Tips bij een ontstoken oog

Een ontstoken ooglid komt regelmatig voor en kan, wanneer je er niet goed mee om gaat, een langdurige of steeds terugkerende chronische ontsteking worden. Dus wat kun je doen wanneer je last hebt een ontstoken ooglid?

Wat is een ontstoken ooglid?

Bij een ontstoken ooglid is er sprake van een ontsteking aan de ooglidrand. De medische term voor een chronische ontsteking aan de ooglidrand is een blefaritis. Wanneer er sprake is van een blefaritis, is er of een ontsteking aan een haarzakje van de wimpers of een ontsteking aan een talgkliertje van de ooglidrand. Er kan ook een pijnlijk rood bobbeltje net boven of onder de rand van het ooglid ontstaan.

Oorzaken van een ontstoken ooglid

Vaak zijn bacteriën de oorzaak van een ontsteking van de ooglidrand. Deze bacteriën nestelen zich dan in de afscheiding van de talgkliertjes en van de Meibom-klieren die op de ooglidrand uitkomen. Deze bacteriën zijn meestal onschuldig maar irriteren de ogen wel door onder andere de stoffen (toxines) die ze afscheiden.

Er bestaan twee soorten blefaritis. Beide zijn lastig van elkaar te onderscheiden en kunnen ook nog eens samen kunnen voorkomen. De eerste is de seborroïsche blefaritis of blepharitis squamosa. Deze vorm ontstaat door een overmatige talgproductie door de talgkliertjes en de klieren van Meibom. Tussen en achter de ooghaartjes vormen zich vettige schilfertjes waar bacteriën gaan zitten. Seborroïsche blefaritis gaat vaak samen met een schilferend voorhoofd en roos op de hoofdhuid.

De tweede vorm is stafylokokken blefaritis of blefaritis ulcerosa. Deze vorm is ernstiger. Het begint vaak op jongere leeftijd. Stafylokokken blefaritis wordt vooral veroorzaakt door hardnekkige bacteriën (stafylokokken) op de ooglidrand. Rond de ooghaartjes vormen zich harde korstjes die moeilijk weg te halen zijn.

Blefaritis kan door een aantal factoren erger worden:

 • Allergie, bijvoorbeeld voor bepaalde cosmetica.
 • Slapeloosheid.
 • Onaangepaste brilcorrectie, waardoor de ogen steeds half worden dichtgeknepen om scherp te kunnen zien.
 • Blootstelling aan irriterende stoffen zoals stof en rook.
 • Bepaalde huidaandoeningen, zoals rosacea.
 • Bepaalde andere aandoeningen zoals diabetes.

Symptomen van een ontstoken ooglid

Er kunnen verschillende symptomen zijn. Je kunt denken aan:

 • De randen van de oogleden aan de basis van de wimpers kunnen rood en soms gezwollen zijn. Omdat dit duidelijk zichtbaar is vinden veel mensen een ontstoken ooglid bijzonder vervelend
 • Schilfertjes en korstjes kunnen tussen de wimpers ontstaan.
 • Het kan zo zijn dat wanneer je wakker wordt dat dan je oogleden plakkerig zijn en dat de wimpers aan elkaar geplakt zijn.
 • Het dunne laagje traanvocht op de ogen is verstoord doordat de Meibom-kliertjes, die een deel van het traanvocht produceren, bij de ontsteking zijn betrokken. Hierdoor kun je droge ogen krijgen
 • Branderige ogen.
 • Jeukende oogleden.
 • Last hebben van fel licht.
 • Zweertjes op de ooglidranden hebben waaruit vocht of bloed komt.

Behandeling van blefaritis

Een ontstoken ooglid is een erg vervelende aandoening en wanneer je er last van hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Er zijn verschillende manieren om een ontstoken ooglid te behandelen. Je kunt om te beginnen zelf de volgende dingen doen:

Je oogleden goed schoonmaken door de ooglidranden twee keer per dag te ontvetten met een wattenstaafje dat je drenkt in een oplossing bestaande uit drie delen lauw water en één deel babyshampoo (dat prikt niet). Hierna de ogen spoelen met lauw water.

Aanwezige korstjes kunnen zacht gemaakt worden met een schoon washandje met lauwwarm water. Leg het washandje een kwartier op je ogen. Daarna kunnen de korstjes en schilfertjes worden weggehaald door het washandje heel voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. Deze bewegingen moeten van de binnenzijde naar de buitenzijde van de ooglidrand en van de buitenste naar de binnenste ooglidhoek plaatsvinden. Na het schoonmaken is het verstandig om de oogleden droog te deppen met een schone handdoek, niet droog te wrijven.

Wanneer dit niet helpt dan kan de arts in sommige gevallen antibiotische oogdruppels of oogzalf voorschrijven. Ze bestrijden de bacteriën die mede de oorzaak van de ontsteking zijn.

Als iemand overgevoelig is voor de afscheidingsstoffen (toxines) van de bacteriën, kan dat ernstige jeuk veroorzaken. Oogdruppels met corticosteroïden kunnen tijdelijk helpen tegen de jeuk. Dit mag alleen gebruikt worden onder toezicht van een oogarts. In ernstige en hardnekkige gevallen kan de oogarts een kuur met antibioticatabletten voorschrijven.

Soms is de onderliggende oorzaak een allergische reactie, bijvoorbeeld op bepaalde stoffen in cosmetica. Deze stoffen moeten dan zoveel mogelijk gemeden worden.

 

Bronnen: oogontsteking.org en gezondvgz.nl

63 reacties

 1. Anoniem 7 januari 2017 at 14:59

  op advies van de huisarts deze informatie gelezen en zal proberen met lauw water, babyshampoo en wattenstaafjes mijn blefaritis te verzorgen.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 1 mei 2018 at 23:34

  Na twee weken last van rode gevoelige ogen waarbij ik dacht aan hooikoorts reactie werd het afgelopen weekend erger en dik dicht oog. Maandag gebeld met huisarts de assistente gaf mij bovenstaand advies met wattenstaafje gedrenkt in oplossing babyshampoo in water oog lid schoon te maken. Iedere kant wattenstaafje 1 x over ooglid van buiten naar binnen. Dit met 3 staafjes gedaan dus 6 x die maandag middag en ik n avond nogmaals. Volgende dag 4 x gedaan. Het knapte hard op. Oog is nu niet meer zo dik en rood. Morgen ga ik het 2 x doen. Dit nog paar dagen volhouden. Eerst met gekookt wat afgekoeld water 10 min met keukenrolpapier of schone zakdoek op het oog weken. Vervolgens 2 wattenstaafjes (4x)over ooglid. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou werken. Nu is deze winter de rosacea weer behoorlijk aanwezig. Zou dit een gevolg zijn?

  Beantwoorden

  • John 2 mei 2018 at 00:30

   Die vraag kan ik zo helaas ook niet beantwoorden

   Beantwoorden

 3. Anoniem 29 mei 2018 at 21:49

  Kan een paddenschieter door tocht komen?

  Beantwoorden

  • John 30 mei 2018 at 01:13

   Nee, dat komt niet door tocht

   Beantwoorden

 4. Anoniem 4 juli 2018 at 22:00

  Ik heb inmiddels al ruim een maand een ontstoken ooglid, heb al drie weken antibiotica gel, maar er veranderd niks. Na hoe lang zou het eigenlijk voorbij moeten gaan?

  Beantwoorden

  • John 4 juli 2018 at 22:16

   Er zou op zijn minst verbetering moeten zijn. Ga terug naar de dokter

   Beantwoorden

 5. Anoniem 13 juli 2018 at 09:08

  Ik heb al ruim 4 weken een ontsteking bij mijn oog. Het begon met een dik rood ooglid wat na een week schoonmaken verdween. Vervolgens zit er nu al 3 weken een ontsteking onder mijn oog ( op mijn onderste ooglid zit een vurige rode bult) wat niet minder wordt met schoonmaken en babyshampoo. In de loop van de dag begin ik ook wat wazig te zien en neemt de irritatie/ jeuk toe. Mijn huisarts zegt dat ik gewoon geduld moet hebben want het kan soms wel maanden duren voordat dit over gaat? Heeft iemand andere tips want bij mijn huisarts kom ik niet verder en dit is geen fijn vooruitzicht.

  Beantwoorden

  • John 13 juli 2018 at 10:19

   Koel je ooglid met een koud vochtig lapje

   Beantwoorden

 6. Anoniem 15 juli 2018 at 03:49

  Heb dit ook 1 keer gehad moest daarvoor helaas naar het zieken huis omdat de ontsteking onder het ooglid zat moest het worden weggesneden was niet de leukste ingreep die er is nogal vervelend koste ervan werd ook met eigen risico gedaan en was wel 320 euro

  Beantwoorden

 7. Anoniem 18 juli 2018 at 09:27

  er staat prikt niet nou prikt wwl dus.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 2 augustus 2018 at 09:26

  Ik heb er ook last van is al me 2de x dat dit gebeurt tijdens de vakantie vorige x had ik het laten weg snijden maar nu heb ik er geen tijd voor is er niks anders dat het binne korte tijd weg gaat

  Beantwoorden

 9. Anoniem 31 augustus 2018 at 21:34

  Washandje met heet water kompres, voila

  Beantwoorden

 10. Anoniem 29 september 2018 at 13:27

  Ik heb ook unieke oogontsteking en ik kan er moeilijk van slagen wat kan ik doen om er snel van af te komen

  Beantwoorden

  • John 30 september 2018 at 09:23

   Ga ermee naar de huisarts

   Beantwoorden

 11. Anoniem 11 oktober 2018 at 20:53

  Heb het elke keer weer en bij mij blijft het vaak en moet het erg gesneden worden al zeker 7x laten doen omdat deppen schoonhouden enz niet baten mag helaas.

  Ik word er moedeloos van en ontstekingsremmers heb ik ook maar echt helpen niet.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 22 november 2018 at 11:01

  Ik heb ook ontsteking aan ooglid en heb oogzalf en oogdruppels gekregen
  Nu zei mijn vriendin dat ik erg op moet passen met kou op mijn oog
  Is dat zo??

  Beantwoorden

 13. Anoniem 28 november 2018 at 17:31

  Ik was nooit allergisch voor wimperlijnn opeens zwelt me oog nu op hoe kan dit??

  Beantwoorden

  • John 29 november 2018 at 19:12

   een allergie kan zomaar ontstaan….

   Beantwoorden

 14. Anoniem 29 november 2018 at 08:29

  Ik heb ook meer last nu het weer kouder is buiten. Wat kan ik daar aan doen? ( Ik moet toch op de fiets naar mijn werk, drie kwartier door de kou.)

  Beantwoorden

 15. Anoniem 5 december 2018 at 13:29

  best een fietsbril opzetten, dat houdt rechtstreekse koud en wind tegen

  Beantwoorden

 16. Anoniem 21 december 2018 at 21:59

  Bedankt voor de tip! Ik heb er één gekocht en ga het proberen.

  Beantwoorden

 17. Anoniem 6 januari 2019 at 16:26

  Kan ipv baby schampoo ook zeepvrije baby wasgel

  Beantwoorden

 18. Anoniem 12 januari 2019 at 03:53

  Een tip heb vele jaren dit als kind gehad
  Maak je ogen schoon met gekookt water en een steriel gaasje
  Daarna doe je trekzalf op je oog en doe hier een gaasje overheen voor de nacht
  Ochtend weer goed schoonmaken met gekookt water
  Je ziet grote verbetering binnen een dag
  Ik had het soms aan beide ogen kon ik niets zien en ook niet nar school

  Beantwoorden

 19. Anoniem 19 april 2019 at 12:54

  Ogen goed reinigen. Daarna voorzichtig met een wattenstaafje wat oorsmeer uit je oor halen en de ooglidontsteking hiermee insmeren. Werkt gegarandeerd en snel.

  Beantwoorden

 20. Anoniem 30 april 2019 at 20:23

  Beetje vaseline tegen schraalheid verzacht

  Beantwoorden

 21. Anoniem 2 mei 2019 at 09:20

  L-LYSINE HEEFT MIJ NA 2 DAGEN VAN MIJN DIKKE OOG AF GEHOLPEN. 2 TABLETTEN OP NUCHTERE MAAG. 2000 MG.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 6 juni 2019 at 03:19

  Anoniem: behandelen met crème bioforce van Vogel helpt echt

  Beantwoorden

 23. Anoniem 8 juni 2019 at 12:49

  Ik heb een ontsteking op me onderste ooglid. Als ik me ooglid naar beneden trek zit ik een witte bultje zitten(lijkt op een puistje maar dan aan de binne kant van me ooglid)

  Wat kan ik het beste doen?
  De huisarts zei dat ze de eerste week er niks tegen doen?

  Beantwoorden

  • John 8 juni 2019 at 19:07

   Maak een kopje thee. Het theezakje dan wel wat afkoelen laten een beetje uitknijpen en dat op je oog leggen

   Beantwoorden

 24. Anoniem 11 juni 2019 at 07:28

  om te voorkomem dat er wind en/of stofdeeltjes in mijn oog komem heb ik mijn oog afgedekt met gaas en tape, is dat goed of kan ik dat beter niet doen?

  Beantwoorden

  • John 11 juni 2019 at 10:25

   Dat is eigenlijk niet nodig.. Je hebt een ontstoken ooglid geen ontstoken oog

   Beantwoorden

 25. Anoniem 12 juli 2019 at 20:49

  Ik had 2 maanden geleden ontstoken oogleden. Dit is genezen, al ruim 6 weken… maar een oog lijkt nog steeds wat gezwollen. Trekt dat nog weg?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 12 juli 2019 at 22:18

   Dan is het toch goed om terug te gaan naar de huisarts

   Beantwoorden

 26. Anoniem 18 september 2019 at 01:45

  Mijn huisarts wou mij niet eens oogdruppels geven pfff

  Beantwoorden

 27. Anoniem 17 oktober 2019 at 12:09

  Na een lichte ontsteking van mijn linker ooglid is mijn huid rondom het ooglid ineens geel geworden. Dit vind ik vreemd en heb ik nog van niemand anders gehoord…

  Beantwoorden

 28. Anoniem 13 februari 2020 at 20:08

  Ik heb sinds 4 dagen een rood, gezwollen, pijnlijk bovenste ooglid. IK heb zelfs oedeem tot in mijn wang. Ik gebruik antibiotica-druppels van Tobrex. Nu schijnt er zich een uitgesproken bult op het ooglid te vormen. Lijkt een beginnende puist. Wat doe ik nu ?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 13 februari 2020 at 23:57

   Naar de huisarts teruggaan

   Beantwoorden

 29. Anoniem 16 mei 2020 at 03:43

  Sinds twee dagen een ‘zeer’ ontstoken ooglid aan de bovenzijde, nu is mijn oog zó dik dat mijn zicht belemmerd wordt. Is er een acute ontsteking (abces) mogelijk?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 16 mei 2020 at 19:33

   Ja dat zou kunnen. Neem contact op met de huisartsenpost

   Beantwoorden

 30. Anoniem 30 mei 2020 at 11:40

  Beste,
  Ik heb sinds een jaar of 5, rond mei, steeds 1 ontstoken ooglid. Soms gaat het om beide ogen, meestal maar 1. Ik heb een enorme zwelling van het ooglid, jeukt, irriteert, pijnlijk.
  Ik neem nu allergiepillen. Dat lijkt iets te helpen, maar precies niet veel. Uiteindelijk krijg ik ook steeds een abces tussen de wimpers.
  Blefaritis kan dus een allergische reactie zijn? Met als tegenreactie een abces? Aan 1 oog?
  Van schmink kan het hier alvast niet zijn. Dat hebben we al uitgesloten… Maar ik ben dus op zoek naar een betere oplossing. Want elk jaar zie ik er in mei uit als Quasimodo 🙁 voor een week of 2. Mvg.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 30 mei 2020 at 12:03

   Ben je hiermee ook al bij de huisarts geweest?

   Beantwoorden

 31. Anoniem 23 september 2020 at 19:06

  Kan het zijn dat je er ook hoofdpijn van krijg?

  Beantwoorden

 32. Anoniem 23 september 2020 at 19:06

  Hoofdpijn kan dat?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 23 september 2020 at 19:41

   Dat zou zeker kunnen

   Beantwoorden

 33. Anoniem 16 oktober 2020 at 23:11

  Ik heb het ook, maar door kokend water te gebruiken, watje erin deppen en op het oog houden. Daarna kokosolie erop en kno spray, dit een paar x per dag. Dan is het binnen een paar dagen verdwenen. Omega 3 pure visolie blijf ik standaard gebruiken, een natuurlijke ontstekingsremmer.

  Beantwoorden

 34. Anoniem 19 januari 2021 at 22:08

  Ik heb een rare reactie van mijn lichaam.. wanneer ik emotioneel iets triest meemaak krijg ik bij linkeroog een rood branderig onderooglid dat soms opzwelt en heel heet aanvoelt…niet goed voor de oogleden want laat soms een litteken na …heb zelfde symptoom ook als ik toch eens lactose eet … ervaring mee aub want een einde raad

  Beantwoorden

 35. John (moderator) 19 januari 2021 at 22:14

  Is dat dan na huilen ?

  Beantwoorden

 36. Anoniem 20 januari 2021 at 17:34

  Gisteren wakker geworden met een gezwollen, jeukend en pijnlijk ooglid rechtsboven.

  Ik ben bovenstaande tips aan het opvolgen, vraag me af of teatree olie misschien kan helpen?

  Heb ook sudocrem geprobeerd eerder vandaag, Maar het doet niet veel ?

  Als het eind vd dag morgen niet weg is zal ik naar de huisarts gaan, wilde het eerst zelf proberen op te lossen

  Beantwoorden

 37. Anoniem 25 januari 2021 at 20:14

  Van teatree olie weer ik dat het in geen geval in contact moet komen met je oog!

  Beantwoorden

 38. Anoniem 20 februari 2021 at 22:36

  Ik heb al 3 weken ontstoken ooglid ben naar de huisarts geweest maar die denkt verkoudheid virus heb dan ook steeds hoofdpijn

  Beantwoorden

 39. Anoniem 26 juli 2021 at 15:58

  Ik heb dit ook bij emotie. Dikke oogleden boven en onder. Heet en in het begin ook jeuk. Vochtophoping en rood. Alles wat helpt is een warm nat washandje om te ontspannen. Alles wat ik erop smeer maakt het eigenlijk alleen maar erger. Probeer te ontspannen en positief te kijken. Denk aan leuke dingen. Lijkt zweverig maar is het enige wat mij helpt. Als het weggaat wordt de huid rond mijn ogen heel droog. Beetje vette crème helpt ertegen. Succes

  Beantwoorden

 40. Anoniem 18 augustus 2021 at 19:14

  Rode rand boven mijn linker oog, wat zou dat kunnen zijn ?

  Beantwoorden

 41. Anoniem 17 november 2021 at 22:02

  Heb een geïrriteerd ooglid, rood maar Een arts heeft me ultracortizon meegegeven maar dat hielp niet. Hij dacht dat het met het seizoen te maken had: kou, verwarming aan dus eczeem. Ben teruggegaan. De andere arts zei dat het een reactie op makeup was, wat aannemelijker was, hij zag geen eczeem en nu moet ik er niets mee doen. Kan ik dr vogel echinaforce gebruiken

  Beantwoorden

 42. John (moderator) 17 november 2021 at 22:11

  Ik denk dat je beter niets op kunt doen . Zalf zal het alleen maar afdekken en wellicht erger maken. Beter deppen met een wattenschijfje met warm water

  Beantwoorden

 43. Anoniem 24 juni 2022 at 15:57

  Ik vraag me af hoe het verlopen is met de mensen die hierboven hun oogontsteking beschreven hebben. Is het beter, is het verdwenen of sukkelt men er nog mee.

  Beantwoorden

 44. Anoniem 17 juli 2022 at 02:18

  Hoi ik heb oogsteking wat moet ik doen dat snel puist verdwijnt en mij oog normaal is moet ik water gebruiken ???

  Beantwoorden

 45. John (moderator) 17 juli 2022 at 15:16

  Daar moet je mee naar de dokter gaan. Die kan er een zalf voor voorschrijven

  Beantwoorden

 46. Anoniem 19 juli 2022 at 10:20

  Ik heb sinds eergisteren een ontstoken ooglid die bij het knipperen en als iets er op komt pijn doet wat kan ik doen tegen de pijn?

  Beantwoorden

 47. John (moderator) 19 juli 2022 at 14:07

  Daar moet je mee naar de dokter gaan. Die kan er een iets voor voorschrijven

  Beantwoorden

 48. Anoniem 9 oktober 2022 at 13:31

  onder mijn oog is het ook geel geworden na een ontsteking binnen in mijn ooglid

  Beantwoorden