter elkaar moeten plassen. Ook het tijdelijk helemaal niet kunnen plassen is één van de plasklachten die mannen kunnen hebben.
Mogelijke oorzaken van plasklachten bij mannen
Wanneer het plassen lastiger wordt dan heeft dit toch vaak met leeftijd te maken. Bij het plassen spelen de blaas, plasbuis, de prostaat en de bekkenbodemspieren allen een rol.
Hoe ouder de blaas wordt hoe meer de spieren onder de blaas, dit zijn de bekkenbodemspieren, slapper worden waardoor het plassen moeilijker wordt. Aan de andere kant kunnen deze spieren ook te strak gespannen komen te staan wat ook het plassen bemoeilijkt.
Omdat de kracht waarmee de blaas zich leegt afneemt kan het zo zijn dat het goed uitplassen niet meer lukt. Hierdoor blijft er resturine in de blaas achter die weer een blaasontsteking kan veroorzaken wat plasklachten kan geven.
Met het ouder worden verandert ook de grote van de prostaat. Vanaf de pubertijd begint de prostaat namelijk te groeien. Deze groter wordende prostaat kan zorgen voor het vernauwen of blokkeren van de uitgang van de blaas.
De spieren rond de uitgang van de blaas kunnen, wanneer deze minder goed gaan werken, ook zorgen voor plasklachten.
De blaas wordt bij het ouder ook gevoeliger voor prikkels en geeft daardoor veel vaker het signaal door dat er geplast moet worden. Dit in combinatie met een afnemende elasticiteit van de blaaswand, waardoor de blaas minder urine vast, kan houden kan voor plasklachten zorgen.
Andere oorzaken van plasklachten kunnen zijn: het gebruik van bepaalde medicijnen (waaronder antidepressiva, lithium, antihistaminica, bloeddrukpillen en plaspillen en medicijnen tegen de ziekte van Parkinson), diabetes mellitus, een SOA of als gevolg van een beroerte.
Behandelen van plasklachten
Alles valt of staat natuurlijk met de oorzaak van en de mate waarin iemand last heeft van zijn plasklachten om een behandelingsmethode te bepalen.
Zelf kun je extra veel water drinken, bekkenbodemoefeningen doen en minderen met het drinken van alcohol en koffie omdat deze dranken de blaas prikkelen.
Daarnaast kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. Indien een vergrote prostaat de oorzaak is van de plasklachten, dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de groei van de prostaat tegen gaan. Of medicijnen die de overactieve spieren van de blaashals en prostaat tot rust brengen. Wanneer dit de oorzaak is van de plasklachten.
Een arts kan een operatie adviseren wanneer na verloop van tijd blijkt dat de voorgeschreven medicijnen niet het gewenste resultaat opleveren, of bij een terugkerende urineweginfectie of bij een dreigende retentie. Er zijn twee soorten operaties mogelijk, de TURP een kijkoperatie en een open prostatecomie operatie.
Men is momenteel bezig met het ontwikkelen van allerlei nieuwe behandelingsmogelijkheden. Echter deze bevinden zich nog steeds in de ontwikkelingsfase.
Bronnen: Antonius ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, urologenvooru.nl
Anoniem 11 oktober 2015 at 17:36
Even een vraag als urine sterk ruikt wat is er dan aan de hand
John 11 oktober 2015 at 18:40
Dat kan liggen aan hetgeen je eet en drinkt. Een andere mogelijkheid is een urineweginfectie. Maar ook bij een verkoudheid kan je urine sterk ruiken. Als er verder geen andere klachten zijn, hoeft dat verder geen probleem te zijn.
Anoniem 18 april 2017 at 10:47
even ook een vraag hier over heb zelf de laatste twee weken last van dat gevoel dat je steeds maar moet plassen maar me blaas is leeg en toch heb ik het gevoel dat ik moet plassen wat kan ik hier aan doen?
John 18 april 2017 at 12:33
Ik denk dat het goed is om met de klachten toch naar de huisarts te gaan. Misschien is het een urineweg infectie
Anoniem 6 september 2018 at 11:27
Ik reageer even op dit topic omdat ik o.a. hier terecht kwam toen ik zat te googlen naar mijn klachten (gespannen bekkenbodem). Misschien dat het een ander helpt die met hetzelfde probleem zit. Ik zat enorm met mijn handen in het haar en kreeg online nergens antwoorden gevonden. In het kort mijn verhaal…
Ik kreeg opeens op een dag last van aandrang om te plassen terwijl ik niet hoefde. Het eerste waar ik aan dacht was een blaasontsteking. Naar de huisarts om urine in te leveren maar hier kwam niets uit. Dag later terug naar de huisarts, die dacht aan een prostaatontsteking ondanks dat er niets aangetoond kon worden.
Anti-biotica gehad, klachten werden na een paar dagen nog erger. Non-stop enorme aandrang om te plassen, enorm veel pijn in balzak, lichte pijn onderrug en slapeloze nachten. De huisarts had geen idee wat het kon zijn, ze dachten eventueel aan nierstenen. Ik ben doorgestuurd naar het ziekenhuis, hier is mijn bloed/urine nogmaals gecheckt, echo/scans gemaakt van blaas/nieren/balzak, er kwam niets uit.
Eind van het liedje blijkt het een gespannen bekkenbodem te zijn, waar ik na 6-8 weken vanaf ben gekomen dankzij een fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkenbodem therapie. De huisarts en uroloog hadden nooit eerder meegemaakt dat een man z’on heftige klachten hierdoor kan hebben, ze zoeken niet snel in deze richting.
Anoniem 30 november 2018 at 11:47
wel op de reactie van anoniem op 6 september 2018. Dit beeld herken ik heel goed. Echter wel tweemaal een prostatitis vastgesteld, maar de plasproblemen zijn slechter beginnen worden. Verder geen ontstekingen meer vastgesteld, bij de uroloog geweest met alle mogelijke onderzoeken. Mictie lijkt op een vergevorderde prostaatvergroting. Echter volgens echografieën is die helemaal en verder prostaatonderzoek ook- Het enige wat gemerkt wordt, is dat bij een citoscopie de doorgang bijzonder moeilijk en pijnlijk is, ondanks de verdoving. Ter hoogte van de prostaat is er een versmalde doorgang, doch niets echt zichtbaar wat op BPH lijkt. Nu wil de uroloog onmiddellijk gaan opereren aan de prostaat, maar dat lijkt me echter wel wat voorbarig, aangezien er niet echt een duidelijk beeld is. Bekkenbodem werd echter nog niet eens in overweging genomen. Verder heb ik wel enkele andere operaties achter de rug, telkens met een sonde, dus theoretisch is een beschadiging van de ureter zelf ook nog een mogelijkheid, maar de uroloog zegt van niet. Ik lees overal dat plasklachten in geval van de prostaat steeds ernstiger zijn in de ochtend, maar bij mij is dat dus niet het geval, in tegendeel. ‘s nachts en ‘s ochtends kan ik heel makkelijk mijn blaas volledig leegplassen met een heel sterke straal en ook gaat het plassen net beter staand dan zittend, eigenlijk alles volledig omgekeerd van wat aan een BPH gelinkt wordt. Ik denk bij gevolg dat het nodig is om toch nog eens een tweede opinie te vragen