Redenen voor een second opinion
Redenen voor een second opinion

Wanneer uw arts bepaald dat u een bepaalde behandeling of operatie nodig heeft, dan gaat u meestal mee in dat advies. Echter, in sommige gevallen wilt u een andere deskundige mening. Wanneer kunt u om een second opinion aanvragen?

Second opinion, wat is dat?

Een second opinion is een mening van een tweede arts. Deze tweede arts is onafhankelijk en hij of zij zal de diagnose of voorgestelde behandeling van de eerste arts beoordelen. U krijgt dus geen nieuw onderzoek, dat is belangrijk om te vermelden.

Redenen voor een second opinion

Denkt u eraan een second opinion aan te vragen, bespreek dit dan altijd met uw behandeld arts. Wellicht dat dat gesprek alleen al voor opheldering en vertrouwen kan zorgen. Vindt u na dat gesprek, dat er toch een tweede beoordeling moet komen, dan moet uw behandelend arts voor een doorverwijzing zorgen. Met zo’n doorverwijzing heeft u ook een grotere kans dat uw zorgverzekeraar die second opinion vergoedt.

Geen goed gevoel bij

U heeft van de arts een diagnose gekregen of de arts heeft een bepaalde behandeling voorgesteld, maar u heeft er geen goed gevoel bij. Bespreek dit dan eerst met uw behandelend arts, blijft u dit gevoel houden, dan is het mogelijk om een second opinion aan te vragen. U moet namelijk nooit akkoord gaan met iets waar u geen goed gevoel over heeft, vooral niet als het om uw gezondheid gaat.

Na behandeling nog klachten

Wanneer u na uw behandeling nog steeds last heeft van klachten, dan kan er misschien iets meer of iets ander aan de hand zijn. Ga er nooit vanuit dat pijn of iets dergelijks bij de behandeling of aandoening hoort. Bespreek dit altijd met uw behandelend arts en wanneer dit gesprek u niet helpt of geruststelt, vraag dan om een Second Opinion. Heeft u nog steeds, zelfs na behandeling, last van klachten? Misschien is er dan advies aan een andere arts of specialist.

Bij een zeldzame ziekte

Wanneer er sprake is van een zeldzame aandoening, dan is er vaak weinig onderzoek naar gedaan. Ook bestaat dan de mogelijkheid dat uw behandelend arts geen of weinig patiënten met zo’n aandoening heeft behandeld. Heeft u een zeldzame aandoening, dan is het extra belangrijk om u hier goed in te verdiepen. Praat met de arts die u behandelt en bespreek dit, samen kunnen jullie dan zorgen dat u de behandeling krijgt die het best bij u past.

Na de diagnose kanker

Op het moment dat u de diagnose kanker heeft gekregen, dan verandert uw leven in één klap. Een second opinion kan dan een logisch traject zijn en laat u dan vooral grondig informeren over uw prognose en de behandelopties die voor u beschikbaar zijn.

Conclusie

U heeft altijd recht op een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere arts. Veel mensen voelen het aanvragen van een second opinion als een soort wantrouwen ten opzichte van de behandelend arts. Echter, realiseer u dat heel normaal is en uw recht is om een tweede mening te vragen. Uiteindelijk gaat het uw gezondheid.

Second Opinion voor u?

Heeft u twijfels over uw diagnose en/of over de voorgestelde behandeling? Vraag dan nu een Second Opinion aan.