Je hoort het steeds vaker, mensen die geen pinda’s, eiwitten of schaaldieren mogen eten. Ze hebben een voedselallergie of is het een voedselintolerantie? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee?

Een voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak met elkaar verward. Niet zo heel vreemd, aangezien de symptomen erg veel op elkaar kunnen lijken.

Wat is een voedselallergie

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten die in de voeding voorkomen. Hierdoor ontstaat er een gevoeligheid voor dit bepaalde eiwit. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd en worden door het lichaam als indringers gezien. Indringers die aangepakt moeten worden en onschadelijk moeten worden gemaakt. Het ‘leger’ dat dit doet noemen we de antistoffen. Er komt vervolgens histamine vrij die de allergische reactie veroorzaakt. Zo kan pinda-eiwit een allergeen zijn. Iemand met een pinda allergie kan bij het minste beetje pinda eiwit al een zware allergische reactie krijgen.

De meest voorkomend voedselallergieën zijn koemelk allergie, allergie voor vis en schaal- en schelpdieren, pinda’s, noten, kippeneieren, soja, appel en sesamzaad.

Symptomen voedselallergie

Bekende klachten bij een voedselallergie zijn:

 • Huidklachten zoals jeuk, roodheid, bulten en/of eczeem. Vaak ontstaan deze klachten direct echter eczeem kan pas na 2 dagen zichtbaar worden.
 • Vochtophopingen bijvoorbeeld rondom de ogen of in de bovenlip.
 • Oraal allergiesyndroom; zwellingen en een specifieke jeuk achterin je keel, verhemelte, tong of lippen. Wanneer de allergische reactie ernstig is kan dit zelfs tot benauwdheid leiden.
 • Maag- / darmklachten zoals buikpijn, diarree of juist obstipatie, krampen, misselijkheid en overgeven.
 • Klachten aan de luchtwegen.
 • Oogklachten zoals jeuk, roodheid van de oogslijmvliezen en tranende ogen.
 • Zeer allergische mensen kunnen uiteindelijk in een anafylactische shock raken.

Hoe kun je een voedselallergie behandelen?

Een voedselallergie kan je niet helemaal genezen maar het gebruik van antihistaminica kan je eventueel helpen om een aanval te voorkomen of om deze minder heftig te maken. Mensen die risico lopen op een anafylactische shock moeten altijd een EpiPen op zak hebben om zichzelf, indien nodig, te kunnen injecteren.

Wat is een voedselintolerantie?

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ook op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen, maar het afweersysteem speelt hier geen of een hele onbelangrijke, rol in. Deze bestanddelen worden dan door het lichaam niet verteerd of opgenomen en worden ‘triggers’ genoemd. Deze ‘triggers’ kunnen van nature in voedingsmiddelen zitten zoals lactose.

De reacties van het lichaam bij een voedselintolerantie treden vaak veel later op dan bij een voedselallergie. Vaak pas 8 tot 48 uur na het consumeren van het voedingsmiddel. Er zijn ook gradaties qua intolerante. Bij sommige mensen is er bijvoorbeeld een volledige voedselintolerantie, terwijl andere mensen weer gedeeltelijk intolerant zijn. Dat is dan ook de verklaring waarom sommige mensen geen melk kunnen verdragen maar wel weer yoghurt. Dit omdat er in yoghurt minder lactose zit dan in melk.

Symtomen voedselintolerantie

Bekende klachten bij voedselintolerantie zijn:

 • Misselijkheid en overgeven.
 • Buikpijn.
 • Diarree of juist verstopping.
 • Winderigheid en/of een opgeblazen buik.
 • Zweertjes in de mond.
 • Maagzuur.
 • Spierpijn en pijn in de aanhechtingen.
 • Moeheid.
 • Hoofdpijn en soms zelfs migraine.

Hoe kun je voedselintolerantie behandelen?

Heb je een voedselintolerantie dan moet je er simpelweg mee leren leven. Het is niet leuk maar er valt niets aan te doen. Je kunt er medicijnen voor slikken, om een reactie te voorkomen, echter het risico zal altijd blijven bestaan.

Conclusie

Het is niet makkelijk om vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie of een voedselintolerantie aangezien veel van de klachten ook geheel andere oorzaken kunnen hebben. Vandaar dat artsen eerst de andere oorzaken moeten uitsluiten, voordat er naar een voedselovergevoeligheid gekeken kan worden.

 

Bronnen: Voedingscentrum, Voedselallergie.nl en McHaaglanden

6 reacties

 1. Anoniem 31 december 2015 at 01:45

  ik heb onderug klachten bijna 3weken bezig met rug oefnnen maar nog geen resultaat wat kan ik doen

  Beantwoorden

 2. Tandor 31 december 2015 at 01:58

  Dat was eigenlijk een vraag voor de rubriek Vraag&Antwoord….Dit onderwerp gaat over voedselallergie.

  Ben je met de klachten naar de huisarts geweest of de fysiotherapeut?

  Beantwoorden

 3. Anoniem 16 september 2018 at 21:38

  Ik krijg acute diarree na het eten van bepaald voedsel. Kom er vooralsnog niet achter welke ingrediënten hiervoor verantwoordelijk zijn.
  Is gebeurd na het eten van spaghetti carbonara (roomsaus, spek, ei, prei en parmezaanse kaas), spaghetti frutti di mare (zonder tomatensaus, met olijfolie, knoflook, peterselie en zeevruchten),
  pizza sole mio (tomaat, kaas, ei en spinazie), Elzasser zuurkool gebruikt in het gerecht choucroute maar diarree trad ook op na het zelf bereiden van elzasser zuurkool. Het gaat om jonge zuurkool . Zuurkool uit de eigen supermarkt levert geen enkel probleem op. Wie kan helpen bij het zoeken van deze “(diarree)speld in de hooiberg”?
  Zef.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 10 januari 2019 at 10:43

  Hallo,

  Zojuist heb ik bij toeval ontdekt dat ik mogelijk een voedselintolerantie heb voor nepkaas die tegenwoordig op pizza’s, sauzen en andere producten kunnen voorkomen. Ik krijg hier maagzuur van en het eten lijkt omhoog te komen. Ook heb ik de volgende dag last van hoofdpijn en dat duurt de hele dag, soms wel zo erg dat je weinig kunt doen…. Beetje migraine achtig. Dit kwam naar voren nadat ik een dag daarvoor pizza van de pizzeria had gegeten… Ik wist dat de ingrediënten die erop lagen zoals paprika ui champion ananas en tomatensaus goed kan verdragen… Wat blijft er dan nog over…. De kaas en aangezien de kazen op deze pizza’s bereid worden met nepkaas was dat voor mij een aanleiding om dat in de gaten te houden… Nu is het ook zo dat ik bv een kaassaus gegeten heb… Ook bereid met nepkaas, tenminste deze variant wel. En ja hoor, hoofdpijn en maagzuur… Weliswaar iets minder heftig nu maar ik vermoed de oorzaak… Kun je voedselintolerantie testen bij de huisarts of is dat niet mogelijk??

  Beantwoorden

  • John 10 januari 2019 at 21:23

   De huisarts kan een test vragen of je doorverwijzen

   Beantwoorden

 5. Anoniem 20 juni 2019 at 11:55

  Ik heb sinds een jaar last van jeuk bij de anus..heel vervelend!er is vast gesteld dat ik een zwakke bekkenbodem heb en ga daar binnenkort voor in therapie.nu heb ik sinds een dag of tien mijn schaaltje yoghurt laten staan omdat ik dacht een zuivel intolerantie….nu denk ik weer dat het om suikers gaat…herkent iemand deze symptomen?

  Beantwoorden