We horen het steeds vaker, het is gezond om vis te eten.

Niets nieuws onder de zon, behalve dat het misschien zo kan zijn dat bij het eten van voldoende vis het risico van gehoorverlies door ouderdom bij vrouwen kan verkleinen.

Dat is wel nieuw!

Het eventueel krijgen van gehoorverlies bij het ouder worden dat is niet iets waar we op zitten te wachten maar het kan iemand overkomen. Zo werd er tot op de dag van vandaag over gedacht. Maar daar is nu wellicht verandering in gekomen. Het minstens twee keer per week eten van vis kan het risico op gehoorverlies dus verminderen.

Door minstens twee keer per week vis te eten kan het risico al verminderen. Dat blijkt uit een nieuw groot onderzoek uitgevoerd door het Brigham and Women’s Hospital in Boston.

In het onderzoek werden meer dan 65.000 vrouwen gevolgd over een periode van bijna twintig jaar. En hieruit kwam naar voren da vrouwen die twee of meer keer per week vis aten, ongeveer 20% minder kans hadden op gehoorverlies ten opzichte van vrouwen die zo nu en dan vis aten. En de reden voor dit alles zijn de omega-3-vetzuren die in vis zitten: die lijken een positief effect te hebben op het gehoor. Welke soort vis blijkt hier niets uit te maken. De onderzoekers vonden een associatie. Zij konden geen oorzakelijk verband bewijzen.