Bij een griepepidemie horen vele symptomen en hoesten is daar één van. Hoesten als gevolg van griep kan erg vervelend zijn, ook voor kinderen. Helemaal wanneer je kind er ook ‘s nachts last van hebben. Wat kan helpen bij hoestende kinderen en wanneer moet je naar je huisarts?

Hoesten

Hoesten ontstaat doordat je keel irriteert, bijvoorbeeld door stof of een verkoudheid. Hoesten zelf is geen ziekte, maar een symptoom. Bijna altijd is de oorzaak een onschuldige luchtweginfectie, een verkoudheid dus. Door te hoesten probeert het lichaam het slijm, virussen en bacteriën uit de luchtwegen te verwijderen. Het is dus eigenlijk een bijzonder nuttig reflex die je misschien helemaal niet moet onderdrukken.

Een acute hoest kan tot drie weken duren. Duurt de hoest langer, dan spreek je van een chronische hoest. Voor kinderen tot ongeveer zes jaar is het normaal om zes tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie te hebben. De infectie verdwijnt meestal na een week of tien dagen, maar de hoest kan een stuk langer aanhouden. Het is dus best mogelijk dat een kind bijna de hele winter lang hoest doordat hij of zij de ene verkoudheid na de andere krijgt.

Hoestsiropen doen soms meer kwaad dan goed

Er zijn twee soorten hoestsiropen op de markt: de hoestsiropen die de hoestreflex moeten onderdrukken en de siropen die het slijm moeten verdunnen. Tot op de dag van vandaag is het nut is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. De nadelen voeren de boventoon. Een antihoestsiroop kan namelijk ook de ademhaling onderdrukken en is daarom zeker voor kinderen jonger dan zes jaar niet aan te raden. Door de hoestreflex te verminderen riskeer je ook dat het slijm blijft zitten en dat je kind een bijkomende bacteriële infectie krijgt. Met slijmoplossers kan het zo zijn dat deze er voor zorgen dat er te veel slijm ontstaan. Met een hoestsiroop gaan de klachten niet sneller over en kunnen bovendien de luchtwegen vernauwen, waardoor uw kind nog moeilijker ademt.

Honing helpt beter

Drink veel vocht om een geïrriteerde keel te verzachten en het slijm los te maken. Maar ook een beetje honing kan je kind helpen. Verschillende studies tonen aan dat honing de hoest kan verlichten. Maar pas wel op met kinderen jonger dan 12 maanden. Deze mag je geen honing geven. In honing kunnen namelijk bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Schrap melkproducten

Melkproducten veroorzaken meer slijm in de keelholte waardoor je meer de neiging hebt tot hoesten. Schrap kaas, melk en boter dus tijdelijk uit je dieet. Zure zuivel (karnemelk, kwark, yoghurt), heeft dit effect overigens niet en kun je dus wel gewoon gebruiken.

Gebruik een luchtbevochtiger in plaats van medicijnen
Droge lucht zonder een goede vochtigheid verergert droge hoest en irriteert een pijnlijke keel. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen en om het gemakkelijker te maken om te ademen. Een luchtvochtigheid van rond de 40% is het meest ideaal. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht.

Neusdruppels zijn de beste behandeling

Een gezond kind dat een verkoudheid krijgt, kun je het best behandelen door zijn of haar neusje regelmatig te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Daardoor zal je kind beter kunnen ademhalen en rustiger kunnen slapen. Er bestaan ook neusdruppels voor kinderen om het opgezwollen neusslijmvlies te laten slinken. Dit mag je niet langer dan een week gebruiken omdat de neus anders chronisch verstopt kan raken. Door de neus vrij te maken verklein je ook de kans op een oorontsteking en lagere luchtweginfecties.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Neem contact op met de huisarts als je kind ook last krijgt van: benauwdheid, piepende ademhaling, sufheid, koorts (temperatuur boven de 38°C) die langer duurt dan drie volle dagen. Bij baby’s als de koorts langer duurt dan 24 uur, als je kind koorts gehad heeft en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt of als het slecht gaat drinken (minder dan de helft van normaal). Heeft je kind in één jaar meerdere infecties van de lagere luchtwegen, zoals een longontsteking of bronchitis, ga dan naar je huisarts. Dan kan er namelijk sprake zijn van astma, hyper-reactieve luchtwegen of een andere longziekte.

 

Bronnen: UZA, zelfzorg.nl en hoesten.org

48 reacties

 1. Anoniem 17 december 2018 at 00:41

  mijn kind is al paar dagen aan het hoesten en ademt heel erg zwaar, ik krijg het er zelf benauwd van.
  In haar slaap piept haar adem ook.

  Beantwoorden

  • John 17 december 2018 at 17:26

   Dan is het goed om even naar de huisarts te gaan

   Beantwoorden

 2. Anoniem 4 januari 2019 at 21:53

  Is een neusspray ook goed ipv neusdruppels voor een kind van 2 wat heel veel hoest snachts.?

  Beantwoorden

  • John 5 januari 2019 at 23:16

   Neusdruppels zijn tegen een verstopte neus en niet tegen hoesten. beter geen spray maar druppels gebruiken

   Beantwoorden

 3. Anoniem 22 februari 2019 at 14:12

  hoesten na de griep, slijmerig, wat kan ik doen buiten, neus druppelen en honing ?

  Beantwoorden

  • John 23 februari 2019 at 17:31

   In principe moetje dat uitzieken

   Beantwoorden

 4. Anoniem 1 maart 2019 at 21:55

  Oke zoontje hoest zo erg dat hij overgeeft meerdere keren per dag en meeste slijm spuugd wat kan ik nog doen ben al bij de huisarts geweest longen zijn goed en schoon

  Beantwoorden

 5. Anoniem 5 maart 2019 at 21:14

  mijn docntertje van net 2 is continu verkouden ook hoest ze veel en dat ia dan vooral savonds en snachts wanneer ze op bedje ligt. Wat kan ik daar tegen doen? Het zijn ook meer aanvallen en dat duurt dan even en dan is het weer even over.

  Beantwoorden

  • John 5 maart 2019 at 22:06

   Ik zu in ieder geval naar de huisarts gaan om naar luchtwegen en longen te laten luisteren

   Beantwoorden

 6. Anoniem 6 maart 2019 at 04:11

  Mijn zoontje hoest al 3 maanden, spreek je dan van een chronische hoest? Moet ik hier iets mee?

  Beantwoorden

  • John 6 maart 2019 at 10:40

   Dat lijkt dan wel chronisch. Ga naar de huisarts

   Beantwoorden

 7. Anoniem 21 maart 2019 at 16:30

  Mijn tip: zet een luchtbevochtiger op de kamer. Hoeft echt geen duur apparaat te zijn. 1 met koude damp, kan geen kwaaad voor je kindje. Bij mijn zoontje van 4 was het een fantastisch middel. en bij mijn 7 maanden oude dochtertje blijkt het wederom fantastisch te helpen.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 9 april 2019 at 20:57

  Zorgt zuivel echt voor meer slijm? Ik heb dit gevoel zelf wel, maar dat zou een placebo-effect kunnen zijn. Veel artikelen zeggen dat het nooit wetenschappelijk bewezen is.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 17 april 2019 at 11:48

  Ja hoor melk blijft kleven. Dochtertje mag geen melkproducten meer als ze verkouden is. Want als ze deze dan wel drinkt is het binnen de minuut hoesten tot ze ervan overgeeft. Nu laten we ze geen melkproducten meer eten of drinken als ze verkouden is en heeft ze niet meer over

  Beantwoorden

 10. Anoniem 24 april 2019 at 22:10

  Hallo! Hoe oud is je dochtertje? Mn dochtertje is bijna 16 maand en bij iedere verkoudheid (en wat slijmpjes), geeft ze over als ze melk drinkt. Kinderarts zegt sat we melk moeten blijven geven, maar zo hoidt ze echt niks binnen. Zou ze tijdelijk even geen melk mogen krijgen?

  Beantwoorden

 11. Anoniem 15 mei 2019 at 00:14

  Is wel degelijk bewezen. Vorig jaar (2018). Universitair onderzoek, weet de naam desbetreffende onderzoekers niet meer maar het onderzoek is zeker te vinden online.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 14 juli 2019 at 10:22

  Mijn zoontje van 1 hoest vooral snachts. Mijn schoonmoeder heeft hem in een warm bad gezet en vervolgens een ijskoude sproeier op zijn rug gezet, zodat hij schrikt. Ze zegt Dat dan het slijm loskomt. Mij lijkt dit juist heel fout omdat het slijm dan juist dieper in de longen komt. De dokter zou dat tegen haar gezegd hebben, maar ik geloof dat niet. Weet iemand of dit wel een oplossing zou kunnen zijn?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 14 juli 2019 at 11:42

   Dat is beslist geen oplossing tegen hoesten! Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Niet vanwege het slijm, maar vanwege de bloedsomloop.
   Neem een halve ui en snij die op het snijvlak kruiselings in. Zet die op een schaaltje naast het bedje van je zoontje. Overdag de kamer even goed luchten. als de klachten blijven aanhouden, ga dan even naar de huisarts

   Beantwoorden

 13. Anoniem 22 augustus 2019 at 15:48

  mijn kleindochter van 4 jaar hoest en begint een snotneus te krijgen. snotneus is nog waterig.

  Beantwoorden

 14. Anoniem 27 augustus 2019 at 04:50

  Kind van 8 jaar hoest meer dan 2 weken advies van doktor moet wachten tot over gaat en kind van 8 elke avond hoest als het geen adem krijgt en geef niet aan : hoest prik niet heeft geen slijm en krijgt geen melk product.wat zou het dan kunnen zijn?overdag normaal hoest maar avond harde tot bijna geen lucht meer.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 27 augustus 2019 at 11:37

   Moeilijk om daar zo iets over te zeggen zonder enige vorm van onderzoek. Toch maar terug nar de huisarts en op kinkhoest laten controleren

   Beantwoorden

 15. Anoniem 22 november 2019 at 23:35

  Mijn dochter van 4 jaar kan niet slapen door t hoesten steeds als ze in slaapt doezelt hoest ze zich weer wakker

  Beantwoorden

  • John (moderator) 23 november 2019 at 00:54

   Neem een halve ui, snijdt die op het snijvlak kruiselings in, en zet die naast het bedje.

   Beantwoorden

 16. Anoniem 29 november 2020 at 01:56

  Mijn zoontje van net 2 heeft een droge kriebelhoest en bij elke verkoudheid moet hij een aantal nachten achtereen hoesten in z’n slaap, waar hij uiteindelijk wakker van wordt en ikzelf ook niet van kan slapen. Hij heeft geen slijm om op te hoesten, dus helpt een ui dan ook? Een zetpilletje werkt ook altijd, maar zelf wil hij dat niet en ik vind het vervelend om hem in de houdgreep te houden en die zetpil in te brengen. Die helpt dan wel binnen een half uur en we kunnen de rest vd nacht weer doorslapen. Ik las ook iets over codeïnedrankje, zou dat iets zijn?

  Beantwoorden

 17. John (moderator) 29 november 2020 at 15:37

  Voor codeïne is hij toch echt nog wel te jong. probeer de ui beter en een lepeltje honing voor het slapen gaan

  Beantwoorden

 18. Anoniem 7 februari 2021 at 17:22

  Helpt een ui ook bij droge kriebelhoest?

  Beantwoorden

 19. Anoniem 7 februari 2021 at 17:24

  En is het bij dit huidige weer (sneeuwval met koude wind) beter om wel of niet naar buiten te gaan als een kind die droge hoest heeft?

  Beantwoorden

 20. Tandor 7 februari 2021 at 17:59

  Ja ui kan dan ook helpen

  Beantwoorden

 21. Tandor 7 februari 2021 at 18:00

  Naar buiten lijkt me dan niet zo heel verstandig

  Beantwoorden

 22. Anoniem 9 februari 2021 at 06:22

  Helpt een middel met noscapine ook tegen kriebelhoest en mag een peuter dat wel, i.t.t. codeïne?

  Beantwoorden

 23. Tandor 9 februari 2021 at 16:40

  Het kan vanaf 3 jaar worden gebruikt behalve als er veel slijmvorming is

  Beantwoorden

 24. Anoniem 14 februari 2021 at 19:58

  Onze zoon (bijna 4) heeft het ook weer te pakken. Alleen nu hoest hij zo erg dat hij soms bijna moet overgeven. Wat ie hier aan te doen om het te verlichten

  Beantwoorden

 25. Anoniem 16 februari 2021 at 22:42

  Mijn zoon bijna 4 heeft elke winter regelmatig een verkoudheid. Bij de minste hoest op school heeft hij die te pakken. Nu neemt hij puffs maar dit jaar is het de ene na de andere en 3 maanden aan een stuk puffs geven lijkt me nu toch ook geen oplossing.
  Er moet weerstand komen maar hoe?
  De kamer wordt dagelijks verlucht.
  2 maal per dag wat eucalyptus crème op borstkas en rug.
  En verstuiver voor betere ademhaling.
  Maar snachts blijft de hoest wat kan ik doen?

  Beantwoorden

 26. Tandor 16 februari 2021 at 22:48

  Hij is hiervoor wel onder behandeling bij de kinderarts?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 14 maart 2021 at 23:54

  Mijn dochter 10 jaar hoesten bijna een maand lang alleen in de ochtend

  Beantwoorden

 28. John (moderator) 15 maart 2021 at 15:54

  Even naar de huisarts dan

  Beantwoorden

 29. Anoniem 1 april 2021 at 22:22

  Wat altijd belangrijk is, is borst warm houden dus col of sjaal. En warme voeten. Maar buiten is denk ik altijd goed maar wel met muts en sjaal als het koud is. Mijn dochter van 5 nu ook weer enorme hoestbuien met kokhalzen vooral in avond. Overdag nauwelijks. Ik heb tijm olie, paracetamol en haar matras iets hoger. Even aankijken en tsja, een paar slapeloze nachten horen er hrlaas soms bij. Houdt de keel en borst in ieder geval altijd goed warm.

  Beantwoorden

 30. Anoniem 6 april 2021 at 05:06

  onze dochter van 7 maanden heeft een fikse verkoudheid opgelopen, het snot loopt vollop aan alle kanten eruit.
  dit vinden we niet zon mega issue, het grote probleem is dat ze zodra we haar neerleggen enorm begint te hoesten waardoor ze niet langer als een uur achtereen kan slapen wat ons dan ook weer enorm opbreekt.
  we maken ons een beetje zorgen want als 7 maanden oude baby lijkt het mij ongezond om nu al 2 weken achtereen niet goed te slapen.
  dokter zegt afwachten maar het lijkt maar geen verbetering in te komen. we hebben sterkere neusdruppels gehad en hoestdrank via de apotheek maar niks lijkt te werken. please help ons

  Beantwoorden

 31. John (moderator) 6 april 2021 at 15:59

  Neem een halve ui en snij die op het snijvlak kruiselings in. Zet die op een schaaltje naast het bedje van je kindje. Overdag de kamer even goed luchten.
  Als het blijft aanhouden toch maar terug naar de huisarts

  Beantwoorden

 32. Anoniem 4 juli 2021 at 21:18

  Onze zoon van 5 heeft hooikoorts en we geven 2x per dag ontstekingsremmende puf. Hij hoest nu ondanks de medicijnen al 2 weken. Laatste dagen wordt de hoest juist erger. Geen snot, geen Corona ?. Is dit iets om mee naar de huisarts te gaan?

  Beantwoorden

 33. John (moderator) 4 juli 2021 at 22:02

  Ik denk dat het dan toch goed is om dat te doen

  Beantwoorden

 34. Anoniem 24 juli 2021 at 22:24

  Ik zou bij kleine kindjes nog de tip willen geven om het hoofdeind van het ledikant iets te verhogen. Bv door een boek onder de pootjes te leggen. Zo liggen ze niet helemaal horizontaal en krijgt het slijm niet de kans om tot de keel te stromen, met irritatie en hoesten als gevolg. Daarnaast neusspray en een ui onder het bed, luuf op de rug en borst smeren (dampo bij oudere kinderen). En hopen dat het snel voorbij gaat ? Hoesten is zo vervelend voor allen in hetzelfde huis, vooral voor moeders ?

  Beantwoorden

 35. Anoniem 16 september 2021 at 08:35

  Mijn zoontje van 2 hoest naar mijn mening wel erg veel. Vannacht meer dan 2 uur achter elkaar door. Eergisteren bij huisarts geweest en klonk als bovenste luchtweginfectie

  Beantwoorden

 36. John (moderator) 16 september 2021 at 21:58

  Dat is niet zo raar met een luchtweginfectie

  Beantwoorden

 37. Anoniem 1 maart 2022 at 13:16

  15 minuten luchten?
  Deze informatie is niet alleen te algemeen, maar daardoor in de meeste gevallen incorrect. Aan eenieder de tip om bij bijv. het longfonds betere informatie op te zoeken

  Beantwoorden

 38. Anoniem 17 maart 2022 at 18:09

  Mijn kind van 6 jaar kucht gemiddeld 5 keer per minuut, heel de dag door. Allergiemedicatie en puffers werken niet.

  Beantwoorden

 39. John (moderator) 17 maart 2022 at 19:43

  Ga dan terug naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de kinderarts

  Beantwoorden

 40. Anoniem 10 juni 2022 at 11:05

  Mijn dochter heeft met 1 jaar de rs virus gehad. Nu 4 maar eigenlijk is zei het hele jaar door verkouden of hoesterig wat adviseren jullie dr artsen hier zijn laks. En tegenwoordig kan ik niet meer met een kind naar de post omdat het verkouden is. Dus wachten op telefonisch consult. En daar moet je dan maar uithalen of mijn kind een keel ontsteking heeft ben verdorie toch niet de arts

  Beantwoorden