Vaak een bloedneus, kan dat kwaad?
Vaak een bloedneus, kan dat kwaad?

Ongeveer 60% van de mensen heeft weleens een bloedneus, maar wanneer je regelmatig een bloedneus hebt kan dat dan eigenlijk kwaad?

Wat is een bloedneus?

Epistaxis is de medische term voor een bloedneus of neusbloeding. De bloedvaten in de neus lopen over beenweefsel en kraakbeen en zijn maar door een dun slijmvlies bedekt. Hierdoor kunnen ze snel beschadigen. Een bloedneus is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot. Bij ouderen bloedt er ook wel eens een bloedvaatje achter/boven in de neus, zodat er vooral bloed achter in de keel loopt (en bijna niets voor uit de neus).

De meeste neusbloedingen (meer dan 75%) ontstaan zonder duidelijke oorzaak; in 25% van de gevallen zijn er één of meerdere oorzaken aan te wijzen.

Waardoor ontstaat een bloedneus?

De oorzaak van een bloedneus is bijna altijd onschuldig. Het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, is dun en behoorlijk teer. Door het slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo’n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus veroorzaken.

Een tik op de neus of peuteren in de neus kan een bloedvaatje beschadigen. Sommige mensen krijgen een bloedneus, zonder dat daarvoor een aanleiding lijkt te zijn. Het slijmvlies wordt echter extra kwetsbaar als de lucht erg droog is of als je verkouden bent. ’s Winters, als er veel mensen verkouden zijn, komen neusbloedingen dan ook vaker voor; de verkoudheden veroorzaken eveneens uitdroging en ontsteking van het neusslijmvlies. Ook bloedverdunnende medicijnen kunnen een rol spelen, want die maken dat het bloed minder snel stolt. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal. Oudere mensen hebben wat zwakkere bloedvaatjes door slijtage.

Andere oorzaken van een bloedneus zijn:

 • Hoge bloeddruk.
 • Plotselinge mechanische drukdaling op grote hoogten.
 • Symptoom van infectieziektes zoals griep.
 • Gevolg van systemische aandoeningen zoals leukemie of bloedarmoede.

Wat moet je doen bij een bloedneus

Meestal is een neusbloeding niet erg en gaat vanzelf of met behulp van eenvoudige maatregelen over.

 • Ga rustig rechtop zitten met het hoofd licht naar voren gebogen en adem rustig door uw mond.
 • Laat een keer goed de neus snuiten.
 • Knijp met duim en wijsvinger de neus ongeveer tien minuten dicht. Knijp daarbij onder het neusbeen tegen het neustussenschot.
 • Laat iemand in een licht voorovergebogen houding zitten.
 • Herhaal het dichtknijpen nog eens tien minuten als de bloedneus niet stopt.
 • Vaak helpt het om een gedraaid propje watten voor in de neus te doen (hierop kan ook xylometazoline worden gedruppeld).
 • Door deze handelingen ontstaat er een bloedstolsel waardoor de bloeding stopt.
 • Laat slachtoffer niet snuiten bij een bloedneus na een ongeval, val of harde klap op het hoofd. Er kan sprake zijn van een hersenletsel of schedelletsel.

Wat moet je niet doen bij een bloedneus

 • Ga niet liggen (het bloed loopt dan sneller in je keel; bovendien is de bloeddruk in het hoofd in zittende houding het laagst).
 • Raak niet in paniek, maar probeer kalm en rustig te blijven.
 • Vermijd inspanning en opwinding (Hierdoor zal je bloeddruk namelijk stijgen).

Wanneer naar je huisarts?

Het advies is om contact op te nemen met je huisarts wanneer:

 • Als het bloeden doorgaat nadat je twee keer tien minuten de neus dichtgeknepen hebt.
 • Je bloedverdunnende medicijnen gebruikt en regelmatig een neusbloeding hebt.
 • Je regelmatig een neusbloeding hebt en je niet peutert en altijd zachtjes snuit.

 

Bronnen: KNO, Isala en Huisarts en Wetenschap

70 reacties

 1. heel vroeger werd op de lagere school door de juf of meester altijd beweert dat je met een geringe bloedneus je hoofd achterover moest houden zodat t bloeden eerder stopt. zijn die zienswijze verandert of heeft hebben de leraren een verkeerde voorlichting gehad?

 2. Destijds had men andere ideeën en inzichten over meer dingen
  Tegenwoordig buigt men dus voorover en drukt met de neus dicht tegen het neusbot

 3. Ik heb altijd bloed neus tijdens het menstruatie en week er voor en nog een keer zelfde week
  Ik maak mij erg druk er over vroeger hen ik nog nog nooit last van nu zo ongeveer twee jaar

 4. op de lagere school werd altijd beweerd; je hoofd achterover houden maar heb nu bijna dagelijks een bloedneus gebruik dagelijks wel een bloedverdunner is nodig vanwege mijn aandoening helaas

 5. Altijd voor over zitten en eventuele bloedvlekken op kleding met koud water er afhalen, en met een nat doekje er af vrijven. Heb er zelf ook last van en slaap soms met een klein watje in me neus

 6. Ik ben 43 jaar en heb ineens af en toe een bloedneus, zonder aanleiding.(niet verkouden, het is zomer, niet gestoten, niet gepeuterd. Verder geen andere klachten. Vroeger nooit eerder gehad (misschien alleen als kind weleens).
  Bloedneus duurt niet langer dan 5 minuten. En er zitten telkens een paar weken tussen. Zal ik een afspraak maken bij de huisarts of kan ik het nog aankijken?

 7. Ik heb ongeveer 2 bloedneuzen per dag de afgelopen 3 dagen. Ik ben niet meer verkouden (paar weken geleden nog wel). een bloedneus duurt ongeveer bij mij 40 seconden en dan is het weer over. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

 8. Ik heb echt wel vaak bloedneuzen de laatste tijd en dan duren ze ook echt lang soms wel een halfuur met heel veel bloed verlies

 9. Ik heb van kleins af aan altijd vaak een bloedneus gehad (ik ben nu 13) en bijvoorbeeld vandaag had ik 2 bloedneuzen in 1 dag meetal duren ze wel minder dan 30 seconden en Ik heb best een gevoelige neus, ik weet niet of het daar aan kan liggen?

 10. Heb in 7 dagen tijd 6 keer een bloedneus gehad, werk in een warme kas maar gebeurt ook thuis. Huisarts heeft tips gegeven dat ik goed moet snuiten als het gebeurt maar blijft terugkomen. Wie tips?

 11. Ik heb bijna dagelijks 2 a 3 bloedneusen.
  Al vanaf jongs af aan heb ik hiermee te maken. Ook al enkele keren dicht gebrand door de huisarts, en dan ben ik er weer even van verlost.
  Heb sinds 1992 een hartklepprothese en gebruik sindsdien ook bloedverdunners.
  Enig idee wat een vervolg stap zou kunnen zijn?

 12. Zoontje (7 jaar) heeft in 5 dagen tijd wel 10 bloedneuzen. Je hoeft zijn neus maar aan te raken of het bloed. En niet te zuinig. Stroomt er vaak wel 15 min uit. Kan dit verholpen worden.

 13. Ik ben 16 en heb nu een maandje al opeens last bloedneuzen soms elke dag soms een week niet, wat kan het zijn? Ik ben niet verkouden maar ik rook nu sinds een halfjaartje vast.

 14. Moeilijk om er zo iets over te zeggen. Ga ermee naar de dokter en laat ernaar kijken. Wellicht een zwak bloedvaatje.

 15. Ik ben 14 en heb eergister 4 bloedneuzen gehad, gister 2 bloedneuzen en vandaag ook al 1. Wat is verstandig om te doen?

 16. Ik heb de laatste tijd bloedneuzen meerdere keren per dag. Ook heb ik erg last van duizeligheid en laats ook gezichtsverlies. Mijn duizeligheid speelt wel al sinds vorig jaar maar het word wel steeds heftiger. Ik ben getest op ijzertekort maar had juist ijzer teveel. De bloedneuzen heb ik nooit gehad. Ik kreeg er normaal nooit een. Maar de laatste twee weken krijg ik er iets van 5 per dag. Wat moet ik doen?

 17. Na 3 heftige bloedneuzen in twee dagen ben ik langs huisarts gegaan, morgen wordt vaatje dichtgebrand.
  Hoera! Ik ben dan weer mobiel. Ik durfde niet eens meer in de auto te stappen. Ik heb nose plugs van klinispon. Ideaal. Na het dichtknijpen en snuiten steek ik de plug erin en na kwartiertje eruit. Als ik dan in de auto stap ziet dat er raar uit, dus doe ik een mondkapje eroverheen. Elk nadeel heb zijn…….

 18. Ik heb de laatste Tijd meestal 1/2x een Bloed neus per dag, vaak duurt het ongeveer 5/10 minuten. Ik peuter niet en ik snuit mijn neus niet, is er iets wat ik eraan kan doen?

 19. Hoi,
  Sinds januari 2021 houdt ik bij wanneer ik een bloedneus heb. Vandaag had ik mijn negentiende van dit jaar. Moet ik naar de dokter toe?

 20. Sinds in de overgaan ben, heb ik bijna 1 jaar zeker 3-4 keer x maand bloedneus. Geen paniek maar ik.vind het vervelend. Begint van niks…dus misschien weet iemand een tip?

 21. Leukemie is niet erg voor de hand liggend. Het kan een zwak bloedvaatje zijn. Ze moet daarmee even naar de huisarts gaan

 22. Hoi iedereen ik heb afgelopen tijd echt bizar veel bloedneuzen gehad, zegmaar ongeveer 5 per dag (gisteren zelfs 8). Ik ben al 3 keer eerder naar de KNO arts geweest voor een behandeling en ik ben o.a. allergisch voor stof en ben snel verkouden, maar ik maak me nu toch een beetje zorgen. Ze komen vaak op zonder dat er reden voor is en duren soms tot wel 20 minuten. Ik ben daarna ook erg duizelig. Ik ben van plan om zsm naar de huisarts te gaan, maar dat is nu lastig met corona. Weten jullie of dit vaker voorkomt? En kan dit worden gefixt met nog een behandeling? Alvast heel erg bedankt 🙂

 23. Ik ben 25 jaar en sta heel vaak op met een bloedneus (is nu sinds een week zo). Maar in het verleden ook al gehad. Ik ben wel enorm allergisch aan huisstofmijt en hier is heel droge lucht.

 24. Ik ben 19, en heb wekelijks minimaal 5 keer een bloedneus, ben verder niet verkouden en heb nergens last van verder. alleen bloedneuzen, en ze duren vaak ook tussen de 5 en 10 minuten, heeft iemand tips?

 25. Ik ben 74 jaar de laaste tijd vaak ne keer een bloedneus het duur nooit lang maar wel hevig moet iknmij drogen maken ik neem bloedverdunner en mij witte bloedcellen zijn heel laag 800 graag een antwoord aub ik heb die bloed neus van begin mei

 26. Ik heb zo’n beetje om de dag een bloedneus. Heb wel neusspray gebruikt. Ik peuter niet, komt spontaan. Hoe lang wachten om naar huisarts te gaan? Doet dichtdraaien pijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *