Acne komt vooral voor in de pubertijd, echter onderzoeken wijzen uit dat acne ook steeds vaker bij volwassenen voorkomt. Hoe kan dat eigenlijk? Wat zijn dan de oorzaken van acne bij volwassenen?

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkeltjes. Acne komt vooral voor op de rug en het gezicht (vooral op het voorhoofd en de kin) dit zijn dan ook de plekken waar veel talgkliertjes zitten.

De medische term voor acne (voor jeugdpuistjes), is acne vulgaris en bijna iedereen krijgt in zijn of haar puberteit te maken met acne. Het verschil is groot, want bij de één zijn het een paar puistjes en bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven.

Echter, het kan ook zo zijn dat de acne na de puberteit blijft of dat acne pas op latere leeftijd begint. Ondanks dat het een onschuldige aandoening is, kan het cosmetisch als erg vervelend worden ervaren en zelfs leiden tot grote onzekerheid bij mensen.

Hoe ontstaat acne?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15 en 18 jaar. Tijdens de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze hormoonstijging leidt tot grotere talgklieren en een verhoogde talgproductie. Deze overmatige talgproductie, kan in combinatie met dode huidcellen verstopte kliertjes veroorzaken en dan krijg je een mee-eter. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

De oorzaken van acne bij volwassenen

Er zijn verschillende oorzaken voor acne bij volwassen, maar de meest voorkomende zijn:

Stress

Ons lichaam maakt testosteron aan en tijdens periodes van stress maakt het lichaam meer testosteron aan dan normaal. Echter, bij een grotere productie dan normaal komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. En dit enzym zorgt ervoor dat het zogenaamde goede testosteron wordt omgezet in het slechte testosteron dihydrotestosteron. Hierdoor krijg je een verhoogde talgproductie waardoor de talgklieren sneller verstopt kunnen raken. Met als eindresultaat dat de kans op ontstekingen (met andere woorden acne) groter is.

Hormonale schommelingen

Gedurende hormonale veranderingen worden er veel meer hormonen afgescheiden. Deze hormonen hebben niet alleen invloed op de groei, seksualiteit en emotie, maar zorgen ook voor een verhoogde productie van talg. De combinatie van talg en dode huidcellen kan de uitgang van een porie blokkeren en zorgen voor een zwelling. Binnen die verstopte porie kunnen normale bacteriën zich dan vermenigvuldigen waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Alhoewel vrouwen hier natuurlijk het meest last van hebben (ongesteldheid en zwangerschap), zijn er ook mannen die aangeven dat zij maandelijks een periode hebben waarin ze meer last van acne hebben dan in andere periodes.

Omgevingsfactoren

Contact met oliën en vetten, vervuilde lucht, irriterende stoffen of vochtigheid en zweten bij warm weer ook bijdragen tot acne op latere leeftijd.

Roken

Er blijkt een behoorlijk sterke relatie te bestaan tussen roken en acne. De toxinen die vrijkomen in sigarettenrook verstoppen de poriën en stimuleren de groei van bacteriën in de huid. Bovendien blijkt ook het aantal gerookte sigaretten per dag verband te houden met de ernst van de acne.

Mechanische factoren

Door het drukken van een band van een helm op het voorhoofd kan er door de druk die op die plek veelvuldig wordt uitgeoefend acne verschijnen.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals Prednison en sommige medicijnen tegen epilepsie kunnen acne op latere leeftijd veroorzaken.

Cosmetica

Door cosmetica te gebruiken kunnen de huidporiën verstoppen. Bacteriën, vuiligheid en oliën dragen zo bij aan het ontstaan van acne bij volwassenen. Probeer ook niet om je acne te verbergen door cosmetica aan te brengen. Dit maakt de acne alleen maar erger. Maar ook het niet (goed), verwijderen van cosmetica kan acne veroorzaken.

Daarnaast wordt acne vaak in verband gebracht met een slechte hygiëne of met het eten van bepaalde ‘vette’ voedingsmiddelen of een vitaminetekort. Dit is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen.

Acne op oudere leeftijd heeft ook een andere aanpak nodig dan acne tijdens je puberteit. Naar mate we ouder worden, neemt de talgproductie in de huid af, wordt onze huid dunner en geneest onze huid ook langzamer van wondjes en puistjes.

 

Bronnen: Huidarts.com en Huidtherapie.nl

5 reacties

 1. Anoniem 12 december 2015 at 19:23

  Nuttig

  Beantwoorden

 2. Anoniem 2 november 2016 at 16:25

  ik ben bijna 62 jaar en ook ik heb altijd last van puistjes of soms ook wel hele dikke puisten die dan behoorlijk pijn doen als ze opkomen.
  Ik smeer ze in met een zalfje van kruitvat ;pure control stick droogt de puistjes uit,soms gaat t snel soms duurt het wel 2 weken voordat t weg is.
  lastig ,ik hou mijn huid schoon en gebruik alleen Vaselinelanette créme van de huisarts.
  Ik heb drie jaar geleden Streptokok-pogesius gehad[als ik t goed schrijf] op mijn ogen, heel dik gezicht gehad 5 dagen ziekenhuisopname, hopelijk is alles weg maar soms denk ik wel eens is er nog iets in mijn lijf dat steeds even een opwelling geeft in mijn gezicht en rode bultjes op mijn ogen!!!
  En ook altijd puisten op mijn billen. groet A.kool

  Beantwoorden

 3. Anoniem 10 januari 2020 at 14:17

  Ik ben van plan om de huisarts te bezoeken omdat ik sinds langere tijd kleine puistjes op mijn neus en naast mijn neusvleugels heb. Soms elke dag nieuwe en dan ook nog wel een ‘s 3 of 4 tegelijk. Jeugdpuistjes zijn het niet want ik ben 65 en vraag me af waardoor het komt. Chocola en ei bijvoorbeeld een tijd niet eten helpt niet.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 17 maart 2020 at 02:49

  Ik ben al 25 jaar op zoek naar een goede oplossing. Ik heb plekken in mijn gezicht die een talgbultje geven en het dan grooter word en stuk gaat. Soms ziet het er uit of ik een schot hagel in mijn gezicht heb gekregen. Ik ben 62 jaar en denk nu echt dat het aan de testataron licht en zou Diane 35 een hele goede oplossing zijn maar nu lees ik dat dat dus weer niet vergoed word. Ik heb het niet nodig voor anticonceptie maar als medicijn daar snap ik helemaal niet van. Wat zou het altannatif zijn??

  Beantwoorden

  • John (moderator) 17 maart 2020 at 13:17

   Waarom zou je een anticonceptiepil gebruiken? ER zijn ook andere hormonale behandelingen als er een probleem met het testosteron zijn. Bespreek het met de huisarts.

   Beantwoorden