Postnatale depressie
postnatale depressie

Elk jaar krijgen naar schatting ongeveer 70.000 nieuwe moeders te maken met een postnatale depressie.

Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie voelen zich een tijd lang droevig, zijn prikkelbaar, hebben een laag zelfbeeld en beleven geen plezier aan hun baby/kind en aan hun leven. Er wordt door de meesten aangenomen dat deze periode drie tot zes maanden duurt, maar uit een analyse blijkt dat deze depressie bij 4 op de 10 moeders veel langer blijft aanslepen.

En hoewel de meeste onder ons verwachten dat een postnatale depressie opduikt in de eerste paar maanden na de bevalling, is dat niet altijd zo. Het is vaak zo dat een postnatale depressie onderhuids aanwezig is dat de depressie zich pas na een jaar of vier vertoont zo blijkt uit een Australisch onderzoek. Dit Australische onderzoek stelt dat de meeste vrouwen pas na vier jaar depressieve symptomen vertonen. Zo is de kans 14,5 procent hoger dan op enig ander moment. En bovendien maken moeders met maar één kind, twee keer zoveel kans op een (late) postnatale depressie. In cijfers: 23 procent van de moeders met één kind verklaren dat ze zich slecht voelen ten opzichte van moeders met twee of meer kinderen waarvan 11% verklaart zich slacht te voelen.

Volgens de experts moet er dan ook op een heel andere manier naar de periode na de zwangerschap gekeken worden. Zo wordt er volgens hen wereldwijd te veel gefocust op de eerste maanden na de bevalling. Want zo sluw kan een postnatale depressie zijn.

Factoren die een rol spelen zijn naast het kind, relatieproblemen, sociale tegenspoed en huiselijk geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *