Vlekjes voor je ogen, onschuldig of niet

Vast herkenbaar; je kijkt op een zonnige dag naar de blauwe lucht en ineens zie je een zwart vlekje voor je oog. Of je bent heel geconcentreerd aan het werk achter je computer en dan zie je allemaal zwarte draadjes. Mouches volantes noemen we dat. Vaak onschuldig, maar niet altijd.

Mouches volantes is Frans en betekent letterlijk ‘vliegende vliegjes’. De medische naam is myodesopsie, maar ook de term glasvochtvertroebeling wordt veel gebruikt.

Deze mouches volantes kun je op verschillende manier waarnemen. Welke zijn schuldig en welke zijn onschuldig?

Glasvochtvertroebeling

In het oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Vertroebelingen in het glasvocht, van bijvoorbeeld eiwit of bloedresten, zie je als zwevende vlekjes. De troebelingen bewegen mee met de oogbeweging en bewegen vaak ook nog als het oog stil staat. Meestal vallen de glasvochtvertroebelingen niet op, maar bij veel licht zijn de vlekjes duidelijk zichtbaar. In een enkel geval kan het zelfs je zicht ernstig hinderen.

Draadjes en spinnetjes

Draadjes en spinnetjes zien we het meest en komen normaal in het glasvocht komen. Ze zweven bij het bewegen van de ogen heen en weer, maar komen altijd weer op dezelfde plek terug. Hoe meer je er op let, des te meer je ze ziet. Soms op het vervelende af maar het gezichtsvermogen wordt er niet door verminderd.

Bij het ouder worden, wordt het glasvocht dichter van structuur en vallen mouches volantes meer op. Verdichting van het glasvocht leidt tot een zogenaamde achterste glasvochtloslating, waarbij één wat grotere vlek kan ontstaan. Behandeling is niet goed mogelijk en ook niet noodzakelijk. Wanneer het gezichtsvermogen echter lager wordt, is er vrijwel zeker nog iets anders aan de hand en moet een oogarts geraadpleegd worden.

Vlekken zien

Wanneer je een vlek ziet die niet zweeft maar op een vast plek blijft zitten dan zit de oorzaak daarvan niet in het glasvocht, maar in het netvlies of in de oogzenuw. Het kan om een bloeding gaan, een vaatafsluiting, een gezwel of een zenuwontsteking.

Het zien van vlekken voor de ogen op steeds andere plaatsen is een verschijnsel waarvoor oogheelkundig vrijwel nooit een verklaring is gevonden. Het zou bij (over)vermoeidheid kunnen voorkomen, maar ook wanneer je vanuit een liggende of bukkende houding plotseling rechtop gaan staan. In het laatste geval blijft waarschijnlijk de aanpassing van de bloeddruk in hoofd en ogen achter bij de veranderde houding. Ook bij een hoge bloeddruk en bij bloedarmoede kan het zien van vlekken voorkomen. Maar ga wel even langs je huisarts.

Lichtbollen en lichtflitsen

Wanneer je soms in de zon kijkt of in een lamp dan kun je soms een bewegende lichtbol zien. De oorzaak is een overbelichting van het netvlies dat zich weer moet herstellen. In het principe gaat dit vanzelf weer over, maar goed is het niet. Rechtstreeks in de zon kijken is zelfs zeer gevaarlijk en kan voor onherstelbare schade aan je ogen zorgen.

Wanneer je regelmatig lichtflitsen ziet dan zou dit een voorbode kunnen zijn van een achterste glasvochtloslating of van een netvliesloslating. Bij een netvliesloslating komt er een schaduw of gordijn voor het oog en is ook vaak de gezichtsscherpte gedaald. Bij een glasvochtloslating blijft het gezichtsvermogen goed. Wanneer je lichtflitsen ziet dan raden we je aan om een afspraak met je huisarts te maken voor een oogonderzoek. Echter, kan ook een migraine aanval vooraf worden gegaan door deze lichtflitsen of sterretjes. Migraine patiënten herkennen het zelf.

Conclusie

Het blijkt wel dat de herkomst van de mouches volantes niet altijd duidelijk is. De meest voorkomende oorzaak is toch wel veroudering. Het glasvocht bevat dunne vezels die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. In de loop van de tijd neemt de elasticiteit van deze vezels af en verandert de structuur. Hierdoor ontstaan rond het 50e jaar vaak klontjes; vertroebelingen.

Andere mogelijke oorzaken van glasvochtvertroebelingen zijn:

 • Bijziendheid.
 • Glasvochtloslating
 • Glasvochtbloedingen, bijvoorbeeld bij diabetes.
 • Netvliesscheur of netvliesloslating.
 • Inwendige oogontsteking (uveïtis).

In de meeste gevallen zijn mouches volantes geheel onschuldig. Echter, bij veel of storende troebelingen kun je een operatie overwegen. Tijdens de operatie wordt zoveel mogelijk glasvocht verwijderd en vervangen door een speciale vloeistof. We noemen deze operatie een vitrectomie. In de meeste gevallen lukt het de oogarts om alle hinderlijke troebelingen te verwijderen, maar soms blijven er nog kleine onopvallende vlekjes over.

 

Bronnen: Oogziekenhuis.nl, oogziekenhuiszonnestraal.nl en oogartsen.nl

69 reacties

 1. Anoniem 5 september 2016 at 14:34

  Ik zou willen reageren met een vraag. Die “mouches” heb ik al vanaf de kindertijd. Maar vlekken die ik zie op zonnige dagen zijn niet zwart maar wit meestal bij veel zonneschijn als ik naar de hemel kijk zie ik een kring van WITTE vlekken van verschillende grootte meestal allen met 1 oog. Het andere oog is veel rustiger.
  Kunt u mij vertellen wat dit te betekenen heeft?
  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden

 2. Tandor 5 september 2016 at 18:31

  Het zouden migraine aura’s kunnen zijn.
  Ga met de klachten naar de huisarts en laat in ieder geval naar het oog kijken

  Beantwoorden

 3. Anoniem 8 mei 2018 at 23:04

  Bij mij zijn het ook steeds witte vlekken.Vooral door mijn lage blodddruk maar soms heb ik het ook gewoon zittend en dat vind ik dan weer raar.Is dit dan ook mijn bloeddruk?

  Beantwoorden

 4. Anoniem 7 december 2018 at 19:33

  Ik heb sinds 2 dagen als ik naar beneden heb gekeken en dan weeer naar voren in mijn rechter oog onder in mijn beeld een rozige donkere lange vlek
  Lijkt op een vlek die je krijgt als je in een felle lamp hebt gekeken. Ik dacht eerst dat ik iets op mijn neus had zitten en probeerde het weg te vegen. Maar dat ging dus niet, toen merkte ik dat het gewoon in mijn beeld zit. Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden

  • John 9 december 2018 at 00:51

   Daar kan ik je zo helaas ook geen antwoord op geven. Ga naar de huisarts en laat naar je ogen kijken

   Beantwoorden

 5. Anoniem 3 januari 2019 at 15:21

  Wat maf, dit heb ik sinds 31 dec ook,…geen idee wat het is. Wel moe.

  Beantwoorden

 6. Anoniem 8 januari 2019 at 11:46

  Ik heb dit dus ook sinds gisteren. Nog nooit eerder gehad en heb er alleen last van wanneer ik aan het werk ben, achter mijn beeldscherm.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 12 januari 2019 at 12:53

  Ik heb dit al jaren lang, ben zelf 25. Hoe erg dit ook is, geen oplossing te vinden. Dan maar zo blijven leven.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 17 januari 2019 at 19:15

  Ik heb het s Nachts . Zodra ik mijn ogen sluit , allemaal zwarte vlekken.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 12 februari 2019 at 18:39

  Ik heb stofjes voor mijnnogennwat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden

 10. Anoniem 24 februari 2019 at 16:06

  Ik heb sinds anderhalf week bewegende wazige vlekjes in mijn linkeroog. Zie ze alleen bij oogbewegingen. Nooit eerder gehad, wat kan dit zijn?

  Beantwoorden

  • John 24 februari 2019 at 21:38

   Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts en laat ernaar kijken.

   Beantwoorden

 11. Anoniem 20 maart 2019 at 09:47

  Ben je er al mee bij arts geweest? Ik heb nl precies hetzelfde, een wazig bewegend vlekje in mijn li oog. Als ik naar links kijk, dan beweegt het naar rechts en als ik naar links kijk, dan beweegt het naar rechts.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 18 juni 2019 at 19:31

  Ik zie vlekken in mijn ooghoek die snel voorbij komen, ik schrik dan en denk huh liep daar nou een beest muis.. maar er is niks..

  Beantwoorden

 13. Anoniem 26 juni 2019 at 16:47

  Heb sinds vandaag in 1 oog wanneer ik naar links kijk een waas die naar rechts over het oog wegtrekt, als ik naar rechts kijk gaat de vlek links over mijn oog. Anderhalf jaar geleden lensinplantaat gehad, nooit klachten erna

  Beantwoorden

  • John 27 juni 2019 at 19:03

   Ga dan toch met de klachten naar de oogarts

   Beantwoorden

 14. Anoniem 27 juni 2019 at 16:18

  Ik heb bij het wakker worden in de ochtend soms 1 sec. allemaal kleine zwarte vlekjes, vaak als ik plots mijn hoofd beweeg en ik nog maar half wakker ben, of als ik snel omhoog kom, of snel naar links of rechts kijk. Verder op de dag heb ik dit nooit. Wat is dat? Ik kan hier niets over vinden.

  Beantwoorden

  • John 27 juni 2019 at 19:03

   Mogelijk dat je ogen nog even moeten accommoderen…

   Beantwoorden

 15. Anoniem 5 augustus 2019 at 11:22

  Deze ochtend wakker geworden met in mijn zicht rechts een grote donkere vlek. Alsof er een donker vlies over een deel van mijn oog lag. Ik dacht, residu van reinigingsolie en mascara. Maar nee… inmiddels een uur verder, het verbetert langzaam. Wat kan dit zijn en is dit aanleiding om medische hulp te zoeken.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 5 augustus 2019 at 18:55

   Als de klacht blijft aanhouden, dan zou ik zeker naar de dokter gaan

   Beantwoorden

 16. Anoniem 4 september 2019 at 08:49

  Hele rare vraag misschien, maar als ik naar m’n beeldscherm (monitor of telefoon) kijk en mijn hoofd beweeg van links naar rechts zie ik steeds een soort lichtgele vlek. Deze verdwijnt wel. Wat kan dat zijn? Heb het al een tijdje. Is dit een beschadiging aan het oog?

  Beantwoorden

 17. Anoniem 22 september 2019 at 00:08

  er staat: Bij het ouder worden, wordt het glasvocht dichter van structuur en vallen mouches volantes meer op. Verdichting van het glasvocht leidt tot een zogenaamde achterste glasvochtloslating.

  Gebeurd dat letterlijk bij echt iedereen die glasvochtloslating bij ouder worden ? ik schrok er nogal van

  Beantwoorden

  • John (moderator) 22 september 2019 at 00:17

   Bij het ouder worden, wordt het glasvocht dichter van structuur en als men dan mouches volantes (floaters) heeft zullen die meer gaan opvallen. Dat kan tot loslating van het achterste glasvocht leiden, maar dat is zeker niet bij iedereen het geval. Daarnaast is het zo, dat dit proces geen klachten hoeft te veroorzaken

   Beantwoorden

 18. Anoniem 22 september 2019 at 06:12

  John bedankt voor je reactie, ik weet dat je niet verantwoordelijk bent voor de tekst. Maar had de schrijver van dit artikel het ook wat genuanceerder geschreven had het mij de paniek bespaard. Jou ben ik dankbaar voor al je uitgebreide uitleg en geruststelling maar ik vind het artikel iets te kort door de bocht. Hier hoef je verder niet op te reageren hoor, maar ik wilde toch even mijn mening kwijt.

  Beantwoorden

 19. Anoniem 21 februari 2020 at 21:29

  Ik heb sinds een paar dagen dat in het centrum ik een zwart of grijs vlekje zie die dus niet beweegt maar precies in het midden blijft zitten waar ik naar kijk.
  Denk dat het komt door een felle led bouwlamp die ik had opgehangen,heb in eerste instantie er niks van gemerkt maar een paar dagen later pas.Als ik mn rechteroog heel snel knipper zie ik hem ook.Lastig als ik bv ondertitels van tv of achter de pc bij witte achtergrond tekst lees dan is er een letter altijd bedekt is met dat zwarte vlekje.Ik ben 56 en heb ook al 3 kwart van mn leven last van floaters

  Gaat dit,zwart vlekje,vanzelf nog over of…?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 21 februari 2020 at 21:43

   Moeilijk te zeggen. Ga in ieder geval met die klacht naar de huisarts

   Beantwoorden

 20. Anoniem 22 februari 2020 at 00:04

  Oke zal ik doen,bedankt.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 27 februari 2020 at 17:46

  Huisarts geweest,volgende dag kon ik al bij oogarts terecht en bleek toch een kleine beschadiging op het netvlies te zijn,mss dat komende maanden wat minder wordt maar helemaal weg gaat het niet meer 🙁 Dus pas op met te sterke led lampen of die sterke zaklantaarns.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 17 oktober 2020 at 18:32

  Ik heb wisselende problemen met zien.
  Nu heb ik sinds kort vlekken in mijn beeld maar door mijn hoofd te bewegen verschuiven vlekken en kan ik zien wat eerst achter de vlek zat! Dit is wel heel lastig dat veelvuldig bewegen en weer goede positie zoeken. Heeft u idee wat dit is? (Heb altijd hoofdpijn ná hersenbloeding )

  Beantwoorden

 23. John (moderator) 17 oktober 2020 at 18:46

  Moeilijk om dat zo te zeggen. Bespreek het met de neuroloog

  Beantwoorden

 24. Anoniem 23 november 2020 at 13:33

  Ik heb sinds een paar dagen last van een lichtbol die ik te zien krijg als ik mijn oog sluit (knipper). Ik draag al een bril, maar maakte me toch wat zorgen. Ik zie deze lichtbol enkel als ik met mijn oog knipper en het komt enkel voor bij mijn linker oog. Aan de rechter kant is er helemaal geen probleem. Moet ik mij zorgen maken of kan dit te maken hebben met vermoeidheid? En het voortdurend achter de laptop zitten door online lessen?

  Beantwoorden

 25. John (moderator) 23 november 2020 at 16:54

  Dat zou zeker kunnen.

  Beantwoorden

 26. Anoniem 20 december 2020 at 21:24

  @ Anoniem 26 juni 2019 at 16:47

  “Heb sinds vandaag in 1 oog wanneer ik naar links kijk een waas die naar rechts over het oog wegtrekt, als ik naar rechts kijk gaat de vlek links over mijn oog. Anderhalf jaar geleden lensinplantaat gehad, nooit klachten erna”

  Heeft u dat nog steeds? Heeft u het laten onderzoeken? Zo ja wat is het resultaat?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 16 januari 2021 at 13:41

  bij het normaal kijken zie ik steeds een lampje in het zicht

  Beantwoorden

 28. John (moderator) 16 januari 2021 at 13:52

  Ga dan eens naar de huisarts en laat naar de ogen kijken

  Beantwoorden

 29. Anoniem 6 februari 2021 at 22:53

  Oogvochttroebelingen bewegen mee met je oogbewegingen. Bij mij in de vorm van een wazige vlek. Maar deze beweegt in tegengestelde richting. Ik lees dat nergens iets over.

  Beantwoorden

 30. Anoniem 23 februari 2021 at 13:13

  Ik heb precies hetzelfde! Ben naar de oogarts geweest en er is niks mis met mijn oog… Heb jij er nog steeds last van?

  Beantwoorden

 31. Anoniem 25 februari 2021 at 18:01

  Ik ben 59 en kreeg een week geleden, toen ik veel stress had, bliksemschichten te zien in beide ooghoeken van één (zeer bijziend) oog. De dagen erna had ik mistig zicht en grijze en zwarte bewegende vlekken voor het oog. Als ik naar links kijk gaat de vlek naar rechts, en andersom, en de vlekken bewegen dan nog na. Het ging niet over.
  Vijf dagen erna toch maar langs de oogarts gegaan. Het netvlies was onbeschadigd, de oogarts weet de klachten aan (de al langer bestaande) stress. Het is zo dat ik al jarenlang bij vermoeidheid soms kleinere bliksemschichten zie in een donkere omgeving, maar ditmaal was het extreem, en ook de vlekken zijn nieuw.
  Ik maak me erge zorgen dat de vlekken niet zullen verdwijnen. Ik vind het enorm vermoeiend om ze steeds te zien. Heeft iemand ervaring met hoe dit proces verloopt? Mijn huisarts dacht eerder al aan achterste glasvochtloslating. Ik weet niet goed of het nu stress is, en dan weer goedkomt / beter wordt als de stress afneemt, of toch een glasvochtloslating. Hoe herstelt dat laatste zich?
  Ik heb er zo veel last van dat ik nu een ooglapje over mijn oog draag, maar dat is ook niet ideaal.

  Beantwoorden

 32. Tandor 25 februari 2021 at 18:25

  Het kan een vorm van oogmigraine zijn. Stress kan dat veroorzaken

  Beantwoorden

 33. Anoniem 10 april 2021 at 09:15

  Ik heb sinds 2 dagen rode vlekken in mijn rechter oog. Het gebeurd meestal s.avonds. ik vind het heel eng. Het zit niet in mijn oog, maar als ik opzij kijk, dan zie ik rode vlekken voor mijn oog. Wat is dat?

  Beantwoorden

 34. Anoniem 14 april 2021 at 08:26

  Ik ben 15 jaar en heb ongeveer meer dan een jaar al vlekjes die plotseling komen maar na een paar sec verdwijnen nu ben ik daar gewoon mee gaan leven maar nu heb ik 1 licht geel rond vlekje die maar niet weg gaat. Ik heb hem bijna nu 24 uur blijft dit vlekje er voor altijd zitten of gaat die ook nog eens weg? Of is dit een teken van vermoeidheid? Soms heb ik last van migraine en dan zie ik vaak heel weinig. Mis heeft dat het ook iets mee te maken ik heb geen idee ??‍♀️.

  Beantwoorden

 35. John (moderator) 14 april 2021 at 14:27

  Het kan van de migraine zijn. als het vlekje blijft ga dan even naar de huisarts

  Beantwoorden

 36. Anoniem 5 juli 2021 at 07:09

  Ik ben achtentwintig en heb vlekken voor mijn ogen al een hele lange tijd en zien heel soms flitsen in het donker of als ik net het licht aan doe en als ik naar een strak blauwe lucht kijk zie ik sliertjes vooral vlekken die wit zijn die snel met mijn ogen mee bewegen naar beneden toe. Maar heb geen migraine. Maar ik weet niet of het erger wordt of slaap gebrek heb maar ik krijg die symptoom van dat donkere gordijn in mijn ooghoeken lijkt net schaduwen.

  Beantwoorden

 37. Anoniem 4 augustus 2021 at 12:49

  Ik was vandaag in mijn badkamer mijn huid aan het schoon maken en opeens werd het langzaam zwart voor me ogen. Maar ook helemaal zwart voor me ogen geen vlekjes. Ik dacht ik ga maar zitten voor het geval dat ik flauw ga vallen en toen ging het weer weg.

  Beantwoorden

 38. Anoniem 19 augustus 2021 at 11:16

  Ik zie vandaag 19 aug. 2021 je opmerking. Ik zou als de wiedeweerga naar de oogarts gaan (als je die hebt) en anders als de wiedeweerga naar de huisarts voor een doorverwijzing naar de oogarts. Het verschijnsel van een grijs gordijn zien, kan duiden op een scheurtje of zwakke plek in het netvlies (dat achter de oogbol zit). Ik heb dit ook gehad en ook de mouches volantes. Ik moest meteen de volgende dag gelaserd worden aan het oog, zodat het scheurtje gehecht kon worden. Dit is daarna gelukkig goed hersteld,.
  Mijn oogarts zei dat ik bij het zien van flitsen hem meteen moest bellen, maar gelukkig heb ik dit verschijnsel nooit gehad. Mouches volantes heb ik wel nog steeds in ruime mate en die zijn zeer storend. Ik heb daar wel een advies voor gekregen, maar dat laat ik hier even achterwege.
  Dus aarzel niet en laat je ogen meteen nakijken!!! (Hopelijk heb je het al gedaan, nadat je jouw bericht op deze site zette). Sterkte en hopelijk is het goed gekomen, of komt het nog goed!

  Beantwoorden

 39. Anoniem 2 oktober 2021 at 18:40

  Ik heb vorig jaar achterste glasvochtloslating gehad aan linker oog zicht is daar ook slechter. Nu heb ik sinds vandaag vlek in rechteroog beweegt mee en is zwart en midden geel. Huisartsenpost vond dat ik het moest aan zien omdat het zicht nog goed is. Mocht er iets veranderen moet ik direct bellen.

  Beantwoorden

 40. Anoniem 18 oktober 2021 at 14:04

  Heb al de hele dag een grijze vlek (halve maan) voor mijn linker oog. Trekt niet weg. Vaste vlek, beweegt niet. Maak me nu wel een beetje zorgen.

  Beantwoorden

 41. Anoniem 27 december 2021 at 15:31

  Een week geleden kreeg ik ook flitsen aan de zijkant van mijn oog. Zag ook even mouches volantes. Ben naar de oogarts geweest en de ogen zagen er prima uit. Hij dacht aan migraine. De flitsen zijn nu afgelopen maar zie soms een waas en vlekken (alsof er idd iets loopt). Zou migraine zo lang kunnen duren? Ik heb geen hoofdpijn.

  Beantwoorden

 42. Anoniem 9 januari 2022 at 18:36

  Ik heb het ook soms 5 min is over maar ik denk dat mijn bril glazen te zwak zijn dus andere glazen

  Beantwoorden

 43. Anoniem 10 januari 2022 at 15:17

  Ik zie in het donker kleine rode en groene bolletjes en streepjes, maar ik weet niet door wat. Ik heb het ook al lang.

  Beantwoorden

 44. Anoniem 12 januari 2022 at 14:58

  Ik heb sinds kort net zoals vandaag weer uit het niets bij me rechter oog allemaal grote en kleine wazige vlekken. Dit verbergt ook daar door de helft van me zicht het blijft 20 minuten en dan is het ineens uit niets weg me oog brand niet niks ik had wel half jaar geleden aan die kant ontstoken oog toen zat er hele vel leek het over me oog maar was ineens ook weg ik begin er steeds vaker Last van te krijgen

  Beantwoorden

 45. Anoniem 27 januari 2022 at 19:57

  Ik zie steeds overal hele kleine rondjes, op de muur en tv. Wat kan dat zijn.

  Beantwoorden

 46. Anoniem 6 februari 2022 at 03:29

  Ik zag na een herseninfarct een vlek voor mijn ogen. Heel langzaam is dit weer weggetrokken en zie ik weer normaal gelukkig.

  Beantwoorden

 47. Anoniem 14 mei 2022 at 08:01

  Heb een eerste zware epileptische aanval gehad, voor eerste keer in mn leven. Voorafgaand al 5 weken steeds erger wordende hoofdpijn aan achterkant hoofd en nek gehad , grote druk aan de ogen. 2 dagen voor de aanval lichtflitsen en aura’s gezien. Ct scan en EEG lieten geen bijzonderheden zien, nu in afwachting van MRI scan. Nu 3 weken na de aanval bij oogkliniek voor oogonderzoek ge weest, blijken ze ‘iets’ afwijkends aan oogzenuw te hebben gezien moet nu na 4 dagen wéér terugkomen voor onderzoek van oogzenuw. Inmiddels nog steeds elke dsg doorlopend bij positieverandering / houding verandering bijv. Van zitten naar staan geen directe last maar eenmaal in beweging zijnde, gaat drukkende pijn in achterhoofd behonnen, druk achter ogen, krijg slecht zicht soms zo erg dat ik bijna niks meer zie tijdelijk, druk op mijn oren em het omgevingsgeluid komt ‘ golvend’ binnen , dit duurt meestal 5/6 minuten en zakt weer. Maar is de hele dag door, zie tegenwoordig ook vaak sneeuw in hele beeld, dus ja was zomaar benieuwd of iemand ervaring hier heeft met wat dat betekenen kan met je oogzenuw of ervaring ermee heeft . In oogkliniek zeiden ze al, het kan ook iets neurologisch zijn. Alvast bedankt voor de reactie.

  Beantwoorden

 48. John (moderator) 14 mei 2022 at 21:47

  Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Toch maar even de scan afwachten

  Beantwoorden

 49. Anoniem 29 mei 2022 at 17:14

  Hoi allemaal
  Ik heb een aantal weken geleden een paniek aanval gehad. Heel veel verschillende lichamelijke klachten. Waaronder wazig zien, licht in mijn hoofd. Hoofdpijn, hele gespannen kaken. Druk achter mij ogen. Druk aan mij. Rechteroor. Van de week zag ik witte vlakken voor mijn zicht. Alsof er happen uitgenomen waren. Huisarts geweest. Ook spoedeisende hulp. Die zeggen dat het oogmigraine is. Ik heb het wel gedurende de dag. Ook last van droge en vermoeide ogen. Opticien ook geweest en zie prima. Moet wel zeggen dat de aflopen 2 jaar ontzettend stressvol waren. Hopelijk trekt het hopelijk weg

  Beantwoorden

 50. Anoniem 20 augustus 2022 at 12:53

  Herkenbaar allemaal. Heb last van donkergroene, roze, en witte vlekken . Verdwijnen en keerden weer terug. Huisarts, neuroloog, oogarts , niemand weet het wat het is. Bloedsuiker goed. Scan van hoofd ,goed. Alles goed. EN toch die vlekken .pfffff. Frustrerend.

  Beantwoorden

 51. Anoniem 24 augustus 2022 at 18:22

  Hoi ik zie soms in mijn linker oog aan de linker kant zwart wit vlekken wat kan ik hier aan doen

  Beantwoorden

 52. John (moderator) 24 augustus 2022 at 18:29

  Naar de huisarts gaan en er eens naar laten kijken?

  Beantwoorden

 53. Anoniem 1 november 2022 at 09:13

  Ik heb al ruim een halfjaar een spinnetje in het oog en de oogarts zegt dat het vanzelf weg moet gaan. Helaas doet het oog ook vaak pijn.
  Is een operatie na een half jaar misschien raadzaam.
  ?

  Beantwoorden

 54. John (moderator) 1 november 2022 at 13:52

  Dat zou je dan toch met de oogarts moeten bespreken. Die kan dat het beste beoordelen

  Beantwoorden

 55. Anoniem 9 november 2022 at 21:55

  Ik heb al een paar jaar, als ik zit als ik sta als ik lig zomaar op een random moment wordt alles helemaal zwart voor mijn ogen , soms zie ik nog iets en soms ook helemaal niet ook wordt ik super licht in mijn hoofd weet iemand wat dit is

  Ik zou graag een antwoord willen hebben

  Beantwoorden

 56. Anoniem 17 november 2022 at 08:43

  Na geslaagde staaroperatie aan beide ogen zie ik nu vaak (dagelijks een paar keer) lichtbolletjes die op een vaste plek in het oog verschijnen en langs de rand van het oog ‘lopen’ om in een van de ooghoeken weer te verdwijnen. Geen idee wat het kan zijn…..

  Beantwoorden

 57. John (moderator) 17 november 2022 at 12:19

  Misschien goed om dat dan toch met de oogarts te bespreken die de nacontrole doet of heeft gedaan na de operatie?

  Beantwoorden

 58. Anoniem 8 januari 2023 at 15:38

  Ik heb sinds kort een eerder gepost probleem nl. een wazig vlekje in het linkeroog wat wanneer ik naar rechts kijk naar links beweegt en andersom wanneer ik naar links kijk beweegt het naar rechts. Heb anderhalf jaar geleden een staaroperatie aan dit oog gehad maar tot voor kort had ik hier geen last van. Wat zou het kunnen zijn.

  Beantwoorden

 59. John (moderator) 8 januari 2023 at 17:30

  Daar zulo je dan toch mee naar de oogarts moeten gaan. Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen

  Beantwoorden

 60. Anoniem 21 januari 2023 at 15:39

  ik zou heel graag willen weten wat een oranje netwerk voor mijn ogen doet. ik zie nu alles met een oranje net voor mijn ogen die soms groot soms klein wordt.

  Beantwoorden

 61. John (moderator) 21 januari 2023 at 16:53

  Ik zou het zo helaas niet kunnen zeggen. ga dus met de klacht naar de huisarts en laat ernaar kijken

  Beantwoorden

 62. Anoniem 23 januari 2023 at 14:20

  Ik heb naast deze vliegjes in mijn buitenste ooghoeken ook dat in beide ogen mijn hoornvlies een beetje lijkt op te plooien in mijn buitenste ooghoek als ik die kant op draai met mijn oog. Het lijkt me niet iets unieks, maar toch kan ik hier weinig over vinden. Ik ben benieuwd of het achteruitgang van mijn ogen is of iets tijdelijks. (ik draag doorgaans lenzen)

  Beantwoorden