Huilbaby's

Probiotische druppels kunnen sommige huilbaby’s kalmeren, zo blijkt uit onderzoek. Het Australische team, die de bevindingen analyseerde, vertelde aan het JAMA Pediatrics tijdschrift dat probiotica het proberen waard kan zijn, vooral voor baby’s die borstvoeding krijgen. Maar er is nog meer onderzoek nodig.

Huilbaby heeft vaak last van buikkramp

Maar liefst een op de vijf baby’s is een huilbaby. Men denkt dat deze baby’s teveel lucht binnen krijgen tijdens het voeden en daardoor last van buikkramp krijgen. De meeste baby’s groeien erover heen als ze zo’n vier tot zes maanden oud zijn. Maar tot die tijd kan het een hoop ongemakken veroorzaken voor zowel baby als ouders.

De effectiviteit van probiotica

Probiotica zijn een cocktail van levende micro-organismen die, eenmaal verteerd, bepaalde voordelen voor de gezondheid bieden. De 12 studies die Dr Valerie Sung, van de Universiteit van Melbourne, en collega’s bekeken, onderzochten de effectiviteit van probiotica gegeven aan moeders die borstvoeding gaven, of toegevoegd aan de borstvoeding of flesvoeding van baby’s.

Uit drie van de vijf proeftrajecten kwam naar voren dat probiotica effectief was bij baby’s die borstvoeding kregen. Uit een van de trajecten bleek dat het effectief was bij baby’s die flesvoeding kregen en uit een ander traject kwam naar voren dat er geen effect was op baby’s die borstvoeding kregen.

Kramp niet levensbedreigend

Janet Fyle, van de Royal College of Midwives: “Kramp bij baby’s is niet levensbedreigend of schadelijk voor de baby, maar het is vervelend voor hen en hun ouders. We weten niet wat de oorzaak ervan is, en niet alle baby’s huilen door buikkramp. Het kan ook zijn dat de baby het te koud heeft of omdat ze een vieze luier hebben. Alle baby’s zijn verschillend.”