Ringworm; de meest voorkomende huidschimmelinfectie
Ringworm; de meest voorkomende huidschimmelinfectie

Ringworm is een infectie van de huid die zeer regelmatig voorkomt. Vooral bij kinderen. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van ringworm?

Wat is ringworm?

Het is een schimmelinfectie aan de huid. De medische benamingen zijn: tinea corporis (op de romp), tinea capitis (als het op het hoofd zit) of trichophytie, naar de verantwoordelijke schimmel. In de meeste gevallen zit het op de romp en de ledematen. De naam verwijst naar de cirkelachtige vorm die deze huidinfectie aanneemt. De infectie kan zowel bij mensen als dieren (honden, katten en paarden) optreden. In de meeste gevallen is deze infectie onschuldig.

Symptomen van ringworm

  • Een ringworm-plek is rood, rond en worden langzaam steeds groter.
  • De ringen zijn scherp begrensd, met een regelmatige uitbreiding aan de randen.
  • Het randgebied is wat verheven en is rood.
  • Het randgebied kan gaan schilferen en soms zitten er kleine pukkeltjes.
  • Na een tijdje wordt de plek in het midden wat lichter van kleur, hier begint het genezingsproces.
  • Meestal doet de plek geen pijn, maar er kan wel jeuken of een branderig gevoel geven.
  • De plekken kunnen dikker worden en er kan vocht uitkomen.
  • Als de plek op het hoofd zit, dan kunnen de haren vlakbij de huid afbreken. Het gevolg hiervan kan en kale plek zijn. Het is belangrijk om dit behandelen, want zonder behandeling kunnen de plekken op het hoofd blijvend kaal worden.
  • Wanneer iemand een verminderde afweer heeft, dan is het mogelijk dat de schimmel dieper in de huid doordringt en daar een ernstige en pijnlijke huidontsteking veroorzaakt.

Hoe krijg je ringworm?

Ringworm is een besmettelijke schimmelinfectie aan de huid, en je kunt op verschillende manieren besmet raken:

  • Direct huidcontact met een persoon of een dier die een schimmel heeft.
  • Door contact met afgevallen huidschilfers van iemand die besmet is. Deze huidschilfers liggen op de grond, op de bekleding van een stoel of in een kleedkamer.
  • Via contact met besmette voorwerpen. Denk hierbij aan het samen gebruiken van petten, mutsen en hoofddoeken, kammen, borstels, haarspeldjes, kleding, knuffels, badhanddoek en beddengoed. Ook via de bekleding van bus-, bioscoop- of theaterstoelen is besmetting mogelijk.
  • Via een huisdier dat besmet is.

De tijd tussen de besmetting en dat iemand klachten ervaart zit tussen de 2 en 3 weken.

Wie loopt extra risico?

In principe kan iedereen ringworm krijgen. Echter, vooral kinderen, veehouders, veeartsen en paardenliefhebbers raken besmet. Maar ook mensen met een verminderde afweer en mensen met suikerziekte kunnen sneller schimmelinfecties krijgen. Net als mensen die last hebben van eczeem of psoriasis, die ontstekingsremmende crèmes of zalven op de huid smeren (lokale corticosteroïden).

Is ringworm ernstig?

In de meeste gevallen is ringworm vervelend, maar niet ernstig. Vaak geneest deze aandoening vanzelf, ook al kan het wel lang duren. Al die tijd is iemand besmettelijk voor zowel mensen als voor dieren. Bij kleine kinderen en mensen met een verminderde immuniteit, kan het wel ernstig zijn.

Kun je ringworm voorkomen?

Ringworm is besmettelijk, dus wanneer iemand in je omgeving ringworm heeft, dan is het belangrijk om verspreiding van besmettelijke huidschilfers en besmette haren zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit kun je proberen te doen door:

  • Je handen goed, na (huid)contact met een besmet persoon of dier, te wassen.
  • Geen kleding, pet, muts, hoofddoek, kam, borstel, haarspeldjes en andere haaraccessoires met andere te delen.
  • Geen handdoeken, washandjes enzovoorts met elkaar te delen. Maak kammen, haarborstels en tondeuse na gebruik goed schoon, het liefst met 70% alcohol.
  • Maak je tafels, stoelleuningen en vloeren het liefst met een natte doek schoon om schilfers en haren te verwijderen. Maak ze daarna wel goed droog.
  • Het is ook verstandig om de douche na gebruik goed na te spoelen.

Hoe wordt de diagnose ringworm vastgesteld?

Vaak zijn de symptomen zo kenmerkend dat de arts met het blote oog de diagnose kan stellen. Om definitieve zekerheid te krijgen kan aan de hand van een huidmonster een microscopisch onderzoek bevestigen dat het om een schimmelinfectie gaat. Een schimmelkweek kan tevens de diagnose bevestigen, maar deze kan ook bepalen wat de exacte schimmel is.

Behandelingsmogelijkheden van ringworm

De meeste gevallen van ringworm zijn goed te behandelen. Vaak zal iemand zalf en/of tabletten voorgeschreven krijgen. Het is van belang dat je de zalf/tabletten volgens voorschrift worden gebruikt en dat de kuur helemaal afgemaakt wordt. Ook wanneer er geen plekken op de huid meer zichtbaar zijn. De schimmel is namelijk nog wel aanwezig in de huid rond de aangedane plekken. Bij een te korte behandeling kan de schimmel overleven en opnieuw ziekteverschijnselen veroorzaken. Bescherm de aangetaste huid na genezing nog een tijd extra goed tegen de zon. Zo voorkom je dat er een blijvende bruine pigmentverkleuring ontstaat.

Wanneer naar je huisarts?

Twijfel je na het lezen van dit artikel of je naar de huisarts moet? Doorloop dan eens onze vragenlijst en ontvang na afloop direct een betrouwbaar advies.

Bepaal binnen 1 minuut of u naar de huisarts moet

 

Bronnen: RIVM, Huidarts, GGD Twente

Voor meer nieuws kijk op: huisarts.nl/nieuws/

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *