Bij een griepepidemie horen vele symptomen en hoesten is daar één van. Hoesten als gevolg van griep kan erg vervelend zijn, ook voor kinderen. Helemaal wanneer je kind er ook ‘s nachts last van hebben. Wat kan helpen bij hoestende kinderen en wanneer moet je naar je huisarts?

Hoesten

Hoesten ontstaat doordat je keel irriteert, bijvoorbeeld door stof of een verkoudheid. Hoesten zelf is geen ziekte, maar een symptoom. Bijna altijd is de oorzaak een onschuldige luchtweginfectie, een verkoudheid dus. Door te hoesten probeert het lichaam het slijm, virussen en bacteriën uit de luchtwegen te verwijderen. Het is dus eigenlijk een bijzonder nuttig reflex die je misschien helemaal niet moet onderdrukken.

Een acute hoest kan tot drie weken duren. Duurt de hoest langer, dan spreek je van een chronische hoest. Voor kinderen tot ongeveer zes jaar is het normaal om zes tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie te hebben. De infectie verdwijnt meestal na een week of tien dagen, maar de hoest kan een stuk langer aanhouden. Het is dus best mogelijk dat een kind bijna de hele winter lang hoest doordat hij of zij de ene verkoudheid na de andere krijgt.

Hoestsiropen doen soms meer kwaad dan goed

Er zijn twee soorten hoestsiropen op de markt: de hoestsiropen die de hoestreflex moeten onderdrukken en de siropen die het slijm moeten verdunnen. Tot op de dag van vandaag is het nut is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. De nadelen voeren de boventoon. Een antihoestsiroop kan namelijk ook de ademhaling onderdrukken en is daarom zeker voor kinderen jonger dan zes jaar niet aan te raden. Door de hoestreflex te verminderen riskeer je ook dat het slijm blijft zitten en dat je kind een bijkomende bacteriële infectie krijgt. Met slijmoplossers kan het zo zijn dat deze er voor zorgen dat er te veel slijm ontstaan. Met een hoestsiroop gaan de klachten niet sneller over en kunnen bovendien de luchtwegen vernauwen, waardoor uw kind nog moeilijker ademt.

Honing helpt beter

Drink veel vocht om een geïrriteerde keel te verzachten en het slijm los te maken. Maar ook een beetje honing kan je kind helpen. Verschillende studies tonen aan dat honing de hoest kan verlichten. Maar pas wel op met kinderen jonger dan 12 maanden. Deze mag je geen honing geven. In honing kunnen namelijk bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Schrap melkproducten

Melkproducten veroorzaken meer slijm in de keelholte waardoor je meer de neiging hebt tot hoesten. Schrap kaas, melk en boter dus tijdelijk uit je dieet. Zure zuivel (karnemelk, kwark, yoghurt), heeft dit effect overigens niet en kun je dus wel gewoon gebruiken.

Gebruik een luchtbevochtiger in plaats van medicijnen
Droge lucht zonder een goede vochtigheid verergert droge hoest en irriteert een pijnlijke keel. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen en om het gemakkelijker te maken om te ademen. Een luchtvochtigheid van rond de 40% is het meest ideaal. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht.

Neusdruppels zijn de beste behandeling

Een gezond kind dat een verkoudheid krijgt, kun je het best behandelen door zijn of haar neusje regelmatig te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Daardoor zal je kind beter kunnen ademhalen en rustiger kunnen slapen. Er bestaan ook neusdruppels voor kinderen om het opgezwollen neusslijmvlies te laten slinken. Dit mag je niet langer dan een week gebruiken omdat de neus anders chronisch verstopt kan raken. Door de neus vrij te maken verklein je ook de kans op een oorontsteking en lagere luchtweginfecties.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Neem contact op met de huisarts als je kind ook last krijgt van: benauwdheid, piepende ademhaling, sufheid, koorts (temperatuur boven de 38°C) die langer duurt dan drie volle dagen. Bij baby’s als de koorts langer duurt dan 24 uur, als je kind koorts gehad heeft en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt of als het slecht gaat drinken (minder dan de helft van normaal). Heeft je kind in één jaar meerdere infecties van de lagere luchtwegen, zoals een longontsteking of bronchitis, ga dan naar je huisarts. Dan kan er namelijk sprake zijn van astma, hyper-reactieve luchtwegen of een andere longziekte.

 

Bronnen: UZA, zelfzorg.nl en hoesten.org

23 reacties

 1. Anoniem 17 december 2018 at 00:41

  mijn kind is al paar dagen aan het hoesten en ademt heel erg zwaar, ik krijg het er zelf benauwd van.
  In haar slaap piept haar adem ook.

  Beantwoorden

  • John 17 december 2018 at 17:26

   Dan is het goed om even naar de huisarts te gaan

   Beantwoorden

 2. Anoniem 4 januari 2019 at 21:53

  Is een neusspray ook goed ipv neusdruppels voor een kind van 2 wat heel veel hoest snachts.?

  Beantwoorden

  • John 5 januari 2019 at 23:16

   Neusdruppels zijn tegen een verstopte neus en niet tegen hoesten. beter geen spray maar druppels gebruiken

   Beantwoorden

 3. Anoniem 22 februari 2019 at 14:12

  hoesten na de griep, slijmerig, wat kan ik doen buiten, neus druppelen en honing ?

  Beantwoorden

  • John 23 februari 2019 at 17:31

   In principe moetje dat uitzieken

   Beantwoorden

 4. Anoniem 1 maart 2019 at 21:55

  Oke zoontje hoest zo erg dat hij overgeeft meerdere keren per dag en meeste slijm spuugd wat kan ik nog doen ben al bij de huisarts geweest longen zijn goed en schoon

  Beantwoorden

 5. Anoniem 5 maart 2019 at 21:14

  mijn docntertje van net 2 is continu verkouden ook hoest ze veel en dat ia dan vooral savonds en snachts wanneer ze op bedje ligt. Wat kan ik daar tegen doen? Het zijn ook meer aanvallen en dat duurt dan even en dan is het weer even over.

  Beantwoorden

  • John 5 maart 2019 at 22:06

   Ik zu in ieder geval naar de huisarts gaan om naar luchtwegen en longen te laten luisteren

   Beantwoorden

 6. Anoniem 6 maart 2019 at 04:11

  Mijn zoontje hoest al 3 maanden, spreek je dan van een chronische hoest? Moet ik hier iets mee?

  Beantwoorden

  • John 6 maart 2019 at 10:40

   Dat lijkt dan wel chronisch. Ga naar de huisarts

   Beantwoorden

 7. Anoniem 21 maart 2019 at 16:30

  Mijn tip: zet een luchtbevochtiger op de kamer. Hoeft echt geen duur apparaat te zijn. 1 met koude damp, kan geen kwaaad voor je kindje. Bij mijn zoontje van 4 was het een fantastisch middel. en bij mijn 7 maanden oude dochtertje blijkt het wederom fantastisch te helpen.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 9 april 2019 at 20:57

  Zorgt zuivel echt voor meer slijm? Ik heb dit gevoel zelf wel, maar dat zou een placebo-effect kunnen zijn. Veel artikelen zeggen dat het nooit wetenschappelijk bewezen is.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 17 april 2019 at 11:48

  Ja hoor melk blijft kleven. Dochtertje mag geen melkproducten meer als ze verkouden is. Want als ze deze dan wel drinkt is het binnen de minuut hoesten tot ze ervan overgeeft. Nu laten we ze geen melkproducten meer eten of drinken als ze verkouden is en heeft ze niet meer over

  Beantwoorden

 10. Anoniem 24 april 2019 at 22:10

  Hallo! Hoe oud is je dochtertje? Mn dochtertje is bijna 16 maand en bij iedere verkoudheid (en wat slijmpjes), geeft ze over als ze melk drinkt. Kinderarts zegt sat we melk moeten blijven geven, maar zo hoidt ze echt niks binnen. Zou ze tijdelijk even geen melk mogen krijgen?

  Beantwoorden

 11. Anoniem 15 mei 2019 at 00:14

  Is wel degelijk bewezen. Vorig jaar (2018). Universitair onderzoek, weet de naam desbetreffende onderzoekers niet meer maar het onderzoek is zeker te vinden online.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 14 juli 2019 at 10:22

  Mijn zoontje van 1 hoest vooral snachts. Mijn schoonmoeder heeft hem in een warm bad gezet en vervolgens een ijskoude sproeier op zijn rug gezet, zodat hij schrikt. Ze zegt Dat dan het slijm loskomt. Mij lijkt dit juist heel fout omdat het slijm dan juist dieper in de longen komt. De dokter zou dat tegen haar gezegd hebben, maar ik geloof dat niet. Weet iemand of dit wel een oplossing zou kunnen zijn?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 14 juli 2019 at 11:42

   Dat is beslist geen oplossing tegen hoesten! Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Niet vanwege het slijm, maar vanwege de bloedsomloop.
   Neem een halve ui en snij die op het snijvlak kruiselings in. Zet die op een schaaltje naast het bedje van je zoontje. Overdag de kamer even goed luchten. als de klachten blijven aanhouden, ga dan even naar de huisarts

   Beantwoorden

 13. Anoniem 22 augustus 2019 at 15:48

  mijn kleindochter van 4 jaar hoest en begint een snotneus te krijgen. snotneus is nog waterig.

  Beantwoorden

 14. Anoniem 27 augustus 2019 at 04:50

  Kind van 8 jaar hoest meer dan 2 weken advies van doktor moet wachten tot over gaat en kind van 8 elke avond hoest als het geen adem krijgt en geef niet aan : hoest prik niet heeft geen slijm en krijgt geen melk product.wat zou het dan kunnen zijn?overdag normaal hoest maar avond harde tot bijna geen lucht meer.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 27 augustus 2019 at 11:37

   Moeilijk om daar zo iets over te zeggen zonder enige vorm van onderzoek. Toch maar terug nar de huisarts en op kinkhoest laten controleren

   Beantwoorden

 15. Anoniem 22 november 2019 at 23:35

  Mijn dochter van 4 jaar kan niet slapen door t hoesten steeds als ze in slaapt doezelt hoest ze zich weer wakker

  Beantwoorden

  • John (moderator) 23 november 2019 at 00:54

   Neem een halve ui, snijdt die op het snijvlak kruiselings in, en zet die naast het bedje.

   Beantwoorden