Vlekjes voor je ogen, onschuldig of niet

Vast herkenbaar; je kijkt op een zonnige dag naar de blauwe lucht en ineens zie je een zwart vlekje voor je oog. Of je bent heel geconcentreerd aan het werk achter je computer en dan zie je allemaal zwarte draadjes. Mouches volantes noemen we dat. Vaak onschuldig, maar niet altijd.

Mouches volantes is Frans en betekent letterlijk ‘vliegende vliegjes’. De medische naam is myodesopsie, maar ook de term glasvochtvertroebeling wordt veel gebruikt.

Deze mouches volantes kun je op verschillende manier waarnemen. Welke zijn schuldig en welke zijn onschuldig?

Glasvochtvertroebeling

In het oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Vertroebelingen in het glasvocht, van bijvoorbeeld eiwit of bloedresten, zie je als zwevende vlekjes. De troebelingen bewegen mee met de oogbeweging en bewegen vaak ook nog als het oog stil staat. Meestal vallen de glasvochtvertroebelingen niet op, maar bij veel licht zijn de vlekjes duidelijk zichtbaar. In een enkel geval kan het zelfs je zicht ernstig hinderen.

Draadjes en spinnetjes

Draadjes en spinnetjes zien we het meest en komen normaal in het glasvocht komen. Ze zweven bij het bewegen van de ogen heen en weer, maar komen altijd weer op dezelfde plek terug. Hoe meer je er op let, des te meer je ze ziet. Soms op het vervelende af maar het gezichtsvermogen wordt er niet door verminderd.

Bij het ouder worden, wordt het glasvocht dichter van structuur en vallen mouches volantes meer op. Verdichting van het glasvocht leidt tot een zogenaamde achterste glasvochtloslating, waarbij één wat grotere vlek kan ontstaan. Behandeling is niet goed mogelijk en ook niet noodzakelijk. Wanneer het gezichtsvermogen echter lager wordt, is er vrijwel zeker nog iets anders aan de hand en moet een oogarts geraadpleegd worden.

Vlekken zien

Wanneer je een vlek ziet die niet zweeft maar op een vast plek blijft zitten dan zit de oorzaak daarvan niet in het glasvocht, maar in het netvlies of in de oogzenuw. Het kan om een bloeding gaan, een vaatafsluiting, een gezwel of een zenuwontsteking.

Het zien van vlekken voor de ogen op steeds andere plaatsen is een verschijnsel waarvoor oogheelkundig vrijwel nooit een verklaring is gevonden. Het zou bij (over)vermoeidheid kunnen voorkomen, maar ook wanneer je vanuit een liggende of bukkende houding plotseling rechtop gaan staan. In het laatste geval blijft waarschijnlijk de aanpassing van de bloeddruk in hoofd en ogen achter bij de veranderde houding. Ook bij een hoge bloeddruk en bij bloedarmoede kan het zien van vlekken voorkomen. Maar ga wel even langs je huisarts.

Lichtbollen en lichtflitsen

Wanneer je soms in de zon kijkt of in een lamp dan kun je soms een bewegende lichtbol zien. De oorzaak is een overbelichting van het netvlies dat zich weer moet herstellen. In het principe gaat dit vanzelf weer over, maar goed is het niet. Rechtstreeks in de zon kijken is zelfs zeer gevaarlijk en kan voor onherstelbare schade aan je ogen zorgen.

Wanneer je regelmatig lichtflitsen ziet dan zou dit een voorbode kunnen zijn van een achterste glasvochtloslating of van een netvliesloslating. Bij een netvliesloslating komt er een schaduw of gordijn voor het oog en is ook vaak de gezichtsscherpte gedaald. Bij een glasvochtloslating blijft het gezichtsvermogen goed. Wanneer je lichtflitsen ziet dan raden we je aan om een afspraak met je huisarts te maken voor een oogonderzoek. Echter, kan ook een migraine aanval vooraf worden gegaan door deze lichtflitsen of sterretjes. Migraine patiënten herkennen het zelf.

Conclusie

Het blijkt wel dat de herkomst van de mouches volantes niet altijd duidelijk is. De meest voorkomende oorzaak is toch wel veroudering. Het glasvocht bevat dunne vezels die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. In de loop van de tijd neemt de elasticiteit van deze vezels af en verandert de structuur. Hierdoor ontstaan rond het 50e jaar vaak klontjes; vertroebelingen.

Andere mogelijke oorzaken van glasvochtvertroebelingen zijn:

 • Bijziendheid.
 • Glasvochtloslating
 • Glasvochtbloedingen, bijvoorbeeld bij diabetes.
 • Netvliesscheur of netvliesloslating.
 • Inwendige oogontsteking (uveïtis).

In de meeste gevallen zijn mouches volantes geheel onschuldig. Echter, bij veel of storende troebelingen kun je een operatie overwegen. Tijdens de operatie wordt zoveel mogelijk glasvocht verwijderd en vervangen door een speciale vloeistof. We noemen deze operatie een vitrectomie. In de meeste gevallen lukt het de oogarts om alle hinderlijke troebelingen te verwijderen, maar soms blijven er nog kleine onopvallende vlekjes over.

 

Bronnen: Oogziekenhuis.nl, oogziekenhuiszonnestraal.nl en oogartsen.nl

28 reacties

 1. Anoniem 5 september 2016 at 14:34

  Ik zou willen reageren met een vraag. Die “mouches” heb ik al vanaf de kindertijd. Maar vlekken die ik zie op zonnige dagen zijn niet zwart maar wit meestal bij veel zonneschijn als ik naar de hemel kijk zie ik een kring van WITTE vlekken van verschillende grootte meestal allen met 1 oog. Het andere oog is veel rustiger.
  Kunt u mij vertellen wat dit te betekenen heeft?
  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden

 2. Tandor 5 september 2016 at 18:31

  Het zouden migraine aura’s kunnen zijn.
  Ga met de klachten naar de huisarts en laat in ieder geval naar het oog kijken

  Beantwoorden

 3. Anoniem 8 mei 2018 at 23:04

  Bij mij zijn het ook steeds witte vlekken.Vooral door mijn lage blodddruk maar soms heb ik het ook gewoon zittend en dat vind ik dan weer raar.Is dit dan ook mijn bloeddruk?

  Beantwoorden

 4. Anoniem 7 december 2018 at 19:33

  Ik heb sinds 2 dagen als ik naar beneden heb gekeken en dan weeer naar voren in mijn rechter oog onder in mijn beeld een rozige donkere lange vlek
  Lijkt op een vlek die je krijgt als je in een felle lamp hebt gekeken. Ik dacht eerst dat ik iets op mijn neus had zitten en probeerde het weg te vegen. Maar dat ging dus niet, toen merkte ik dat het gewoon in mijn beeld zit. Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden

  • John 9 december 2018 at 00:51

   Daar kan ik je zo helaas ook geen antwoord op geven. Ga naar de huisarts en laat naar je ogen kijken

   Beantwoorden

 5. Anoniem 3 januari 2019 at 15:21

  Wat maf, dit heb ik sinds 31 dec ook,…geen idee wat het is. Wel moe.

  Beantwoorden

 6. Anoniem 8 januari 2019 at 11:46

  Ik heb dit dus ook sinds gisteren. Nog nooit eerder gehad en heb er alleen last van wanneer ik aan het werk ben, achter mijn beeldscherm.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 12 januari 2019 at 12:53

  Ik heb dit al jaren lang, ben zelf 25. Hoe erg dit ook is, geen oplossing te vinden. Dan maar zo blijven leven.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 17 januari 2019 at 19:15

  Ik heb het s Nachts . Zodra ik mijn ogen sluit , allemaal zwarte vlekken.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 12 februari 2019 at 18:39

  Ik heb stofjes voor mijnnogennwat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden

 10. Anoniem 24 februari 2019 at 16:06

  Ik heb sinds anderhalf week bewegende wazige vlekjes in mijn linkeroog. Zie ze alleen bij oogbewegingen. Nooit eerder gehad, wat kan dit zijn?

  Beantwoorden

  • John 24 februari 2019 at 21:38

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts en laat ernaar kijken.

   Beantwoorden

 11. Anoniem 20 maart 2019 at 09:47

  Ben je er al mee bij arts geweest? Ik heb nl precies hetzelfde, een wazig bewegend vlekje in mijn li oog. Als ik naar links kijk, dan beweegt het naar rechts en als ik naar links kijk, dan beweegt het naar rechts.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 18 juni 2019 at 19:31

  Ik zie vlekken in mijn ooghoek die snel voorbij komen, ik schrik dan en denk huh liep daar nou een beest muis.. maar er is niks..

  Beantwoorden

 13. Anoniem 26 juni 2019 at 16:47

  Heb sinds vandaag in 1 oog wanneer ik naar links kijk een waas die naar rechts over het oog wegtrekt, als ik naar rechts kijk gaat de vlek links over mijn oog. Anderhalf jaar geleden lensinplantaat gehad, nooit klachten erna

  Beantwoorden

  • John 27 juni 2019 at 19:03

   Ga dan toch met de klachten naar de oogarts

   Beantwoorden

 14. Anoniem 27 juni 2019 at 16:18

  Ik heb bij het wakker worden in de ochtend soms 1 sec. allemaal kleine zwarte vlekjes, vaak als ik plots mijn hoofd beweeg en ik nog maar half wakker ben, of als ik snel omhoog kom, of snel naar links of rechts kijk. Verder op de dag heb ik dit nooit. Wat is dat? Ik kan hier niets over vinden.

  Beantwoorden

  • John 27 juni 2019 at 19:03

   Mogelijk dat je ogen nog even moeten accommoderen…

   Beantwoorden

 15. Anoniem 5 augustus 2019 at 11:22

  Deze ochtend wakker geworden met in mijn zicht rechts een grote donkere vlek. Alsof er een donker vlies over een deel van mijn oog lag. Ik dacht, residu van reinigingsolie en mascara. Maar nee… inmiddels een uur verder, het verbetert langzaam. Wat kan dit zijn en is dit aanleiding om medische hulp te zoeken.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 5 augustus 2019 at 18:55

   Als de klacht blijft aanhouden, dan zou ik zeker naar de dokter gaan

   Beantwoorden

 16. Anoniem 4 september 2019 at 08:49

  Hele rare vraag misschien, maar als ik naar m’n beeldscherm (monitor of telefoon) kijk en mijn hoofd beweeg van links naar rechts zie ik steeds een soort lichtgele vlek. Deze verdwijnt wel. Wat kan dat zijn? Heb het al een tijdje. Is dit een beschadiging aan het oog?

  Beantwoorden

 17. Anoniem 22 september 2019 at 00:08

  er staat: Bij het ouder worden, wordt het glasvocht dichter van structuur en vallen mouches volantes meer op. Verdichting van het glasvocht leidt tot een zogenaamde achterste glasvochtloslating.

  Gebeurd dat letterlijk bij echt iedereen die glasvochtloslating bij ouder worden ? ik schrok er nogal van

  Beantwoorden

  • John (moderator) 22 september 2019 at 00:17

   Bij het ouder worden, wordt het glasvocht dichter van structuur en als men dan mouches volantes (floaters) heeft zullen die meer gaan opvallen. Dat kan tot loslating van het achterste glasvocht leiden, maar dat is zeker niet bij iedereen het geval. Daarnaast is het zo, dat dit proces geen klachten hoeft te veroorzaken

   Beantwoorden

 18. Anoniem 22 september 2019 at 06:12

  John bedankt voor je reactie, ik weet dat je niet verantwoordelijk bent voor de tekst. Maar had de schrijver van dit artikel het ook wat genuanceerder geschreven had het mij de paniek bespaard. Jou ben ik dankbaar voor al je uitgebreide uitleg en geruststelling maar ik vind het artikel iets te kort door de bocht. Hier hoef je verder niet op te reageren hoor, maar ik wilde toch even mijn mening kwijt.

  Beantwoorden

 19. Anoniem 21 februari 2020 at 21:29

  Ik heb sinds een paar dagen dat in het centrum ik een zwart of grijs vlekje zie die dus niet beweegt maar precies in het midden blijft zitten waar ik naar kijk.
  Denk dat het komt door een felle led bouwlamp die ik had opgehangen,heb in eerste instantie er niks van gemerkt maar een paar dagen later pas.Als ik mn rechteroog heel snel knipper zie ik hem ook.Lastig als ik bv ondertitels van tv of achter de pc bij witte achtergrond tekst lees dan is er een letter altijd bedekt is met dat zwarte vlekje.Ik ben 56 en heb ook al 3 kwart van mn leven last van floaters

  Gaat dit,zwart vlekje,vanzelf nog over of…?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 21 februari 2020 at 21:43

   Moeilijk te zeggen. Ga in ieder geval met die klacht naar de huisarts

   Beantwoorden

 20. Anoniem 22 februari 2020 at 00:04

  Oke zal ik doen,bedankt.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 27 februari 2020 at 17:46

  Huisarts geweest,volgende dag kon ik al bij oogarts terecht en bleek toch een kleine beschadiging op het netvlies te zijn,mss dat komende maanden wat minder wordt maar helemaal weg gaat het niet meer 🙁 Dus pas op met te sterke led lampen of die sterke zaklantaarns.

  Beantwoorden