Vitamine K-tekort gevaarlijker dan je denkt

Ongeveer 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Veel zijn zich daar niet van bewust. Echter, door een vitamine K-tekort kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk oplopen. De reden is dat bloedvaten hun elasticiteit hierdoor verliezen.

Wat doet vitamine K?

Vitamine K of fylochinon is een bouwstof voor stollingsfactoren in de lever. Bij te weinig vitamine K werkt deze stolling niet zoals het zou moeten wat kan zorgen voor langdurige bloedingen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat vitamine K een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon), en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Via ons eten krijgen we de meeste vitamine K1 binnen. Voeding die rijk is aan vitamine K1 zijn: melkproducten, eieren, vlees, granen, fruit en groenten en dan vooral in groene bladgroenten.

Daarnaast maakt ons lichaam ook zelf vitamine K aan. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon of vitamine K2 aanmaken. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Er is in Nederland geen norm voor de dagelijkse hoeveelheid die we zouden moeten innemen. Het is ook niet bekend wat de bovengrens is voor vitamine K inname. Maar een tekort aan vitamine K heeft vertraagde bloedstolling tot gevolg. Door een Amerikaanse commissie wordt een aanbeveling gedaan van 90 tot 120 microgram per dag.

Oorzaken van een vitamine K-tekort

We nemen vitamine K voornamelijk op uit voedsel aangezien vitamine K een in vet-oplosbare vitamine is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor tekort aan vitamine K;

 • Een oorzaak van een vitamine K-tekort kan een verstoorde opname van vetten in de darm zijn. Dit kan voorkomen bij mensen die leiden aan coeliakie en cystische fibrose.
 • Een andere oorzaak kan zijn dat iemand als gevolg van een darmoperatie een vitamine K tekort heeft gekregen.
 • Het langdurig gebruiken van antibiotica kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak van vitamine K.
 • Vitamine K tekort komt daarnaast ook voor bij ernstige leveraandoeningen, zoals levercirrose, waarbij er een verhoogde behoefte is aan vitamine K.
 • Bepaalde antistollingsmiddelen kunnen de werking van vitamine K tegengaan wat kan leiden tot een tekort aan vitamine K.
 • Bij een eenzijdig eetpatroon waarbij te weinig vitamine K wordt ingenomen door middel van voedsel kan er ook een vitamine K-tekort ontstaan.

Direct de geboorte krijgen kinderen vitamine K omdat ze dit niet vanuit de baarmoeder krijgen toegediend en zelf nog geen vitamine K kunnen aanmaken.

Wat zijn de symptomen van een vitamine K-tekort?

Wie last heeft van een vitamine K-tekort zal snel blauwe plekken hebben. Wanneer iemand een wondje heeft dan zal dat wondje, in het geval van een vitamine K-tekort, lang nabloeden. Een ander symptoom is dat bloedingen spontaan kunnen optreden. Denk hierbij dan aan een bloedneus, een tandvleesbloeding of bloed in de urine of ontlasting. Let ook op voor bloedarmoede. Bij pasgeborenen kunnen zich levensgevaarlijke bloedingen in of rond de hersenen voordoen. Vitamine K gebrek kan ook leiden tot zwakke botten.

Vaststellen van vitamine K-tekort en behandeling

Wanneer je bovenstaande symptomen herkent dan zou je een vitamine K-tekort kunnen hebben. We raden je dan aan om naar je huisarts te gaan. Deze kan dan vaststellen of je een vitamine K-tekort hebt of niet.

Wanneer de arts heeft vastgesteld dat je last hebt van een tekort dan kan hij of zij je vitamine K druppels voorschrijven. In het geval van ernstige bloedingen kan vitamine K ook worden toegediend door middel van injecties. De arts kan via de bloedbaan stollingsfactoren toedienen en bij een zware bloeding kan ook sprake zijn van een bloedtransfusie.

Mensen die bloedverdunners en antistollingsmiddelen gebruiken, moeten geen extra vitamine K druppels innemen. Vitamine K kan namelijk invloed hebben op de werking van deze antistollingsmiddelen.

Inmiddels is een speciale meter op de markt gebracht. Huisartsen en fysiotherapeuten kunnen zo heel gemakkelijk meten hoeveel vitamine K hun patiënt in zijn of haar lichaam heeft. Gemiddeld moet je ongeveer 100 microgram van de vitamine per dag binnenkrijgen.

Gevolgen van te veel vitamine K

Er is tot op heden nog geen schadelijk effect van te veel vitamine K vastgesteld. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor. Het gebruik van een hoog gedoseerd vitamine K supplement in combinatie met het gebruik van bloedverdunners wordt afgeraden.

 

Bronnen Nationale Zorggids, voedingscentrum, merckmanual.nl en vitaminetekort.be

22 reacties

 1. Anoniem 20 april 2017 at 22:54

  Zou het kunnen zijn, dat bloedverdunners vitamine K afbreken? Dus een tekort, dus snel bloeden. Dan zou men juist moeten adviseren om extra vitamine K te gaan gebruiken.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 27 juni 2017 at 19:15

  Als je bloedverdunners van de thrombosedienst gebruikt mag je nooit op eigen houtje vitamin k gaan gebruiken. Vitamine K is het tegen medicijn van de bloedverdunner, het maakt de bloedverdunner onwerkzaam. Met alle gevolgen vandien. Nooit doen!!!

  Beantwoorden

 3. Anoniem 3 oktober 2017 at 06:58

  Ik heb pasgeleden meegemaakt dat mijn INR opeens 1,6 was en dat terwijl ik normaal redelijk gemiddeld zit op 2,4 tot 2,6. Ik realiseerde mij dat ik de avond tevoren in een restaurant ongeveer 200 gram kalfslever had gegeten kan dat er mee te maken hebben. Ik denk namelijk dat lever (die je eet) veel vitamine K bevat. Klopt mijn redenering?

  Beantwoorden

  • John 3 oktober 2017 at 10:27

   In principe zou de redenatie kunnen kloppen. Maar of de hoeveelheid Vit K in de lever dit nou meteen/zo snel kan veroorzaken kan ik niet met zekerheid zeggen. Vraag het eens na bij de trombosedienst.

   Beantwoorden

 4. Anoniem 9 december 2017 at 22:25

  ik zocht op “tekort Vitamine B 12” en kom hierop terecht, vitamine K. Zijn B12 en K hetzelfde?

  Beantwoorden

  • John 9 december 2017 at 22:40

   Nee, dat is niet hetzelfde.

   Beantwoorden

 5. Anoniem 2 januari 2018 at 19:04

  Kan een tekort aan Vitamine K2 osteoporose veroorzaken of verergeren?

  Beantwoorden

  • John 3 januari 2018 at 00:40

   Een tekort aan vitamine K leidt tot een vertraagde bloedstolling en kan bloedingen tot gevolg hebben. Een vitamine K-tekort is zeldzaam en komt voornamelijk voor bij pasgeboren baby’s, mensen met een ernstige opnamestoornis en patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt.

   Beantwoorden

 6. Anoniem 6 februari 2018 at 03:41

  Ik slik regelmatig Aspirine en paracetamol ,kan dit wel samen met Vitamine K2 ?

  Beantwoorden

 7. Anoniem 9 april 2018 at 22:04

  Ik heb savonds als ik wat langer lees in bed last van zenuw stuip trek benen. Heeft dit te maken met gebrek aan vitamine K?

  Beantwoorden

  • John 9 april 2018 at 22:26

   Als het een vitamine gebrek zou zijn, had je vaker last. Ik denk dat het toch met de houding in bed te maken heeft

   Beantwoorden

 8. Anoniem 13 april 2018 at 15:15

  Ik denk dat je last hebt van bewegende benen. Dan ga je een stukje lopen in huis en als dat niet helpt naar de huisarts. Er zijn wel medicijnen voor maar die hebben weer bijwerkingen! Sommige mensen zweren bij Q10.
  Ik heb dat zelf ook en dat heet rusteloze benen! Lastig hoor!

  Beantwoorden

 9. Anoniem 30 april 2018 at 09:37

  Als men dan stopt met bloedverdunners en daarvoor in de plaats K2 supplementen neemt, is dit dan geen beter alternatief dan medicatie?

  Beantwoorden

  • John 30 april 2018 at 09:53

   Die vraag kan ik zo niet beantwoorden. Dit moet je toch met je behandelend arts bespreken

   Beantwoorden

 10. Anoniem 25 juni 2018 at 13:24

  Vitamine K staat niet op de lijst van het lab. Waar moeten ze dan naar zoeken bij een bloedonderzoek?

  Beantwoorden

  • John 25 juni 2018 at 13:31

   De aanvrager moet dat dan afzonderlijk op het aanvraagformulier vermelden

   Beantwoorden

 11. Anoniem 1 augustus 2018 at 23:18

  Cardio-aspirine (dagelijks 1 pilletje) met K2 – 45 mcg (ook dagelijks 1 pilletje): kan dit een probleem geven? Ik heb nl. een te hoog cholesterolgehalte (de slechte), vandaar dat ik overgegaan ben naar de cardio-aspirine.

  Beantwoorden

  • John 2 augustus 2018 at 09:16

   En waarom gebruik je cardio-aspirine?

   Beantwoorden

 12. Anoniem 6 september 2018 at 16:40

  Hi, ik gebruik nu al 10 jaar Acenocoumarol zonder enige vit. K supplementen oid. Dit omdat dit mij toen niet werd aangeraden. Nu heb ik daar spijt van, omdat het is bewezen dat tot 100mcg Vit K i.s.m. een bloedverdunner geen balans verstoord geen bijzonder effect heeft op de INR. Helaas is Acenocoumarol een zogenaamde VKA (Vitamine K-antagonisten), oftewel een medicijn die Vit. K in je lichaam afbreekt, terwijl je lichaam, en vooral dus je aderen, deze vitamine hard nodig hebben. Gevolg is een directe aderverkalking. Op https://academic.oup.com/eurheartj/article/32/20/2555/486893 staat een onderzoek waar ook een hoop NL cardiologen aan meedoen en dit direct bewijzen. Conclusie van het onderzoek: ‘Patiënten die VKA gebruiken, vertonen verhoogde niveaus van coronaire calcificatie. Leeftijd en VKA-behandeling waren onafhankelijk gerelateerd aan verhoogde coronaire calciumscore.’

  Beantwoorden

 13. Anoniem 1 november 2018 at 21:55

  Ik heb al 8 jaar itp te weinig bloed plaatjes,kan het zijn dat ik vitamine k tekort heb.
  Ik moet regelmatig bloedcontroles doen,en onlangs vroeg ik aan de huisarts of zij ook vitamine k tekort test kon
  doen en geïrriteerd bijna kwaad zij ze dat ze dat niet kon doen dat gaat niet zij ze.
  Ik was wel verbaasd over haar reactie,en uitleg waarom het niet kon gaf ze ook niet.
  Kunt u aub reageren,want ik ben einde raad,onlangs waren mijn bloed plaatjes maar 6ooo.Ik denk dat er vitaminen tekort heb,maar weet niet welke.Dank u bij voorbaat.

  Beantwoorden

  • John 1 november 2018 at 22:03

   Dat komt in de regel niet door een vitaminetekort. Er zal verder onderzoek gedaan moeten worden om de oorzaak vast stellen

   Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test