Bij een griepepidemie horen vele symptomen en hoesten is daar één van. Hoesten als gevolg van griep kan erg vervelend zijn, ook voor kinderen. Helemaal wanneer je kind er ook ‘s nachts last van hebben. Wat kan helpen bij hoestende kinderen en wanneer moet je naar je huisarts?

Hoesten

Hoesten ontstaat doordat je keel irriteert, bijvoorbeeld door stof of een verkoudheid. Hoesten zelf is geen ziekte, maar een symptoom. Bijna altijd is de oorzaak een onschuldige luchtweginfectie, een verkoudheid dus. Door te hoesten probeert het lichaam het slijm, virussen en bacteriën uit de luchtwegen te verwijderen. Het is dus eigenlijk een bijzonder nuttig reflex die je misschien helemaal niet moet onderdrukken.

Een acute hoest kan tot drie weken duren. Duurt de hoest langer, dan spreek je van een chronische hoest. Voor kinderen tot ongeveer zes jaar is het normaal om zes tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie te hebben. De infectie verdwijnt meestal na een week of tien dagen, maar de hoest kan een stuk langer aanhouden. Het is dus best mogelijk dat een kind bijna de hele winter lang hoest doordat hij of zij de ene verkoudheid na de andere krijgt.

Hoestsiropen doen soms meer kwaad dan goed

Er zijn twee soorten hoestsiropen op de markt: de hoestsiropen die de hoestreflex moeten onderdrukken en de siropen die het slijm moeten verdunnen. Tot op de dag van vandaag is het nut is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. De nadelen voeren de boventoon. Een antihoestsiroop kan namelijk ook de ademhaling onderdrukken en is daarom zeker voor kinderen jonger dan zes jaar niet aan te raden. Door de hoestreflex te verminderen riskeer je ook dat het slijm blijft zitten en dat je kind een bijkomende bacteriële infectie krijgt. Met slijmoplossers kan het zo zijn dat deze er voor zorgen dat er te veel slijm ontstaan. Met een hoestsiroop gaan de klachten niet sneller over en kunnen bovendien de luchtwegen vernauwen, waardoor uw kind nog moeilijker ademt.

Honing helpt beter

Drink veel vocht om een geïrriteerde keel te verzachten en het slijm los te maken. Maar ook een beetje honing kan je kind helpen. Verschillende studies tonen aan dat honing de hoest kan verlichten. Maar pas wel op met kinderen jonger dan 12 maanden. Deze mag je geen honing geven. In honing kunnen namelijk bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Schrap melkproducten

Melkproducten veroorzaken meer slijm in de keelholte waardoor je meer de neiging hebt tot hoesten. Schrap kaas, melk en boter dus tijdelijk uit je dieet. Zure zuivel (karnemelk, kwark, yoghurt), heeft dit effect overigens niet en kun je dus wel gewoon gebruiken.

Gebruik een luchtbevochtiger in plaats van medicijnen
Droge lucht zonder een goede vochtigheid verergert droge hoest en irriteert een pijnlijke keel. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen en om het gemakkelijker te maken om te ademen. Een luchtvochtigheid van rond de 40% is het meest ideaal. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht.

Neusdruppels zijn de beste behandeling

Een gezond kind dat een verkoudheid krijgt, kun je het best behandelen door zijn of haar neusje regelmatig te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Daardoor zal je kind beter kunnen ademhalen en rustiger kunnen slapen. Er bestaan ook neusdruppels voor kinderen om het opgezwollen neusslijmvlies te laten slinken. Dit mag je niet langer dan een week gebruiken omdat de neus anders chronisch verstopt kan raken. Door de neus vrij te maken verklein je ook de kans op een oorontsteking en lagere luchtweginfecties.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Neem contact op met de huisarts als je kind ook last krijgt van: benauwdheid, piepende ademhaling, sufheid, koorts (temperatuur boven de 38°C) die langer duurt dan drie volle dagen. Bij baby’s als de koorts langer duurt dan 24 uur, als je kind koorts gehad heeft en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt of als het slecht gaat drinken (minder dan de helft van normaal). Heeft je kind in één jaar meerdere infecties van de lagere luchtwegen, zoals een longontsteking of bronchitis, ga dan naar je huisarts. Dan kan er namelijk sprake zijn van astma, hyper-reactieve luchtwegen of een andere longziekte.

 

Bronnen: UZA, zelfzorg.nl en hoesten.org

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test