Je hoort het steeds vaker, mensen die geen pinda’s, eiwitten of schaaldieren mogen eten. Ze hebben een voedselallergie of is het een voedselintolerantie? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee?

Een voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak met elkaar verward. Niet zo heel erg vreemd aangezien de symptomen van beide erg veel op elkaar kunnen lijken.

Wat is een voedselallergie
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten die in de voeding voorkomen. Hierdoor ontstaat er een gevoeligheid voor dit bepaalde eiwit. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd en worden door het lichaam als indringers gezien. Indringers die aangepakt moeten worden en onschadelijk moeten worden gemaakt. Het ‘leger’ dat dit doet noemen we de antistoffen. Er komt vervolgens histamine vrij die de allergische reactie veroorzaakt. Zo kan pinda-eiwit een allergeen zijn. Iemand met een pinda allergie kan bij het minste beetje pinda eiwit al een zware allergische reactie krijgen.

De meest voorkomend voedselallergieën zijn koemelk allergie, allergie voor vis en schaal- en schelpdieren, pinda’s, noten, kippeneieren, soja, appel en sesamzaad.

Bekende klachten bij een voedselallergie zijn:
– Huidklachten zoals jeuk, roodheid, bulten en / of eczeem. Vaak ontstaan deze klachten direct echter eczeem kan pas na 2 dagen zichtbaar worden
– Vochtophopingen bijvoorbeeld rondom de ogen of in de bovenlip
– Oraal allergiesyndroom; zwellingen en een specifieke jeuk achterin je keel, verhemelte, tong of lippen. Wanneer de allergische reactie ernstig is kan dit zelfs tot benauwdheid leiden
– Maag- / darmklachten zoals buikpijn, diarree of juist obstipatie, krampen, misselijkheid en overgeven
– Klachten aan de luchtwegen
– Oogklachten zoals jeuk, roodheid van de oogslijmvliezen en tranende ogen
– Zeer allergische mensen kunnen uiteindelijk in een anafylactische shock raken

Hoe kun je een voedselallergie behandelen?
Een voedselallergie kan je niet helemaal genezen maar het gebruik van antihistaminica kan je eventueel helpen om een aanval te voorkomen of om deze minder heftig te maken. Mensen die risico lopen op een anafylactische shock moeten altijd een EpiPen op zak hebben om zichzelf, indien nodig, te kunnen injecteren.

Wat is een voedselintolerantie?
Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ook op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen, maar het afweersysteem speelt hier geen of een hele onbelangrijke, rol in. Deze bestanddelen worden dan door het lichaam niet verteerd of opgenomen en worden ‘triggers’ genoemd. Deze ‘triggers’ kunnen van nature in voedingsmiddelen zitten zoals lactose.

De reacties van het lichaam bij een voedselintolerantie treden vaak veel later op dan bij een voedselallergie. Vaak pas 8 tot 48 uur na het consumeren van het voedingsmiddel. Er zijn ook gradaties qua intolerante. Bij sommige mensen is er bijvoorbeeld een volledige voedselintolerantie, terwijl andere mensen weer gedeeltelijk intolerant zijn. Dat is dan ook de verklaring waarom sommige mensen geen melk kunnen verdragen maar wel weer yoghurt. Dit omdat er in yoghurt minder lactose zit dan in melk.

Bekende klachten bij voedselintolerantie zijn:
– Misselijkheid en overgeven
– Buikpijn
– Diarree of juist verstopping
– Winderigheid en /of een opgeblazen buik
– Zweertjes in de mond
– Maagzuur
– Spierpijn en pijn in de aanhechtingen
– Moeheid
– Hoofdpijn en soms zelfs migraine

Hoe kun je voedselintolerantie behandelen?
Heb je een voedselintolerantie dan moet je er simpelweg mee leren leven. Het is niet leuk maar er valt niets aan te doen. Je kunt er medicijnen voor slikken, om een reactie te voorkomen, echter het risico zal altijd blijven bestaan.

Conclusie
Het is niet makkelijk om vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie of een voedselintolerantie aangezien veel van de klachten ook geheel andere oorzaken kunnen hebben. Vandaar dat artsen eerst de andere oorzaken moeten uitsluiten voordat er naar een voedselovergevoeligheid gekeken kan worden.

Bronnen: Voedingscentrum, Voedselallergie.nl en McHaaglanden

2 reacties

 1. Anoniem 31 december 2015 at 01:45

  ik heb onderug klachten bijna 3weken bezig met rug oefnnen maar nog geen resultaat wat kan ik doen

  Beantwoorden

 2. Tandor 31 december 2015 at 01:58

  Dat was eigenlijk een vraag voor de rubriek Vraag&Antwoord….Dit onderwerp gaat over voedselallergie.

  Ben je met de klachten naar de huisarts geweest of de fysiotherapeut?

  Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test