Vaak plassen? Misschien heb je een overactieve blaas!

Moet jij wel erg vaak plassen? Dan heb je misschien wel last van een overactieve blaas. Realiseer je dat je niet de enige bent, want een overactieve blaas komt voor bij 14% van de mensen van 40 jaar en ouder. Dat zijn ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders. Wat zijn de symptomen van een overactieve blaas?

Wat doet een overactieve blaas?

Wanneer je last hebt van een overactieve blaas, dan spant deze zich plotseling aan terwijl de blaas niet vol zit. In een groot aantal gevallen kan er, voor de herhaalde en ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas, geen directe oorzaak gevonden worden. Andere benamingen voor een overactieve blaas zijn: een ‘geïrriteerde’ blaas of een ‘instabiele detrusor’. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas.

Symptomen van een overactieve blaas

Bij mensen met een overactieve blaas trekt de blaasspier dus te vaak en te sterk samen, ondanks dat de blaas niet vol is. De aandrangprikkel is dan zo sterk dat je het plassen niet wilt uitstellen. Ook ontstaat het gevoel dat je urine gaat verliezen, wat in sommige situaties ook daadwerkelijk gebeurt. Een overactieve blaas kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Vaak kleine beetjes plassen (meer dan 8 keer op een dag).
  • Plotselinge aandrang om te plassen.
  • Veel moeite hebben met het ophouden van plas.
  • Ongewild urineverlies.
  • Ook ’s nachts wakker worden om te plassen.

Omdat de blaas vlakbij het onderste gedeelte van de darm (de endeldarm) ligt, kun je ook last krijgen van de volgende symptomen:

  • Zowel obstipatie als ontlastingsincontinentie.
  • Seksuele klachten zoals: pijn bij het vrijen, erectieproblemen of geen zin in seks door angst
    voor urine-incontinentie.
  • Problemen met goed uitplassen (meestal bij mannen).

Oorzaken overactieve blaas

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Te vaak aanspannen van de bekkenbodem.
  • Afwijkingen aan de urinewegen, zoals een goedaardige vergroting van de prostaat, blaasontstekingen, blaasstenen en blaastumoren.
  • Medicijnen. Soms is een overactieve blaas een bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
  • Beschadigingen of aandoening van de zenuwen, zoals bij MS, een dwarslaesie, Alzheimer of Parkinson.
  • Bestraling kan de blaas ontregelen.
  • Overmatig gebruik van alcohol, cafeïne houdende dranken, nicotine of drugs, kunnen de blaas sterk prikkelen.
  • Stress kan een rol spelen.

Echter, bij de meeste mensen is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een overactieve blaas.

Behandeling overactieve blaas

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die de klachten doen verminderen, of zelfs geheel doen verdwijnen. Behandeling kan bestaan uit:

Blaastraining
Blaastraining is een training om het gedrag rondom het plassen te veranderen. Je probeert dan eerst om de plas 5 tot 10 minuten uit te stellen, waarna je het gaat opbouwen. Uiteindelijk moet je komen tot 3 tot 4 uur tussen twee toiletbezoeken. Wanneer er sprake is van incontinentie dan kan een blaastraining lastig zijn.

Bekkenbodemtherapie
Met bekkenbodemoefeningen verbeter je de coördinatie van de bekkenbodemspieren waardoor de controle over de blaas toeneemt, en je minder vaak het gevoel hebt dat je naar het toilet moet. Deze speciale oefeningen krijg je van een bekkenfysiotherapeut.

Medicijnen
Meestal hebben patiënten baat bij het gebruik van medicijnen. Deze medicijnen kunnen wel vervelende bijwerkingen hebben, waardoor het voor veel patiënten weer een reden is om ze niet meer in te nemen. Het is dan natuurlijk wel mogelijk om een ander medicijn te proberen.

Neurostimulatie
Door stimulatie van de zenuw in het been door middel van elektrische prikkelingen, kan de verstoorde blaasfunctie herstellen. Het doel is om door deze prikkelingen de blaas minder samen te laten trekken, waardoor je minder het gevoel hebt dat je naar het toilet moet.

Botox
Een andere mogelijkheid is een behandeling met Botox. Botox wordt via een kijkbuis in de wand van de blaas gespoten. Hierdoor gaat de blaasspier minder vaak en minder heftig samentrekken, waardoor het aandranggevoel vermindert. Hierdoor moet je minder vaak plassen en kun je de plas ook beter ophouden. Na ongeveer 8 maanden is de botox uitgewerkt en komen de klachten langzaam terug. Er kan dan opnieuw botox worden ingespoten.

Soms is het verstandig om een aantal om deze behandelingen te combineren voor een optimaal resultaat.

Algemene tips bij een overactieve blaas

De klachten die horen bij een overactieve blaas kun je zelf verminderen met de volgende tips:

Drink voldoende water
Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Het is wellicht een logische reactie om minder te gaan drinken omdat je minder wilt plassen, maar dit kan ervoor zorgen dat de symptomen erger worden omdat de urine zich concentreert, waardoor de blaasspier geïrriteerd kan raken.

Beperk je cafeïne inname
Houd er rekening mee in de buurt van een wc te zijn wanneer je wel cafeïne houdende dranken gebruikt. Cafeïne kan er voor zorgen dat de blaas gestimuleerd wordt, waardoor het gevoel naar toilet te moeten wordt versterkt.

Beperk je alcohol inname
Bij sommige mensen zorgt alcohol er namelijk voor dat de symptomen erger worden.

Val af
Ook overgewicht verergert soms de klachten bij een overactieve blaas. Afvallen kan in sommige gevallen helpen om de klachten te verminderen.

Ga niet te vaak naar het toilet
Wanneer je  te vaak naar de wc gaat, raakt de blaas eraan gewend om minder urine vast te houden. Hierdoor krijg je steeds sneller aandrang. De blaas wordt in sommige gevallen dan juist gevoeliger en actiever. Dus te vaak plassen kan er op de lange termijn voor zorgen dat de symptomen erger worden.

Bronnen: patient1.nl en urologie.slingeland.nl

13 reacties

  1. Anoniem 23 juni 2017 at 18:44

    Een branderig gevoel in je blaas als je plast is dat normaal

    Beantwoorden

    • John 23 juni 2017 at 19:09

      Nee, dat is in principe niet normaal. Het kan door een urineweg ontsteking veroorzaakt kunnen worden. Ga dus met de klachten naar de huisarts.

      Beantwoorden

  2. Anoniem 27 maart 2018 at 08:51

    Door zenuwen vaak plassen waardoor er op het laatst bijna niks uit komt en als ik dan weg ga, dan moet ik na een half uur heel nodig en komt er heel veel in één keer uit. Hoe kan dit?

    Beantwoorden

    • John 27 maart 2018 at 09:18

      Dat heeft alles met stress en spanning te maken. Ga met de klachten naar de huisarts

      Beantwoorden

  3. Anoniem 27 augustus 2018 at 14:46

    Ik heb al EMDR en alles vevolgd voor mijn plas gebeuren. Niets helpt. Nu heb ik zaterdag een kerkdienst ivm een uitvaart en maak me enorm zorgen. Hoe los ik dit op? Ik weet niet of ik ook in de kerk naar toilet kan.

    Beantwoorden

  4. Anoniem 11 september 2018 at 18:35

    Ik plas al heel mijn leven soms 35 keer op een dag heel onregelmatig soms in de ochtend wel 4 keer in 2 uur tijd, en dan makkelijk om de 2 uur gedurende de dag door, ik voel vooral aandrang zodra ik op mijn rug lig dan lijkt het sneller te gaan het plasgevoel dan is het heel vaak om de uur of 2 uur drukkend gevoel om een plasje te doen, ik slaap zo slecht hierhoor overdag kan ik er mee leven maar snachts heb ik geen leven meer wat kan ik doen aub ik ben kapot en ik ben pas 30 jaar en een man.

    Beantwoorden

    • John 12 september 2018 at 02:12

      Ga dan eens met de klachten naar de huisarts

      Beantwoorden

  5. Anoniem 17 december 2018 at 05:04

    hoi

    ik ben 17 jaar woon op een instelling ik heb hele erge pijn met plassen zit bijna heel de dag op de wc voor te plassen als ik er emaal zit komen er paar druppeltjes terwijl ik rennend na de wc moest er komt ook wel eens wat bloed ik heb ook wel wat pers drang terwijl ik niet zwanger ben dit heb ik vandaag getest ik heb diabetes type 1 ik heb dit bijna 2 weken en ben heel erg misselijk en hevige hoofdpijn ik ben na de huisarts geweest en 2x een onderzoek gedaan voor blaas ontsteking waten witte bloedplaatjes te zien en wat glucose maar was geen reden tot 2x toe voor antibiotica ze vond het aanstellen rites en me eigen schuld ik ben aan het verhuizen voor na mezelf heb veel stress en moest dit zelf oplossen want kant en klare onzin is want ik heb hierbij antibiotica voor nodig ze zeiden misschien een soa ik een test gedaan was het ook niet zwanger dan dacht ik nee ook niet nierstenen dacht ik heeft oma gronisch zou kunnen zegt de huisarts nee niks gevonden in de urine ik heb momenteel geen vriend en geen onveilige sex gehad en heb een spiraaltje sinds 2 jaar ik weet me geen raad meer iemand een iedee

    Beantwoorden

  6. Anoniem 20 januari 2020 at 13:46

    Ga naar de huisarts

    Beantwoorden

  7. Anoniem 30 april 2020 at 12:51

    Beste mensen,
    Ik heb in 2017 bijna 2 maanden op de IC gelegen naar een open hartoperatie met veel complicaties.
    Sinds dien heb ik een overgevoelige blaas. Hiervoor ging ik maar 3x op een dag plassen en nu 1 keer per 2 uur. Ik drink al na elke plasbeurt een glas water. Ik probeer ook altijd de gang naar de wc zo lang mogelijk uit te stellen.
    Wat kan ik nog meer doen?

    Beantwoorden

    • John (moderator) 30 april 2020 at 16:17

      Ik denk dat het dan toch goed is om naar een uroloog te gaan.

      Beantwoorden

  8. Anoniem 4 februari 2021 at 21:03

    Bedankt John,
    Helaas kan de uroloog mij ivm covid19 pas in augustus zien. Nu heb ik gelezen dat venkelthee goed is om beter je urine op te kunnen houden. Is dit waar of is dit een fabel? Heeft u nog andere tips, dan wat op de site staat? Bedankt alvast.

    Beantwoorden

  9. Tandor 4 februari 2021 at 21:06

    Ik denk dat toch de bekkenbodemtherapie de meest effectieve zal zijn i.c.m. blaastraining.
    Medicijnen is ook een optie, maar er kunnen bijwerkingen zijn. De meeste theesoorten zijn bijna allemaal vochtdrijvend, dus die gaan niet werken

    Beantwoorden