Tips bij een ontstoken oog

Een ontstoken ooglid komt regelmatig voor en kan, wanneer je er niet goed mee om gaat, een langdurige of steeds terugkerende chronische ontsteking worden. Dus wat kun je doen wanneer je last hebt een ontstoken ooglid?

Wat is een ontstoken ooglid?

Bij een ontstoken ooglid is er sprake van een ontsteking aan de ooglidrand. De medische term voor een chronische ontsteking aan de ooglidrand is een blefaritis. Wanneer er sprake is van een blefaritis, is er of een ontsteking aan een haarzakje van de wimpers of een ontsteking aan een talgkliertje van de ooglidrand. Er kan ook een pijnlijk rood bobbeltje net boven of onder de rand van het ooglid ontstaan.

Oorzaken van een ontstoken ooglid

Vaak zijn bacteriën de oorzaak van een ontsteking van de ooglidrand. Deze bacteriën nestelen zich dan in de afscheiding van de talgkliertjes en van de Meibom-klieren die op de ooglidrand uitkomen. Deze bacteriën zijn meestal onschuldig maar irriteren de ogen wel door onder andere de stoffen (toxines) die ze afscheiden.

Er bestaan twee soorten blefaritis. Beide zijn lastig van elkaar te onderscheiden en kunnen ook nog eens samen kunnen voorkomen. De eerste is de seborroïsche blefaritis of blepharitis squamosa. Deze vorm ontstaat door een overmatige talgproductie door de talgkliertjes en de klieren van Meibom. Tussen en achter de ooghaartjes vormen zich vettige schilfertjes waar bacteriën gaan zitten. Seborroïsche blefaritis gaat vaak samen met een schilferend voorhoofd en roos op de hoofdhuid.

De tweede vorm is stafylokokken blefaritis of blefaritis ulcerosa. Deze vorm is ernstiger. Het begint vaak op jongere leeftijd. Stafylokokken blefaritis wordt vooral veroorzaakt door hardnekkige bacteriën (stafylokokken) op de ooglidrand. Rond de ooghaartjes vormen zich harde korstjes die moeilijk weg te halen zijn.

Blefaritis kan door een aantal factoren erger worden:

 • Allergie, bijvoorbeeld voor bepaalde cosmetica.
 • Slapeloosheid.
 • Onaangepaste brilcorrectie, waardoor de ogen steeds half worden dichtgeknepen om scherp te kunnen zien.
 • Blootstelling aan irriterende stoffen zoals stof en rook.
 • Bepaalde huidaandoeningen, zoals rosacea.
 • Bepaalde andere aandoeningen zoals diabetes.

Symptomen van een ontstoken ooglid

Er kunnen verschillende symptomen zijn. Je kunt denken aan:

 • De randen van de oogleden aan de basis van de wimpers kunnen rood en soms gezwollen zijn. Omdat dit duidelijk zichtbaar is vinden veel mensen een ontstoken ooglid bijzonder vervelend
 • Schilfertjes en korstjes kunnen tussen de wimpers ontstaan.
 • Het kan zo zijn dat wanneer je wakker wordt dat dan je oogleden plakkerig zijn en dat de wimpers aan elkaar geplakt zijn.
 • Het dunne laagje traanvocht op de ogen is verstoord doordat de Meibom-kliertjes, die een deel van het traanvocht produceren, bij de ontsteking zijn betrokken. Hierdoor kun je droge ogen krijgen
 • Branderige ogen.
 • Jeukende oogleden.
 • Last hebben van fel licht.
 • Zweertjes op de ooglidranden hebben waaruit vocht of bloed komt.

Behandeling van blefaritis

Een ontstoken ooglid is een erg vervelende aandoening en wanneer je er last van hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Er zijn verschillende manieren om een ontstoken ooglid te behandelen. Je kunt om te beginnen zelf de volgende dingen doen:

Je oogleden goed schoonmaken door de ooglidranden twee keer per dag te ontvetten met een wattenstaafje dat je drenkt in een oplossing bestaande uit drie delen lauw water en één deel babyshampoo (dat prikt niet). Hierna de ogen spoelen met lauw water.

Aanwezige korstjes kunnen zacht gemaakt worden met een schoon washandje met lauwwarm water. Leg het washandje een kwartier op je ogen. Daarna kunnen de korstjes en schilfertjes worden weggehaald door het washandje heel voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. Deze bewegingen moeten van de binnenzijde naar de buitenzijde van de ooglidrand en van de buitenste naar de binnenste ooglidhoek plaatsvinden. Na het schoonmaken is het verstandig om de oogleden droog te deppen met een schone handdoek, niet droog te wrijven.

Wanneer dit niet helpt dan kan de arts in sommige gevallen antibiotische oogdruppels of oogzalf voorschrijven. Ze bestrijden de bacteriën die mede de oorzaak van de ontsteking zijn.

Als iemand overgevoelig is voor de afscheidingsstoffen (toxines) van de bacteriën, kan dat ernstige jeuk veroorzaken. Oogdruppels met corticosteroïden kunnen tijdelijk helpen tegen de jeuk. Dit mag alleen gebruikt worden onder toezicht van een oogarts. In ernstige en hardnekkige gevallen kan de oogarts een kuur met antibioticatabletten voorschrijven.

Soms is de onderliggende oorzaak een allergische reactie, bijvoorbeeld op bepaalde stoffen in cosmetica. Deze stoffen moeten dan zoveel mogelijk gemeden worden.

 

Bronnen: oogontsteking.org en gezondvgz.nl

16 reacties

 1. Anoniem 7 januari 2017 at 14:59

  op advies van de huisarts deze informatie gelezen en zal proberen met lauw water, babyshampoo en wattenstaafjes mijn blefaritis te verzorgen.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 1 mei 2018 at 23:34

  Na twee weken last van rode gevoelige ogen waarbij ik dacht aan hooikoorts reactie werd het afgelopen weekend erger en dik dicht oog. Maandag gebeld met huisarts de assistente gaf mij bovenstaand advies met wattenstaafje gedrenkt in oplossing babyshampoo in water oog lid schoon te maken. Iedere kant wattenstaafje 1 x over ooglid van buiten naar binnen. Dit met 3 staafjes gedaan dus 6 x die maandag middag en ik n avond nogmaals. Volgende dag 4 x gedaan. Het knapte hard op. Oog is nu niet meer zo dik en rood. Morgen ga ik het 2 x doen. Dit nog paar dagen volhouden. Eerst met gekookt wat afgekoeld water 10 min met keukenrolpapier of schone zakdoek op het oog weken. Vervolgens 2 wattenstaafjes (4x)over ooglid. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou werken. Nu is deze winter de rosacea weer behoorlijk aanwezig. Zou dit een gevolg zijn?

  Beantwoorden

  • John 2 mei 2018 at 00:30

   Die vraag kan ik zo helaas ook niet beantwoorden

   Beantwoorden

 3. Anoniem 29 mei 2018 at 21:49

  Kan een paddenschieter door tocht komen?

  Beantwoorden

  • John 30 mei 2018 at 01:13

   Nee, dat komt niet door tocht

   Beantwoorden

 4. Anoniem 4 juli 2018 at 22:00

  Ik heb inmiddels al ruim een maand een ontstoken ooglid, heb al drie weken antibiotica gel, maar er veranderd niks. Na hoe lang zou het eigenlijk voorbij moeten gaan?

  Beantwoorden

  • John 4 juli 2018 at 22:16

   Er zou op zijn minst verbetering moeten zijn. Ga terug naar de dokter

   Beantwoorden

 5. Anoniem 13 juli 2018 at 09:08

  Ik heb al ruim 4 weken een ontsteking bij mijn oog. Het begon met een dik rood ooglid wat na een week schoonmaken verdween. Vervolgens zit er nu al 3 weken een ontsteking onder mijn oog ( op mijn onderste ooglid zit een vurige rode bult) wat niet minder wordt met schoonmaken en babyshampoo. In de loop van de dag begin ik ook wat wazig te zien en neemt de irritatie/ jeuk toe. Mijn huisarts zegt dat ik gewoon geduld moet hebben want het kan soms wel maanden duren voordat dit over gaat? Heeft iemand andere tips want bij mijn huisarts kom ik niet verder en dit is geen fijn vooruitzicht.

  Beantwoorden

  • John 13 juli 2018 at 10:19

   Koel je ooglid met een koud vochtig lapje

   Beantwoorden

 6. Anoniem 15 juli 2018 at 03:49

  Heb dit ook 1 keer gehad moest daarvoor helaas naar het zieken huis omdat de ontsteking onder het ooglid zat moest het worden weggesneden was niet de leukste ingreep die er is nogal vervelend koste ervan werd ook met eigen risico gedaan en was wel 320 euro

  Beantwoorden

 7. Anoniem 18 juli 2018 at 09:27

  er staat prikt niet nou prikt wwl dus.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 2 augustus 2018 at 09:26

  Ik heb er ook last van is al me 2de x dat dit gebeurt tijdens de vakantie vorige x had ik het laten weg snijden maar nu heb ik er geen tijd voor is er niks anders dat het binne korte tijd weg gaat

  Beantwoorden

 9. Anoniem 31 augustus 2018 at 21:34

  Washandje met heet water kompres, voila

  Beantwoorden

 10. Anoniem 29 september 2018 at 13:27

  Ik heb ook unieke oogontsteking en ik kan er moeilijk van slagen wat kan ik doen om er snel van af te komen

  Beantwoorden

  • John 30 september 2018 at 09:23

   Ga ermee naar de huisarts

   Beantwoorden

 11. Anoniem 11 oktober 2018 at 20:53

  Heb het elke keer weer en bij mij blijft het vaak en moet het erg gesneden worden al zeker 7x laten doen omdat deppen schoonhouden enz niet baten mag helaas.

  Ik word er moedeloos van en ontstekingsremmers heb ik ook maar echt helpen niet.

  Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test