Vitamine K-tekort: gevaarlijker dan je denkt
Vitamine K-tekort gevaarlijker dan je denkt

Ongeveer 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Veel zijn zich daar niet van bewust. Echter, door een vitamine K-tekort kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk oplopen. De reden is dat bloedvaten hun elasticiteit hierdoor verliezen.

Wat doet vitamine K?

Vitamine K of fylochinon is een bouwstof voor stollingsfactoren in de lever. Bij te weinig vitamine K werkt deze stolling niet zoals het zou moeten wat kan zorgen voor langdurige bloedingen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat vitamine K een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon), en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Via ons eten krijgen we de meeste vitamine K1 binnen. Voeding die rijk is aan vitamine K1 zijn: melkproducten, eieren, vlees, granen, fruit en groenten en dan vooral in groene bladgroenten.

Daarnaast maakt ons lichaam ook zelf vitamine K aan. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon of vitamine K2 aanmaken. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Er is in Nederland geen norm voor de dagelijkse hoeveelheid die we zouden moeten innemen. Het is ook niet bekend wat de bovengrens is voor vitamine K inname. Maar een tekort aan vitamine K heeft vertraagde bloedstolling tot gevolg. Door een Amerikaanse commissie wordt een aanbeveling gedaan van 90 tot 120 microgram per dag.

Oorzaken van een vitamine K-tekort

We nemen vitamine K voornamelijk op uit voedsel aangezien vitamine K een in vet-oplosbare vitamine is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor tekort aan vitamine K;

 • Een oorzaak van een vitamine K-tekort kan een verstoorde opname van vetten in de darm zijn. Dit kan voorkomen bij mensen die leiden aan coeliakie en cystische fibrose.
 • Een andere oorzaak kan zijn dat iemand als gevolg van een darmoperatie een vitamine K tekort heeft gekregen.
 • Het langdurig gebruiken van antibiotica kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak.
 • Vitamine K-tekort komt daarnaast ook voor bij ernstige leveraandoeningen, zoals levercirrose, waarbij er een verhoogde behoefte is aan vitamine K.
 • Bepaalde antistollingsmiddelen kunnen de werking van vitamine K tegengaan wat kan leiden tot een tekort aan vitamine K.
 • Bij een eenzijdig eetpatroon waarbij te weinig vitamine K wordt ingenomen door middel van voedsel kan er ook een vitamine K-tekort ontstaan.

Direct de geboorte krijgen kinderen vitamine K omdat ze dit niet vanuit de baarmoeder krijgen toegediend en zelf nog geen vitamine K kunnen aanmaken.

Wat zijn de symptomen van een vitamine K-tekort?

Wie last heeft van een vitamine K-tekort zal snel blauwe plekken hebben. Wanneer iemand een wondje heeft dan zal dat wondje, in het geval van een vitamine K-tekort, lang nabloeden. Een ander symptoom is dat bloedingen spontaan kunnen optreden. Denk hierbij dan aan een bloedneus, een tandvleesbloeding of bloed in de urine of ontlasting. Let ook op voor bloedarmoede. Bij pasgeborenen kunnen zich levensgevaarlijke bloedingen in of rond de hersenen voordoen. Vitamine K gebrek kan ook leiden tot zwakke botten.

Vaststellen van vitamine K-tekort en behandeling

Wanneer je bovenstaande symptomen herkent dan zou je een vitamine K-tekort kunnen hebben. We raden je dan aan om naar je huisarts te gaan. Deze kan dan vaststellen of je een vitamine K-tekort hebt of niet.

Wanneer de arts heeft vastgesteld dat je last hebt van een tekort dan kan hij of zij je vitamine K druppels voorschrijven. In het geval van ernstige bloedingen kan vitamine K ook worden toegediend door middel van injecties. De arts kan via de bloedbaan stollingsfactoren toedienen en bij een zware bloeding kan ook sprake zijn van een bloedtransfusie.

Mensen die bloedverdunners en antistollingsmiddelen gebruiken, moeten geen extra vitamine K druppels innemen. Vitamine K kan namelijk invloed hebben op de werking van deze antistollingsmiddelen.

Inmiddels is een speciale meter op de markt gebracht. Huisartsen en fysiotherapeuten kunnen zo heel gemakkelijk meten hoeveel vitamine K hun patiënt in zijn of haar lichaam heeft. Gemiddeld moet je ongeveer 100 microgram van de vitamine per dag binnenkrijgen.

Gevolgen van te veel vitamine K

Er is tot op heden nog geen schadelijk effect van te veel vitamine K vastgesteld. In de praktijk komt een teveel niet voor. Het gebruik van een hoog gedoseerd vitamine K supplement in combinatie met het gebruik van bloedverdunners wordt afgeraden.

 

Bronnen: Informatiecentrum voedingssupplementen en gezondheid en Voedingscentrum

75 reacties

 1. Zou het kunnen zijn, dat bloedverdunners vitamine K afbreken? Dus een tekort, dus snel bloeden. Dan zou men juist moeten adviseren om extra vitamine K te gaan gebruiken.

 2. Als je bloedverdunners van de thrombosedienst gebruikt mag je nooit op eigen houtje vitamin k gaan gebruiken. Vitamine K is het tegen medicijn van de bloedverdunner, het maakt de bloedverdunner onwerkzaam. Met alle gevolgen vandien. Nooit doen!!!

 3. Ik heb pasgeleden meegemaakt dat mijn INR opeens 1,6 was en dat terwijl ik normaal redelijk gemiddeld zit op 2,4 tot 2,6. Ik realiseerde mij dat ik de avond tevoren in een restaurant ongeveer 200 gram kalfslever had gegeten kan dat er mee te maken hebben. Ik denk namelijk dat lever (die je eet) veel vitamine K bevat. Klopt mijn redenering?

  1. In principe zou de redenatie kunnen kloppen. Maar of de hoeveelheid Vit K in de lever dit nou meteen/zo snel kan veroorzaken kan ik niet met zekerheid zeggen. Vraag het eens na bij de trombosedienst.

  1. Een tekort aan vitamine K leidt tot een vertraagde bloedstolling en kan bloedingen tot gevolg hebben. Een vitamine K-tekort is zeldzaam en komt voornamelijk voor bij pasgeboren baby’s, mensen met een ernstige opnamestoornis en patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt.

 4. Ik heb savonds als ik wat langer lees in bed last van zenuw stuip trek benen. Heeft dit te maken met gebrek aan vitamine K?

  1. Als het een vitamine gebrek zou zijn, had je vaker last. Ik denk dat het toch met de houding in bed te maken heeft

 5. Ik denk dat je last hebt van bewegende benen. Dan ga je een stukje lopen in huis en als dat niet helpt naar de huisarts. Er zijn wel medicijnen voor maar die hebben weer bijwerkingen! Sommige mensen zweren bij Q10.
  Ik heb dat zelf ook en dat heet rusteloze benen! Lastig hoor!

 6. Als men dan stopt met bloedverdunners en daarvoor in de plaats K2 supplementen neemt, is dit dan geen beter alternatief dan medicatie?

 7. Cardio-aspirine (dagelijks 1 pilletje) met K2 – 45 mcg (ook dagelijks 1 pilletje): kan dit een probleem geven? Ik heb nl. een te hoog cholesterolgehalte (de slechte), vandaar dat ik overgegaan ben naar de cardio-aspirine.

 8. Hi, ik gebruik nu al 10 jaar Acenocoumarol zonder enige vit. K supplementen oid. Dit omdat dit mij toen niet werd aangeraden. Nu heb ik daar spijt van, omdat het is bewezen dat tot 100mcg Vit K i.s.m. een bloedverdunner geen balans verstoord geen bijzonder effect heeft op de INR. Helaas is Acenocoumarol een zogenaamde VKA (Vitamine K-antagonisten), oftewel een medicijn die Vit. K in je lichaam afbreekt, terwijl je lichaam, en vooral dus je aderen, deze vitamine hard nodig hebben. Gevolg is een directe aderverkalking. Op https://academic.oup.com/eurheartj/article/32/20/2555/486893 staat een onderzoek waar ook een hoop NL cardiologen aan meedoen en dit direct bewijzen. Conclusie van het onderzoek: ‘Patiënten die VKA gebruiken, vertonen verhoogde niveaus van coronaire calcificatie. Leeftijd en VKA-behandeling waren onafhankelijk gerelateerd aan verhoogde coronaire calciumscore.’

 9. Ik heb al 8 jaar itp te weinig bloed plaatjes,kan het zijn dat ik vitamine k tekort heb.
  Ik moet regelmatig bloedcontroles doen,en onlangs vroeg ik aan de huisarts of zij ook vitamine k tekort test kon
  doen en geïrriteerd bijna kwaad zij ze dat ze dat niet kon doen dat gaat niet zij ze.
  Ik was wel verbaasd over haar reactie,en uitleg waarom het niet kon gaf ze ook niet.
  Kunt u aub reageren,want ik ben einde raad,onlangs waren mijn bloed plaatjes maar 6ooo.Ik denk dat er vitaminen tekort heb,maar weet niet welke.Dank u bij voorbaat.

 10. Als een huisarts je bloed niet wil laten testen op vitamine K of wat dan ook, dan kan je dat prive ook laten doen bij bedrijven zoals prescan.

 11. Geachte Genees Heer ; ik (Don) ben al meer dan 4 a 5jaren patient van trombose dienst mijn vraag is de peilingen (controles ) van mijn bloed ( I N R ) is nooit tot weinig stabiel bijna nooit op het zelfde waarden , is het misschien dat ik ik altijd Ind-asiatisch mijn norm voedsel gewoonte eet o.a veel kruiden er in verwerkt wordt ???
  INR = 1,4 tot 6.6 het hoogste getal
  Graag met spoed Uantwoord A.U.B bijvoorbaat damk

 12. Ik gebruik al jaren acenocoumarol en heb steeds wisselende INR waarden. Enkele weken geleden heb ik broodjes gemaakt en daarin lievevrouwen bedstro verwerkt. Mijn INR was de volgende dag (zelf meting)8.8. Erg dun dus.
  Bij het opzoeken van een andere toepassing van dit kruid zag ik dat je dit kruid nooit mag gebruiken als je bloedverdunners gebruikt. Nadat ik mijn INR doorgebeld had kreeg ik binnen 20 minuten een telefoontje terug.Op advies van de trombosedienst moest ik een vitamine K tablet bij de huisarts halen. Er zijn dus blijkbaar veel dingen van invloed op de INR

 13. wat is nou wijsheid? coumarine slikken en vit.K tekort krijgen of ? of juist wel vit. K slikken / en dan meer coumarine voorgeschreven krijgen van de trombosedienst? ik weet het niet meer.
  waarom is de trombosedienst daar niet duidelijk en eerlijk over? Omdat ze geen klanten kwijt willen? onwetendheid?

  1. Als je antistollingsmiddelen/bloedverdunners gebruikt, kan de werking daarvan door vit K worden beïnvloedt. Je moet dit eerst met je behandelend specialist overleggen

 14. Ik was kortgeleden op een paranormale beurs. Daar was een paragnoste die mijn man de hoogste dosering vitamine D3 en Vitamine K2 voorschreef. Mijn man gebruikt bloedverdunners en hartritme stoornis medicijnen. Wat vindt u hiervan?

 15. Wanneer je last hebt van rusteloze benen kun je magnesium supplementen gebruiken. Heb zelf heel lang last gehad daarvan en een trillend ooglid.
  Na gebruik van magnesium supplementen is dat volledig verdwenen.

 16. Acenocoumarol vertraagt/belemmert de aanmaak van met name vitamine K1 in de lever. Daardoor stolt het bloed niet meer als vanouds en dit effect beperkt stolselvorming bij hartritmestoornissen en atrium fibrileren. Omdat ik ondertussen begrepen heb dat de vitamine K-familie heel belangrijk is voor tal van functies in het lichaam, heb ik besloten om verder te gaan met een zgn. NOAC of DOAC (edoxaban, maar er meer soorten), antistolling die op een heel andere manier werken. Nu kan ik naar hartelust vitamine K (K1, K2mk4 en K2mk7) slikken. Was ik maar eerder op dat idee gekomen…

 17. ik heb bloedvaatjes , vooral in mijn vingers, die af en toe springen. Het doet heel zeer en dan ontstaat er een blauwe plek, die ook nog een tijdje flink pijn doet?
  Vit. K?

 18. Ik heb in mijn zwangerschap fraxiparine en kinderasparine geslikt. Mijn baby bleek ernstige agenesie (in aanleg te weinig tanden en kiezen) te hebben. Een aandoening die meestal familiair bepaald is. Bij beide kanten in de familie onbekend. Zou er een relatie kunnen bestaan?

 19. Tijdens mijn zwangerschap heb ik fraxiparine en kinderaspirine geslikt. Mijn baby bleek later agenesie te hebben. In aanleg veel tanden en kiezen niet aanwezig. Dit is vaak familiair maar bij ons niet (zover wij hebben kunnen nagaan) Kan er hier een relatie zijn? Alvast bedankt voor de reactie.

 20. Aangezien mijn huisarts, oncoloog en vaatchirurg niks weten over k2, ben ik het even kwijt. Slik al meer dan een jaar 180 mcg mk7 k2 + 75 mcg d3 dit samen met 80 mg acetysalicyzuur cardio. Nu heb ik vandaag, ivm met dotteren en het plaatsen van 2 stends, een andere bloedverdunner gekregen namelijk clopidogrel mylan 75 mg. Nu weet ik dat je geen hoge dosering k2 in combo met bepaalde bloedverdunners moet nemen maar ik weet niet welke dosering ik nemen mag. Ik hoop dat U me hiermee verder kunt helpen.

  Mvg,

 21. Hi John
  Bedankt voor de reactie. Heb vandaag via de huisarts het antwoord gekregen dat ik de 180 mcg en de clopidogrel 75 mg gewoon mag blijven slikken. De info heeft hij bij een specialist in het ziekenhuis gekregen.
  Nogmaals dank.
  Mvg Gerrit Glezer

 22. Ik zit met een probleem na een darmverwijdering ben ik aan de tpv-voeding gekomen heb dat 11-jaar iedere avond aan moeten sluiten en dat duurde 12 uur maar na diverse afstotingen van de lijn die op diverse plekken heeft gezeten in de hals en als laatste in mijn lies en na vier keer een sepsis waar ik doodziek van washebben ze de lijn eruit gehaald en moet ik weer proberen gewoon te eten,moet iedere avond fraciparine spuiten in de buik want ze krijgen mij niet ingesteld.Maar dat is ook niet prettig,veel neusbloedingen moet ik weer naar de knoarts is er nou geen andere oplossing? men zegt wel je bent sterk maar zo voelt -het echt niet,zou u mij wat kunnen vertellen ik loop in het Radboud en toevallig moest ik -afgeleopen week prikken op vitamine K ik wordt aankomende week gebeld voor de uitslag mis,schien heeft u nog een tip in afwachting MVG Olga Hommersom.

  1. Dit is toch iets dat met de behandelend specialist besproken moet worden. Die heeft alle relevante informatie om daar iets over te kunnen zeggen

 23. Mijn stolling staat.INR 1.0 zou moeten staan tussen 2.0-3.5 pt(quick)is 97 en moet tussen 16-35 staan. Mijn arts doet er niks meer, maar ik voel constant kloppende druk in nek en oor en hoofd, heeft dat te maken met deze waardes

 24. Vitamines zijn altijd belangrijk, maar bij verhoogde leverwaarden zijn toch meer de oorzaken daarvan van belang

 25. Vraag, ik kom uit een gezin van 7 ik ben de enige die 3x trombose had en geen drager is van Leiden factor v de overige zes wel .een zus van mij gaat altijd naar een osteopaat die schrijft haar dit.k voor maar volgens mij is dat niet slim als je drager van Leiden v bent.klopt dat

 26. Ik ben altijd moe, ik heb longemfyseem, ik gebruik bloedverdunners, na een hartoperatie 6 jaar geleden, nu hoorde ik onlangs van een familielid dat ik mij moest laten prikken op vitamine K. Is dit nodig of kletspraat

 27. Ik ben niet meer onder behandeling, sinds corona. Daarvoor 1x per jaar. 16 jaar geleden CVA en Tia’s gehad en heb angina oectoris. Slik niet therapietrouw acetylsalicilzuur en isosorbide dinitraat, lage onderhoudsdosis. Kan ik K2mk7 slikken ipv die medicatie? Ik dacht aan 50 mcg per dag?

 28. Ik weet het. Ik wordt zo duizelig van die isosobide dinitraat en steeds maagzuur na acetylsalisilzuur. Daarom hoopte ik op alternatief.

 29. Als je daar zoveel last van hebt, moet je niet op een afspraak wachten maar er zelf een maken… Heb je geen maagbeschermers?

 30. Kun je vitamine K2 gebruiken INPLAATS van bloedverdunners, zoals clopidogrel ter voorkoming van aderderkalking ?

 31. Reactie op anoniem met longemfyseem:
  Ikzelf heb dat ook en slik al jaren meerdere supplementen, b, c, d, zink sinds kort vit.b1 erbij. Heb daardoor het gevoel dat mijn longemfyseem niet is verergerd. Altijd goed om antioxidanten te gebruiken om verergering te vertragen. En vit b1 ( thiamine) en zink kunnen vermoeidheid tegengaan. Heb er zelf behoorlijk baat bij

 32. hoi hoi, ik heb heel gauw last van blauwe plekken. Laatst heb ik mijn bloed laten prikken op bloedbeeld, maar alles was tussen de norm vertelden ze me. Maar kan dat ook met vitamine K2 tekort te maken hebben? Groetjes Esther

  1. Veel blauwe plekken zelfs met afdrogen van de huid. Krijg geen advies. Is het goed vitamine K te slikken? Slik voor de pijn zaldiar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *